In het nieuws

Dit zijn de 10 best gelezen berichten van 2018

Dit zijn de 10 meest gelezen berichten van 2018

De vreselijke mishandeling van hond Courage raakte heel veel Nederlanders in 2018. / Courage heeft de vreselijke dierenmishandeling niet overleefd... / Facebook Animals Matter To Me (Mumbai)

Foto van 'Daisy Heyer'

31 DEC 2018

Het einde van het jaar is in zicht, dus is het traditiegetrouw tijd voor lijstjes. En wat zegt nou meer over het jaar dan de tien berichten die het afgelopen jaar het best gelezen zijn? Niets! Daarom presenteert Metro de top-10 meest gelezen berichten aan je.

10. Gas wordt megaduur in 2019

Op de valreep kwam een bericht van afgelopen weekend nog even in onze top 10 meest gelezen artikelen van het jaar. Waarom? Dat kunnen we wel raden, want de maatregelen van het kabinet in het kader van klimaatveranderingen raken eigenlijk echt iedere Nederlander. Lees hier het volledige bericht.

9. Ali B of Ronnie Flex op je feest? Dit zijn de kosten

Niet dat het grote gros van de mensen het kan betalen, maar we zijn wel allemaal reuze nieuwsgierig naar de kosten van rappers als Ali B of Ronnie Flex op jouw persoonlijke feestje. Verdienden wij maar zoveel in een uurtje…

8. Gratis geld voor iedereen die vroeger bijbaantje had

Geld is sowieso een onderwerp dat het goed doet bij de Metrolezers: in oktober plaatste Metro’s Jelmer Visser een artikel waarin te lezen was hoe je ‘gratis geld’ door middel van een minipensioentje kon krijgen via je oude werkgever die je had bij je eerste bijbaantje(s). Heel goed gelezen, want het artikel scoorde een achtste plek in de top 10.

7. Dit is de Instagram van deelnemers Temptation Island

Want tsja, Temptation Island was toch echt hét gesprek op werk/school/bij de kapper/op social media dit jaar. En wat is handiger dan alle Instagram-accounts bij de hand hebben als je de afleveringen wil bespreken en op de hoogte wilt blijven van de laatste roddels, ook nadat het programma is afgelopen? Juist. Niets!

6. Rechter oordeelt over verbieden Sinterklaasintocht

Nog zoiets wat heel Nederland bezighield, maar dit onderwerp zal het grote gros van de Nederlanders op dit moment helemaal beu zijn. We maken er dan ook verder geen woorden aan vuil, maar een artikel over Sinterklaas haalde de zesde plek in de top 10.

5. Te veel burn-outs in Nederland: grootste crisis ooit

De steeds toenemende gevallen van mensen met een burn-out in Nederland, kosten de samenleving maar liefst 20 miljard euro op jaarbasis. En dat is goed voor een heel goedgelezen artikel over dit onderwerp van onze journaliste Bregje Simons.

4. Borsten Marijke Helwegen 'ontploft'

Iets minder classy stuk, maar wel nóg beter gelezen is het stuk over de siliconenborsten van Marije Helwegen. We willen niet verklappen wat de uiteindelijke uitkomst van het verhaal is, dan kun je beter het artikel nog even lezen. In ieder geval hebben die borsten Marijke Helwegen een vierde plek opgeleverd!

3. Vrouw onwel en overleden op A1: 'Niemand stopte' 

We kunnen in Nederland niet goed tegen onrecht en asociaal gedrag en dat is waarschijnlijk precies de reden dat het artikel over een vrouw die onwel werd op de A1, maar in de eerste kritieke minuten geen hulp kreeg van andere weggebruikers het zo goed deed. Het artikel heeft waarschijnlijk een hoop mensen aan het denken gezet en heeft een derde plek in onze top 10.

2. Piet Paulusma over de winter: 'Het kan -20 worden'

Van zijn voorspellingen merken we tot op heden nog weinig, maar bang zijn we er allemaal voor: een steenkoude winter. Zo bang dat we er zelfs massaal over lazen. Piet Paulusma pakt met zijn voorspellingen een tweede plek.

1. Hond dood door verwondingen na groepsverkrachting

Heel jammer dat zo’n verschrikkelijk bericht het meestgelezen bericht van dit jaar is geworden. Gelukkig waren de reacties op het artikel stuk voor stuk vol walging en had iedereen medelijden met de arme hond. Laten we hopen dat we volgend jaar dit soort berichten niet meer binnenkrijgen op onze redactie…


Taghi getipt over politie-operatie

Taghi getipt over politie-operatie

Een impressie van Ridouan Taghi. / ANP

Foto van 'Metro en ANP'

1 UUR

Onderwereldkopstuk Ridouan Taghi was eind oktober 2018 op de hoogte van een grote, aanstaande operatie van de politie.

