In het nieuws

De #ophef van 2018: van Dotan tot Gordon

Waar was in 2018 allemaal #ophef over?

Foto van 'Jelmer Visser'

27 DEC 2018

Het jaar 2018 zit er alweer bijna op. En wat was het weer een jaar. Natuurlijk gaat er in Nederland geen jaar voorbij zonder een groot aantal dwaze discussies, tranentrekkende tirades, krankzinnige conflicten, stupide statements, kansloze kronkels en een opinieoverschot. Kortom: #ophef

Nu zou dit stuk bijzonder lang worden als elk #ophef-onderwerp aan bod zou komen, dus daarom heeft Metro een selectie gemaakt. Per maand is er een onderwerp uitgelicht. Dit is deel een van het #ophef-jaaroverzicht, waar werd bij de koffieautomaat over gepraat in de maanden januari tot en met juni?

Januari: Rian van Rijbroek

De grote #ophef van januari vond plaats tijdens een uitzending van Nieuwsuur: niet het programma waar je dit direct zult verwachten. Bij een onderwerp over Russische hackers en cybercriminaliteit was een 'expert' aangeschoven die luisterde naar de naam Rian van Rijbroek. Een autoriteit op dit gebied die al voor vele geheime diensten gewerkt zou hebben en een boek erover had geschreven.

Het probleem was echter dat deze mevrouw alles uit haar duim zoog. Nederland zou aan de rand van een cybercatastrofe staan, het voornaamste doelwit van de hackers waren de geldautomaten. Door deze te kraken, zouden ze op gezette tijden zomaar contant geld 'uitspuwen', ook moesten we onze betalingsapps van onze telefoon verwijderen en was draadloos internet de vijand. Gelukkig konden we met de zogenaamde 'smart block chain'-cybersecurity-technologie konden we voor maximaal 97 procent 'cyberveilig' worden.

De uitzending zorgde vooral scheve gezichten van de echte techexperts. Rijbroek had eveneens een boek geschreven met de ontluisterende titel Cybersecurity en Cybercrime, waar zowaar nog meer aan rammelde. Hele passages waren rechtstreeks gekopieerd van Wikipedia, er stonden talloze onjuistheden in en de zaken die wel hout sneden bleken plagiaat.

Mede-auteur en oud-minister Willem Vermeend werd ernstig in verlegenheid gebracht en gaf een legendarisch interview aan de Volkskrant, vervolgens raakte hij in conflict met Van Rijbroek. Na een paar dagen #ophef werd het boek uit de handel genomen. Van de Brabantse 'tech-expert' is sindsdien niets meer vernomen.

Februari: Gordon's biografie

Eigenlijk zou je een volledig #ophef-jaaroverzicht kunnen wijden aan de uitspraken, kronkels, conflicten en avonturen van Gordon. De normaal zo bescheiden bn'er die bekendstaat om zijn stabiele privéleven bracht eind februari een biografie uit met de titel Gordon. Vooraf zei hij al dat zijn verhalen voor een hoop roering zouden zorgen, dit bleken profetische woorden te zijn. Hij kreeg het aan de stok met familieleden, vrienden, exen, bn'ers en Erik de Zwart.

De rode draad - of witte lijn - van de kritiek? De verhalen in het boek zouden een verzinsel zijn van een fantast met een cocaïneverslaving. Dit werd ook op hoge poten kenbaar gemaakt door de slachtoffers van het 'smaadschrift' zoals John Ewbank, Gerard Joling en Winston Gerschtanowitz. Uiteindelijk kreeg de zanger wat hij wilde; een hoop gratis publiciteit. Zijn autobiografie werd een bestseller, maar er moesten wel enkele passages in de latere drukken worden gewijzigd. Dit kwam door zijn bloedeigen broer die dreigde met een kort geding.

2018 was sowieso een bewogen jaar voor de zanger die dit jaar 50 werd. Met een hoop bombarie liep zijn relatie diezelfde maand op de klippen. Of relatie? Zijn vermeende ex beweerde dat hier geen sprake van was. Uiteindelijk moest de rechter eraan te pas komen om het definitieve antwoord te geven. Uit de ontluisterende appgesprekken bleek dat er wél sprake was van een romantische en intieme relatie. Dit najaar had hij een nieuwe liefde van zijn leven gevonden; het 24-jarige Zuid-Afrikaanse model Ryk Du Preez. Wat er toen gebeurde zal niemand echt verbazen.

