In het nieuws

De #ophef van 2018: van Dotan tot Gordon

Waar was in 2018 allemaal #ophef over?

Foto van 'Jelmer Visser'

27 DEC 2018

Het jaar 2018 zit er alweer bijna op. En wat was het weer een jaar. Natuurlijk gaat er in Nederland geen jaar voorbij zonder een groot aantal dwaze discussies, tranentrekkende tirades, krankzinnige conflicten, stupide statements, kansloze kronkels en een opinieoverschot. Kortom: #ophef

Nu zou dit stuk bijzonder lang worden als elk #ophef-onderwerp aan bod zou komen, dus daarom heeft Metro een selectie gemaakt. Per maand is er een onderwerp uitgelicht. Dit is deel een van het #ophef-jaaroverzicht, waar werd bij de koffieautomaat over gepraat in de maanden januari tot en met juni?

Januari: Rian van Rijbroek

De grote #ophef van januari vond plaats tijdens een uitzending van Nieuwsuur: niet het programma waar je dit direct zult verwachten. Bij een onderwerp over Russische hackers en cybercriminaliteit was een 'expert' aangeschoven die luisterde naar de naam Rian van Rijbroek. Een autoriteit op dit gebied die al voor vele geheime diensten gewerkt zou hebben en een boek erover had geschreven.

Het probleem was echter dat deze mevrouw alles uit haar duim zoog. Nederland zou aan de rand van een cybercatastrofe staan, het voornaamste doelwit van de hackers waren de geldautomaten. Door deze te kraken, zouden ze op gezette tijden zomaar contant geld 'uitspuwen', ook moesten we onze betalingsapps van onze telefoon verwijderen en was draadloos internet de vijand. Gelukkig konden we met de zogenaamde 'smart block chain'-cybersecurity-technologie konden we voor maximaal 97 procent 'cyberveilig' worden.

De uitzending zorgde vooral scheve gezichten van de echte techexperts. Rijbroek had eveneens een boek geschreven met de ontluisterende titel Cybersecurity en Cybercrime, waar zowaar nog meer aan rammelde. Hele passages waren rechtstreeks gekopieerd van Wikipedia, er stonden talloze onjuistheden in en de zaken die wel hout sneden bleken plagiaat.

Mede-auteur en oud-minister Willem Vermeend werd ernstig in verlegenheid gebracht en gaf een legendarisch interview aan de Volkskrant, vervolgens raakte hij in conflict met Van Rijbroek. Na een paar dagen #ophef werd het boek uit de handel genomen. Van de Brabantse 'tech-expert' is sindsdien niets meer vernomen.

Februari: Gordon's biografie

Eigenlijk zou je een volledig #ophef-jaaroverzicht kunnen wijden aan de uitspraken, kronkels, conflicten en avonturen van Gordon. De normaal zo bescheiden bn'er die bekendstaat om zijn stabiele privéleven bracht eind februari een biografie uit met de titel Gordon. Vooraf zei hij al dat zijn verhalen voor een hoop roering zouden zorgen, dit bleken profetische woorden te zijn. Hij kreeg het aan de stok met familieleden, vrienden, exen, bn'ers en Erik de Zwart.

De rode draad - of witte lijn - van de kritiek? De verhalen in het boek zouden een verzinsel zijn van een fantast met een cocaïneverslaving. Dit werd ook op hoge poten kenbaar gemaakt door de slachtoffers van het 'smaadschrift' zoals John Ewbank, Gerard Joling en Winston Gerschtanowitz. Uiteindelijk kreeg de zanger wat hij wilde; een hoop gratis publiciteit. Zijn autobiografie werd een bestseller, maar er moesten wel enkele passages in de latere drukken worden gewijzigd. Dit kwam door zijn bloedeigen broer die dreigde met een kort geding.

2018 was sowieso een bewogen jaar voor de zanger die dit jaar 50 werd. Met een hoop bombarie liep zijn relatie diezelfde maand op de klippen. Of relatie? Zijn vermeende ex beweerde dat hier geen sprake van was. Uiteindelijk moest de rechter eraan te pas komen om het definitieve antwoord te geven. Uit de ontluisterende appgesprekken bleek dat er wél sprake was van een romantische en intieme relatie. Dit najaar had hij een nieuwe liefde van zijn leven gevonden; het 24-jarige Zuid-Afrikaanse model Ryk Du Preez. Wat er toen gebeurde zal niemand echt verbazen.

