In het nieuws

De #ophef van 2018: van Baudet tot #SorryJohan

Over deze zaken werd massaal gepraat?

Foto van 'Jelmer Visser'

28 DEC 2018

Het jaar 2018 zit er alweer bijna op. Natuurlijk gaat er in Nederland geen jaar voorbij zonder een groot aantal dwaze discussies, tranentrekkende tirades, krankzinnige conflicten, stupide statements, kansloze kronkels en een opinieoverschot. Kortom: #ophef

Nu zou dit stuk bijzonder lang worden als elk #ophef-onderwerp aan bod zou komen, dus daarom heeft Metro een selectie gemaakt. Per maand is er een onderwerp uitgelicht, waar werd bij de koffieautomaat over gepraat in de maanden juli tot en met december?

Dit is deel twee van het #ophef-jaaroverzicht. Heb je het eerste deel nog niet gelezen? Klik dan hier.

Juli - Baudet's vakantiefoto

Juli gaat de recordboeken in als de warmste maand die ooit in Nederland is gemeten. Ook de #ophef was er eentje uit tropische contreien want Thierry Baudet deelde een vakantiekiekje op sociale media. Het Kamerlid liet zich aan de rand van het zwembad in adamskostuum portretteren en plaatste dit op Instagram met de begeleidende tekst 'release & reload'.

Heel Nederland dook erop als een stel preutse kleuters dat nog nooit een naakte man gezien had. Sommigen vonden het een zoveelste schreeuw om aandacht van een populistische politicus die zijn narcisme niet onder stoelen of vleugels steekt. Anderen vonden het juist een mooie plaat van een mooie man die zijn kwetsbare kant durfde te tonen.

Creatievelingen en grappenmakers buitelden over elkaar heen om het lijf van de FvD-voorman in de meest uiteenlopende settings te Photoshoppen.

Wat je ook van de bekendste lavendelliefhebber van Nederland vindt, #ophef veroorzaakt hij wel. Zo deed hij mee aan Weekend Miljonairs, vond hij de muzieksmaak van zijn collega's kut en hield hij de 'onwaardige' Tweede Kamer een nacht lang wakker.

Augustus - Twan Huys

Als je de berichtgeving over de talkshow RTL Late Night en zijn presentator zou geloven, dan zou je denken dat dit het best bekeken programma van de treurbuis is. Toch blijkt #ophef geen goede graadmeter voor fijne kijkcijfers. In maart werd bekend dat de 54-jarige Huys het tij moest keren. Humberto Tan moest weg. Het programma heet RTL Late Night mét Twan Huys en zou iets serieuzer van aard worden.

Na een succesvolle zomer met Beau van Erven-Doorens aan het roer, moest Huys eind augustus toch echt zelf aan de bak. De verwachtingen waren hoog, evenals de twijfels. Al bij de eerste uitzending was er #ophef. Waar waren die gezellige kaasstengels gebleven? De talkshow kwam met een ludieke respons op de kaasstengelrel.

Later bleek dat RTL Late Night met Tan aanzienlijk beter bekeken werd dan RTL Late Night met Twan. De heeft in het najaar weinig hoogtepunten en vele rock bottoms gekend. In december kijken er gemiddeld rond de 300.000 mensen naar. Toch meer dan de herhaling na middernacht van Pauw. En ondanks dat, heeft wel iedereen er een mening over.

September - Lili en Howick

Het Nederlandse uitzetbeleid kreeg eind augustus en begin september twee jonge gezichten. De 12-jarige Lili en de 13-jarige Howick kwamen tien jaar geleden naar Nederland en groeiden hier op. Na jarenlange procedures moesten de in Armenië geboren tieners het land verlaten. En als ze dit niet vrijwillig deden dan zou de IND ze een handje komen helpen.

'Soms moet je streng zijn', zo waren de woorden van premier Mark Rutte. De demonstraties, tranen op tv en een wanhopige brief aan de koning, veranderden hier niks aan. Op zaterdag 8 september, de dag van de uitzetting waren Lili en Howick nergens te bekennen. Dit resulteerde in een klopjacht op twee doodsbange kinderen.

Nadat gemoederen waren al hoog opgelopen, bereikte de #ophef het kookpunt toen de politie een oproep plaatste om Lili en Howick bij hen aan te geven. Allround-deskundige en crimefighter Peter R. de Vries stelde dat dit NSB-praktijken waren. De ChristenUnie en D66 kregen abrupt last van hun geweten en maakten hun bezwaren kenbaar in de achterkamertjes.

