In het nieuws

De #ophef van 2018: van Baudet tot #SorryJohan

Over deze zaken werd massaal gepraat?

Foto van 'Jelmer Visser'

28 DEC 2018

Het jaar 2018 zit er alweer bijna op. Natuurlijk gaat er in Nederland geen jaar voorbij zonder een groot aantal dwaze discussies, tranentrekkende tirades, krankzinnige conflicten, stupide statements, kansloze kronkels en een opinieoverschot. Kortom: #ophef

Nu zou dit stuk bijzonder lang worden als elk #ophef-onderwerp aan bod zou komen, dus daarom heeft Metro een selectie gemaakt. Per maand is er een onderwerp uitgelicht, waar werd bij de koffieautomaat over gepraat in de maanden juli tot en met december?

Dit is deel twee van het #ophef-jaaroverzicht. Heb je het eerste deel nog niet gelezen? Klik dan hier.

Juli - Baudet's vakantiefoto

Juli gaat de recordboeken in als de warmste maand die ooit in Nederland is gemeten. Ook de #ophef was er eentje uit tropische contreien want Thierry Baudet deelde een vakantiekiekje op sociale media. Het Kamerlid liet zich aan de rand van het zwembad in adamskostuum portretteren en plaatste dit op Instagram met de begeleidende tekst 'release & reload'.

Heel Nederland dook erop als een stel preutse kleuters dat nog nooit een naakte man gezien had. Sommigen vonden het een zoveelste schreeuw om aandacht van een populistische politicus die zijn narcisme niet onder stoelen of vleugels steekt. Anderen vonden het juist een mooie plaat van een mooie man die zijn kwetsbare kant durfde te tonen.

Creatievelingen en grappenmakers buitelden over elkaar heen om het lijf van de FvD-voorman in de meest uiteenlopende settings te Photoshoppen.

Wat je ook van de bekendste lavendelliefhebber van Nederland vindt, #ophef veroorzaakt hij wel. Zo deed hij mee aan Weekend Miljonairs, vond hij de muzieksmaak van zijn collega's kut en hield hij de 'onwaardige' Tweede Kamer een nacht lang wakker.

Augustus - Twan Huys

Als je de berichtgeving over de talkshow RTL Late Night en zijn presentator zou geloven, dan zou je denken dat dit het best bekeken programma van de treurbuis is. Toch blijkt #ophef geen goede graadmeter voor fijne kijkcijfers. In maart werd bekend dat de 54-jarige Huys het tij moest keren. Humberto Tan moest weg. Het programma heet RTL Late Night mét Twan Huys en zou iets serieuzer van aard worden.

Na een succesvolle zomer met Beau van Erven-Doorens aan het roer, moest Huys eind augustus toch echt zelf aan de bak. De verwachtingen waren hoog, evenals de twijfels. Al bij de eerste uitzending was er #ophef. Waar waren die gezellige kaasstengels gebleven? De talkshow kwam met een ludieke respons op de kaasstengelrel.

Later bleek dat RTL Late Night met Tan aanzienlijk beter bekeken werd dan RTL Late Night met Twan. De heeft in het najaar weinig hoogtepunten en vele rock bottoms gekend. In december kijken er gemiddeld rond de 300.000 mensen naar. Toch meer dan de herhaling na middernacht van Pauw. En ondanks dat, heeft wel iedereen er een mening over.

September - Lili en Howick

Het Nederlandse uitzetbeleid kreeg eind augustus en begin september twee jonge gezichten. De 12-jarige Lili en de 13-jarige Howick kwamen tien jaar geleden naar Nederland en groeiden hier op. Na jarenlange procedures moesten de in Armenië geboren tieners het land verlaten. En als ze dit niet vrijwillig deden dan zou de IND ze een handje komen helpen.

'Soms moet je streng zijn', zo waren de woorden van premier Mark Rutte. De demonstraties, tranen op tv en een wanhopige brief aan de koning, veranderden hier niks aan. Op zaterdag 8 september, de dag van de uitzetting waren Lili en Howick nergens te bekennen. Dit resulteerde in een klopjacht op twee doodsbange kinderen.

