In het nieuws

De #ophef van 2018: van Dotan tot Gordon

Waar was in 2018 allemaal #ophef over?

Foto van 'Jelmer Visser'

27 DEC 2018

Het jaar 2018 zit er alweer bijna op. En wat was het weer een jaar. Natuurlijk gaat er in Nederland geen jaar voorbij zonder een groot aantal dwaze discussies, tranentrekkende tirades, krankzinnige conflicten, stupide statements, kansloze kronkels en een opinieoverschot. Kortom: #ophef

Nu zou dit stuk bijzonder lang worden als elk #ophef-onderwerp aan bod zou komen, dus daarom heeft Metro een selectie gemaakt. Per maand is er een onderwerp uitgelicht. Dit is deel een van het #ophef-jaaroverzicht, waar werd bij de koffieautomaat over gepraat in de maanden januari tot en met juni?

Januari: Rian van Rijbroek

De grote #ophef van januari vond plaats tijdens een uitzending van Nieuwsuur: niet het programma waar je dit direct zult verwachten. Bij een onderwerp over Russische hackers en cybercriminaliteit was een 'expert' aangeschoven die luisterde naar de naam Rian van Rijbroek. Een autoriteit op dit gebied die al voor vele geheime diensten gewerkt zou hebben en een boek erover had geschreven.

Het probleem was echter dat deze mevrouw alles uit haar duim zoog. Nederland zou aan de rand van een cybercatastrofe staan, het voornaamste doelwit van de hackers waren de geldautomaten. Door deze te kraken, zouden ze op gezette tijden zomaar contant geld 'uitspuwen', ook moesten we onze betalingsapps van onze telefoon verwijderen en was draadloos internet de vijand. Gelukkig konden we met de zogenaamde 'smart block chain'-cybersecurity-technologie konden we voor maximaal 97 procent 'cyberveilig' worden.

De uitzending zorgde vooral scheve gezichten van de echte techexperts. Rijbroek had eveneens een boek geschreven met de ontluisterende titel Cybersecurity en Cybercrime, waar zowaar nog meer aan rammelde. Hele passages waren rechtstreeks gekopieerd van Wikipedia, er stonden talloze onjuistheden in en de zaken die wel hout sneden bleken plagiaat.

Mede-auteur en oud-minister Willem Vermeend werd ernstig in verlegenheid gebracht en gaf een legendarisch interview aan de Volkskrant, vervolgens raakte hij in conflict met Van Rijbroek. Na een paar dagen #ophef werd het boek uit de handel genomen. Van de Brabantse 'tech-expert' is sindsdien niets meer vernomen.

Februari: Gordon's biografie

Eigenlijk zou je een volledig #ophef-jaaroverzicht kunnen wijden aan de uitspraken, kronkels, conflicten en avonturen van Gordon. De normaal zo bescheiden bn'er die bekendstaat om zijn stabiele privéleven bracht eind februari een biografie uit met de titel Gordon. Vooraf zei hij al dat zijn verhalen voor een hoop roering zouden zorgen, dit bleken profetische woorden te zijn. Hij kreeg het aan de stok met familieleden, vrienden, exen, bn'ers en Erik de Zwart.

De rode draad - of witte lijn - van de kritiek? De verhalen in het boek zouden een verzinsel zijn van een fantast met een cocaïneverslaving. Dit werd ook op hoge poten kenbaar gemaakt door de slachtoffers van het 'smaadschrift' zoals John Ewbank, Gerard Joling en Winston Gerschtanowitz. Uiteindelijk kreeg de zanger wat hij wilde; een hoop gratis publiciteit. Zijn autobiografie werd een bestseller, maar er moesten wel enkele passages in de latere drukken worden gewijzigd. Dit kwam door zijn bloedeigen broer die dreigde met een kort geding.

