In het nieuws

De #ophef van 2018: van Baudet tot #SorryJohan

Over deze zaken werd massaal gepraat?

Foto van 'Jelmer Visser'

28 DEC 2018

Het jaar 2018 zit er alweer bijna op. Natuurlijk gaat er in Nederland geen jaar voorbij zonder een groot aantal dwaze discussies, tranentrekkende tirades, krankzinnige conflicten, stupide statements, kansloze kronkels en een opinieoverschot. Kortom: #ophef

Nu zou dit stuk bijzonder lang worden als elk #ophef-onderwerp aan bod zou komen, dus daarom heeft Metro een selectie gemaakt. Per maand is er een onderwerp uitgelicht, waar werd bij de koffieautomaat over gepraat in de maanden juli tot en met december?

Dit is deel twee van het #ophef-jaaroverzicht. Heb je het eerste deel nog niet gelezen? Klik dan hier.

Juli - Baudet's vakantiefoto

Juli gaat de recordboeken in als de warmste maand die ooit in Nederland is gemeten. Ook de #ophef was er eentje uit tropische contreien want Thierry Baudet deelde een vakantiekiekje op sociale media. Het Kamerlid liet zich aan de rand van het zwembad in adamskostuum portretteren en plaatste dit op Instagram met de begeleidende tekst 'release & reload'.

Heel Nederland dook erop als een stel preutse kleuters dat nog nooit een naakte man gezien had. Sommigen vonden het een zoveelste schreeuw om aandacht van een populistische politicus die zijn narcisme niet onder stoelen of vleugels steekt. Anderen vonden het juist een mooie plaat van een mooie man die zijn kwetsbare kant durfde te tonen.

Creatievelingen en grappenmakers buitelden over elkaar heen om het lijf van de FvD-voorman in de meest uiteenlopende settings te Photoshoppen.

Wat je ook van de bekendste lavendelliefhebber van Nederland vindt, #ophef veroorzaakt hij wel. Zo deed hij mee aan Weekend Miljonairs, vond hij de muzieksmaak van zijn collega's kut en hield hij de 'onwaardige' Tweede Kamer een nacht lang wakker.

Augustus - Twan Huys

Als je de berichtgeving over de talkshow RTL Late Night en zijn presentator zou geloven, dan zou je denken dat dit het best bekeken programma van de treurbuis is. Toch blijkt #ophef geen goede graadmeter voor fijne kijkcijfers. In maart werd bekend dat de 54-jarige Huys het tij moest keren. Humberto Tan moest weg. Het programma heet RTL Late Night mét Twan Huys en zou iets serieuzer van aard worden.

Na een succesvolle zomer met Beau van Erven-Doorens aan het roer, moest Huys eind augustus toch echt zelf aan de bak. De verwachtingen waren hoog, evenals de twijfels. Al bij de eerste uitzending was er #ophef. Waar waren die gezellige kaasstengels gebleven? De talkshow kwam met een ludieke respons op de kaasstengelrel.

Later bleek dat RTL Late Night met Tan aanzienlijk beter bekeken werd dan RTL Late Night met Twan. De heeft in het najaar weinig hoogtepunten en vele rock bottoms gekend. In december kijken er gemiddeld rond de 300.000 mensen naar. Toch meer dan de herhaling na middernacht van Pauw. En ondanks dat, heeft wel iedereen er een mening over.

September - Lili en Howick

Het Nederlandse uitzetbeleid kreeg eind augustus en begin september twee jonge gezichten. De 12-jarige Lili en de 13-jarige Howick kwamen tien jaar geleden naar Nederland en groeiden hier op. Na jarenlange procedures moesten de in Armenië geboren tieners het land verlaten. En als ze dit niet vrijwillig deden dan zou de IND ze een handje komen helpen.

'Soms moet je streng zijn', zo waren de woorden van premier Mark Rutte. De demonstraties, tranen op tv en een wanhopige brief aan de koning, veranderden hier niks aan. Op zaterdag 8 september, de dag van de uitzetting waren Lili en Howick nergens te bekennen. Dit resulteerde in een klopjacht op twee doodsbange kinderen.