Uiteindelijk ging staatssecretaris Habers overstag, hij maakte gebruik van zijn discretionaire bevoegdheid. De broer en zus mochten toch in Nederland blijven. Probleem opgelost. Of toch niet? Er barstte direct een nieuwe discussie los, Nederland kende namelijk nog zo'n 400 Lili's en Howick's. Dit werd later door presentator Tim Hofman op confronterende wijze aan de kaak gesteld met zijn documentaire Terug naar Je Eige Land.

Oktober - Blokkeerfriezen

De maanden oktober en november zijn meestal vrij voorspelbaar als het gaat om #ophef. Sinds 2014 kennen we in Nederland de discussie over het uiterlijk van Zwarte Piet en dat was dit jaar niet anders. De discussie bereikte zijn hoogtepunt relatief vroeg vanwege de rechtszaak tegen de blokkeerfriezen.

Normaal gesproken is een rechtszaak niet bepaald een feestje, maar dat ging hier toch even anders. Na een vrolijk ritje in een speciale feestbus waar sinterklaasliedjes gezongen werden, kwamen ze aan bij de rechtbank in Leeuwarden. Nadat er iemand met blauw haar ten huwelijk werd gevraagd door iemand anders met blauw haar, ging de procedure daarna echt beginnen. Of beginnen? Al direct werd een van de rechters niet goed.

Naarmate de tijd vorderde, groeide steeds meer het besef dat een rechtszaak niet een vrolijk feestje is dat er wel degelijk consequenties aan verbonden kunnen zitten. Frontvrouw Jenny Douwes kreeg de bijnaam Jenny D'arc, velen zagen de blokkade van de A7 als een heldendaad en de Friese vlag veranderde in een statement. De rechtbank was hier minder van overtuigd en veroordeelde de 34 gedaagden tot taakstraffen.

Ondanks de veroordeling, is er toch eeuwige roem: het woord 'Blokkeerfries' werd gekozen tot Woord van het Jaar. Het kinderfeest verliep verder in 2018 geheel volgens traditie met rechtszakendoodsbedreigingen, demonstraties en aanhoudingen van volwassenen.

November - #sorryjohan

Voetbalstadions staan niet bekend om hun vriendelijke houding jegens homoseksualiteit. Toch bestaan er wel degelijk homoseksuele voetbalfans. De 20-jarige Bowi Jong is zo'n iemand en schreef een open brief waarin beleefd doch dringend verzocht werd om te kappen met homofobe leuzen. De een vond de blonde AZ-fan een moedige baas, de ander vond hem een aandachtsgeile pisnicht.

Tot dusver was er nog geen sprake van #ophef, maar dit veranderde toen Johan Derksen zich met de zaak ging bemoeien. Hoewel de brief niet aan hem gericht was, voelde de besnorde analist op leeftijd zich toch geroepen om er het zijne van te vinden. De initiatiefnemer was een hysterisch homootje en uit de kast komen zou een kwestie van karakter tonen zijn.

Vooral deze laatste uitspraak zorgde voor roering, volgens velen zou Derksen geen enkel benul hebben waar hij over praat. Met de hashtag #SorryJohan maakte Nederland kennis met de aangrijpende verhalen van LHBTQ'ers over hun coming out en zelfs minister Van Engelshoven mengde zich in de discussie. Overtuigde dit Derksen? Niet bepaald. De normaal zo conflictmijdende 69-jarige analist gaf geen strobreed toe.

Had de oud-linksback gelijk? Daar verschillen de standpunten over. Toch lijkt de immense hoeveelheid haat, discriminerende boodschappen en bedreigingen aan het adres van Jong iets van een ongemakkelijke waarheid bloot te leggen.

December - I Amsterdam

Al 15 jaar lang stonden de levensgrote letters I Amsterdam op het Museumplein en Schiphol om te fungeren als toeristentrekpleister. Hier moest maar eens een einde aan komen zo vond de gemeenteraad van onze hoofdstad. De blikvanger zou staan voor doorgeslagen individualisme en een symbool zijn van het ongewenste massatoerisme.

Het straatbeeld van de Amsterdamse binnenstad is de afgelopen tien jaar aanzienlijk veranderd: meer Nutellawinkels, meer dronken Britten op huurfietsen, een continue stroom van etalagekijkers op de Wallen. Dat er iets moet gebeuren tegen het massatoerisme in 'Pretpark Amsterdam' is algemeen bekend. Maar of het weghalen van de I Amsterdam-letters de juiste oplossing is? Daar was niet iedereen het over eens.