Vermoedelijk ging het om de massale actie tegen motorbende Caloh Wagoh in november van dat jaar. Dat blijkt uit vertrouwelijke stukken uit het liquidatieproces Marengo rond Taghi en zestien andere verdachten, die De Telegraaf heeft ingezien.

Codenaam


Zorgen over 5G: 'Het wordt ons opgedrongen'

Met 5G komen er straks heel wat meer antennes bij in het straat- en strandbeeld / ANP

Foto van 'Iris Hermans'

1 UUR

De een zit er met smartphone op te wachten, een ander maakt zich grote zorgen over de stralingsgevolgen. Waaronder Rob Verboog, wiens 'wiefie' ziek wordt van wifi.

Providers beginnen zich nu toch wel een beetje zorgen te maken nu door heel het land bezorgde burgers opstaan die het helemaal niet zien zitten: het 5G mobiel internet, wat niet alleen sneller internet betekent, maar ook een toename van straling en van antennes. We hebben er nu 18.789, zo meldt het Antennebureau op de website, en dit aantal zal de komende jaren met minstens 10 procent toenemen, wat op veel plekken tot verzet leidt. Hoewel er volgens het RIVM geen sluitend wetenschappelijk bewijs is en de straling onder de limiet lijkt te blijven, gebaseerd op de Europese ICNIRP-normen, vrezen critici gezondheidsschade.

Stroperig


Eerste hulp bij Corona-epidemieën; zo ben jij goed voorbereid

Lege schappen in Italiaanse supermarkten na de virusuitbraak /AFP

Foto van 'Jelmer Visser'

2 UUR

Het onzichtbare gevaar dat zich over de hele wereld verspreidt, bedreigt nu ook Nederland. Na besmettingen in eigenlijk alle landen om ons heen, lijkt de eerste COVID19-diagnose in eigen land een kwestie van tijd. De schrik zit er goed in.

De persalarmen volgen elkaar woensdag in rap tempo op en Nederland blijkt inmiddels niet alleen 17 miljoen bondscoaches te hebben maar ook 17 miljoen viro- en epidemiologen. Wat kan jij in je directe omgeving doen om de kans op besmettingen te verkleinen en wat is handig om in huis te hebben zonder direct in een paranoïde doomsdayprepper te veranderen?

Een waarchuwingsposter in Amsterdam /ANP


Eerste waterstoftrein rijdt Nederland binnen

Eerste waterstoftrein rijdt Nederland binnen

De waterstoftrein van Alstom. / AFP

Foto van 'Metro en ANP'

2 UUR

De eerste waterstoftrein van Nederland is woensdag vanuit Duitsland via Oldenzaal het land binnengekomen, getrokken door locomotieven.

Met de trein worden de komende twee weken een aantal testritten gereden tussen Leeuwarden en Groningen. Het gaat om een proef van twee weken waarbij de emissieloze trein met snelheden tot wel 140 kilometer per uur over het spoor moet razen.

Het tweede land


Carnaval ongunstige factor in verspreiding coronavirus

Carnaval ongunstige factor in verspreiding coronavirus

Carnaval ongunstige factor in verspreiding coronavirus. / ANP

Foto van 'Metro en ANP'

3 UUR

De GGD Zuid Limburg houdt goed in de gaten of het nieuwe coronavirus verspreid wordt als gevolg van carnaval. Het echtpaar dat in het universiteitsziekenhuis van Düsseldorf is opgenomen met het coronavirus, heeft onlangs nog deelgenomen aan carnavalsactiviteiten in hun woonplaats Gangelt, pal aan de Limburgse grens bij Schinveld.

Hoofd infectieziektebestrijding Christian Hoebe van de GGD Zuid Limburg zei woensdag dat carnaval 'een ongunstige factor' is. „Het is moeilijk te achterhalen of daar ook Nederlanders bij de feesten waren. Daarom houden we dit goed in de gaten."

De Duitse GGD onderzoekt of tijdens carnaval mensen in Gangelt besmet zijn geraakt, aldus Hoebe. De besmette man had volgens media onlangs een carnavalszitting bezocht in het dorpje Langbroich in de gemeente Gangelt. Het 'Gesundheitsamt' in Heinsberg doet woensdag een oproep aan iedereen die ook bij deze 'Kappensitzung' was, zich te melden. Volgens de media heeft de man buiten dit niet aan andere carnavalsactiviteiten zoals straatcarnaval meegedaan.