Maart: Suit Supply-poster

Begin maart kreeg Nederland te maken met een onorthodox en confronterend aanzicht in het straatbeeld: mannen in pakken die zoenen. De reclamecampagne van modemerk SuitSupply maakte behoorlijk wat tongen los. Homoseksualiteit is natuurlijk helemaal prima, maar ermee te koop lopen in een bushalte ging voor sommigen toch écht te ver. Hoe moet je dit immers aan je kinderen uitleggen? Als dappere daad van verzet werden er over het hele land posters afgeplakt en vernield.

Ook op sociale media kreeg het kledingconcern een hoop kritiek te verduren. Sommigen gingen zelfs zo ver dat ze hun like op de pagina van Suit Supply op Instagram en Facebook introkken. Ook homobelangenorganisatie COC mengde zich in de discussie, zij stelden dat de postercampagne liet zien dat er nog behoorlijk wat te winnen valt op het gebied van homo-emancipatie in Nederland.

En hoewel Suit Supply een beetje ophef na een postercampagne wel gewend is, kwam de kritiek voor hen toch een als een verrassing. De climax van het conflict vond plaats op het stationsplein van Nijmegen. Toen de katholieke actiegroep Chivitas Christiana protesteerde tegen 'homopropaganda', ontstond er een tegendemonstratie. De tien strijders voor het traditionele gezinswaarden werden omringd door tientallen zoenende mensen die het niet - of niet geheel - eens waren met hun standpunten.

April: Dotan

Singer-songwriter Dotan werd kop van Jut nadat bekend werd hij nogal wat zaken uit zijn duim gezogen had. De meest opmerkelijke hiervan was de laatste levenswens van doodzieke kankerpatiënt Aron Leegwater eind 2015. De 15-jarige jongen zou niet lang meer te leven hebben en wilde voor zijn dood graag zijn idool ontmoeten. Aron werd naar de Ziggo Dome gebracht en had hier een meet and greet met de artiest. Het enige probleem: Aron Leegwater had helemaal geen kanker en bestond niet.

Toen journalisten van de Volkskrant Dotan als een fantast ontmaskerden, was het land te klein. Niet alleen had hij allerlei zaken verzonnen, hij maakte eveneens gebruik van een trollenleger met minstens 140 nepfans die al sinds 2011 actief waren. En dit ging er allesbehalve zachtzinnig aan toe. Het was een fikse rel waarin het imago van de artiest in recordtijd volledig instortte.

Om de brand te blussen verscheen Dotan aan tafel in RTL Late Night. Op televisie ging hij 'diep door het stof', hij zou slachtoffer zijn geworden van een overijverige pr-ploeg en stelde naïef en onzeker te zijn. Ook benadrukte hij zijn leven gebeterd te hebben en schoon schip te willen maken. Er zouden niet nog meer lijken uit de kast komen, zo beloofde hij. Toch bleek ook deze belofte niks waard.

Een onwaarschijnlijke ontmoeting met de Amerikaanse fan Alicia tijdens een vliegreis zou wel hebben plaatsgevonden. Toch reisden ook bij dit virale verhaal vele vraagtekens. Dit verhaal kon door tourschema's te analyseren en het terugkerende typische taalgebruik van de zanger in e-mails worden ontkracht. Wat ook niet meehielp is dat hij in 2014 in de trein kennelijk exact hetzelfde met een fan had meegemaakt. Met de staart tussen de benen heeft Dotan Nederland verlaten; naar verluidt vertoeft hij nog steeds in Israel.

Mei: Cheetahs van Beekse Bergen

In Safaripark Beekse Bergen is het mogelijk om met je eigen auto een ritje langs wilde dieren te maken. Een belangrijke regel van zo'n autosafari is dat je in je wagen blijft. Deze memo had een Frans gezin blijkbaar niet helemaal begrepen toen zij oog in oog kwamen te staan met de jachtluipaarden van het dierenpark. Het incident werd door een getuige gefilmd en van commentaar voorzien.

