Sanne van Rij
Sanne van Rij Nieuws 3 dec 2018 / 17:30 uur

Doei I Amsterdam: 9x (leukere) foto-alternatieven

Bijna vijftien jaar lang dienden ze als hét bewijs voor een bezoek aan de hoofdstad – de letters van I Amsterdam. Best even slikken dus, dat de omstreden slogan nu definitief van het Museumplein is verdwenen. Daarom: negen plekken om dat fotogat in je filmrol (al dan niet leuker) op te vullen.

Govert Flinckstraat

Wandel door de Govert Flinckstraat in de Pijp en hark alsnog die letterfoto binnen. De keuze is reuze: plof bijvoorbeeld neer op het bankje onder de gevierde Instagramquote ‘Wake me up when I’m famous’ of zoek naar de garage waar ‘Don’t fade away’ op geschilderd is. Het woord Amsterdam mag misschien ontbreken, maar hetzelfde geldt voor hordes aan andere toeristen, dus da’s dan weer winnen, lijkt ons zo.

De Magere Brug

Waarschijnlijk zijn er inmiddels al miljoenen foto’s van deze brug geschoten, maar soit. Je wilde net zo goed op de foto met de letters van I Amsterdam, die het uiteindelijk óók tot meer dan ’n miljoen hits op Instagram hebben geschopt, dus voor het gebrek aan originaliteit hoef je het niet te laten. De populariteit van deze brug is daarbij begrijpelijk: de lichtjes zorgen voor een magisch geheel.

Zoku Amsterdam

Slaap in het concepthotel Zoku en garandeer jezelf in ieder geval van één goede vakantiefoto. Voor de verandering is hier niet de rooftopbar zelf, maar de weg er naar toe vooral de moeite waard. De transparante hal met veel planten en lichtinval vormt een picobello plek voor een fotootje of twee.

https://www.instagram.com/p/Bqmtov8hV_g/

Begijnhof

Hollandser dan het verborgen Begijnhof ga je het niet krijgen. Dit hofje in het centrum is nog gesticht in het Middeleeuwse Amsterdam, waardoor je hoe dan ook een idyllische foto aan het thuisfront kan laten zien.

https://www.instagram.com/p/Bq5ITOmlxr_/

Sloterplas

Goed, Sloterplas ligt misschien niet direct op je route bij een eerste bezoek aan Amsterdam, maar voor de fervente toerist kan het ‘Stippenplein’ een fijne nieuwe fotoplek zijn.  In tegenstelling tot de Dam is de kans daarbij aanzienlijk groter dat je in je uppie op de foto kan (zelfs zonder duiven enzo, want die verzamelen dus altijd precies op dat andere bekende plein).

NDSM

Stap op het pondje en waan jezelf in een totaal ander Amsterdam. Wat je hier niet krijgt: een mierzoete foto met pioenrozen op de gracht. Wat je hier wel krijgt: rauwe foto’s met een industrieel randje. De streetart op de werf leent zich perfect voor een origineel beeld van deze (veelzijdige, want dat is het!) stad.

De Tuinstraat

Gooi je camera sowieso maar ongegeneerd in de strijd in de Jordaan, maar stop vooral ook even in de Tuinstraat. Hier vind je een uitstekend geschilderde tekst die (sorry) toffer is dan I Amsterdam.Beschouw het verdwijnen van de letters dus maar als een geluk bij een ongeluk, want nu heb je tenminste ruimschoots de tijd om Piet Parra’s creatie te bekijken.

Berensluis

Ga naar de Berensluis en vink alle Amsterdamse hokjes in één klik op de knop af. De Westerkerk? Check. Voorbijvarende bootjes? Ook. Kans op een oranjerozig zonnetje? Jaha.

Sarphatipark

Vergeet het Vondel- en Westerpark: het Sarphatipark is waar je wezen moet. Schiet vooral op je dode gemakje je filmrol vol, want rust overheerst hier.

Ze zijn niet helemáál weg

Kan je die letters toch niet helemaal loslaten? Dan is er – voor de onwetende – goed nieuws. Het Museumplein is niet de enige plek waar je de slogan kan vinden: op Schiphol staat ook ’n exemplaar. Heb je wel een verkeerstoren als achtergrond en niet het Rijksmuseum, maar hé: de letters zijn hetzelfde. Ook bij de Sloterplas in West, je weet wel, van dat Stippenplein, vind je ze. Een soort van dan. Deze set is ontworpen als een free-running en parkour track, waardoor sommige letters plat liggen en andere delen uit elkaar zijn getrokken. Vergt dus wat doorzettingsvermogen (en eventueel een drone).

Huh?

De teleurgestelde toerist kwam er maandag overigens nog goed vanaf: de designer Pauline Wiersema plaatste een aantal uur na het verwijderen van de slogan alweer andere letters op het Museumplein. Wiersema koos voor het woord ‘HUH’, dat ze in het kader van de Dutch Design Week maakte. De drie letters bleken maar een kortstondige vervanging voor I Amsterdam – een paar uur later moest de kreet alweer verwijderd worden.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Doei I Amsterdam: 9x (leukere) foto-alternatieven
Sluiten