Nadat gemoederen waren al hoog opgelopen, bereikte de #ophef het kookpunt toen de politie een oproep plaatste om Lili en Howick bij hen aan te geven. Allround-deskundige en crimefighter Peter R. de Vries stelde dat dit NSB-praktijken waren. De ChristenUnie en D66 kregen abrupt last van hun geweten en maakten hun bezwaren kenbaar in de achterkamertjes.

Uiteindelijk ging staatssecretaris Habers overstag, hij maakte gebruik van zijn discretionaire bevoegdheid. De broer en zus mochten toch in Nederland blijven. Probleem opgelost. Of toch niet? Er barstte direct een nieuwe discussie los, Nederland kende namelijk nog zo'n 400 Lili's en Howick's. Dit werd later door presentator Tim Hofman op confronterende wijze aan de kaak gesteld met zijn documentaire Terug naar Je Eige Land.

Oktober - Blokkeerfriezen

De maanden oktober en november zijn meestal vrij voorspelbaar als het gaat om #ophef. Sinds 2014 kennen we in Nederland de discussie over het uiterlijk van Zwarte Piet en dat was dit jaar niet anders. De discussie bereikte zijn hoogtepunt relatief vroeg vanwege de rechtszaak tegen de blokkeerfriezen.

Normaal gesproken is een rechtszaak niet bepaald een feestje, maar dat ging hier toch even anders. Na een vrolijk ritje in een speciale feestbus waar sinterklaasliedjes gezongen werden, kwamen ze aan bij de rechtbank in Leeuwarden. Nadat er iemand met blauw haar ten huwelijk werd gevraagd door iemand anders met blauw haar, ging de procedure daarna echt beginnen. Of beginnen? Al direct werd een van de rechters niet goed.

Naarmate de tijd vorderde, groeide steeds meer het besef dat een rechtszaak niet een vrolijk feestje is dat er wel degelijk consequenties aan verbonden kunnen zitten. Frontvrouw Jenny Douwes kreeg de bijnaam Jenny D'arc, velen zagen de blokkade van de A7 als een heldendaad en de Friese vlag veranderde in een statement. De rechtbank was hier minder van overtuigd en veroordeelde de 34 gedaagden tot taakstraffen.

Ondanks de veroordeling, is er toch eeuwige roem: het woord 'Blokkeerfries' werd gekozen tot Woord van het Jaar. Het kinderfeest verliep verder in 2018 geheel volgens traditie met rechtszakendoodsbedreigingen, demonstraties en aanhoudingen van volwassenen.

November - #sorryjohan

Voetbalstadions staan niet bekend om hun vriendelijke houding jegens homoseksualiteit. Toch bestaan er wel degelijk homoseksuele voetbalfans. De 20-jarige Bowi Jong is zo'n iemand en schreef een open brief waarin beleefd doch dringend verzocht werd om te kappen met homofobe leuzen. De een vond de blonde AZ-fan een moedige baas, de ander vond hem een aandachtsgeile pisnicht.

Tot dusver was er nog geen sprake van #ophef, maar dit veranderde toen Johan Derksen zich met de zaak ging bemoeien. Hoewel de brief niet aan hem gericht was, voelde de besnorde analist op leeftijd zich toch geroepen om er het zijne van te vinden. De initiatiefnemer was een hysterisch homootje en uit de kast komen zou een kwestie van karakter tonen zijn.

Vooral deze laatste uitspraak zorgde voor roering, volgens velen zou Derksen geen enkel benul hebben waar hij over praat. Met de hashtag #SorryJohan maakte Nederland kennis met de aangrijpende verhalen van LHBTQ'ers over hun coming out en zelfs minister Van Engelshoven mengde zich in de discussie. Overtuigde dit Derksen? Niet bepaald. De normaal zo conflictmijdende 69-jarige analist gaf geen strobreed toe.

Had de oud-linksback gelijk? Daar verschillen de standpunten over. Toch lijkt de immense hoeveelheid haat, discriminerende boodschappen en bedreigingen aan het adres van Jong iets van een ongemakkelijke waarheid bloot te leggen.