Ondanks een verhitte discussie met felle protesten, bleef de raad bij zijn beslissing. Begin december was de verwijdering een feit, binnen een half uur was alles weg. Dit tot grote teleurstelling van toeristen die speciaal naar Amsterdam komen om zich te laten fotograferen met de leus.

Wat er met de metershoge tekens gaat gebeuren is nog onduidelijk. Onder meer Madurodam, Breda en Friesland zouden ze graag willen hebben. Toeristen die een selfie willen schieten met het iconische woordmerk zijn voorlopig aangewezen op Meppel. Daar pronkt sinds kort het ietwat geforceerde I AMeppel in de gracht. Wordt de Drentse plaats hiermee het nieuwe Amsterdam? In 2019 weten we meer!


Vijftig cafégangers keren zich tegen politie in Doetinchem

Foto van 'Metro en ANP'

VANDAAG, 18:23

Een groep van naar schatting vijftig mensen heeft zich in de nacht van zaterdag op zondag in Doetinchem tegen de politie gekeerd.

Hierbij is een agente gewond geraakt aan haar hand. In totaal waren zo'n vijftig agenten uit heel Oost-Nederland en politiehonden nodig om rust terug te brengen. Vier mannen zijn aangehouden, meldt de politie.

Startend met een vechtpartij


Rode Kruis opent gironummer voor Syriërs

Rode Kruis opent gironummer voor Syriërs

Rode Kruis opent gironummer voor Syriërs. / ANP

Foto van 'Metro en ANP'

VANDAAG, 17:26

Het Rode Kruis heeft zondag giro 7244 geopend voor de mensen die op de vlucht zijn in het noordoosten van Syrië.

De hulporganisatie zegt zich grote zorgen te maken over de in totaal 300.000 mensen in het gebied. Volgens de Verenigde Naties is het aantal mensen dat in Noord-Syrië op de vlucht is geslagen na de inval van Turkije, zondag opgelopen naar 130.000.

Rode Kruis opent gironummer voor Syriërs.

Rode Kruis opent gironummer voor Syriërs. / ANP


Californië heeft primeur met verbod op bont

Californië heeft primeur met verbod op bont

Bont, ter illustratie. / Unsplash

Foto van 'Metro'

VANDAAG, 16:17

Californië verbiedt als eerste Amerikaanse staat de productie en verkoop van nieuw bont.

De grote steden Los Angeles en San Francisco hadden al een verbod, maar binnenkort is het taboe in de hele staat. Californië verbiedt daarnaast het gebruik van wilde dieren, zoals beren en tijgers, in circussen. Het verbod gaat van start in 2023, dat schrijft The Washington Post zondag.

Het verbod op de handel in bont geldt niet voor tweedehands producten en producten voor religieuze doeleinden. Daarnaast blijft de verkoop van leer, hondenbont, kattenbont en koeien-, schapen- en geitenhuiden toegestaan.


121 granaten uit de WOII gevonden tijdens boogschietwedstrijd

121 granaten uit de WOII gevonden tijdens boogschietwedstrijd

Foto ter illustratie. / ANP

Foto van 'Metro'

VANDAAG, 15:08

Bij een boogschietwedstrijd in Doorwerth stuitten deelnemers zaterdag op een bijzondere vondst. Ze vonden 121 granaten uit de Tweede Wereldoorlog.

De Explosieven Opruimingsdienst Defensie (EOD) heeft de granaten meegenomen, dat meldt Omroep Gelderland.


D66: IS-strijders toch in Nederland berechten

D66: IS-strijders toch in Nederland berechten

Sjoerd Sjoerdsma, D66. / ANP

Foto van 'Metro en ANP'

VANDAAG, 14:25

De situatie in het noorden van Syrië dwingt Nederland ertoe IS-strijders hier te berechten.

Dat zei Tweede Kamerlid Sjoerd Sjoerdsma van regeringspartij D66 in het tv-programma Buitenhof. Het kabinet wil terreurverdachten juist in de regio voor de rechter brengen.

Volgens de lokale Koerdische autoriteiten zijn zondag 785 buitenlandse IS-aanhangers uit het kamp Ain Issa ontsnapt. Het Turkse leger viel het gebied deze week binnen om Koerdische milities te verdrijven en een bufferzone te creëren.


