In het nieuws

De #ophef van 2018: van Baudet tot #SorryJohan

Over deze zaken werd massaal gepraat?

Foto van 'Jelmer Visser'

28 DEC 2018

Het jaar 2018 zit er alweer bijna op. Natuurlijk gaat er in Nederland geen jaar voorbij zonder een groot aantal dwaze discussies, tranentrekkende tirades, krankzinnige conflicten, stupide statements, kansloze kronkels en een opinieoverschot. Kortom: #ophef

Nu zou dit stuk bijzonder lang worden als elk #ophef-onderwerp aan bod zou komen, dus daarom heeft Metro een selectie gemaakt. Per maand is er een onderwerp uitgelicht, waar werd bij de koffieautomaat over gepraat in de maanden juli tot en met december?

Dit is deel twee van het #ophef-jaaroverzicht. Heb je het eerste deel nog niet gelezen? Klik dan hier.

Juli - Baudet's vakantiefoto

Juli gaat de recordboeken in als de warmste maand die ooit in Nederland is gemeten. Ook de #ophef was er eentje uit tropische contreien want Thierry Baudet deelde een vakantiekiekje op sociale media. Het Kamerlid liet zich aan de rand van het zwembad in adamskostuum portretteren en plaatste dit op Instagram met de begeleidende tekst 'release & reload'.

Heel Nederland dook erop als een stel preutse kleuters dat nog nooit een naakte man gezien had. Sommigen vonden het een zoveelste schreeuw om aandacht van een populistische politicus die zijn narcisme niet onder stoelen of vleugels steekt. Anderen vonden het juist een mooie plaat van een mooie man die zijn kwetsbare kant durfde te tonen.

Creatievelingen en grappenmakers buitelden over elkaar heen om het lijf van de FvD-voorman in de meest uiteenlopende settings te Photoshoppen.

Wat je ook van de bekendste lavendelliefhebber van Nederland vindt, #ophef veroorzaakt hij wel. Zo deed hij mee aan Weekend Miljonairs, vond hij de muzieksmaak van zijn collega's kut en hield hij de 'onwaardige' Tweede Kamer een nacht lang wakker.

Augustus - Twan Huys

Als je de berichtgeving over de talkshow RTL Late Night en zijn presentator zou geloven, dan zou je denken dat dit het best bekeken programma van de treurbuis is. Toch blijkt #ophef geen goede graadmeter voor fijne kijkcijfers. In maart werd bekend dat de 54-jarige Huys het tij moest keren. Humberto Tan moest weg. Het programma heet RTL Late Night mét Twan Huys en zou iets serieuzer van aard worden.

Na een succesvolle zomer met Beau van Erven-Doorens aan het roer, moest Huys eind augustus toch echt zelf aan de bak. De verwachtingen waren hoog, evenals de twijfels. Al bij de eerste uitzending was er #ophef. Waar waren die gezellige kaasstengels gebleven? De talkshow kwam met een ludieke respons op de kaasstengelrel.

Later bleek dat RTL Late Night met Tan aanzienlijk beter bekeken werd dan RTL Late Night met Twan. De heeft in het najaar weinig hoogtepunten en vele rock bottoms gekend. In december kijken er gemiddeld rond de 300.000 mensen naar. Toch meer dan de herhaling na middernacht van Pauw. En ondanks dat, heeft wel iedereen er een mening over.

September - Lili en Howick

Het Nederlandse uitzetbeleid kreeg eind augustus en begin september twee jonge gezichten. De 12-jarige Lili en de 13-jarige Howick kwamen tien jaar geleden naar Nederland en groeiden hier op. Na jarenlange procedures moesten de in Armenië geboren tieners het land verlaten. En als ze dit niet vrijwillig deden dan zou de IND ze een handje komen helpen.

'Soms moet je streng zijn', zo waren de woorden van premier Mark Rutte. De demonstraties, tranen op tv en een wanhopige brief aan de koning, veranderden hier niks aan. Op zaterdag 8 september, de dag van de uitzetting waren Lili en Howick nergens te bekennen. Dit resulteerde in een klopjacht op twee doodsbange kinderen.

Nadat gemoederen waren al hoog opgelopen, bereikte de #ophef het kookpunt toen de politie een oproep plaatste om Lili en Howick bij hen aan te geven. Allround-deskundige en crimefighter Peter R. de Vries stelde dat dit NSB-praktijken waren. De ChristenUnie en D66 kregen abrupt last van hun geweten en maakten hun bezwaren kenbaar in de achterkamertjes.