December - I Amsterdam

Al 15 jaar lang stonden de levensgrote letters I Amsterdam op het Museumplein en Schiphol om te fungeren als toeristentrekpleister. Hier moest maar eens een einde aan komen zo vond de gemeenteraad van onze hoofdstad. De blikvanger zou staan voor doorgeslagen individualisme en een symbool zijn van het ongewenste massatoerisme.

Het straatbeeld van de Amsterdamse binnenstad is de afgelopen tien jaar aanzienlijk veranderd: meer Nutellawinkels, meer dronken Britten op huurfietsen, een continue stroom van etalagekijkers op de Wallen. Dat er iets moet gebeuren tegen het massatoerisme in 'Pretpark Amsterdam' is algemeen bekend. Maar of het weghalen van de I Amsterdam-letters de juiste oplossing is? Daar was niet iedereen het over eens.

Ondanks een verhitte discussie met felle protesten, bleef de raad bij zijn beslissing. Begin december was de verwijdering een feit, binnen een half uur was alles weg. Dit tot grote teleurstelling van toeristen die speciaal naar Amsterdam komen om zich te laten fotograferen met de leus.

Wat er met de metershoge tekens gaat gebeuren is nog onduidelijk. Onder meer Madurodam, Breda en Friesland zouden ze graag willen hebben. Toeristen die een selfie willen schieten met het iconische woordmerk zijn voorlopig aangewezen op Meppel. Daar pronkt sinds kort het ietwat geforceerde I AMeppel in de gracht. Wordt de Drentse plaats hiermee het nieuwe Amsterdam? In 2019 weten we meer!


Vuurwerk Rotterdam ecologisch en in zones.

Vuurwerk Rotterdam ecologisch en in zones

Vuurwerk Rotterdam ecologisch en in zones. / ANP

Foto van 'Metro en ANP'

9 MIN

Tijdens het Nationale Vuurwerk in Rotterdam gaat deze jaarwisseling ecologisch vuurwerk de lucht in. In de hele stad mag alleen maar vuurwerk worden afgestoken in daarvoor aangewezen vuurwerkzones.

De nationale vuurwerkshow bij de Erasmusbrug is voor het eerst uitgebreid met extra shows in Hoek van Holland en Nesselande. Vanuit milieuoogpunt is deels gekozen voor vuurwerk dat minder afval oplevert en minder milieubelastende stoffen uitstoot. Dit kost 78.000 euro extra, betaald uit het veiligheidsbudget.

245 gebieden


Remkes: vuurwerkbom onder ME-bus gaat te ver.

Remkes: vuurwerkbom onder ME-bus gaat te ver

Remkes: vuurwerkbom onder ME-bus gaat te ver. / ANP

Foto van 'Metro en ANP'

1 UUR

In Duindorp is tijdens een van de onrustige avonden zwaar vuurwerk onder een ME-bus gegooid. Dat heeft burgemeester Johan Remkes in het programma FRITS op TV West. 

De burgemeester benadrukte dat het incident helemaal niets te maken had met protest tegen het niet doorgaan van vreugdevuren. „Het is ver over de grens en moet stevig aangepakt worden."

Levensgevaarlijk


Meer agenten krijgen ontslag om integriteit.

Meer agenten krijgen ontslag om integriteit

Meer agenten krijgen ontslag om integriteit. / ANP

Foto van 'Metro en ANP'

2 UUR

Het afgelopen jaar hebben 134 agenten voorwaardelijk of onvoorwaardelijk ontslag gekregen wegens schending van de integriteit van de politie. 

Dat zijn er tien meer dan in 2017 en vier meer dan in 2016. De 67 onvoorwaardelijke ontslagen zijn duidelijk hoger dan in 2017 (48). In 2016 waren het er 70, blijkt uit cijfers van de politie.

Goede voorbeeld


Premier Mark Rutte voor aanvang van de Europese top over klimaatverandering en langetermijnbegroting.