2018 was sowieso een bewogen jaar voor de zanger die dit jaar 50 werd. Met een hoop bombarie liep zijn relatie diezelfde maand op de klippen. Of relatie? Zijn vermeende ex beweerde dat hier geen sprake van was. Uiteindelijk moest de rechter eraan te pas komen om het definitieve antwoord te geven. Uit de ontluisterende appgesprekken bleek dat er wél sprake was van een romantische en intieme relatie. Dit najaar had hij een nieuwe liefde van zijn leven gevonden; het 24-jarige Zuid-Afrikaanse model Ryk Du Preez. Wat er toen gebeurde zal niemand echt verbazen.

Maart: Suit Supply-poster

Begin maart kreeg Nederland te maken met een onorthodox en confronterend aanzicht in het straatbeeld: mannen in pakken die zoenen. De reclamecampagne van modemerk SuitSupply maakte behoorlijk wat tongen los. Homoseksualiteit is natuurlijk helemaal prima, maar ermee te koop lopen in een bushalte ging voor sommigen toch écht te ver. Hoe moet je dit immers aan je kinderen uitleggen? Als dappere daad van verzet werden er over het hele land posters afgeplakt en vernield.

Ook op sociale media kreeg het kledingconcern een hoop kritiek te verduren. Sommigen gingen zelfs zo ver dat ze hun like op de pagina van Suit Supply op Instagram en Facebook introkken. Ook homobelangenorganisatie COC mengde zich in de discussie, zij stelden dat de postercampagne liet zien dat er nog behoorlijk wat te winnen valt op het gebied van homo-emancipatie in Nederland.

En hoewel Suit Supply een beetje ophef na een postercampagne wel gewend is, kwam de kritiek voor hen toch een als een verrassing. De climax van het conflict vond plaats op het stationsplein van Nijmegen. Toen de katholieke actiegroep Chivitas Christiana protesteerde tegen 'homopropaganda', ontstond er een tegendemonstratie. De tien strijders voor het traditionele gezinswaarden werden omringd door tientallen zoenende mensen die het niet - of niet geheel - eens waren met hun standpunten.

April: Dotan

Singer-songwriter Dotan werd kop van Jut nadat bekend werd hij nogal wat zaken uit zijn duim gezogen had. De meest opmerkelijke hiervan was de laatste levenswens van doodzieke kankerpatiënt Aron Leegwater eind 2015. De 15-jarige jongen zou niet lang meer te leven hebben en wilde voor zijn dood graag zijn idool ontmoeten. Aron werd naar de Ziggo Dome gebracht en had hier een meet and greet met de artiest. Het enige probleem: Aron Leegwater had helemaal geen kanker en bestond niet.

Toen journalisten van de Volkskrant Dotan als een fantast ontmaskerden, was het land te klein. Niet alleen had hij allerlei zaken verzonnen, hij maakte eveneens gebruik van een trollenleger met minstens 140 nepfans die al sinds 2011 actief waren. En dit ging er allesbehalve zachtzinnig aan toe. Het was een fikse rel waarin het imago van de artiest in recordtijd volledig instortte.

Om de brand te blussen verscheen Dotan aan tafel in RTL Late Night. Op televisie ging hij 'diep door het stof', hij zou slachtoffer zijn geworden van een overijverige pr-ploeg en stelde naïef en onzeker te zijn. Ook benadrukte hij zijn leven gebeterd te hebben en schoon schip te willen maken. Er zouden niet nog meer lijken uit de kast komen, zo beloofde hij. Toch bleek ook deze belofte niks waard.

Een onwaarschijnlijke ontmoeting met de Amerikaanse fan Alicia tijdens een vliegreis zou wel hebben plaatsgevonden. Toch reisden ook bij dit virale verhaal vele vraagtekens. Dit verhaal kon door tourschema's te analyseren en het terugkerende typische taalgebruik van de zanger in e-mails worden ontkracht. Wat ook niet meehielp is dat hij in 2014 in de trein kennelijk exact hetzelfde met een fan had meegemaakt. Met de staart tussen de benen heeft Dotan Nederland verlaten; naar verluidt vertoeft hij nog steeds in Israel.