Op de beelden is te zien hoe het gezin met kinderen beslopen wordt door de roofdieren. Het gaat allemaal maar net goed, met meer geluk dan wijsheid weten de Franse toeristen zich in veiligheid te brengen. De video is inmiddels meer dan 7 miljoen keer bekeken en de meningen waren verdeeld; sommigen vinden het de slechtste ouders op aarde, anderen menen dat het de domste ouders van de planeet zijn.

Safari Park Beekse Bergen keurde de levensgevaarlijke wandeling af, maar gaat niets veranderen. Zij doen een beroep op de eigen verantwoordelijkheid van hun bezoekers. Ook de filmer kreeg ervan langs, hij zou veel te weinig gedaan hebben om de waaghalzen te redden. Sommigen beweren zelfs dat hij vervolgd moest worden voor nalatigheid.

Toch weet het OM dit te sussen, zij zien geen grond om hem ergens voor te vervolgen. Luipaardenprints zorgden in de maand mei ook nog om een andere reden voor #ophef.

Juni: Hup Marokko

Het wereldkampioenschap voetbal van 2018 gaat de boeken in als het tweede internationale toernooi zonder Oranje. Toch een gemis, zeker de FIFA had besloten om juist meer landen deel te laten nemen. Een WK zonder Nederland brengt een aantal problemen met zich mee. Voor bedrijven is het zuur omdat ze geen geld kunnen verdienen met oranje prullaria zoals wuppies, brulshirts, ludieke muziekinstrumenten en toeterhoeden.

Voor wie juichen we eigenlijk; België? Nah, dat is niet echt een land. Duitsland? Voor onze grote rivaal? Echt niet. Marokko misschien? Zeker! Toegegeven: deze #ophef hebben we wellicht een beetje zelf veroorzaakt. De 'Hup Marokko'-voorpagina van de Metro van 15 juni is met kop en schouders de meestbesprokene en controversiële van dit jaar geworden.

Bij velen schoot onze voorpagina in het verkeerde keelgat, onze sociale media man had een dagtaak aan gevatte antwoorden geven op de tsunami van kritiek. Onze redactie zou bestaan uit linkse landverraders die hun eigen geboorteland verloochenden. Gelukkig voor ons bleef het aantal opzeggingen van abonnementen binnen de perken. Er was ook een oproep tot een boycot, maar ook daar hebben we weinig van gemerkt. Wellicht heeft dit ook te maken met het feit dat Metro een gratis krant is.

Veel heeft de Marokkaanse ploeg overigens niet aan onze steun gehad. Hoewel de verwachtingen hoog waren, kwam het elftal met spelers als Hakim Ziyech, Nordin Amrabat en Karim El-Amhadi niet verder dan twee nederlagen tegen Iran en Portugal en een knap gelijkspel tegen Spanje. Met slechts een punt werden zij laatste in de poule.

Dit is deel een van het #ophef-jaaroverzicht van 2018, het tweede deel is hier te lezen.


Verbazing uit VS over 'dropping-traditie' Nederland

Niet de scouts uit dit verhaal /ANP

Foto van 'Jelmer Visser'

3 UUR

„Een bizar Nederlands zomerritueel: kinderen in het bos achterlaten! Dit klinkt extreem maar dit is normaal in Nederland," met deze woorden opent een artikel van de New York Times een verhaal over obscure tradities elders op de planeet.

In het artikel doet journalist Ellen Barry verslag van haar schokkende nachtelijke beslommeringen bij een Utrechtse scoutingploeg. En hier valt ze van ene verbazing in de andere cultuur shock, dit tot grote hilariteit van Nederlandse Twitteraars.

Nederlandse traditie


Likeability of6

WIN! Rijksmuseum Escape Game voor 5 personen

Foto van 'Metro'

18 JUL 2019

Ben jij, inventief, scherp en een echte puzzelaar? Heb jij een gevoel voor avontuur en durf jij het gebaande pad te verlaten? Vul dan hieronder jouw gegevens in en maak kans op 5 tickets voor de compleet vernieuwde Escape Game in het Rijksmuseum. Alleen deze zomer te spelen!