Uiteindelijk ging staatssecretaris Habers overstag, hij maakte gebruik van zijn discretionaire bevoegdheid. De broer en zus mochten toch in Nederland blijven. Probleem opgelost. Of toch niet? Er barstte direct een nieuwe discussie los, Nederland kende namelijk nog zo'n 400 Lili's en Howick's. Dit werd later door presentator Tim Hofman op confronterende wijze aan de kaak gesteld met zijn documentaire Terug naar Je Eige Land.

Oktober - Blokkeerfriezen

De maanden oktober en november zijn meestal vrij voorspelbaar als het gaat om #ophef. Sinds 2014 kennen we in Nederland de discussie over het uiterlijk van Zwarte Piet en dat was dit jaar niet anders. De discussie bereikte zijn hoogtepunt relatief vroeg vanwege de rechtszaak tegen de blokkeerfriezen.

Normaal gesproken is een rechtszaak niet bepaald een feestje, maar dat ging hier toch even anders. Na een vrolijk ritje in een speciale feestbus waar sinterklaasliedjes gezongen werden, kwamen ze aan bij de rechtbank in Leeuwarden. Nadat er iemand met blauw haar ten huwelijk werd gevraagd door iemand anders met blauw haar, ging de procedure daarna echt beginnen. Of beginnen? Al direct werd een van de rechters niet goed.

Naarmate de tijd vorderde, groeide steeds meer het besef dat een rechtszaak niet een vrolijk feestje is dat er wel degelijk consequenties aan verbonden kunnen zitten. Frontvrouw Jenny Douwes kreeg de bijnaam Jenny D'arc, velen zagen de blokkade van de A7 als een heldendaad en de Friese vlag veranderde in een statement. De rechtbank was hier minder van overtuigd en veroordeelde de 34 gedaagden tot taakstraffen.

Ondanks de veroordeling, is er toch eeuwige roem: het woord 'Blokkeerfries' werd gekozen tot Woord van het Jaar. Het kinderfeest verliep verder in 2018 geheel volgens traditie met rechtszakendoodsbedreigingen, demonstraties en aanhoudingen van volwassenen.

November - #sorryjohan

Voetbalstadions staan niet bekend om hun vriendelijke houding jegens homoseksualiteit. Toch bestaan er wel degelijk homoseksuele voetbalfans. De 20-jarige Bowi Jong is zo'n iemand en schreef een open brief waarin beleefd doch dringend verzocht werd om te kappen met homofobe leuzen. De een vond de blonde AZ-fan een moedige baas, de ander vond hem een aandachtsgeile pisnicht.

Tot dusver was er nog geen sprake van #ophef, maar dit veranderde toen Johan Derksen zich met de zaak ging bemoeien. Hoewel de brief niet aan hem gericht was, voelde de besnorde analist op leeftijd zich toch geroepen om er het zijne van te vinden. De initiatiefnemer was een hysterisch homootje en uit de kast komen zou een kwestie van karakter tonen zijn.

Vooral deze laatste uitspraak zorgde voor roering, volgens velen zou Derksen geen enkel benul hebben waar hij over praat. Met de hashtag #SorryJohan maakte Nederland kennis met de aangrijpende verhalen van LHBTQ'ers over hun coming out en zelfs minister Van Engelshoven mengde zich in de discussie. Overtuigde dit Derksen? Niet bepaald. De normaal zo conflictmijdende 69-jarige analist gaf geen strobreed toe.

Had de oud-linksback gelijk? Daar verschillen de standpunten over. Toch lijkt de immense hoeveelheid haat, discriminerende boodschappen en bedreigingen aan het adres van Jong iets van een ongemakkelijke waarheid bloot te leggen.

December - I Amsterdam

Al 15 jaar lang stonden de levensgrote letters I Amsterdam op het Museumplein en Schiphol om te fungeren als toeristentrekpleister. Hier moest maar eens een einde aan komen zo vond de gemeenteraad van onze hoofdstad. De blikvanger zou staan voor doorgeslagen individualisme en een symbool zijn van het ongewenste massatoerisme.

Het straatbeeld van de Amsterdamse binnenstad is de afgelopen tien jaar aanzienlijk veranderd: meer Nutellawinkels, meer dronken Britten op huurfietsen, een continue stroom van etalagekijkers op de Wallen. Dat er iets moet gebeuren tegen het massatoerisme in 'Pretpark Amsterdam' is algemeen bekend. Maar of het weghalen van de I Amsterdam-letters de juiste oplossing is? Daar was niet iedereen het over eens.

Ondanks een verhitte discussie met felle protesten, bleef de raad bij zijn beslissing. Begin december was de verwijdering een feit, binnen een half uur was alles weg. Dit tot grote teleurstelling van toeristen die speciaal naar Amsterdam komen om zich te laten fotograferen met de leus.