Nadat gemoederen waren al hoog opgelopen, bereikte de #ophef het kookpunt toen de politie een oproep plaatste om Lili en Howick bij hen aan te geven. Allround-deskundige en crimefighter Peter R. de Vries stelde dat dit NSB-praktijken waren. De ChristenUnie en D66 kregen abrupt last van hun geweten en maakten hun bezwaren kenbaar in de achterkamertjes.

Uiteindelijk ging staatssecretaris Habers overstag, hij maakte gebruik van zijn discretionaire bevoegdheid. De broer en zus mochten toch in Nederland blijven. Probleem opgelost. Of toch niet? Er barstte direct een nieuwe discussie los, Nederland kende namelijk nog zo'n 400 Lili's en Howick's. Dit werd later door presentator Tim Hofman op confronterende wijze aan de kaak gesteld met zijn documentaire Terug naar Je Eige Land.

Oktober - Blokkeerfriezen

De maanden oktober en november zijn meestal vrij voorspelbaar als het gaat om #ophef. Sinds 2014 kennen we in Nederland de discussie over het uiterlijk van Zwarte Piet en dat was dit jaar niet anders. De discussie bereikte zijn hoogtepunt relatief vroeg vanwege de rechtszaak tegen de blokkeerfriezen.

Normaal gesproken is een rechtszaak niet bepaald een feestje, maar dat ging hier toch even anders. Na een vrolijk ritje in een speciale feestbus waar sinterklaasliedjes gezongen werden, kwamen ze aan bij de rechtbank in Leeuwarden. Nadat er iemand met blauw haar ten huwelijk werd gevraagd door iemand anders met blauw haar, ging de procedure daarna echt beginnen. Of beginnen? Al direct werd een van de rechters niet goed.

Naarmate de tijd vorderde, groeide steeds meer het besef dat een rechtszaak niet een vrolijk feestje is dat er wel degelijk consequenties aan verbonden kunnen zitten. Frontvrouw Jenny Douwes kreeg de bijnaam Jenny D'arc, velen zagen de blokkade van de A7 als een heldendaad en de Friese vlag veranderde in een statement. De rechtbank was hier minder van overtuigd en veroordeelde de 34 gedaagden tot taakstraffen.

Ondanks de veroordeling, is er toch eeuwige roem: het woord 'Blokkeerfries' werd gekozen tot Woord van het Jaar. Het kinderfeest verliep verder in 2018 geheel volgens traditie met rechtszakendoodsbedreigingen, demonstraties en aanhoudingen van volwassenen.

November - #sorryjohan

Voetbalstadions staan niet bekend om hun vriendelijke houding jegens homoseksualiteit. Toch bestaan er wel degelijk homoseksuele voetbalfans. De 20-jarige Bowi Jong is zo'n iemand en schreef een open brief waarin beleefd doch dringend verzocht werd om te kappen met homofobe leuzen. De een vond de blonde AZ-fan een moedige baas, de ander vond hem een aandachtsgeile pisnicht.

Tot dusver was er nog geen sprake van #ophef, maar dit veranderde toen Johan Derksen zich met de zaak ging bemoeien. Hoewel de brief niet aan hem gericht was, voelde de besnorde analist op leeftijd zich toch geroepen om er het zijne van te vinden. De initiatiefnemer was een hysterisch homootje en uit de kast komen zou een kwestie van karakter tonen zijn.

Vooral deze laatste uitspraak zorgde voor roering, volgens velen zou Derksen geen enkel benul hebben waar hij over praat. Met de hashtag #SorryJohan maakte Nederland kennis met de aangrijpende verhalen van LHBTQ'ers over hun coming out en zelfs minister Van Engelshoven mengde zich in de discussie. Overtuigde dit Derksen? Niet bepaald. De normaal zo conflictmijdende 69-jarige analist gaf geen strobreed toe.

Had de oud-linksback gelijk? Daar verschillen de standpunten over. Toch lijkt de immense hoeveelheid haat, discriminerende boodschappen en bedreigingen aan het adres van Jong iets van een ongemakkelijke waarheid bloot te leggen.