Maart: Suit Supply-poster

Begin maart kreeg Nederland te maken met een onorthodox en confronterend aanzicht in het straatbeeld: mannen in pakken die zoenen. De reclamecampagne van modemerk SuitSupply maakte behoorlijk wat tongen los. Homoseksualiteit is natuurlijk helemaal prima, maar ermee te koop lopen in een bushalte ging voor sommigen toch écht te ver. Hoe moet je dit immers aan je kinderen uitleggen? Als dappere daad van verzet werden er over het hele land posters afgeplakt en vernield.

Ook op sociale media kreeg het kledingconcern een hoop kritiek te verduren. Sommigen gingen zelfs zo ver dat ze hun like op de pagina van Suit Supply op Instagram en Facebook introkken. Ook homobelangenorganisatie COC mengde zich in de discussie, zij stelden dat de postercampagne liet zien dat er nog behoorlijk wat te winnen valt op het gebied van homo-emancipatie in Nederland.

En hoewel Suit Supply een beetje ophef na een postercampagne wel gewend is, kwam de kritiek voor hen toch een als een verrassing. De climax van het conflict vond plaats op het stationsplein van Nijmegen. Toen de katholieke actiegroep Chivitas Christiana protesteerde tegen 'homopropaganda', ontstond er een tegendemonstratie. De tien strijders voor het traditionele gezinswaarden werden omringd door tientallen zoenende mensen die het niet - of niet geheel - eens waren met hun standpunten.

April: Dotan

Singer-songwriter Dotan werd kop van Jut nadat bekend werd hij nogal wat zaken uit zijn duim gezogen had. De meest opmerkelijke hiervan was de laatste levenswens van doodzieke kankerpatiënt Aron Leegwater eind 2015. De 15-jarige jongen zou niet lang meer te leven hebben en wilde voor zijn dood graag zijn idool ontmoeten. Aron werd naar de Ziggo Dome gebracht en had hier een meet and greet met de artiest. Het enige probleem: Aron Leegwater had helemaal geen kanker en bestond niet.

Toen journalisten van de Volkskrant Dotan als een fantast ontmaskerden, was het land te klein. Niet alleen had hij allerlei zaken verzonnen, hij maakte eveneens gebruik van een trollenleger met minstens 140 nepfans die al sinds 2011 actief waren. En dit ging er allesbehalve zachtzinnig aan toe. Het was een fikse rel waarin het imago van de artiest in recordtijd volledig instortte.

Om de brand te blussen verscheen Dotan aan tafel in RTL Late Night. Op televisie ging hij 'diep door het stof', hij zou slachtoffer zijn geworden van een overijverige pr-ploeg en stelde naïef en onzeker te zijn. Ook benadrukte hij zijn leven gebeterd te hebben en schoon schip te willen maken. Er zouden niet nog meer lijken uit de kast komen, zo beloofde hij. Toch bleek ook deze belofte niks waard.

Een onwaarschijnlijke ontmoeting met de Amerikaanse fan Alicia tijdens een vliegreis zou wel hebben plaatsgevonden. Toch reisden ook bij dit virale verhaal vele vraagtekens. Dit verhaal kon door tourschema's te analyseren en het terugkerende typische taalgebruik van de zanger in e-mails worden ontkracht. Wat ook niet meehielp is dat hij in 2014 in de trein kennelijk exact hetzelfde met een fan had meegemaakt. Met de staart tussen de benen heeft Dotan Nederland verlaten; naar verluidt vertoeft hij nog steeds in Israel.

Mei: Cheetahs van Beekse Bergen

In Safaripark Beekse Bergen is het mogelijk om met je eigen auto een ritje langs wilde dieren te maken. Een belangrijke regel van zo'n autosafari is dat je in je wagen blijft. Deze memo had een Frans gezin blijkbaar niet helemaal begrepen toen zij oog in oog kwamen te staan met de jachtluipaarden van het dierenpark. Het incident werd door een getuige gefilmd en van commentaar voorzien.

Op de beelden is te zien hoe het gezin met kinderen beslopen wordt door de roofdieren. Het gaat allemaal maar net goed, met meer geluk dan wijsheid weten de Franse toeristen zich in veiligheid te brengen. De video is inmiddels meer dan 7 miljoen keer bekeken en de meningen waren verdeeld; sommigen vinden het de slechtste ouders op aarde, anderen menen dat het de domste ouders van de planeet zijn.