'Zeker 785 IS-strijders ontsnapt in Syrië'

'Zeker 785 IS-strijders ontsnapt in Syrië'

Een kamp bij de plaats Ain Issa. / AFP

Foto van 'Metro en ANP'

VANDAAG, 13:13

Uit een kamp in het noorden van Syrië dat werd aangevallen zijn zondag honderden IS-aanhangers ontsnapt.

Volgens de Koerdische autoriteiten gaat het om 785 buitenlanders en familieleden die zich bij de terreurbeweging hadden aangesloten.

Aangevallen door huurlingen


Minister Van Nieuwenhuizen wil geen verplichte autoloze zondag
Likeability of3

Minister Van Nieuwenhuizen wil geen verplichte autoloze zondag

Minister Cora van Nieuwenhuizen van Infrastructuur is, in tegenstelling tot ChristenUnie en Groenlinks, geen voorstander van een verplichte autoloze zondag. / ANP

Foto van 'Metro en ANP'

VANDAAG, 10:54

Minister Cora van Nieuwenhuizen van Infrastructuur is, in tegenstelling tot ChristenUnie en GroenLinks, geen voorstander van een verplichte autoloze zondag.

Regeringspartij ChristenUnie en oppositiepartij GroenLinks kwamen deze week met een voorstel voor de terugkeer van een autoloze zondag. Niet iedere zondag, maar één keer per jaar.

Volgens de bewindsvrouw staat het elke gemeente al vrij om zo'n dag te organiseren. „Maar ik ben er niet voor om mensen te verplichten om specifiek op een dag hun auto niet te kunnen gebruiken. Het zal maar net de verjaardag van je 80-jarige oma zijn", zei Van Nieuwenhuizen in het tv-programma WNL op Zondag.


dislike
user_ea54b30544394f14d8c1bd9b380c7cf0ff182d02_avatar

Koning begint aan vol staatsbezoek in India

Koning Willem-Alexander/ANP

Foto van 'Metro en ANP'

VANDAAG, 08:49

Koning Willem-Alexander wordt zondagavond samen met koningin Máxima verwacht in de Indiase hoofdstad New Delhi. Maandagochtend begint daar het staatsbezoek aan het Aziatische land. De koning en zijn vrouw worden dan ontvangen door president Ram Nath Kovind in het presidentieel paleis Rashtrapati Bhavan.

Willem-Alexander vertelde het Indiase persagentschap ANI eind vorige maand dat hij uitkeek naar het bezoek. „India is voor Nederland een heel belangrijk land", aldus de koning die in 2007 zijn moeder Beatrix vergezelde bij haar tweede staatsbezoek aan de opkomende Aziatische grootmacht. Het belang van India uit zich op vele terreinen: zowel economisch als politiek, als strategische partner van zowel Nederland als de Europese Unie.

Blok, Kaag, Bruins en Keijzer


Likeability of6

Sudoku van de dag

Foto van 'Metro'

10 OKT 2019

Speel hier elke dag gratis een uitdagende Sudoku, aangeboden door Denksport. De Sudoku werkt als volgt: vul het diagram zo in, dat in elk blok van 3x3 vakjes de getallen 1 tot en met 9 één keer voorkomen.


like
user_761825ac10beda546b153b852684b47b5b948517_avataruser_9d7413a65ac5be6e146a6a2cf93bd5e9f241a2e2_avataruser_29224ea528b8c532bb2b7cf10fd234a319228450_avatar

Likeability of2

Vaak problemen bij levering van rolstoel of traplift

Rolstoel/ANP

Foto van 'Metro en ANP'

GISTEREN

De levering of reparatie van een hulpmiddel zoals een rolstoel, traplift of speciale fiets zorgt voor problemen. Dat blijkt uit onderzoek van consumentenprogramma Kassa.

Zeker twee derde van de gebruikers zegt daar problemen mee te hebben gehad. Voor de Nationale ombudsman is de maat vol en daarom schrijft hij een brief naar minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport Hugo de Jonge.

Lange levertijden


dislike
user_2ddb236e801b0b7b7416bd3483d1e11e507f4038_avataruser_ea54b30544394f14d8c1bd9b380c7cf0ff182d02_avataruser_007cbecd5bde995ed0d8cee5cce0f362a09d1cc0_avatar

Likeability of3

Werknemer wil bonus, krijgt boete van bijna 8 ton

Colourbox

Foto van 'Kasper Hermans'

GISTEREN

Soms denk je ergens een slaatje uit te kunnen slaan, maar loopt het iets anders af. Een man die werkzaam was in Amsterdam kan daar over meepraten.

