Kasper Hermans
Kasper Hermans Nieuws 1 dec 2018
Leestijd: 1 minuut

Extreme droogte blijft volgend jaar een probleem

Het is een van de warmste zomers ooit geweest en het wil nog steeds niet echt koud worden. Dat kan je fijn vinden, maar de natuur probeert nog altijd te herstellen van de droogte. Vooral het oosten en het zuiden van het land zullen er komend jaar nog last van hebben.

Volgens berekeningen van het Nederlands Hydrologisch Instrumentarium (NHI); een nieuw rekenprogramma van Nederlandse waterbeheerders, beginnen de boeren en de natuurgebieden met een grondwatertekort aan de komende zomer.

Tekorten

,,De regen die in de wintermaanden valt, verdampt niet vanwege de kou. Maar hoe nat ook, deze winter worden de tekorten waarschijnlijk niet aangevuld in Limburg, Brabant, Gelderland en Drenthe”, vertelt NHI-voorzitter Jac Peereboom tegenover Trouw.

Dus moeten de boeren zelf hun landgoed met water gaan besproeien, hetgeen ze veel geld zal kosten. Bovendien worden boeren die sloten leegpompen om aan voldoende sproeiwater te komen in de meest droge maanden op de vingers getikt door het Waterschap.

Beken

Ook beken zouden problemen kunnen krijgen. ,,Beken en rivieren halen het grootste deel van hun water uit het grondwater. Die trekken water uit de grond”, vertelt Peereboom. Echter is er op sommige plekken amper water. ,,Dat is dit jaar al op een paar plekken gebeurd, en dan komen zeldzame en beschermde vissen in gevaar."

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.