December - I Amsterdam

Al 15 jaar lang stonden de levensgrote letters I Amsterdam op het Museumplein en Schiphol om te fungeren als toeristentrekpleister. Hier moest maar eens een einde aan komen zo vond de gemeenteraad van onze hoofdstad. De blikvanger zou staan voor doorgeslagen individualisme en een symbool zijn van het ongewenste massatoerisme.

Het straatbeeld van de Amsterdamse binnenstad is de afgelopen tien jaar aanzienlijk veranderd: meer Nutellawinkels, meer dronken Britten op huurfietsen, een continue stroom van etalagekijkers op de Wallen. Dat er iets moet gebeuren tegen het massatoerisme in 'Pretpark Amsterdam' is algemeen bekend. Maar of het weghalen van de I Amsterdam-letters de juiste oplossing is? Daar was niet iedereen het over eens.

Ondanks een verhitte discussie met felle protesten, bleef de raad bij zijn beslissing. Begin december was de verwijdering een feit, binnen een half uur was alles weg. Dit tot grote teleurstelling van toeristen die speciaal naar Amsterdam komen om zich te laten fotograferen met de leus.

Wat er met de metershoge tekens gaat gebeuren is nog onduidelijk. Onder meer Madurodam, Breda en Friesland zouden ze graag willen hebben. Toeristen die een selfie willen schieten met het iconische woordmerk zijn voorlopig aangewezen op Meppel. Daar pronkt sinds kort het ietwat geforceerde I AMeppel in de gracht. Wordt de Drentse plaats hiermee het nieuwe Amsterdam? In 2019 weten we meer!


Voor altijd de bus gemist door 'dikke buslijnen'

Anouck Bruijns op de plaats waar de bushalte was

Foto van 'Iris Hermans'

GISTEREN

Steeds meer dorps- en wijkbushaltes verdwijnen door 'dikke buslijnen'. OV Ombudsman bezorgd, bewoner Anouck baalt en is Vervoersarmoede Openbaar Vervoer op Facebook gestart. 

Stel je voor dat je met een rollator loopt en je altijd met de bus naar je vriendin/de bridgeclub/het ziekenhuis kon, omdat de bushalte vlakbij was. Of dat het om je oma gaat. En stel je nu eens voor dat die halte er ineens niet meer zou zijn. „Er is een grote kans dat bepaalde bevolkingsgroepen steeds meer geïsoleerd raken, omdat ze niet meer met het ov kunnen reizen.” Ja, OV Ombudsman Bram Hansma maakt zich zorgen, nu ook het afgelopen kwartaal weer vele klachten bij hem binnenkwamen over het verdwijnen van haltes.

Dikke buslijnen


Imanuelle Grives stortte in door nieuws over haar arrestatie

De actrice verklaarde aanvankelijk tegenover de politie dat ze zich voorbereidde op een rol. /ANP

Foto van 'Metro en ANP'

GISTEREN

Imanuelle Grives, die vorig jaar op festival Tomorrowland in België werd gearresteerd voor drugshandel, stortte naar eigen zeggen in toen ze van haar Belgische advocaat hoorde dat haar arrestatie groot nieuws was in de media.

Aan de Volkskrant vertelt ze: „Met die mogelijkheid had ik niet eens rekening gehouden. Ik dacht: daar ben ik niet bekend genoeg voor, wie is er nu in mij geïnteresseerd? Dat had ik mooi mis. Het was wereldnieuws, tot in Amerika aan toe. Ik dacht: Ima, dat heb je mooi voor elkaar, idioot die je bent."

Film Suriname


Bescherm de privacy van slachtoffers

Bescherm de privacy van slachtoffers

Bescherm de privacy van slachtoffers / Slachtofferhulp Nederland

Foto van 'Julia Osendarp'

GISTEREN

Een zwart balkje of het gebruik van slechts de eerste letter van de achternaam. De identiteit van verdachten wordt in Nederland goed beschermd. Maar hoe zit het met de slachtoffers? 