Safari Park Beekse Bergen keurde de levensgevaarlijke wandeling af, maar gaat niets veranderen. Zij doen een beroep op de eigen verantwoordelijkheid van hun bezoekers. Ook de filmer kreeg ervan langs, hij zou veel te weinig gedaan hebben om de waaghalzen te redden. Sommigen beweren zelfs dat hij vervolgd moest worden voor nalatigheid.

Toch weet het OM dit te sussen, zij zien geen grond om hem ergens voor te vervolgen. Luipaardenprints zorgden in de maand mei ook nog om een andere reden voor #ophef.

Juni: Hup Marokko

Het wereldkampioenschap voetbal van 2018 gaat de boeken in als het tweede internationale toernooi zonder Oranje. Toch een gemis, zeker de FIFA had besloten om juist meer landen deel te laten nemen. Een WK zonder Nederland brengt een aantal problemen met zich mee. Voor bedrijven is het zuur omdat ze geen geld kunnen verdienen met oranje prullaria zoals wuppies, brulshirts, ludieke muziekinstrumenten en toeterhoeden.

Voor wie juichen we eigenlijk; België? Nah, dat is niet echt een land. Duitsland? Voor onze grote rivaal? Echt niet. Marokko misschien? Zeker! Toegegeven: deze #ophef hebben we wellicht een beetje zelf veroorzaakt. De 'Hup Marokko'-voorpagina van de Metro van 15 juni is met kop en schouders de meestbesprokene en controversiële van dit jaar geworden.

Bij velen schoot onze voorpagina in het verkeerde keelgat, onze sociale media man had een dagtaak aan gevatte antwoorden geven op de tsunami van kritiek. Onze redactie zou bestaan uit linkse landverraders die hun eigen geboorteland verloochenden. Gelukkig voor ons bleef het aantal opzeggingen van abonnementen binnen de perken. Er was ook een oproep tot een boycot, maar ook daar hebben we weinig van gemerkt. Wellicht heeft dit ook te maken met het feit dat Metro een gratis krant is.

Veel heeft de Marokkaanse ploeg overigens niet aan onze steun gehad. Hoewel de verwachtingen hoog waren, kwam het elftal met spelers als Hakim Ziyech, Nordin Amrabat en Karim El-Amhadi niet verder dan twee nederlagen tegen Iran en Portugal en een knap gelijkspel tegen Spanje. Met slechts een punt werden zij laatste in de poule.

Dit is deel een van het #ophef-jaaroverzicht van 2018, het tweede deel is hier te lezen.


Zonnig tot wel 26 graden, Koningsdag 'normaal'

Afbeelding ter illustratie. /Unsplash

Foto van 'Metro'

42 MIN

Trek je korte broek maar uit de kast, want al vroeg zaterdagochtend is het warm en zonnig. Zo rond het middaguur ligt de temperatuur al rond de twintig graden.

Het wordt maximaal zo’n 23 tot 26 graden. Aan zee wordt het door de wind een stukje koeler, maar ook daar hoef je niet te bibberen.

Afkoelen


Meer festivalplezier met minder plastic

Strijd tegen plastic op de festivals deze zomer

Foto van 'Erik Jonk'

17 APR 2019

Met DGTL in Amsterdam-Noord en Paaspop in Schijndel wordt het festivalseizoen vanaf vrijdag officieel afgetrapt. Vele duizenden mensen staan te trappelen van ongeduld (wij ook!).

Met Lipton Ice Tea richten we de blik dit paasweekend op house- en technofestival DGTL. Dat festival is bijna uitverkocht, maar Metro en Lipton geven voor vier gelukkigen nog kaarten voor zaterdag weg. Ga daarvoor naar de prijsvraaglink onderaan dit artikel en beleef het eerste festival samen met je beste vrienden.

Vriendschapsgevoel


Buurpreventie: Mensen voelen zich verantwoordelijk

Buurpreventie: Mensen voelen zich verantwoordelijk

Steeds vaker worden burgers ingezet bij veiligheidskwesties doormiddel van buurtpreventieteams en app-groepen. Foto: ANP

Foto van 'Femke van Rooijen'

1 UUR

Van Burgernet tot buurtpreventieteams. Steeds vaker worden burgers ingezet bij veiligheidskwesties doormiddel van buurtpreventieteams en app-groepen. Gemeenten zien het als een positief burgerinitiatief, maar uit recent onderzoek blijkt ook de keerzijde van buurtpreventie: burgers die zelf ingrijpen en doorgeschoten sociale controle.

