Redactie Metro
Redactie Metro Nieuws 1 dec 2018
Leestijd: 1 minuut

‘Gele hesjes’ ook in Nederland gespot

Ook in Nederland zijn de inmiddels befaamde ‘gele hesjes’ gespot. In Maastricht en Den Haag lopen demonstranten in protest tegen het beleid van de Nederlandse regering.

Blokkades

Dit doen ze in navolging van de Franse protestbeweging Les Gilets Jaunes (de gele hesjes), die al een paar dagen de straat op gaan om te protesteren tegen de hogere accijnzen op brandstoffen. Naar aanleiding daarvan duizenden mensen wegen en tankstations geblokkeerd, en ging men de confrontatie met de politie aan. Ook in België zijn inmiddels gele hesjes gespot.

Protest

In Den Haag hebben zich tientallen mensen verzameld voor gezang en een wandeling. Een aanwezige schrijft op Twitter dat er echter niet op het Binnenhof geprotesteerd mag worden, omdat er een Sinterklaasfeest gaande is. Het Binnenhof zou inmiddels afgesloten zijn door de politie.

Ook in Nijmegen wordt later vandaag actie gevoerd en zal men met gele hesjes de straat op gaan. In Maastricht hebben zich zo’n vijftig mensen verzameld, die als doel hadden de snelweg te blokkeren. Die actie was niet aangevraagd en is door de politie tegengehouden.

Uit de hand

Waar het in Nederland allemaal vrij rustig verloopt – tot dusver – is dat in het buitenland wel anders. In Parijs zijn er zaterdag 5.000 agenten op de been, die inmiddels traangas hebben ingezet. Er zijn al tientallen arrestaties verricht. Vrijdagavond leidde het protest in Brussel al tot meer dan tachtig aanhoudingen.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.