Mei: Cheetahs van Beekse Bergen

In Safaripark Beekse Bergen is het mogelijk om met je eigen auto een ritje langs wilde dieren te maken. Een belangrijke regel van zo'n autosafari is dat je in je wagen blijft. Deze memo had een Frans gezin blijkbaar niet helemaal begrepen toen zij oog in oog kwamen te staan met de jachtluipaarden van het dierenpark. Het incident werd door een getuige gefilmd en van commentaar voorzien.

Op de beelden is te zien hoe het gezin met kinderen beslopen wordt door de roofdieren. Het gaat allemaal maar net goed, met meer geluk dan wijsheid weten de Franse toeristen zich in veiligheid te brengen. De video is inmiddels meer dan 7 miljoen keer bekeken en de meningen waren verdeeld; sommigen vinden het de slechtste ouders op aarde, anderen menen dat het de domste ouders van de planeet zijn.

Safari Park Beekse Bergen keurde de levensgevaarlijke wandeling af, maar gaat niets veranderen. Zij doen een beroep op de eigen verantwoordelijkheid van hun bezoekers. Ook de filmer kreeg ervan langs, hij zou veel te weinig gedaan hebben om de waaghalzen te redden. Sommigen beweren zelfs dat hij vervolgd moest worden voor nalatigheid.

Toch weet het OM dit te sussen, zij zien geen grond om hem ergens voor te vervolgen. Luipaardenprints zorgden in de maand mei ook nog om een andere reden voor #ophef.

Juni: Hup Marokko

Het wereldkampioenschap voetbal van 2018 gaat de boeken in als het tweede internationale toernooi zonder Oranje. Toch een gemis, zeker de FIFA had besloten om juist meer landen deel te laten nemen. Een WK zonder Nederland brengt een aantal problemen met zich mee. Voor bedrijven is het zuur omdat ze geen geld kunnen verdienen met oranje prullaria zoals wuppies, brulshirts, ludieke muziekinstrumenten en toeterhoeden.

Voor wie juichen we eigenlijk; België? Nah, dat is niet echt een land. Duitsland? Voor onze grote rivaal? Echt niet. Marokko misschien? Zeker! Toegegeven: deze #ophef hebben we wellicht een beetje zelf veroorzaakt. De 'Hup Marokko'-voorpagina van de Metro van 15 juni is met kop en schouders de meestbesprokene en controversiële van dit jaar geworden.

Bij velen schoot onze voorpagina in het verkeerde keelgat, onze sociale media man had een dagtaak aan gevatte antwoorden geven op de tsunami van kritiek. Onze redactie zou bestaan uit linkse landverraders die hun eigen geboorteland verloochenden. Gelukkig voor ons bleef het aantal opzeggingen van abonnementen binnen de perken. Er was ook een oproep tot een boycot, maar ook daar hebben we weinig van gemerkt. Wellicht heeft dit ook te maken met het feit dat Metro een gratis krant is.

Veel heeft de Marokkaanse ploeg overigens niet aan onze steun gehad. Hoewel de verwachtingen hoog waren, kwam het elftal met spelers als Hakim Ziyech, Nordin Amrabat en Karim El-Amhadi niet verder dan twee nederlagen tegen Iran en Portugal en een knap gelijkspel tegen Spanje. Met slechts een punt werden zij laatste in de poule.

Dit is deel een van het #ophef-jaaroverzicht van 2018, het tweede deel is hier te lezen.


Weer een mijlpaal: 18 miljoenste bitcoin dit weekend gemined

Weer een mijlpaal: 18 miljoenste bitcoin dit weekend gemined

Foto: Jack Guez / AFP

Foto van 'Metro'

31 MIN

Ee 18 miljoenste bitcoin is het afgelopen weekend gemined. Een mijlpaal voor de eerste én veruit bekendste cryptomunt.