Deze week start de campagne Het Witte Balkje van Slachtofferhulp Nederland om privacy van slachtoffers te beschermen. De organisatie meldt namelijk dat, ondanks allerlei regels, de identiteitsbescherming van slachtoffers niet is wat het moet zijn.

Zo zou volgens Slachtofferhulp een verdachte makkelijk toegang krijgen tot persoonlijke gegevens in het dossier. Jeffrey (27) deed een aantal maanden terug aangifte van een vechtincident in een café in Amsterdam. „Ik was onterecht geslagen en had daar behoorlijke lichamelijke en materiële schade aan overgehouden.” Een paar weken na de aangifte stonden er vier jongens dreigend voor zijn deur. „Waarschijnlijk hebben ze mijn naam en adres uit de aangifte kunnen halen. Daardoor werd het voor hen makkelijk om ‘wraak’ te nemen.”


Almere redder in woningnood
Likeability of3

Almere redder in woningnood

25.000 nieuwe Almeerse huizen moeten woningnood oplossing / GooG

Foto van 'Vincent Smit'

GISTEREN

Een braakliggend veld in de Almeerse polder. Het enige wat er te zien is, zijn een tiental windmolens. Deze plek, Almere Pampus, moet volgens CDA en D66 dé oplossing worden voor de woningnood in Nederland. Het plan wordt positief ontvangen. 

Dinsdag gaven de twee partijen aan 25.000 nieuwe huizen te willen bouwen in de stad. Er liggen al lange tijd plannen voor een nieuwe woonwijk in het westen van Almere. Er zou eigenlijk pas in 2025 naar de plannen gekeken worden, maar CDA en D66 roepen het kabinet op om dit jaar al een beslissing over te nemen.

Yuppenpraat


dislike
user_ea54b30544394f14d8c1bd9b380c7cf0ff182d02_avatar

Keurmerk voor tourmanagers, ‘bizar wat er soms gebeurt’

„Een heel groot deel van tourmanagement gaat over veiligheid." Afbeelding ter illustratie. /Pexels

Foto van 'Ingelise de Vries'

GISTEREN

Om tourmanager van een band of artiest te worden, heb je geen diploma nodig. Omdat dat soms gevaarlijk kan zijn, is er nu een keurmerk.

Artiesten van A naar B brengen, checken of het eten in orde is, de techniek nalopen en zorgen dat iedereen in het gareel blijft, zijn onderdeel van het takenpakket van een tourmanager. Klinkt in eerste instantie niet als iets heel lastigs, toch komt er meer bij kijken.

„Dan sta je als nieuwbakken tourmanager daar op een vliegveld met tien man en heel veel instrumenten en andere dure spullen. Ik vroeg me toen echt wel even af of ik alles in huis had om de veiligheid te waarborgen”, zegt Anna Oosterling, voormalig tourmanager van onder andere Typhoon, Chef’Special en Dotan. „Een heel groot deel van tourmanagement gaat over veiligheid. Het is goed om te zien dat steeds meer muziekindustrieopleidingen daar aandacht aan besteden.”


Keert de loting in het hoger onderwijs weer terug?

Keert de loting in het hoger onderwijs weer terug?

De decentrale selectie zou tot prestatiedruk en kansenongelijkheid leiden. / ANP 

Foto van 'Demi Schoenmakers'

GISTEREN

Een grote meerderheid van de Tweede Kamer wil dat onderwijsinstellingen weer de mogelijkheid krijgen studenten in te loten. Volgens Kamerleden leidt de decentrale selectie tot prestatiedruk en kansenongelijkheid. 

De lotingsprocedure werd drie jaar geleden afgeschaft, omdat studenten beter geselecteerd zouden kunnen worden op basis van hun onderwijsprestaties en motivatie. Maar nu blijkt dat de decentrale selectie juist voor prestatiedruk en kansenongelijkheid zorgen. Scholieren proberen namelijk op verschillende manieren hun kans om toegelaten te worden te vergroten. Ze volgen dure cursussen om hun selectiekansen te vergroten, maar dat bekent dat scholieren met lagere economische positie minder kans hebben toegelaten te worden. Daarom wil minister Ingrid van Engelshoven van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap (D66) dat het systeem van loting terugkeert bij numerus fixus-studies. Ze is anders bang dat universiteiten straks alleen nog toegankelijk zijn voor de elite.