De voormalig managing director van het scheepvaartbedrijf Oceanteam (OTS) dacht recht te hebben op een fijne bonus uit 2016. Hij verwachtte een ton te mogen ophalen en was toen hij die niet direct kreeg zelfs bereid om daarvoor naar de rechtbank te gaan.

Geschonden voorwaarden


dislike
user_ea54b30544394f14d8c1bd9b380c7cf0ff182d02_avatar

Likeability of5

Koerden demonstreren op het Malieveld tegen Turkse operaties

ANP

Foto van 'Metro en ANP'

GISTEREN

Honderden Koerden hebben zich zaterdagmiddag onder meer met vlaggen in het centrum van Den Haag verzameld om te demonstreren tegen de Turkse militaire operatie in Noord-Syrië. Koerdische organisaties in Nederland hebben hiertoe het initiatief genomen.

De aanwezigen maken vanaf 14.30 uur een tocht door de stad. De demonstratie wordt beëindigd op het Malieveld. De demonstraten zullen ook de Turkse ambassade passeren. Daar staat veel politie om volgens een woordvoerster alles 'ordentelijk te laten verlopen'.

Turkije begon woensdag een offensief tegen de Koerden die het grensgebied in Syrië controleren. Ankara beschouwt de Koerdische milities van de YPG in Syrië als verlengstuk van de PKK, die als terroristische beweging wordt gezien.


like
user_ea54b30544394f14d8c1bd9b380c7cf0ff182d02_avatar

Overheid schoot criminelen 29 miljoen euro aan schadevergoedingen voor

ANP

Foto van 'Kasper Hermans'

GISTEREN

De overheid heeft sinds 2011 zo'n 55 miljoen euro aan schadevergoedingen betaald aan slachtoffers van onder andere zeden- en geweldsmisdrijven. 29 miljoen daarvan is voorgeschoten aan criminelen.

Die 29 miljoen euro zou door de daders nog niet terug zijn betaald aan de overheid. Dat blijkt uit cijfers van het Centraal Justitieel Incasso Bureau (CJIB), die in handen zijn van EenVandaag. Van in de totaal betaalde schadevergoedingen van 55 miljoen, had 18,5 miljoen betaald kunnen worden door de veroordeelde.

Aanpassing regeling


Likeability of3

Honderden doden door Turkse inval Noord-Syrië

ANP

Foto van 'Metro en ANP'

GISTEREN

De Turkse inval in het noorden van Syrië heeft honderden levens geëist. Volgens het ministerie van Defensie in Ankara zijn er 415 strijders van de Koerdische YPG-militie gedood bij het offensief, een claim die niet op onafhankelijke wijze te onderzoeken is.

Het Syrische Observatorium voor de Mensenrechten meldt op zijn beurt dat er zeker 74 Koerdische strijders zijn gesneuveld. Aan de andere kant zijn zeker 49 Syrische rebellen gedood die aan Turkse zijde meestrijden tegen de Koerden. Het aantal burgerdoden is gestegen tot 20, aldus het Observatorium. De meeste doden zijn gevallen in Tel Abyad.

Vrijdagavond herhaalde de Turkse president Erdogan dat zijn land niet zal stoppen met de operatie ondanks toenemende internationale kritiek. Turkije zal „niet stoppen, ongeacht wat iedereen zegt".


sad
user_ea54b30544394f14d8c1bd9b380c7cf0ff182d02_avatar

Likeability of3

Tyfoon Hagibis treft Japan: openbaar leven ligt stil

De straten in Japan zijn verlaten en nat/ANP

Foto van 'Metro en ANP'

GISTEREN

In Japan hebben honderdduizenden mensen het dringende advies gekregen te vertrekken vanwege de tyfoon Hagibis. Dat is de zwaarste tyfoon die Japan treft in 60 jaar. Het openbare leven ligt grotendeels stil; trein- en vliegverkeer is veelal geschrapt en winkels, fabrieken en metro's zijn uit voorzorg gesloten.

Tienduizenden huishoudens zitten al zonder stroom. Zeker een persoon is omgekomen. Schappen in de supermarkten zijn leeg omdat mensen massaal aan het hamsteren waren geslagen in afwachting van de tyfoon.