Die mijlpaal heeft alles te maken met schaarste: er komen maximaal 21 miljoen bitcoins. Nu de 18 miljoenste bitcoin is gevonden, is 85 procent van alle bitcoins al in omloop.

Wat betekent dit voor bitcoin?


Twee doden in woning Hengelo, verdachte opgepakt

Twee doden gevonden in huis in Hengelo / ANP

Foto van 'Metro en ANP'

1 UUR

De politie heeft na de vondst van twee lichamen in een huis aan de Julianalaan in het Gelderse Hengelo een verdachte aangehouden. De verdachte woont in hetzelfde huis. Hij had zich maandagochtend gemeld bij een ziekenhuis.

De politie kan nog niets zeggen over de identiteit van de slachtoffers en de verdachte. Het is ook niet duidelijk of de verdachte gewond is en zich in het ziekenhuis liet behandelen, zei een woordvoerster van de politie.

Onderzoek


Keurmerk: 40 miljoen dieren per jaar hebben ‘beter leven’

Keurmerk: 40 miljoen dieren per jaar hebben ‘beter leven’, maar...

Foto's: Dierenbescherming

Foto van 'Erik Jonk'

VANDAAG, 07:00

Het Beter Leven keurmerk van de Dierenbescherming blijft groeien en dus houden boeren hun dieren steeds diervriendelijker, zo blijkt uit maandag gepubliceerde jaarcijfers.

De Dierenbescherming verwacht komend jaar uit te komen op 40 miljoen dieren die per jaar volgens de criteria van het keurmerk worden gehouden. Dat zou een verdubbeling inhouden in nog geen vijf jaar tijd.

Is dat wel zo’n mooi getal?


Omzet jeugdzorg gestegen, toch kwart in rode cijfers

Beeld ter illustratie / ANP

Foto van 'Metro en ANP'

1 UUR

Hoewel in de jeugdzorg vorig jaar de omzet is gestegen vergeleken met het jaar daarvoor en ook het aantal cliënten groter is geworden, kwam toch een kwart van die instellingen uit in de rode cijfers. Dat stelt inkoopcoöperatie Intrakoop.

Die organisatie baseert zich op de Jaarverslagenanalyse Jeugdzorg 2018, waarvoor 268 jaarverslagen van jeugdzorgorganisaties werden bekeken. Volgens de FNV stevent de jeugdzorg af op 'een ramp'.

Omzet en aantal cliënten gestegen


Acht doden bij onrust na protesten in Chili

Protest in de Chileense stad Vaparaiso / ANP

Foto van 'Metro en ANP'

3 UUR

Vijf mensen zijn zondag omgekomen tijdens een door plunderaars aangestoken brand in een kledingfabriek in de Chileense hoofdstad Santiago. Brandweermannen vonden de slachtoffers in de fabriek nadat ze het vuur hadden bestreden. Daarmee komt het totale aantal doden dit weekend op acht.

Drie mensen kwamen zaterdagavond (lokale tijd) om tijdens onlusten in Santiago door een brand in een supermarkt. Het vuur brak uit tijdens plunderingen, zei burgemeester Karla Rubilar zondagochtend vroeg.

„We moeten melden dat drie mensen zijn omgekomen bij een brand in een supermarkt. Twee mensen zijn in de vlammen omgekomen en een derde is zwaargewond naar het ziekenhuis gebracht, maar is later overleden", vertelde Rubilar aan verslaggevers.


Nieuwe Brexitdeal voor Lagerhuis, rechter kijkt naar brieven Johnson

Premier Boris Johnson in zijn ambtswoning / ANP

Foto van 'Metro en ANP'

VANDAAG, 09:04

De Britse regering doet maandagmiddag naar verwachting een nieuwe poging de brexitdeal voor te leggen aan het Lagerhuis.

Dat besloot zaterdag nog geen definitieve goedkeuring te geven aan de overeenkomst die premier Boris Johnson sloot met de EU. Londen moest daardoor opnieuw om uitstel vragen van de brexitdeadline.

