Daisy Heyer
Daisy Heyer Nieuws 29 dec 2018
Leestijd: 1 minuut

Gas wordt megaduur in 2019

We moeten er toch echt aan geloven: de energierekening gaat in 2019 fors omhoog. Door de klimaatplannen van het kabinet gaan we fors meer betalen voor gas. Gemiddeld gaat een huishouden tussen de 130 en 160 euro meer per jaar betalen, meldt De Telegraaf. 

4 cent per kubieke meter

De belasting op aardgas gaat namelijk met 4 cent per kubieke meter omhoog. De belasting op stroom gaat met 0,7 cent per kWh omlaag, maar doordat de duurzaamheidsbelasting (ODE) per 1 januari ook stijgt met 2,9 cent per kubieke meter gas en 0,7 cent per kWh stroom pakt dit allemaal toch duurder uit. Daarnaast gaat volgens de krant de belastingvermindering op de energiebelasting met 61 euro omlaag als het aan het kabinet ligt, waardoor we 311,62 euro korting op de energiebelasting krijgen, in plaats van 373,33 euro die het nu is. Ook de tarieven voor het leveren van gas- en stroom kunnen omhoog gaan, wat het nog duurder gaat maken.

Volgens de krant zijn veel Nederlanders geschrokken van de hoge stijging, nadat zij een brief over hun nieuwe voorschot ontvingen. Sommige burgers moeten ruim 100 euro per maand meer betalen aan hun energierekening. De woonbond en woningcorporaties hebben alarm geslagen omdat veel gezinnen nu al kampen met moeilijkheden rondom de betaling van de energierekening en daar straks alleen maar meer moeite mee gaan krijgen.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.