Redactie Metro
Redactie Metro Nieuws 18 dec 2018
Leestijd: 1 minuut

Eerste Kamer voor erkenning doodgeboren kindjes

De Eerste Kamer stemde dinsdag voor de wijziging van de Wet Basisregistratie Personen (BRP). Het wordt hierdoor mogelijk om levenloos geboren kinderen in de basisregistratie op te nemen en een bestaansrecht te geven.

Dit wordt ook mogelijk voor kinderen waarvoor een Nederlandse akte is opgemaakt, waarin staat vermeldt dat het kind op moment van aangifte niet in leven was. Zo schrijft het AD.

Petitie

Het initiatief van deze wetswijziging is het gevolg van de jarenlange strijd van een grote groep ouders, wiens kindje levenloos ter wereld kwam. Zij kwamen niet in aanmerking voor een uitvaartverzekering en zeiden een groot emotioneel gemis te ervaren, door het niet kunnen laten registreren van hun kindje.

Columniste Roos Schlikker verloor in 2015 haar dochter en schreef hierover: „De wet bepaalt dat mijn dochter niet bestaat.” De columniste was een van de ruim 80.000 mensen die de petitie ondertekenden. „Sinds vanmiddag is de wetswijziging er echt, echt door. En dat is heel erg mooi”, schrijft Schlikker op haar Instagram.

Wetswijziging

Volgens het CBS worden er jaarlijks ongeveer vijfhonderd kinderen doodgeboren na een zwangerschap van 24 weken of meer. Het kabinet verwacht dat ongeveer de helft van deze ouders hun kindje zal willen laten registreren. De wetswijziging zal naar verwachting op 3 februari 2019 in werking treden.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.