De superstorm, met windsnelheden tot ruim 200 kilometer per uur, dreigt Tokio en andere gebieden in Oost-Japan te treffen met de ergste regenval in ongeveer 60 jaar. Op sommige plaatsen wordt wel een meter regen verwacht.


sad
user_ea54b30544394f14d8c1bd9b380c7cf0ff182d02_avatar

Likeability of3

150 klimaatactivisten gearresteerd na blokkeren Blauwbrug Amsterdam

ANP

Foto van 'Metro en ANP'

GISTEREN

De politie heeft zaterdagochtend al zo'n 150 klimaatactivisten van de groep Extinction Rebellion gearresteerd. Ze blokkeerden de Blauwbrug bij de Stopera in het centrum Amsterdam.

De activisten hadden geen toestemming om daar actie te voeren en de politie vroeg ze dan ook om te vertrekken. Toen de activisten daar geen gehoor aan gaven, werden ze gearresteerd. Maandag, dinsdag en vrijdag voerden leden van Extinction Rebellion ook al actie in Amsterdam.

In bussen weggevoerd


dislike
user_ea54b30544394f14d8c1bd9b380c7cf0ff182d02_avatar

Al ruim 4700 aanvragen vergoeding NS-transporten WOII

Foto van 'Metro en ANP'

GISTEREN

Ruim 4700 slachtoffers en nabestaanden hebben inmiddels een aanvraag ingediend voor een financiële vergoeding wegens de NS-transporten tijdens de Tweede Wereldoorlog. Dat maakte de commissie die de aanvragen beoordeelt zaterdag bekend aan het ANP, ruim twee maanden nadat het loket werd geopend.

Ongeveer 500 aanvragen zijn van slachtoffers, ruim 3800 van kinderen van slachtoffers en circa 400 van weduwen, weduwnaars en erfgenamen. Ongeveer de helft van de aanvragen is afkomstig van mensen ouder dan 80 jaar. Ruim 3000 aanvragers wonen in Nederland en de overige aanvragen komen uit met name Israël, de Verenigde Staten en Europese landen als Spanje en het Verenigd Koninkrijk.

De Nederlandse Spoorwegen vervoerden destijds in opdracht van de Duitse bezetter Joden, Sinti en Roma per trein naar concentratiekampen in het buitenland. Ook waren er transporten naar Westerbork, Vught en Amersfoort, met als eindbestemming concentratie- of vernietigingskampen. De NS bood in 2005 excuus aan voor de transporten, maar kende geen financiële genoegdoening toe.


Kabinet steunt ziekenhuizen alleen in uiterste geval

Minister Bruno Bruins voor het vorig jaar failliet verklaarde MC Slotervaart/ANP

Foto van 'Kasper Hermans'

11 OKT 2019

Het kabinet kan financiële steun leveren aan ziekenhuizen en andere zorginstellingen die in de problemen komen. Alleen in zeer uitzonderlijke situaties" en onder strenge voorwaarden kan het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport de portemonnee trekken.

Dat schrijven de bewindspersonen op dit departement aan de Tweede Kamer. Na de faillissementen van het MC Slotervaart en de IJsselmeerziekenhuizen vorig jaar wil het ministerie lessen trekken.

Het beleid dat sinds 2011 is gevoerd waarbij de overheid op afstand staat, ook bij financiële problemen, „volstaat niet meer", volgens het kabinet. „Een ongecontroleerd faillissement kan tot te grote risico’s voor de individuele patiëntenzorg leiden." Het ministerie wil "zo’n ongecontroleerde situatie niet meer meemaken".


Likeability of3

Nederlandse stagiair ontvoerd op Curaçao: Vreesde voor m'n leven

De vlag van Curaçao/ANP

Foto van 'Kasper Hermans'

11 OKT 2019

Een stage lopen op Curaçao. Dat klinkt zeer verleidelijk, maar voor een Nederlandse student liep het uit op een dramatische ervaring

De tiener stapt eind april bij een vrouw in de auto die haar een lift aanbied. „Je moet hier 's nachts niet alleen op straat wachten. Ik breng je wel thuis", zo overtuigt ze de stagiair die anoniem haar verhaal doet in het Antiliaans Dagblad. Het vertrouwen van die vrouw blijkt een verkeerde keuze.

Gewurgd


sad
user_ea54b30544394f14d8c1bd9b380c7cf0ff182d02_avatar