Uit een onderzoek van socioloog Vasco Lub in opdracht van het Centrum voor Criminaliteitspreventie en Veiligheid blijkt dat er in Nederland zo’n 3500 buurtpreventie-apps actief zijn. Vaak stimuleren gemeenten deze app-groepen en surveillanceteams en profiteert de politie van alle extra ogen en oren, maar uit het onderzoek blijkt ook voor het eerst dat er een keerzijde zit aan al deze controlerende netwerken.

Gemeenten hebben vaak geen zicht op wat er in buurtpreventie-apps precies speelt en ondervinden hier de negatieve gevolgen van. Zo blijkt uit het onderzoek dat vrijwilligers soms voor eigen rechter spelen of geweld gebruiken. Ook zijn er signalen van racistische app-groepen en wordt de politie volgens het onderzoek erg vaak gealarmeerd naar aanleiding van zaken die besproken worden in buurt-apps.


Ga met je 3 beste vrienden naar DGTL!

Foto van 'Metro'

17 APR 2019

Zin in een bruisend paasweekend? Ga komende zaterdag met je vrienden naar DGTL, met de beste house- en techno-DJ’s en live-acts zoals Disclosure en Maceo Plex. Tijdens dit meest duurzame georganiseerde festival ter wereld introduceert Lipton Ice Tea haar nieuwe festivalflesje gemaakt van 100% gerecycled plastic. Daar wil je natuurlijk bij zijn! Metro en Lipton geven 4 zaterdag-tickets voor DGTL en een Lipton Ice Tea festivalpakket weg. Vul hieronder jouw gegevens in en maak kans.

Vrijdagmiddag is de winnares op de hoogte gesteld. De prijsvraag is gesloten. Heb je niet gewonnen? Helaas! Dank allemaal voor het meedoen.


Ga los op Awakenings, Melt en Knaldrang met CJP

Foto: Photo Company

In samenwerking met

In samenwerking met

17 APR 2019

Yaaay, het festivalseizoen is geopend! Na een winter vol heimwee naar magische buitenfeestjes, kun je los. Want met deze temperaturen willen we niets liever dan dansen met de zon op je bol, op de meest bijzondere locaties en met de dikste line-ups. Waar bouw jij deze zomer een feestje? CJP helpt je op weg met de lekkerste (festival)deals. Deze week met Awakenings Easter Sunday, het Duitse Melt Festival en Knaldrang voor oranje party garantie. Scoor je tickets snel, want de acties gelden maar tot 24 april. Nog geen CJP? Bestel ‘m direct onderaan deze pagina.

Win: 50x2 tickets Awakenings

Ga na je Easter Sunday brunch door naar de Amsterdamse Gashouder voor een nacht vol beukende techno beats, met o.a. Reinier Zonneveld en Sam Paganini. Let op: maak kans op tickets tot vrijdag 12.00 uur. Daarna maakt CJP de winnaars bekend. https://www.cjp.nl/win/2019/04/awakenings-easter-sunday/81318/


Baudet te rechts en te ijdel, volgens tweede man FVD

Baudet en Henk Otten. /ANP

Foto van 'Metro'

1 UUR

Met zijn ‘uil van Minerva’ en ‘boreale wereld’ liet Thierry Baudet een hoop wenkbrauwen fronsen tijdens zijn overwinningsspeech na de Provinciale Statenverkiezingen. Ook die van Henk Otten, de tweede man van Forum voor Democratie (FVD).

Otten heeft flinke kritiek op Baudet. Hij zou de aandacht voor zichzelf opeisen en de partij teveel naar rechts optrekken., zegt hij in een interview met NRC Handelsblad. „Je moet een politieke partij niet ,,gebruiken als vehikel voor academische debatten die je zelf leuk vindt.”

Meer nuchterheid


Win 4 kaarten voor Carré Cirque

Foto van 'Metro'

15 APR 2019

Deze zomer staat Carré tien dagen lang in het teken van Carré Cirque. Dit fenomenale theaterspektakel bevat de meest indrukwekkende internationale nouveau cirque voorstellingen. Wil jij dit meemaken? Vul dan hieronder jouw gegevens in en maak kans op 4 kaarten voor de show van 2 juli.


Youtuber Enzo Knol krijgt eigen munt

Enzo Knol signeert de eerste exemplaren van zijn eigen munt. / ANP

Foto van 'Metro en ANP'

GISTEREN

YouTuber Enzo Knol krijgt een eigen munt van de Koninklijke Nederlandse Munt. Hij is daarmee de eerste vlogger die wordt geëerd met een eigen uitgifte. Vrijdag signeerde de vlogger de eerste 200 exemplaren van de Knolmunt bij de Koninklijke Nederlandse Munt in Utrecht.