BEKIJK OOK


likelol
user_12b063dd63d6145e8c431f3285b52117f4dddfc8_avataruser_f2973dee4a2ad03b3e38062c064af89acea89d24_avataruser_3c4d955686a4d6a148ca7218aeee91343d4791e6_avatar

+3


Zwarte Cross beleeft editie met zwarte rouwrand

Vrienden van de 18-jarige Boet rijden een rouwronde op de crossbaan /ANP

Foto van 'Metro en ANP'

GISTEREN

Het overlijden van de 18-jarige Boet Hillen op de camping van de Zwarte Cross heeft veel indruk gemaakt op de organisatie en de bezoekers van het grootste festival in de Achterhoek.

Op de slotdag van het festival werd er uitgebreid stilgestaan bij de dood een van hun jonge bezoekers. Zo werd er een rouwronde gereden door zijn vriendengroep en was er een moment van stilte aan het einde van de middag.


Jim gaat nooit zonder oordoppen op pad

Jim gaat nooit zonder oordoppen op pad

Jim van Oostrom.

In samenwerking met VeiligheidNL

5 JUL 2019

Ze helpen je langer te feesten, zorgen dat je je vrienden beter kan verstaan en voorkomen gehoorschade: oordoppen met muziekfilter. Steeds meer mensen die naar een concert of festival gaan dragen deze doppen. Zo ook Jim van Oostrom (26) uit Amsterdam, een van de ambassadeurs van de Plug in Party on Movement. In dit interview legt hij het belang van het dragen van oordoppen met muziekfilter uit.

Jim, waarom ben jij oordoppen met muziekfilter gaan dragen?

Omdat ik anders hartstikke doof word. Ik hecht veel waarde aan mijn gezondheid, omdat ik mij hierdoor erg vitaal voel. Goed horen is daar ook onderdeel van. Veel mensen die ik ken hebben last van gehoorschade, dit tracht ik te voorkomen door het dragen van oordoppen met muziekfilter.


Drie zwemmers om het leven gekomen bij Haage kust

Volgens de KNRM stond er een sterke stroming in zee /ANP

Foto van 'Metro en ANP'

GISTEREN

In het water van de Noordzee in de regio Den Haag zijn zondagavond drie zwemmers overleden.

De drie slachtoffers vielen op twee verschillende plekken: ter hoogte van het Zuiderstrand in Den Haag kwam een iemand om, even verderop in Wassenaar voor de Wassenaarse Slag konden twee drenkelingen niet meer gered worden.

Twee meldingen tegelijk


Ruim een miljoen mensen willen naar F1 in Zandvoort

Het circuit van Zandvoort wordt erg druk in mei volgend jaar /ANP

Foto van 'Metro en ANP'

GISTEREN

Aan belangstelling geen gebrek voor de Formule 1 race die volgend jaar gehouden moet worden op het circuit van Zandvoort. Meer dan een miljoen mensen willen de race graag live bijwonen.

Sportief directeur Jan Lammers maakte dit zondagavond bekend in de uitzending van Hart van Nederland. Wie hierbij wil zijn, kon zich inschrijven via de officiële site.

Waanzinnig


Gestolen puppy's herenigd met gewonde moeder

Fysieke en emotionele schade bij Zena /Greater Manchester Police

Foto van 'Jelmer Visser'

GISTEREN

De politie in Manchester heeft een man aangehouden die ervan wordt verdacht zes puppy's te hebben ontvreemd tijdens een woninginbraak. Hij zou tijdens zijn daad samen met een handlanger de moederhond, die haar pups wilde beschermen, hebben toegetakeld met een kapmes.

BBC meldt dat de politie het buitgemaakte nestje zondag elders in de Britse stad heeft aangetroffen. Zondag werden de jonge hondjes herenigd met hun moeder Zena die tijdens de inbraak een wond aan d'r kop opliep.


Relschoppers opgepakt bij lhbt-demonstratie in Polen

Relschoppers opgepakt bij lhbt-pride in Polen

Foto ter illustratie. / Colourbox

Foto van 'Metro en ANP'

GISTEREN

De politie heeft 25 personen gearresteerd in de Poolse stad Bialystok nadat deelnemers van de eerste demonstratie voor gelijke rechten voor lesbiennes, homo's, biseksuelen en transgenders (lhbt) in de stad waren aangevallen. Op video's op social media is te zien hoe mannen antihomoleuzen scanderen en deelnemers aan de demonstratie, onder wie een vrouw, aanvallen.