Rutte geeft iedereen een hand: 'Zelfs Bouterse'

Premier Mark Rutte voor aanvang van de Europese top over klimaatverandering en langetermijnbegroting. / ANP

Foto van 'Metro en ANP'

2 UUR

Premier Mark Rutte geeft de omstreden premier van Malta, Joseph Muscat, gewoon een hand tijdens de EU-top in Brussel. „Ik geef iedereen een hand, zelfs Bouterse", zei hij voor aanvang van de vergadering van de regeringsleiders.

De Surinaamse president Desi Bouterse is vorige maand veroordeeld tot 20 jaar gevangenisstraf wegens zijn aandeel in de Decembermoorden in 1982.

Grote zorgen


Impressie van de 67-jarige Gerrit Jan van D., de vader van het gezin.

Vader van gezin Ruinerwold nog steeds niet gehoord

Impressie van de 67-jarige Gerrit Jan van D., de vader van het gezin. / ANP

Foto van 'Metro en ANP'

3 UUR

Ruim twee maanden na zijn arrestatie is de vader van het gezin, dat een teruggetrokken leven leidde op een boerderij in het Drentse Ruinerwold, nog steeds niet gehoord door de politie. 

Zijn advocaat Robert Snorn bevestigt berichtgeving van het Dagblad van het Noorden dat Gerrit-Jan van D. enkele jaren geleden een hersenbloeding heeft gehad en daardoor zijn spraakvermogen volledig is verloren.

Andere mogelijkheden


Trump hekelt Thunberg als Persoon van het Jaar.

Trump hekelt Thunberg als Persoon van het Jaar

Trump hekelt Thunberg als Persoon van het Jaar. / AFP

Foto van 'Metro en ANP'

VANDAAG, 16:14

Donald Trump heeft uitgehaald naar de Zweedse klimaatactiviste Greta Thunberg. De Amerikaanse president twitterde dat hij het belachelijk vindt dat het Weekblad Time haar heeft uitgeroepen tot persoon van het jaar.

„Dit is zo zot, Greta moet iets gaan doen aan haar probleem met woedebeheersing en naar een goede ouderwetse film gaan met een vriend. Relax Greta, relax!", schrijft de president.


 Alle kaarten voor Songfestival in eerste ronde uitverkocht

Alle kaarten voor Songfestival in eerste ronde uitverkocht

De kaarten voor de eerste en tweede halve finale en de finale gingen donderdagmiddag om 12.00 uur voor het eerst in de verkoop. /ANP

Foto van 'Metro'

VANDAAG, 15:00

Alle kaarten voor shows tijdens het Eurovisie Songfestival die donderdagmiddag in de verkoop gingen, zijn uitverkocht. Dat laat de organisatie via Twitter weten.

Het is enorm druk geweest: er stonden 80.000 mensen in de wachtrij met meer dan 200.000 schermen open”, aldus de organisatie.

Meerdere verkooprondes


NS stopt met melding 'aanrijding met persoon'

NS stopt met melding 'aanrijding met persoon'

Vanaf zondag stopt het spoorbedrijf met de melding ‘aanrijding met persoon’. /ANP

Foto van 'Metro en ANP'

VANDAAG, 14:45

De NS gaat in de toekomst voorzichtiger om met meldingen over zelfdodingen op het spoor. Vanaf zondag stopt het spoorbedrijf met de melding ‘aanrijding met persoon’.

Het gaat om de informatie die wordt omgeroepen op stations en de tekst op de website en in de app Reisplanner. Nu wordt een zelfdoding op het spoor nog aangeduid met 'aanrijding met een persoon', maar dat verandert in alleen 'aanrijding'.

De NS krijgt geregeld reacties van mensen die moeite hebben met de tekst 'aanrijding met een persoon'. Zorgverleners en professionals op het gebied van suïcidepreventie en betrokkenen roepen daarnaast al langer op om die aanduiding te veranderen.