Minister sluit drastische maatregelen tegen coronavirus niet uit

Minister sluit drastische maatregelen tegen coronavirus niet uit

Minister Bruins minister Bruno Bruins Medische Zorg praat met de pers over de aanpak van het coronavirus. / ANP

Foto van 'Metro en ANP'

VANDAAG, 18:04

Verantwoordelijk minister Bruno Bruins sluit drastische maatregelen niet uit in de strijd tegen het nieuwe coronavirus, zoals het afgrendelen van een dorp of wijk. Voor nu raadt hij burgers aan zich goed te informeren.

De minister hoopt dat in Nederland geen gemeenten op slot moeten, zoals in Noord-Italië. Maar als er een besmettingshaard wordt ontdekt, 'kunnen we niets uitsluiten'. Passende maatregelen kunnen natuurlijk in omvang groeien, als de situatie daartoe aanleiding geeft, zegt de bewindsman.

Passende maatregelen


Trump kreeg stiekem bloemkool door zijn aardappelpuree

Trump kreeg stiekem bloemkool door zijn aardappelpuree

President Trump in New Delhi. / AFP

Foto van 'Metro'

VANDAAG, 17:54

Dat de Amerikaanse president Donald Trump niet vies is van een hamburger van een welbekende fastfoodketen is al langer bekend, maar dat hij helemaal geen groenten eet nog niet. 

Zo laat Trumps lijfarts weten dat hij stiekem fijngestampte bloemkool door zijn presidentiële aardappelpuree prakte. Dat was schijnbaar nodig om ervoor te zorgen dat de president iets van vitaminen binnenkreeg.

Dieet


Is treinreizen in de eersteklas coupé straks passé?

Is treinreizen in de eersteklas coupé straks passé?

Is treinreizen in de eersteklas coupé straks passé? / ANP

Foto van 'Julia Osendarp'

VANDAAG, 16:59

De nieuwe treinen waarmee Arriva rijdt in Groningen en Friesland hebben straks geen eerste klasse meer. Is reizen in de eerste klasse nog wel van deze tijd?

De vervoersorganisatie begint hier met ingang van de nieuwe dienstregeling op 13 december 2020 mee. De provincies Groningen en Friesland vinden de eerste klasse niet meer nodig. Daartegenover staat dat de tweede klasse comfortabeler wordt. Woordvoerder van Arriva, Tineke Witteveen, benadrukt dat: „het loslaten van de eerste klas alleen geldt voor treinen in de provincies Groningen en Friesland. Hiermee vervalt het eersteklas abonnement.”

Zitplaatstindicator


Likeability of6

Sudoku

Foto van 'Metro'

VANDAAG, 09:00

Speel hier elke dag gratis een uitdagende Sudoku, aangeboden door Denksport. De Sudoku werkt als volgt: vul het diagram zo in, dat in elk blok van 3x3 vakjes de getallen 1 tot en met 9 één keer voorkomen.


likelove
user_025c4c0ef950b5c1bb712ce3b6799df36b85ba8a_avataruser_2895189b950331c781bc37ce073361230ac0b69c_avataruser_e873a16bc9365ca54e429854a44c5ab39150346d_avatar

+3


Prins Harry voortaan 'gewoon Harry'

Prins Harry voortaan 'gewoon Harry'

Harry sprak op een bijeenkomst van Travalyst. / AFP

Foto van 'Metro en ANP'

VANDAAG, 16:34

De Britse prins Harry sprak woensdagochtend op een congres in Schotland. Maar tot verrassing van de aanwezigen werd hij niet aangekondigd als Zijne Koninklijke Hoogheid, maar als Harry.

„Hij heeft ons verteld dat we hem allemaal gewoon Harry moeten noemen. Dus dames en heren, laten we hem een warm Schots welkom heten: Harry!", aldus de gastvrouw die hem introduceerde.

Stap terug


Eerste vegetarische KFC ter wereld staat in Nederland

In samenwerking met KFC

VANDAAG, 16:19

Alle gerechten op het menu vegetarisch, maar wel net zo smaakvol als anders. Het KFC-restaurant op het Binnenwegplein 68 in Rotterdam heeft de wereldwijde primeur: tijdens de Nationale Week Zonder Vlees is deze KFC volledig kiploos. En in alle Nederlandse filialen staat vanaf die week (9-15 maart) de vegetarische burger vast op de menukaart.