Enzo Knol: „Het is zo’n enorme eer dat ik geëerd wordt met een eigen munt. De Knolmunt is super mooi geworden, heel bijzonder en iets om nooit meer te vergeten!"

Nederlandse vlogger met meer dan twee miljoen abonnees


Sudoku van de dag

Foto van 'Metro'

GISTEREN

Speel hier elke dag gratis een uitdagende Sudoku, aangeboden door Denksport. De Sudoku werkt als volgt: vul het diagram zo in, dat in elk blok van 3x3 vakjes de getallen 1 tot en met 9 één keer voorkomen.


Melvin met z'n vrienden naar SLAM! Koningsdag 2019!

Melvin met z'n vrienden naar SLAM! Koningsdag 2019!

Foto van 'Metro'

8 APR 2019

Melvin uit Hoogvliet gaat met zijn crew van 19 vrienden en vriendinnen naar SLAM! Koningsdag 2019. Metro en Arriva hadden deze week een unieke prijs in de aanbieding: samen met 19 vrienden als VIP naar het festival op 27 april inclusief een busreis heen en terug! Melvin stuurde onderstaande foto met zangeres Famke-Louise in, één van de artiesten voor 30.000 festivalgangers in Alkmaar. Hij was een van de drie kanshebbers die meer dan duizend stemmen trokken en is uitgekozen als de Koningsdag-winnaar. Binnenkort zie je de vrienden uit Hoogvliet terug in een aftermovie.

Melvin met z'n vrienden naar SLAM! Koningsdag 2019!

Melvin en Famke-Louise.

Mede mogelijk gemaakt door:


Er is een kampioenschap papieren vliegtuigjes gooien

Foto van 'Metro'

GISTEREN

Heb je vaak het idee dat je nooit een kampioenschap zult gaan winnen? Omdat er geen wedstrijden zijn waarin jouw talent centraal staat? Dan is het wellicht tijd om een oude skill af te stoffen: papieren vliegtuigjes vouwen. Het wereldkampioenschap komt namelijk naar België.

Vliegtuigen vouwen

Helemaal ideaal als je een droom in de luchtvaart op hebt moeten geven, zo kun je toch nog even het gevoel van een overwinning met een vliegtuig ervaren. Je moet 'm echter wel goed vouwen, de winnaars gooien hun papieren creatie namelijk zo ver, lang of acrobatisch mogelijk door het luchtruim van de wedstrijdplaats. Iedereen ouder dan 18 jaar kan zich opgeven voor het wereldkampioenschap.


Computerstoring mogelijk oorzaak brand Notre-Dame

Brandweermannen inspecteren de kerktorens na de brand. / AFP

Foto van 'Metro'

GISTEREN

De brand die maandag woedde in de Notre-Dame in Parijs zou mogelijk veroorzaakt zijn door een computerstoring. Dat laat rector Chauvet van de kathedraal weten na een gesprek met ondernemers uit de omgeving van de Notre-Dame.

Ook de liften kunnen oorzaak zijn

Om wat voor storing het precies gaat, kon Chauvet niet zeggen. Het kan nog wel twee tot drie maanden duren voordat daar meer duidelijkheid over is. Wel is het volgens onderzoekers van de politie de meest waarschijnlijke oorzaak van de brand.


Rijkswaterstaat komt met droogtemonitor

Droogte in Nederland. / ANP

Foto van 'Metro en ANP'

GISTEREN

Rijkswaterstaat en de Unie van Waterschappen komen in de loop van volgende week met een droogtemonitor. Dat is nodig omdat het al een tijdje niet heeft geregend en er voorlopig ook geen regen wordt verwacht. In de monitor zal een landelijk beeld worden geschetst van de watertekorten, zegt een woordvoerster van de Unie.

Op verschillende plaatsen is het alweer erg droog, vooral op de hoge zandgronden in Drenthe, Overijssel en Noord-Brabant. Een aantal waterschappen in Brabant heeft vorige week een beregeningsverbod ingesteld.

Droogste zomer ooit


Door warme weer ook muggen verwacht

Foto: Unsplash

Foto van 'Metro'

GISTEREN

Naast dat we dit weekend heerlijk in de buitenlucht op het terras, in de tuin, of in het bos kunnen doorbrengen, heeft het zonnetje ook minder leuke gevolgen. Het is namelijk ook het moment waarop de muggen die de winter overleefden uit hun winterslaap komen. Deze muggen gaan eitjes leggen en op zoek naar bloed.