Een grote meerderheid van de Tweede Kamer gaat akkoord met dit plan en stemde gisteren voor de motie van D66 en CDA die loting weer mogelijk maakt in het hoger onderwijs. Van Engelshoven gaat gelijk met de aangenomen motie aan de slag. Ze noemt de opheffing van het verbod op loten een belangrijke stap om de kansenongelijkheid in het hoger onderwijs aan te pakken.


Likeability of5

Celstraf voor vader en zoon die papegaaien verfden

Afbeelding ter illustratie. /Unsplash

Foto van 'Metro'

GISTEREN

Justitie heeft een jaar celstraf geeist tegen een man die de snavels en veren van tientallen papegaaien verfde. Zijn vader krijgt een werkstraf voor het medeplegen. 

Door het verven zouden de papegaaien op andere soorten, bijvoorbeeld de groenvleugelara lijken. Het duo zou meer dan vijftig jaar ervaring hebben in de vogelhandel.

Valse documenten


likedislike
user_ea54b30544394f14d8c1bd9b380c7cf0ff182d02_avataruser_007cbecd5bde995ed0d8cee5cce0f362a09d1cc0_avatar

Voetbaltrainer Ron Jans weg bij FC Cincinnati

Voetbaltrainer Ron Jans weg bij FC Cincinnati

De trainer nam die beslissing nadat hij was beschuldigd van racisme. / ANP

Foto van 'Metro en ANP'

GISTEREN

Voetbaltrainer Ron Jans heeft de Amerikaanse club FC Cincinatti per direct verlaten. Jans nam maandagavond ontslag, zo werd dinsdag duidelijk, na de ophef die was ontstaan nadat hij het racistische woord 'nigger' had meegezongen met een rapnummer.

Het 'n-woord' is extreem beladen in de Verenigde Staten. Maar de 61-jarige trainer achtte zich absoluut niet schuldig aan racisme en zei eerder niet te vrezen voor zijn baan. In afwachting van verder onderzoek besloot Jans aanvankelijk zijn taken neer te leggen. Hij heeft nu ontslag genomen, meldt Cincinnati.

Beste oplossing


Likeability of6

Sudoku

Foto van 'Metro'

17 FEB 2020

Speel hier elke dag gratis een uitdagende Sudoku, aangeboden door Denksport. De Sudoku werkt als volgt: vul het diagram zo in, dat in elk blok van 3x3 vakjes de getallen 1 tot en met 9 één keer voorkomen.


likelove
user_025c4c0ef950b5c1bb712ce3b6799df36b85ba8a_avataruser_2895189b950331c781bc37ce073361230ac0b69c_avataruser_e873a16bc9365ca54e429854a44c5ab39150346d_avatar

+3


De 5 leukste adoptiedieren

Afbeelding ter illustratie. /Unsplash

Foto van 'Elselotte Smink'

GISTEREN

Bij adoptiedieren denk je waarschijnlijk aan honden, konijnen en katten. Maar een lammetje? Vanaf zaterdag kan het bij de Rhedense schaapskudde. 

Niet echt overigens: de jonge schapen blijven veilig bij de kudde. Wel kun je ze een naam geven. Het gaat om een initiatief van Natuurmonumenten, waarbij aandacht wordt gevraagd voor het belang van schaapskuddes. En er zijn nog veel meer leuke dieren die je kunt adopteren. Metro somt ze voor je op.

Alpaca Arie


Dit zijn de 10 populairste uitvaartnummers

Dit zijn de 10 populairste uitvaartnummers

Claudia de Breij. | Foto: ANP / Marco de Swart

Foto van 'Erik Jonk'

GISTEREN

De drie meest gedraaide liedjes bij uitvaarten in 2019, zijn dezelfde populaire songs als die van een jaar eerder.

