Redactie Metro
Redactie Metro Nieuws 11 dec 2018
Leestijd: 1 minuut

Geen wapens voor boa’s met oud en nieuw

Er komen waarschijnlijk geen wapens voor boa’s. Dat heeft de politie aan de Tweede Kamer laten weten. De politie zegt graag meer en beter te willen samenwerken met de buitengewoon opsporingsambtenaren (boa’s), maar dat „het geweldsmonopolie wat de politie betreft blijft voorbehouden aan het korps".

Bang

De boa’s hadden eerder aangegeven bang te zijn voor oud en nieuw. Ze moeten namelijk steeds meer vuurwerkvrije zones handhaven, zonder middelen om zichzelf te verdedigen als ze daardoor in het nauw komen.

Daarom zouden ze standaard een wapen willen dragen, zoals bijvoorbeeld een wapenstok of pepperspray, en willen ze ook een bodycam. „Boa’s hebben niet voldoende middelen om de orde te handhaven en zichzelf te verdedigen. Hierdoor lopen ze te veel risico wanneer ze te maken krijgen met vuurwerk en geweld", zei de Nederlandse BOA Bond eerder.

Samenwerking

De politie ziet echter niets in dit plan. „Het geweldsmonopolie hoort bij de politie. Het is een onderscheidend criterium in de samenwerking met onze partners. Dat is een principieel standpunt waar wij aan hechten", aldus korpschef Erik Akerboom. De zorgen over de veiligheid van boa’s kunnen volgens hem weggenomen worden door een betere samenwerking.

Nederland telt ongeveer 23.700 boa’s. De meeste werken in het openbaar vervoer of zijn gemeentelijke handhavers. Ruim 4000 van hen hebben handboeien, enkele honderden hebben een wapenstok, pepperspray of een vuurwapen. Er zijn overigens wel boa’s met wapen, maar dat gaat om uitzonderingen. Bijvoorbeeld boa’s die in een buitengebied werken, in hun werk grotere risico’s lopen en niet op back-up van de politie kunnen rekenen.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.