Likeability of6

Sudoku van de dag

Foto van 'Metro'

VANDAAG, 09:00

Speel hier elke dag gratis een uitdagende Sudoku, aangeboden door Denksport. De Sudoku werkt als volgt: vul het diagram zo in, dat in elk blok van 3x3 vakjes de getallen 1 tot en met 9 één keer voorkomen.


likelove
user_025c4c0ef950b5c1bb712ce3b6799df36b85ba8a_avataruser_2895189b950331c781bc37ce073361230ac0b69c_avataruser_e873a16bc9365ca54e429854a44c5ab39150346d_avatar

+3


MDMA met straatwaarde van 100 miljoen onderschept

MDMA met straatwaarde van 10 miljoen onderschept

Een deel van de aangetroffen MDMA. /Politie.nl

Foto van 'Metro'

VANDAAG, 14:05

Op de A2 ter hoogte van Liempde heeft de politie dinsdag 400 kilo MDMA-kristallen gevonden. De straatwaarde: zo’n 10 miljoen euro.

De MDMA werd gevonden in een huurbus. Tijdens een controle zagen agenten veel dozen in de laadruimte liggen. Een doos was open, waardoor er een plastic zak met een lichtbruine inhoud te zien was. De agenten kregen daarom het vermoeden dat er verdovende middelen in de dozen lagen.

Bij het doorzoeken van de bus bleek al snel dat het om een enorme hoeveelheid MDMA-kristallen ging. De bestuurder, een 29-jarige Amsterdammer, is aangehouden.


10.000 Amsterdamse leerlingen zonder docent

10.000 Amsterdamse leerlingen zonder docent

olgens de laatste telling hebben basisscholen in Amsterdam zo’n 384 fulltime leerkrachten te weinig. /ANP

Foto van 'Metro en ANP'

VANDAAG, 13:47

Zo’n 10.000 Amsterdamse scholieren zitten op dit moment zonder docent. Het lerarentekort in basisonderwijs in de hoofdstad neemt snel toe.

Volgens de laatste telling hebben basisscholen in Amsterdam zo’n 384 fulltime leerkrachten te weinig, ruim honderd meer dan aan het begin van het schooljaar. Volgens onderwijswethouder Marjolein Moorman betekent dit dat er zo’n 10.000 leerlingen zonder docent zitten.

Risico op onderwijsachterstand


Supermarkten eisen verbod op boerenblokkades

Supermarkten eisen verbod op boerenblokkades

/ANP

Foto van 'Metro en ANP'

VANDAAG, 12:20

Supermarkten stappen naar de rechter om een verbid te eisen op de aangekondigde blokkades van distributiecentra of winkels door actievoerende boeren.

De advocaat van de brancheorganisatie had actiegroep Farmers Defence Force een ultimatum gesteld: voor donderdag 10.00 uur moesten de boeren garanderen dat ze afzien van blokkades die de supermarkten duperen. Het CBL heeft niks van ze vernomen en zet dus de gang naar de rechter door.

'Geen keuze'


Kroongetuige Nabil B. heeft geen advocaat meer

Kroongetuige Nabil B. heeft geen advocaat meer

Het proces is met veel veiligheidsmaatregelen omgeven. /ANP

Foto van 'Metro en ANP'

VANDAAG, 11:58

Kroongetuige Nabil B. heeft geen nieuwe advocaat. Dat meldde de rechtbank donderdag.

B. is kroongetuige in het grote liquidatieproces Marango. Zijn advocaat Derk Wiersum werd afgelopen september doodgeschoten, waarschijnlijk vanwege zijn werk. Een andere advocaat heeft de verdediging neergelegd. Tot nu toe heeft B. nog geen nieuwe raadsman.

Voorbereidende zittingen


Leraren krijgen meer salaris, maar geplande stakingen gaan door

Leraren krijgen meer salaris, maar geplande stakingen gaan door

Na een jaar steggelen is er een cao-akkoord in het basisonderwijs. /ANP

Foto van 'Metro en ANP'

VANDAAG, 11:16

Na een jaar steggelen is er een cao-akkoord in het basisonderwijs. De vakbonden zijn het eens geworden over een loonsverhoging van 4,5 procent.

Die loonsverhoging geldt voor al het personeel in het basisonderwijs, zoals leraren, schoolleiders, logopedisten en conciërges. Ook krijgen ze een eenmalige uitkering van 33 procent van hun maandsalaris en eenmalig 875 euro.

