Metro
Metro Nieuws 13 dec 2018 / 19:52 uur

Donderdagavond spectaculaire sterrenregen te zien

Donderdagavond is een heus spektakel te zien in de lucht. De jaarlijkse meteorenzwerm Geminiden komt namelijk voorbij. De sterrenregen zal beginnen met ongeveer twintig vallende sterren, en naar verwachting zullen dat er ieder uur meer worden.

De omstandigheden voor het zien van de sterrenregen zijn volgens John Heise, emeritus hoogleraar van de Universiteit Utrecht, bijna perfect. Dit omdat de maan snel ondergaat en er een heldere hemel wordt verwacht. „Er is niet wat je tegenhoudt, alleen de kou, maar daar kun je je tegen kleden.”

Hoe donkerder hoe beter

Heise zei in het radioprogramma Nieuws en Co dat hij mensen adviseert een donkere plek op te zoeken en vervolgens lekker in een luie stoel achterover te leunen. „Het is nogal hoog aan de hemel te zien. Ga weg van de lantaarnpalen en de achtergrondlichten. Hoe donkerder hoe beter en hoe meer je ziet.”

De Geminiden zijn kleine zandkorreltjes van minder dan een millimeter groot die in de dampkring verbranden. De korreltjes zijn afkomstig van een planetoïde die in een baan rond de zon draait. Dit rotsblok laat een spoor van deze kleine korreltjes achter, en deze deeltjes komen met hoge snelheid op aarde af.

Blote oog

Het resulteert in snelle flitsen die lijken te vertrekken vanaf het sterrenbeeld Tweelingen. „Dar komt het vandaan en ze schieten links en rechts alle kanten op. Ze komen uit een punt, dus je weer waar je moet kijken. Je ziet snelle flitsen, het is spectaculair.” De sterren zijn met het blote oog te zien, een telescoop is dus niet nodig.

Reageer op artikel:
Donderdagavond spectaculaire sterrenregen te zien
Sluiten