Rechten van lhbt'ers


Likeability of5

Sudoku van de dag

Foto van 'Metro'

18 JUL 2019

Speel hier elke dag gratis een uitdagende Sudoku, aangeboden door Denksport. De Sudoku werkt als volgt: vul het diagram zo in, dat in elk blok van 3x3 vakjes de getallen 1 tot en met 9 één keer voorkomen.


like
user_29224ea528b8c532bb2b7cf10fd234a319228450_avatar

Hierom is 'lekker niks doen' helemaal geoorloofd

Hierom is 'lekker niks doen' helemaal geoorloofd

Hierom is 'lekker niks doen' helemaal geoorloofd. / Unsplash

Foto van 'Metro'

GISTEREN

Heb je niet zoveel te doen? Dat komt mooi uit. Hygge (het Deense woord voor gezellig samenzijn), lagom en karezza hebben een opvolger. De nieuwste trend uit lifestyleland komt uit Nederland en heet eenvoudigweg „niksen".

Niksen vs. mindfulness

Niksen is dé ideale remedie voor een jachtig en stresserend leven, zegt de Nederlandse psycholoog Jan P. De Jonghe in een interview met Metro.co.uk. „In Nederland waarderen mensen nog hun vrije tijd. Je zou ‘niksen’ kunnen vergelijken met mindfulness.”


Vier mensen doodgestoken in India om 'hekserij'

Vier mensen doodgestoken in India om 'hekserij'

De plek van het incident. / Google Maps

Foto van 'Metro en ANP'

GISTEREN

Een getrouwd stel en twee anderen zijn in India op brute wijze vermoord. De vier zouden zich bezig hebben met hekserij, dat melden de lokale autoriteiten aan Indiase media.

De vier, allen rond de 65 jaar, zijn door messteken om het leven gekomen.

Met stokken geslagen en gestoken


Motorrijder (25) komt om bij achtervolging politie
Likeability of5

Motorrijder (25) komt om bij achtervolging politie

Foto ter illustratie. / ANP

Foto van 'Metro'

GISTEREN

Een 25-jarige motorrijder uit Ridderkerk is vanochtend in Rotterdam om het leven gekomen. Dit gebeurde tijdens een achtervolging door de politie.

Tegen de lijnbus gebotst

De politie volgde twee motorrijders die met hoge snelheid over de Laan op Zuid reden. Een van de motorrijders botste achter op een lijnbus (RET-bus) en kwam daarbij om het leven.


like
user_b30f953d1d9f0020d88c25740178d147b175248b_avatar

Dode Tomorrowland waarschijnlijk door overdosis

Dode Tomorrowland waarschijnlijk door overdosis

Tomorrowland. / ANP

Foto van 'Metro en ANP'

GISTEREN

De 27-jarige Indiër die vrijdag onwel werd tijdens het dancefestival Tomorrowland in het Belgische Boom en later overleed, is waarschijnlijk bezweken aan een overdosis drugs, bleek uit een autopsie. Dat heeft de Belgische justitie bevestigd, aldus Belgische media zondag.

Onder leiding van de onderzoeksrechter wordt een onderzoek gevoerd naar feiten van handel van verdovende middelen met de dood tot gevolg, schrijft het Gazet van Antwerpen.

In elkaar gezakt


Deze week tikken we misschien wel de 40 graden aan

Deze week tikken we misschien wel de 40 graden aan

Veel mensen op het strand tussen Scheveningen en Katwijk. / ANP

Foto van 'Metro'

GISTEREN

Heb je nog wat vakantiedagen over? Misschien een idee om ze deze week in te zetten. Het wordt écht zomers weer, waarbij we woensdag en donderdag pieken: dan heb je kans dat je thermometer de 40 graden aantikt.

Temperaturen

Maandag wordt het 22-30 graden, dinsdag zo'n 27-34 graden. Woensdag en donderdag worden de heetste dagen met landinwaarts 35-39 graden. Mogelijk komt er daarna - hoe kan het ook anders - flink wat onweer. Dat meldt Weeronline


Man steekt baby, springt van balkon en overlijdt.