Stakingen gaan door


Mogelijk explosief gevonden in Nieuwegein

Mogelijk explosief gevonden in Nieuwegein

De Herteweide in Nieuwegein. /Google Maps

Foto van 'Metro en ANP'

VANDAAG, 10:55

In de omgeving Herteweide in de wijk Batau-Noord in Nieuwegein is donderdagochtend een explosief gevonden. Dat meldt de politie.

Aan aantal woningen in de wijk worden uit voorzorg ontruimt. De omgeving is volgens de politie ruim afgezet.

De politie doet nu onderzoek en de Explosieve Opruimingsdienst is aanwezig.


'Geen verband bij storingen in brandstoftoevoer Schiphol'

'Geen verband bij storingen in brandstoftoevoer Schiphol'

De twee storingen hebben volgens onderzoeksbureau TNO geen verband met elkaar. /ANP

Foto van 'Metro en ANP'

VANDAAG, 10:43

De storingen in de brandstoftoevoer op Schiphol van afgelopen zomer hebben geen verband met elkaar. Dat zegt onderzoeksbureau TNO.

De oorzaak van de storing op 24 juli is te herleiden naar een fout in de elektrische installatie bij onderzoekswerkzaamheden in februari. Er zijn toen systemen aangesloten op een losgeraakte voedingsdraad waardoor er teveel spanning kwam te staan de draad en er een „meervoudige technische storing ontstond". Ook brandden er diverse voedingen door met als gevolg dat het hele systeem van de kerosinetoevoer zich uitschakelde. Vliegtuigen konden toen ruim acht uur lang niet worden getankt.

Noodstopalarm


Eerste kaartjes songfestival in de verkoop

Eerste kaartjes songfestival in de verkoop

De eerste tickets voor het Eurovisiesongfestival gaan donderdagmiddag in de verkoop. /ANP

Foto van 'Metro en ANP'

VANDAAG, 09:15

Het is zover! De eerste tickets voor het Eurovisiesongfestival gaan donderdagmiddag in de verkoop. Om precies 12.00 uur kunnen fans proberen om kaartjes te scoren.

De kaartjes voor de halve finales, finale én voor de zes generale repetities zijn vanaf donderdag te koop. De verwachting is dat de kaarten voor de halve finales op 12 en 14 mei en de finale van 16 mei het snelst de deur uitgaan. De organisatie van het songfestival benadrukt dat ook de repetities volwaardige shows zijn, inclusief presentatoren en opening- en interval-acts. Bij deze shows, die veel goedkoper zijn dan de liveshows, ontbreekt natuurlijk wel een uitslag.

Prijzen variëren


Zo draag je de foute kersttrui (een beetje) goed

Prachtig, zo'n printje. / ANP

Foto van 'Elselotte Smink'

VANDAAG, 09:00

Het liefst is-ie felrood of kerstgroen, prijkt er een semi-ludieke leus of enorme print op en zit er een lekkere gebreide kriebel in. Vrijdag is het weer Foute Kersttruiendag. 

De dag is een initiatief van Save the Children, om aandacht te vragen voor kinderen in nood. Door middel van acties kan geld worden ingezameld door truiendragers. Maar natuurlijk is de trui ook gewoon een lekker anti-fashionstatement.

Als enige


Britten naar de stembus voor Brexitverkiezing

Britten naar de stembus voor Brexitverkiezing

Boris Johnson wilde vervroegde verkiezingen om de parlementaire meerderheid terug te krijgen. /ANP

Foto van 'Metro en ANP'

VANDAAG, 08:31

Britse kiezers gaan donderdag naar de stembus voor landelijke verkiezingen. Die moeten een einde maken aan de politieke patstelling rond de Brexit.

Geen absolute meerderheid

De partij van premier Boris Johnson staat in recente prognoses op 337 en 339 van de 650 Lagerhuiszetels. Toch kan niet worden uitgesloten dat geen enkele partij straks aan een absolute meerderheid komt in het Lagerhuis.