Een kiprestaurant is niet het eerste waar je aan denkt als je als vegetariër een hapje wilt eten. Want hoewel Colonel Sanders, die Kentucky Fried Chicken in 1952 oprichtte, ooit al zei ‘KFC is er voor iedereen’, heeft hij toen naar alle waarschijnlijkheid niet kunnen bedenken dat zijn keten ooit kiploze producten zou gaan verkopen. De combinatie van dit soort restaurants en vega werd lang niet als heel logisch gezien, maar intussen biedt menig etablissement een vegetarische - of zelfs vegan - optie aan. Want, vega of niet, iedereen houdt van lekker.

Naar origineel recept


Ruim honderd hotelgasten mogen vertrekken uit hotel Tenerife

Ruim honderd hotelgasten mogen vertrekken uit hotel Tenerife

Een psycholoog praat met een groep werknemers buiten het H10 Costa Adeje Palace Hotel in La Caleta, op 25 februari 2020, waar honderden mensen werden opgesloten na een vermoedelijk geval van het coronavirus bij een Italiaanse toerist. / AFP

Foto van 'Metro en ANP'

VANDAAG, 16:09

Meer dan honderd gasten in het Hotel H10 Costa Adeje Palace op Tenerife mogen het hotel verlaten. Het is niet duidelijk of daar Nederlanders bij zijn.

Het pand is in quarantaine geplaatst vanwege het nieuwe coronavirus. Vier Italianen blijken dit virus te hebben. De 106 gasten mogen volgens de plaatselijke autoriteiten in de komende dagen naar huis. Ze blijven wel onder toezicht.

Het gaat waarschijnlijk om mensen die op het eiland wonen en dan veertien dagen thuis in quarantaine moeten. De naar schatting 270 personeelsleden van het hotel mogen onder voorwaarden het hotel in- en uitgaan. Er zijn 23 Nederlanders onder de circa zevenhonderd mensen in quarantaine in dit hotel.


Meisje (7) overleden tijden routine-operatie aan amandelen
Likeability of2

Meisje (7) overleden tijdens routine-operatie aan amandelen

Hoewel de amandeloperatie bekend staat als routinewerk, is het niet uniek dat er iemand overlijdt/Colourbox

Foto van 'Kasper Hermans'

VANDAAG, 14:34

In de Verenigde Staten is een meisje van zeven overleden tijdens een routine-operatie aan haar keelamandelen. Dat hebben haar familieleden bevestigd tegenover CNN.

Reden voor paniek bij Paisley Cogsdill en haar familie was er voor de operatie niet. „Voordat ze de operatie inging, was er niets aan de hand. Ze had geen enkele angst. Ze was aan het lachen en gelukkig. Er was ook niets mis met haar", vertelt haar oma.

Snurkgeluiden


sad
user_007cbecd5bde995ed0d8cee5cce0f362a09d1cc0_avataruser_ea54b30544394f14d8c1bd9b380c7cf0ff182d02_avatar

Rechter maakt excuses om behandeldatum moordzaak rapper Feis

Een potret van Feis bij de herdenking/ANP

Foto van 'Metro en ANP'

VANDAAG, 13:29

De inhoudelijke behandeling van de zaak over de moord op de Rotterdamse rapper Feis is op 7 en 8 oktober. Aanvankelijk zou de rechtbank Rotterdam de zaak al begin dit jaar behandelen, maar omdat verdachte Silfano M. voor onderzoek moet worden opgenomen in het Pieter Baan Centrum in Almere is er vertraging opgelopen.

De rechter zei het bijzonder vervelend te vinden voor de nabestaanden van Feis, wiens echte naam Faisal Mssyeh is. „Ik had het liever anders gezien. Maar zorgvuldigheid en volledigheid staan voorop, hoe verdrietig het ook voor u is dat het daardoor langer duurt", zei hij tegen de aanwezigen.

Zomervakantie


Onrust Latijns-Amerika leidt tot stijging asielaanvragen EU

Onrust Latijns-Amerika leidt tot stijging asielaanvragen EU

iet vanuit Afrika steeg het aantal aanvragen, maar vooral vanuit Latijns-Amerika. Met name Venezolanen zijn happig op de oversteek naar EU-landen./ANP

Foto van 'Kasper Hermans'

VANDAAG, 12:54

Het aantal asielaanvragen in de Europese Unie is het afgelopen jaar voor het eerst sinds de migrantenstroom van 2015 weer gestegen, meldt het Europese asielagentschap EASO. Het gaat om een stijging van 13 procent naar ruim 714.000 aanvragen.

Dat komt doordat er een nieuwe migrantenstroom op gang gekomen lijkt. Niet vanuit Afrika steeg het aantal aanvragen, maar vooral vanuit Latijns-Amerika. Met name Venezolanen zijn happig op de oversteek naar EU-landen.