Nog geen overlast

Volgens muggendeskundige Arnold van Vliet van de Wageningen Universiteit komt dit door de hogere temperaturen van de afgelopen maanden. „De muggen gaan daarop reageren, dus hoe warmer het is, hoe eerder ze tevoorschijn komen.” Van Vliet vervolgt dat de natuurkalender laat zien dat de muggen er iets eerder bij zijn dan voorgaande jaren, drie weken om precies te zijn.


Vijf verdachten aanslag Telegraaf langer vast

Het hoofdkantoor van De Telegraaf aan de Basisweg in Amsterdam. / ANP

Foto van 'Metro en ANP'

GISTEREN

De raadkamer van de rechtbank in Amsterdam heeft vrijdag bepaald dat de vijf verdachten van de aanslag op het gebouw van de Telegraaf voorlopig vast blijven zitten. Eén verdachte is door de rechtbank in vrijheid gesteld, maar het Openbaar Ministerie (OM) heeft daar hoger beroep tegen aangetekend.

Op 26 juni reed een bestelauto door de glazen pui van het hoofdkantoor van De Telegraaf aan de Basisweg. Daarna stak de bestuurder jerrycans met benzine in brand. De schade was aanzienlijk. Politie en justitie vermoeden dat de voortvluchtige Ridouan Taghi (41) achter de aanslag zit. Hij staat op de internationale opsporingslijst van de politie als verdachte van een serie onderwereldmoorden.

Twee onderzoeken


Veel Nederlanders hebben last van vakantiestress

Foto van 'Metro'

GISTEREN

Hoewel op vakantie gaan vaak is bedoeld om echt even ultiem te ontspannen, kan het ook flink wat stress opleveren. Meer dan tweederde van de Nederlanders ervaart stress tijdens de voorbereidingen van de langere vakantie in de zomer. Die vakantie leidt vaak tot ruzie, blijkt uit onderzoek van Amazon.

Niet om de looks

Met de zon flink aanwezig dit weekend is zomervakantie misschien niet het eerste waar je aan denkt, het is immers al zonnig genoeg in ons eigen land. Toch heeft 70 procent van onze landgenoten al flink wat stress van het plannen. Bij 35 procent van de huishoudens zorgt dat ook voor ruzie.


Miljard opgehaald voor zelfrijdende auto Uber

Foto van 'Metro en ANP'

GISTEREN

Eén van de meest besproken techbedrijven van het moment heeft bij drie Japanse bedrijven geld opgehaald voor de ontwikkeling van zelfrijdende auto's. Uber was bezig met een financieringsronde voor de aanstaande beursgang van het bedrijf. Een miljard dollar moet zorgen voor de ontwikkeling van de wagen.

Hoge verwachtingen

De investeerders zijn automaker Toyota, een investeringsfonds van SoftBank en auto-onderdelenmaker Denso. Met het geld van de Japanners wordt de tak voor zelfrijdende auto's gewaardeerd op 7,25 miljard dollar.


Scholier aangehouden bij onrustig Amstelveen College

Een leeg klaslokaal. / ANP

Foto van 'Metro'

GISTEREN

Op een middelbare school in Amstelveen is vrijdag besloten de deuren gesloten te houden. Aanleiding hiervoor zijn onder meer berichten op social media, waarin wordt opgeroepen ‘flink te gaan rellen’ tijdens de geplande stunt van eindexamenleerlingen.

Ondanks de sluiting kwam er toch een groep leerlingen bijeen bij het schoolgebouw. De groep zou vuurwerk hebben afgestoken en eieren hebben meegenomen. Inmiddels is één scholier aangehouden. Dit bevestigde een politiewoordvoerder tegenover nu.nl. Bij de school waren politieagenten en bewakers met honden aanwezig.

Niet veilig


Zes kogels afgevuurd op tabakswinkel Rotterdam

Foto: ANP

Foto van 'Metro en ANP'

GISTEREN

In Rotterdam is vrijdagochtend een tabakswinkel beschoten. Niemand is gewond geraakt. Het incident gebeurde in de Oranjeboomstraat in de wijk Feijenoord. In dezelfde straat werd vorige maand een man doodgeschoten.

Lege hulzen

Of de twee incidenten verband met elkaar houden, is niet bekend. „We nemen natuurlijk wel alle informatie die voor ons waardevol is mee in het onderzoek. Dus ook wat daar eerder gebeurd is", aldus een politiewoordvoerster.