Man steekt baby, springt van balkon en overlijdt

Man steekt baby, springt van balkon en overlijdt. Foto: ANP.

Foto van 'Metro en ANP'

GISTEREN

In het Duitse Rostock heeft een man een baby van 3 maanden met een mes gestoken. Vervolgens is hij van het balkon op de vijfde verdieping gesprongen en ter plekke aan zijn verwondingen overleden.

De man was eerder de woning van de 18-jarige moeder en de baby binnengedrongen en had daar gedreigd met het mes, aldus Duitse media zondag 21 juli. Buren hoorden herrie en waarschuwden de politie.

Bij aankomst van de politie had de man de voordeur gebarricadeerd. Hij hield de baby verschillende malen buiten het balkon en dreigde het kind te laten vallen.


Jong stel dood aangetroffen langs snelweg in Canada.

Jong stel dood aangetroffen langs snelweg in Canada

Jong stel dood aangetroffen langs snelweg in Canada. Foto: NSW Police Force.

Foto van 'Metro'

GISTEREN

Canada is in de ban van een verdachte overlijdenszaak. Eerder deze week werden namelijk de levenloze lichamen van de Amerikaanse Chynna Noelle Deese (24) en haar Australische vriend Lucas Robertson Fowler (23) gevonden.

Het koppel was bezig met een reis door Brits-Colombia toen ze naar alle waarschijnlijkheid autopech kregen, zo meldt CNN. Hun lichamen werden gevonden langs een afgelegen snelweg vlakbij Liard Hot Springs.

De politie wil nog niet veel kwijt over wat er met het stel gebeurd is. Lokale media daarentegen denken zeker te weten dat het stel vermoord is. De lijkschouwer stelde al vast dat het stel door kogels om het leven is gekomen.


'Doe in het weekend niks crimineels, het is te heet'.
Likeability of3

'Doe in het weekend niks crimineels, het is te heet'

'Doe in het weekend niks crimineels, het is te heet'. Foto: NBC 10 WJAR.

Foto van 'Metro'

GISTEREN

Dat je met extreme hitte beter geen gekke dingen kunt doen, neemt de Amerikaanse politie wel heel letterlijk. Met een grote hittegolf op komst raden zij criminelen namelijk aan om hun criminele plannen uit te stellen tot de hittegolf voorbij is.

„Vanwege de extreme hitte vragen we iedereen die eraan denkt om iets crimineels te doen, om dat uit te stellen tot maandag. Om met deze extreme hitte iets van criminele aard te doen is next level en heel gevaarlijk!"

Thuis blijven


dislike
user_ea54b30544394f14d8c1bd9b380c7cf0ff182d02_avatar

Nieuwe soort insect ontdekt in Amsterdam.

Nieuwe soort insect ontdekt in Amsterdam

Nieuwe soort insect ontdekt in Amsterdam. Foto: ANP.

Foto van 'Metro en ANP'

GISTEREN

Nederland heeft er een nieuw insect bij, de mini-cicade. Het 3 millimeter kleine diertje werd dit voorjaar aangetroffen in een binnentuin in het centrum van Amsterdam.

Expert Kees den Bieman heeft vastgesteld dat het voor ons land een nieuwe soort is, de Hauptidia maroccana, meldt het BNNVARA-programma Vroege Vogels 21 juli. De mini-cicade komt onder meer voor in Frankrijk en Engeland.


Feest: nog meer hooikoortsklachten door hitte.

Feest: nog meer hooikoortsklachten door hitte

Feest: nog meer hooikoortsklachten door hitte. Foto: ANP.

Foto van 'Metro en ANP'

GISTEREN

Loopneuzen, dikke rode ogen en niezen alsof je allergisch bent voor elk stofje. Voor hooikoortspatiënten is deze tijd van het jaar alles behalve een pretje en het gaat alleen nog maar 'leuker' worden. Door de hitte van de komende week worden de allergische klachten nog erger.

Nu het graspollenseizoen ten einde komt, worden de allergische klachten minder. Positief toch? Maar nu komt de bijvoet om de hoek kijken, een plant die ook hooikoortsklachten teweeg brengt. Deze plant begint rond deze tijd van het jaar te bloeien.

Ergere klachten