Ruime verdubbeling


Clooney verrast en bedroefd om kinderen op Nespresso-plantages
Likeability of3

Clooney verrast en bedroefd om kinderen op Nespresso-plantages

Het documentaireprogramma Dispatches van Channel 4 deed onderzoek naar de werkomstandigheden van koffieboeren op plantages in Guatemala./ANP

Foto van 'Metro en ANP'

VANDAAG, 11:19

George Clooney is geschrokken van het nieuws dat er kinderen werken op plantages waar Nespresso koffiebonen vandaan haalt. De 58-jarige acteur is al jaren het gezicht van het beroemde merk, dat juist adverteert met duurzaam geproduceerde koffie uit landen als Brazilië, Colombia en Costa Rica.

Het documentaireprogramma Dispatches van Channel 4 deed onderzoek naar de werkomstandigheden van koffieboeren op plantages in Guatemala. Uit de reportage bleek dat op een aantal koffieplantages in Guatemala kinderen werkzaam zijn.

Geen aankopen meer


sad
user_ea54b30544394f14d8c1bd9b380c7cf0ff182d02_avatar

Negentien doden in India bij gevechten daags na bezoek Trump

Negentien doden in India bij gevechten daags na bezoek Trump

Een van de gewonden in India /ANP

Foto van 'Kasper Hermans'

VANDAAG, 09:59

Bij grote protesten en gevechten in Delhi zijn zeker negentien mensen om het leven gekomen. Ook liggen er nog minimaal vijftien in kritieke toestand in het ziekenhuis, zo meldt Reuters.

In het Aziatische land zijn er al langer protesten en heerst er onrust vanwege verschillende wetten die worden ingevoerd door president Modi. Deze zouden het voor moslims moeilijker maken om burger van het land te worden met als gevolg clashes tussen moslims en hindoes.

Volgens het persbureau probeerde de politie om in te grijpen door traangas in te zetten, maar hadden ze moeite om de stenengooiende menigte in bedwang te houden. Op beelden is te zien, dat er ook brandstichting is geweest bij onder andere tal van auto's.


Nederlandse pornosite aangeklaagd om illegaal gefilmde beelden

Nederlandse pornosite aangeklaagd om illegaal gefilmde beelden

Nederlandse pornosite aangeklaagd om illegaal gefilmde beelden / Colourbox

Foto van 'Metro en ANP'

VANDAAG, 09:09

Helpwanted.nl en Stichting Stop Online Shaming klagen de website Vagina.nl aan, omdat de site naaktbeelden zou tonen zonder toestemming van de mensen die in beeld zijn. De dagvaarding is er dinsdag uitgegaan, meldt een woordvoerder van het Expertisebureau Online Kindermisbruik (EOKM), waaronder Helpwanted.nl valt.

Op Vagina.nl staat naast professionele porno ook amateurporno, waaronder heimelijk gefilmd materiaal, aldus Helpwanted.nl en Stichting Stop Online Shaming. „Met titels als 'Een verborgen camera bij de H&M' en 'Stiekem ex-vriendin onder de douche filmen' worden beelden online geplaatst die met een verborgen camera gefilmd zijn. Dit is heel bedreigend", zegt bestuurslid Willem van Lynden van SOS Online.

Stiekem gefilmd


De ijsbeer zoekt steeds meer de dorpen op
Likeability of3

De ijsbeer zoekt steeds meer de dorpen op

Foto's: Wereld Natuur Fonds Rusland

Foto van 'Metro'

VANDAAG, 08:14

De internationale ijsberendag wordt sinds 2011 jaarlijks op 27 februari gehouden. Ook op deze donderdag weer.

Om het bewustzijn te vergroten als het om de instandhouding van deze dieren gaat, wordt donderdag de internationale ijsberendag gehouden. De dag laat zien wat de impact van de opwarming van de aarde en de vermindering van zee-ijs op hun populatie is. Volgens een internationaal zijn er van ‘s werelds grootste carnivoor tussen de 22.000 en 31.000 dieren over. Zij wonen op de Noordpool en kustgebieden in Groenland, Noorwegen (Svalbard), Rusland, de Verenigde Staten (Alaska) en Canada. Steeds meer zijn ze in de buurt van dorpen te vinden, als zij door ijsgebrek niet meer de zee op kunnen om te jagen op voedsel. IJsberen voelen zich prima bij temperaturen tot -45° C en kunnen een gewicht van 680 kilo bereiken. Ze brengen 50 procent van hun tijd door met jagen. Maar ja, waar?

De ijsbeer zoekt steeds meer de dorpen op

Mikhail Stishov.


sad
user_ea54b30544394f14d8c1bd9b380c7cf0ff182d02_avatar