Deal en wetgeving


Tijdens ADE was de stad van de liefhebbers

Lekker hard(style) ontsporen op Amsterdam Centraal bij Roughstate, met Ran-D / MNO Photo

Foto van 'Iris Hermans'

VANDAAG, 09:00

Ravende reporter Iris dook in de ADE-bubbel, met zo’n 400.000 andere liefhebber, ,,het is intelligent georganiseerd, zonder dat het te braaf is.”

Hoe dieper je Amsterdam Dance Event induikt, hoe heser je stem wordt, hoe viezer je nagels op een of andere manier worden, hoe stroever het ritsje van je heuptas dichtgaat, hoe strammer je kuiten en onderrug aanvoelen en hoe meer bultjes van al het zweten op je gezicht oppoppen. Ook dat is ADE. Maar ook hoe de hele stad gonst van de zin, hoe meer nieuwe (Insta)vrienden je erbij krijgt en hoe meer mooie herinneringen je opdoet. Júist dat is ADE.

Tijdens ADE is de stad van ons. Van de liefhebbers die vijf dagen en vijf nachten opgaan in de elektronische muziek. Waar (tijds)grenzen vervagen, het ontregelende de norm wordt en je soms niet meer weet of het dag of nacht is.


Video opgedoken van vandaag voorgeleide vader Ruinerwold

De boerderij waar het gezin jaren leefde / ANP

Foto van 'Metro en ANP'

VANDAAG, 08:24

De 67-jarige vader die vorige week met zes meerderjarige kinderen werd gevonden in een huis in Ruinerwold wordt maandag voorgeleid bij de rechter-commissaris. Hij hoort dan of hij langer moet blijven vastzitten, nadat hij donderdag was aangehouden.

Hij wordt verdacht van het medeplegen van wederrechtelijke vrijheidsberoving, mishandeling in de zin van het benadelen van de gezondheid van anderen en van witwassen.

Afgezonderd gezin


Likeability of6

Sudoku van de dag

Foto van 'Metro'

VANDAAG, 09:00

Speel hier elke dag gratis een uitdagende Sudoku, aangeboden door Denksport. De Sudoku werkt als volgt: vul het diagram zo in, dat in elk blok van 3x3 vakjes de getallen 1 tot en met 9 één keer voorkomen.


like
user_761825ac10beda546b153b852684b47b5b948517_avataruser_9d7413a65ac5be6e146a6a2cf93bd5e9f241a2e2_avataruser_29224ea528b8c532bb2b7cf10fd234a319228450_avatar

'Te weinig mensen leggen donorkeuze vast'

Je kunt zelf aangeven of je donor wil zijn / ANP

Foto van 'Metro en ANP'

VANDAAG, 08:14

Sinds het aannemen van de nieuwe donorwet in februari vorig jaar hebben 508.000 mensen hun keuze ingevuld. Dit is mooi, maar nog niet genoeg, vindt het ministerie. Daarom staat de komende week, de Week van het Donorregister, in het teken van meer informatie.

In de wet, die op 1 juli volgend jaar van kracht wordt, staat dat iedereen die in Nederland woont én ouder is dan 18 jaar vanaf die datum in het Donorregister komt. Welke keuze iemand maakt, bepaalt hij of zij zelf. Wie geen keuze invult, komt vanaf 1 juli 2020 in het register te staan met ‘geen bezwaar tegen orgaandonatie’.

Voorlichtingsteams


Meer verdedigingsmiddelen in uitrusting boa's

De handhavers voerden actie voor middelen om zich te verdedigen tegen agressie / ANP

Foto van 'Metro en ANP'

VANDAAG, 07:59

Pepperspray en eventueel een wapenstok. Als het aan minister Ferd Grapperhaus (Justitie en Veiligheid) ligt, worden buitengewone opsporingsambtenaren (boa's) uitgerust met verdedigingsmiddelen.