Het aloude Ave Maria (in diverse uitvoeringen) is weer op nummer 1 beland in die Uitvaartmuziek Top 10, opgetekend door uitvaartverzorger Monuta. Ook Andrea Bocelli & Sarah Brightman met Time To Say Goodbye (op 2) en Claudia de Breij met Mag Ik Dan Bij Jou (op 3) blijven onverminderd populair bij het afscheid van een dierbare.

Jarenlang werd Waarheen Waarvoor van Mieke Telkamp het meest gedraaid tijdens begrafenissen en crematies. Vorig jaar stond het lied nog op nummer 9, nu is het uit de Top 10 verdwenen.


OV-Ombudsman: 'Dorpen slechter bereikbaar door verdwijnen buslijnen'
Likeability of3

OV-Ombudsman: 'Dorpen slechter bereikbaar door verdwijnen buslijnen'

Met het openbaar vervoer naar dorpen en sommige woonwijken van steden wordt steeds lastiger. / ANP

Foto van 'Vincent Smit'

GISTEREN

Met het openbaar vervoer naar dorpen en sommige woonwijken van steden wordt steeds lastiger, dat zegt ov-ombudsman Bram Hansma. De reden hiervoor is het verdwijnen van minder goed bezette buslijnen. 

Doordat er meer wordt geïnvesteerd in ov-verbindingen met hogere frequenties en duurdere bussen, worden andere haltes soms afgestoten. Hierdoor moeten reizigers verder lopen van en naar een bushalte. Mensen zonder eigen vervoer, ouderen en mensen slecht ter been zijn kunnen daarom volgens de ombudsman in de problemen komen.

Vorig jaar werden er bushaltes geschrapt in onder andere in de Utrechtse wijk Schaakwijk, in De Bilt (Utrecht) en in Sint Willebrord (Noord-Brabant).


dislike
user_007cbecd5bde995ed0d8cee5cce0f362a09d1cc0_avatar

Almere moet oplossing worden voor woningnood
Likeability of3

Almere moet oplossing worden voor woningnood

Als het aan CDA en D66 ligt komen er 30.000 nieuwe huizen in de stad / ANP

Foto van 'Vincent Smit'

GISTEREN

Een nieuwe megawijk met 25.000 tot 30.000 huizen in Almere moet een oplossing bieden voor het woningtekort in Nederland. Althans dat is het plan van coalitiepartijen CDA en D66. De nieuwe wijk zou de naam 'Almere Pampus' moeten krijgen. 

Er liggen al lange tijd plannen voor een nieuwe woonwijk in het westen van Almere. Het gebied ligt nu braak. Op een paar windmolens na, is het een groot grasveld. Er zou eigenlijk pas in 2025 naar de plannen gekeken worden maar CDA en D66 roepen het kabinet op om dit jaar al een beslissing te nemen.

Het kabinet wil de komende jaren 300.000 extra huizen bouwen in Nederland om het woningtekort te verhelpen.


dislike
user_ea54b30544394f14d8c1bd9b380c7cf0ff182d02_avatar

'Wit balkje': Betere bescherming privacy van slachtoffers

'Wit balkje': betere bescherming privacy van slachtoffers

'Wit balkje': Betere bescherming privacy van slachtoffers / Unsplash

Foto van 'Julia Osendarp'

GISTEREN

Een zwart balkje voor de ogen of slechts het gebruik van de eerste letter van de achternaam. De privacy van daders wordt vaak goed beschermd. Slachtoffers krijgen deze identiteitsbescherming helaas niet altijd. 

Daarom start Slachtofferhulp Nederland deze week met de campagne Het Witte Balkje. De organisatie meldt dat de privacy van slachtoffers, ondanks allerlei regels, nog vaak slecht beschermd wordt.

Aanbevelingen


Oscarwinnaar Parasite breekt records

Op de filmlocaties is een ware hype ontstaan. /ANP

Foto van 'Elselotte Smink'

GISTEREN

Hoera voor Parasite! De film heeft wereldwijd meer dan 200 miljoen dollar opgebracht. 

