Redactie Metro
Redactie Metro Nieuws 3 dec 2018
Leestijd: 1 minuut

‘Denk minder beperkt over mensen met beperking’

Nederland loopt duizenden talenten mis, dat meldt de organisatie HandicapNL. Er wordt namelijk te beperkt gedacht over mensen met een handicap.

Handicap

Volgens de organisatie moet Nederland beter kijken naar wat mensen met een handicap kunnen, daar zou namelijk voor iedereen veel mee te winnen zijn. Maandag is de 26ste internationale dag voor mensen met een beperking.

„Slechts één op de drie mensen van deze grote groep [mensen met handicap red.] heeft betaald werk. Terwijl al deze mensen een bijdrage willen én kunnen leveren aan de samenleving, mits hun talent wordt erkend", stelt Daniëlle Schutgens, directeur van HandicapNL. „Men ziet vooral de handicap en is blind voor de loodgieter, bakker, zanger of leraar die daarachter schuil gaat."

Talent

In Nederland heeft één op de acht mensen een handicap, dat zijn meer dan twee miljoen mensen. Het hebben van een handicap maakt iemand niet bijzonder, aldus Schutgens. Die term wordt wel vaak gebruikt voor mensen met een handicap. „Het hebben van een handicap maakt iemand niet bijzonder, iemands talent wel."

HandicapNL start maandag met een campagne, om eerlijke kansen voor mensen met beperking te creëren. Nederland maakt de komende maand kennis met talentvolle mensen, zoals Floor (18) die goed kan zingen of Romy (7) die fotomodel is. Zij staan symbool voor talenten die vaak gemist worden, omdat niet voorbij de beperking wordt gekeken.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.