Volgens de Volkskrant wordt onder leiding van de minister nog dit jaar een landelijke regeling 'voor de uitrusting en bewapening van boa's' opgesteld. Ook de politietop, die tot voor kort tegen bewapening van boa's was, is daarbij betrokken.

Een doorbraak


Zoektocht vermiste hockeyvader nog zonder resultaat
Likeability of2

Zoektocht vermiste hockeyvader nog zonder resultaat

De zoektocht naar de 53-jarige Sacco Tange, die sinds een week wordt vermist, heeft zondag niets opgeleverd. /ANP

Foto van 'Metro en ANP'

GISTEREN

De zoektocht naar de 53-jarige Sacco Tange uit Oosterhout, die sinds een week wordt vermist, heeft zondag niets opgeleverd.

Een speciaal zoekteam van 110 militairen en politieveteranen doorzocht samen met zo'n honderd vrijwilligers en een groep brandweerlieden een natuurgebied bij Den Hout, onder de rook van het Brabantse Oosterhout.

250 vrijwilligers


sad
user_ea54b30544394f14d8c1bd9b380c7cf0ff182d02_avataruser_007cbecd5bde995ed0d8cee5cce0f362a09d1cc0_avatar

Bangladesh stuurt duizenden vluchtelingen naar eiland

Bangladesh stuurt duizenden vluchtelingen naar eiland

Duizenden Rohingya-vluchtelingen in Bangladesh hebben ingestemd met een omstreden verhuizing naar een eiland voor de kust. /ANP

Foto van 'Metro en ANP'

GISTEREN

Duizenden Rohingya-vluchtelingen in Bangladesh hebben ingestemd met een omstreden verhuizing naar een eiland voor de kust. Een overheidscommissaris uit Cox's Bazar zei dat zo'n 6000 tot 7000 vluchtelingen hebben toegezegd naar Bhasan Char te willen gaan".

De autoriteiten willen in totaal zo'n 100.000 vluchtelingen naar het eiland in de Golf van Bengalen sturen. Critici zetten echter vraagtekens bij de bewoonbaarheid van Bhasan Char. Eilandbewoners zouden bijvoorbeeld kwetsbaar kunnen zijn als zware stormen overtrekken.

Overvolle vluchtelingenkampen


Ook bouwers in actie tegen stikstofaanpak
Likeability of3

Ook bouwers in actie tegen stikstofaanpak

Na de boeren wil ook de bouwwereld in actie komen tegen de aanpak van stikstofuitstoot. /ANP

Foto van 'Metro en ANP'

GISTEREN

Na de boeren wil ook de bouwwereld in actie komen tegen de aanpak van stikstofuitstoot. Op 30 oktober organiseert de nieuwe actiegroep Grond in Verzet een landelijke actiedag op het Malieveld in Den Haag.

Via Facebook hebben al 1300 mensen zich gemeld als deelnemer en nog eens bijna 8000 zeggen zich misschien aan te sluiten. Voor de manifestatie willen de initiatiefnemers sprekers uitnodigen van brancheorganisaties en vertegenwoordigers uit de politiek.

Schadelijke stoffen


dislike
user_ea54b30544394f14d8c1bd9b380c7cf0ff182d02_avatar

Honderden mensen lopen zwarte mars tegen handlanger Dutroux

Honderden mensen lopen zwarte mars tegen handlanger Dutroux

Honderden mensen protesteren in Brussel tegen de beslissing dat Michel Lelièvre (rechts) onder voorwaarden vervroegd kan vrijkomen. /ANP

Foto van 'Metro en ANP'

GISTEREN

Honderden mensen protesteerden zondag in Brussel met een zogenoemde ‘zwarte mars’ tegen de beslissing dat Michel Lelièvre, een handlanger van meervoudig moordenaar Marc Dutroux, onder voorwaarden vervroegd kan vrijkomen.