Niet gek voor een titel die al vier Oscars won - naast onder meer een Gouden Palm, een Golden Globe en de publieksprijs van het IFFR (Rotterdam). Toch is het een zeldzaamheid dat een film uit Azië zulke cijfers haalt. Het Britse Screendaily meldde het tot nu toe opgebrachte bedrag.

130 filmzalen


Likeability of6

Kinderopvang mag niet-gevaccineerd kind afwijzen

De meerderheid van de Tweede Kamer is alsnog voor het initiatiefwetsvoorstel van D66. /Unsplash

Foto van 'Elselotte Smink'

GISTEREN

Kinderen die niet zijn gevaccineerd kunnen door kinderdagverblijven toch geweigerd worden in de toekomst. De meerderheid van de Tweede Kamer is alsnog voor het initiatiefwetsvoorstel van D66. 

Een blije Paul van Meenen (D66): „Dit is van groot belang voor kinderen en ouders die zo een geïnformeerde keus kunnen maken.”

Niet ingeënt


love
user_04ee10540af8976d413eb5033b537e3038f82f57_avataruser_b7a9854e14e8edfa66c7dc3e8fa7f91de0bfc6fe_avatar

Jan Smit zat met burn-out in Spaanse kliniek

Eenmaal terug in Volendam heeft Smit een appartement gehuurd waarin hij verblijft als de drukte van zijn gezin hem te veel wordt. /ANP

Foto van 'Metro'

GISTEREN

Jan Smit is afgelopen najaar een maand lang in een kliniek in Spanje behandeld voor een burn-out.

Dat bevestigt de manager van de volkszanger maandag tegenover Privé. Half november maakten Smit en zijn management bekend dat de zanger de rest van het jaar niet meer zou optreden.

Keelklachten


Likeability of5

Boete voor ouders van messendragende jongeren

Ahmed Aboutaleb. /ANP

Foto van 'Elselotte Smink'

GISTEREN

Rotterdamse ouders van een kind dat voor de tweede keer wordt betrapt met een mes, kunnen binnenkort een flinke boete krijgen. Zo moet het messengeweld in de stad bestreden worden. 

Dat kondigde burgemeester Ahmed Aboutaleb aan. Ook wil hij jongeren een gebiedsverbod opleggen. Die mogen dan bijvoorbeeld alleen de weg van school naar huis afleggen.

Laconieke reactie


like
user_ea54b30544394f14d8c1bd9b380c7cf0ff182d02_avatar

De Uitvaart Pop-Up: zachte lijkwades en andere troostende schoonheid

Comfi lijkwade op links, duurzame rieten kist/mand op rechts en uitvaartondernemer Anneloes Kokshoorn in het midden, met pastelkleurige urn / De Uitvaart Pop-Up van Anneloes met Aandacht is nog tot en met 23 februari elke dag open van 11 – 19 uur, Gerard Doustraat 76 in Amsterdam.

Foto van 'Iris Hermans'

GISTEREN

Pop-up waar je alvast kunt shoppen voor ‘later, als ik dood ben’ en waar je ziet hoe het ook kan: duurzaam en persoonlijk.

Een stap over de drempel in de Uitvaart Pop-Up in de Pijp en die nog tot en met zondag open is, en je waant je in een oase van eeuwige rust, tussen de uitvaartproducten in veelal pastelkeuren. Een rieten kist, of eigenlijk mand, met een dekentje onderin, urnen in bijzondere vormen, sieraden waar je de as in kunt verwerken, een zachtroze lijkwade die er uitnodigend bij ligt en doet denken aan een riante hotelbadjas, in een bijna haute couture jasje. „Ik heb m’n vriend hier gisteren even ingerold, hij vond het heel lekker zacht, en veel minder claustrofobisch dan een kist.” Anneloes Kokshoorn is zelfstandig uitvaartondernemer en met haar bedrijf ‘Anneloes met Aandacht’ begeleidt ze mensen die weten dat ze komen te overlijden en nabestaanden om die laatste reis zo persoonlijk mogelijk te maken.