Anne Kersten
Anne Kersten Nieuws 14 dec 2018
Leestijd: 3 minuten

Feestdagen: De beste tactiek voor in de supermarkt

De feestdagen zijn al druk genoeg. Bedenken wat je gaat eten, met wie en waar. Hoeveel gangen, cadeautjes en is er al een kerstboom gehaald? Dan wil je helemaal niet na hoeven denken over de aanbiedingen in de supermarkt, daar is geen tijd voor. Metro helpt een handje mee en heeft een feestdagen-supermarktstrategie gemaakt. Het enige wat jij hoeft te doen is je hieraan te houden, dat moet goed komen toch?

Duurder

We hebben de hulp ingeroepen van koopjesgoeroe Minke van Kuijen, die voor haar website Gierige Gerda altijd op zoek is naar de beste aanbiedingen. Ook tijdens de feestdagen. „Ik wil wel genieten van de feestdagen, maar ik zorg ook dat ik niet te veel betaal”, aldus Minke. En dat te veel betalen zit er toch ongemerkt snel in.

„Rond de feestdagen zijn dingen duurder en daar moet je opletten”, vervolgt ze. „Een pak aardappelschijfjes met een kerstlogo erop is al snel drie keer duurder dan normaal. Heel leuk dat ze in de vorm van kerstboompjes zijn, maar als je dat echt zo graag wil kun je het net zo goed zelf doen.” In de kwaliteit zit namelijk geen verschil, hoewel mensen volgens Minke wel dat idee hebben. „Mensen denken dat iets luxer is als er een kerstlogo opstaat, maar dat is negen van de tien keer niet het geval.”

De beste tactiek voor in de supermarkt
Gierige Gerda / Eigen foto

Invriezen

Sowieso is je inkopen rond de feestdagen doen geen goed plan, zegt Minke. „Ik zorg zelf dat ik niet alles op 24 december koop, dan is het namelijk een stuk duurder. Vlees kun je ook een week eerder kopen invriezen, dat blijft net zo lekker.”

Voor de beste deals houdt ze al weken voor de kerst de aanbiedingen in de gaten. „Ik begin eigenlijk op 1 december al met plannen. Frisdrank haal ik bijvoorbeeld dan al.” En Minke richt zich ook niet op één supermarkt. „Ik kies er een of twee waar ik de beste deals kan vinden. Of ik verdeel het boodschappen doen over meerdere dagen.”

Aanbiedingen

Plannen is voor haar dan ook een van de belangrijkste dingen voor het besparen bij de boodschappen. „Zorg bijvoorbeeld ook dat je plant wanneer je precies je boodschappen gaat halen.” Zelf probeert ze de drukte voor te zijn door op bijvoorbeeld 21 december de laatste dingen in huis te halen. „Als het druk is, ontstaat er namelijk hectiek. Dan zijn dingen op, grijp je snel een alternatief en ben je uiteindelijk duurder uit”, vertelt ze. Het beste is je gewoon te houden aan je boodschappenlijstje of je boodschappen van te voren te bestellen.

En last but not least: „Als je dan al de aanbiedingen in de gaten houdt, blijf kritisch.” Het komt volgens Minke vaak genoeg voor dat een aanbieding helemaal niet zo voordelig is als lijkt. „Laat je niet afleiden door de kleuren en grote letters, kijk naar de normale prijs en betaal nooit meer dan vijftig procent van de normale prijs. Anders is het geen aanbieding.”

Tips van Gierige Gerda

1 Plannen. Bedenk van te voren wat je wil hebben, wanneer je het gaat halen en waar je dat gaat doen.

2 Aanbiedingen. Neem gedurende de maand alvast hier en daar kleine dingen mee en dan bespaar je uiteindelijk veel geld. Houd de aanbiedingen in de gaten voor de beste deals en wijk daarin ook af van je vaste supermarkt.

3 Vermijd de kerstlogo’s. Die zijn duurder, maar geven niet per se een betere kwaliteit.

4 Wacht niet tot 24 december. Doe het niet. Het is druk, alles is op en stress alom.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
Feestdagen: De beste tactiek voor in de supermarkt
Sluiten