De mars werd exact 23 jaar na de witte mars gehouden. Toen trokken bijna 300.000 mensen door de straten van Brussel, in de nasleep van de affaire-Dutroux. Het was een van de grootste betogingen uit de Belgische naoorlogse geschiedenis.

25 jaar celstraf


Weduwnaar doet oproep: wie heeft trouwring van mijn vrouw gezien?

Weduwnaar doet oproep: wie heeft trouwring van mijn vrouw gezien?

Op Facebook doet weduwnaar Ozan Kanik een emotionele oproep, hij is namelijk de trouwring van zijn vrouw verloren. /Ozan Kanik

Foto van 'Metro'

GISTEREN

Op Facebook doet weduwnaar Ozan Kanik een emotionele oproep. Hij is namelijk de trouwring van zijn vrouw verloren en kan deze sindsdien nergens meer vinden. Via de oproep hoopt hij in contact te komen met degene die de ring vindt. 

Ozan bleef de ring van zijn vrouw Cassiopea om zijn pink dragen, nadat zij overleed. Donderdag kwam zijn „grootste angst" tot werkelijkheid: hij verloor de ring. Zijn oproep op Facebook is al duizenden keren gedeeld.


Toch geen brexitbesluit – wat gebeurt er nu?

Toch geen Brexitbesluit, wat gebeurt er nu?

Wat een historisch brexitweekend had moeten zijn, leidde tot weer een verlenging van het ‘gebed zonder end’. /ANP

Foto van 'Roos Ravensbergen'

GISTEREN

Wat een historisch Brexitweekend had moeten zijn, leidde tot weer een verlenging van het ‘gebed zonder end’. Wat is er allemaal gebeurd rondom de Brexit? En hoe nu verder?

Vrijdag werd er dan eindelijk een deal gesloten tussen de Europese Unie en de Britse premier Boris Johnson over het vertrek van het Verenigd Koninkrijk uit de EU. Europees Commissievoorzitter Juncker noemde de deal „een evenwichtige overeenkomst voor de EU en het Verenigd Koninkrijk en het bewijs van onze vastberadenheid oplossingen te vinden”. Johnson ging voor „een prachtige nieuwe deal die ons weer controle geeft”.

Stemming getorpedeerd


Politie pakt bestuurder aanrijding Deventer

Politie pakt bestuurder aanrijding Deventer

De politie heeft een 37-jarige man uit Deventer aangehouden voor het aanrijden van vijf voetgangers in zijn woonplaats. /ANP

Foto van 'Metro en ANP'

GISTEREN

De politie heeft een 37-jarige man uit Deventer aangehouden voor het aanrijden van vijf voetgangers in zijn woonplaats. Ze houdt er rekening mee dat deze man de aanrijding opzettelijk heeft veroorzaakt. Over zijn motief kan de politie in het belang van het onderzoek" nog niets zeggen.

De verdachte reed zondagmorgen rond 05.30 uur in op de voetgangers in het uitgaanscentrum van Deventer. Vijf mensen raakten gewond, van wie er vier naar het ziekenhuis werden gebracht. De vijfde werd ter plekke behandeld. Alle gewonden waren aanspreekbaar, meldde de politie. Door de actie raakten ook terrasmeubilair en terrasschotten beschadigd.

Getuigen


 Onrust bij Partij voor de Dieren 'leidt tot zetelverlies'

Onrust bij Partij voor de Dieren 'leidt tot zetelverlies'

PvdD-leden zijn verontrust over de jongste ontwikkelingen binnen de partij. /ANP

Foto van 'Metro en ANP'

GISTEREN

Het opstappen van boegbeeld Marianne Thieme en het onvrijwillige vertrek van partijvoorzitter Sebastiaan Wolswinkel leiden tot virtueel zetelverlies voor de Partij voor de Dieren. Dat blijkt uit de wekelijkse peiling van Maurice de Hond.

Als er nu verkiezingen zouden zijn, zou de PvdD uitkomen op 4 zetels, terwijl de partij een week geleden in de peiling nog op 7 stond.

Partij beschadigd