Wat er met de metershoge tekens gaat gebeuren is nog onduidelijk. Onder meer Madurodam, Breda en Friesland zouden ze graag willen hebben. Toeristen die een selfie willen schieten met het iconische woordmerk zijn voorlopig aangewezen op Meppel. Daar pronkt sinds kort het ietwat geforceerde I AMeppel in de gracht. Wordt de Drentse plaats hiermee het nieuwe Amsterdam? In 2019 weten we meer!


Waarschuwing: mogelijk smog door Paasvuren

Paasvuur/ANP

Foto van 'Kasper Hermans'

15 MIN

Naar verwachting is er in heel Nederland vanaf zaterdag smog door fijnstof. De luchtkwaliteit is dan 'onvoldoende' tot 'slecht', waarschuwt gezondheidsinstituut RIVM.

Vreugdevuren

Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu schrijft dit toe aan de vele vreugdevuren die tijdens Pasen in Duitsland en in het oosten van Nederland worden ontstoken. Ook het rustige voorjaarsweer speelt een rol.


Meer festivalplezier met minder plastic

Strijd tegen plastic op de festivals deze zomer

Foto van 'Erik Jonk'

GISTEREN

Met DGTL in Amsterdam-Noord en Paaspop in Schijndel wordt het festivalseizoen vanaf vrijdag officieel afgetrapt. Vele duizenden mensen staan te trappelen van ongeduld (wij ook!).

Met Lipton Ice Tea richten we de blik dit paasweekend op house- en technofestival DGTL. Dat festival is bijna uitverkocht, maar Metro en Lipton geven voor vier gelukkigen nog kaarten voor zaterdag weg. Ga daarvoor naar de prijsvraaglink onderaan dit artikel en beleef het eerste festival samen met je beste vrienden.

Vriendschapsgevoel


K*tkat Heinz is niet voor de poes

Camera videoK*tkat Heinz is niet voor de poes

Animatiefilm van Heinz nu op het witte doek

Foto van 'Tim van der Steen'

18 MIN

Het had de nodige poten in aarde, maar morgen is het moment daar: de markante kat Heinz verschijnt op het witte doek. De hoofdrollen zijn weggelegd voor Ilse Warringa (Juf Ank in De Luizenmoeder) en komiek Ruben van der Meer. Het is een tegendraadse animatiefilm geworden die juist niet op kinderen mikt, maar toch een voorbeeldfunctie moet krijgen in Nederland.

Heinz is een creatie van cartoonisten Eddie de Jong en René Windig. Lezers van Metro zijn allicht bekend met de nukkige Amsterdamse kater, zijn strips stonden van 2010 tot 2011 bij ons in de krant. Vandaag verschijnt Heinz eindelijk in de bioscoop, maar wie is Heinz eigenlijk?


Ga met je 3 beste vrienden naar DGTL!

Foto van 'Metro'

GISTEREN

Zin in een bruisend paasweekend? Ga komende zaterdag met je vrienden naar DGTL, met de beste house- en techno-DJ’s en live-acts zoals Disclosure en Maceo Plex. Tijdens dit meest duurzame georganiseerde festival ter wereld introduceert Lipton Ice Tea haar nieuwe festivalflesje gemaakt van 100% gerecycled plastic. Daar wil je natuurlijk bij zijn! Metro en Lipton geven 4 zaterdag-tickets voor DGTL en een Lipton Ice Tea festivalpakket weg. Vul hieronder jouw gegevens in en maak kans.


Ga los op Awakenings, Melt en Knaldrang met CJP

Foto: Photo Company

In samenwerking met

In samenwerking met

GISTEREN

Yaaay, het festivalseizoen is geopend! Na een winter vol heimwee naar magische buitenfeestjes, kun je los. Want met deze temperaturen willen we niets liever dan dansen met de zon op je bol, op de meest bijzondere locaties en met de dikste line-ups. Waar bouw jij deze zomer een feestje? CJP helpt je op weg met de lekkerste (festival)deals. Deze week met Awakenings Easter Sunday, het Duitse Melt Festival en Knaldrang voor oranje party garantie. Scoor je tickets snel, want de acties gelden maar tot 24 april. Nog geen CJP? Bestel ‘m direct onderaan deze pagina.

Win: 50x2 tickets Awakenings

Ga na je Easter Sunday brunch door naar de Amsterdamse Gashouder voor een nacht vol beukende techno beats, met o.a. Reinier Zonneveld en Sam Paganini. Let op: maak kans op tickets tot vrijdag 12.00 uur. Daarna maakt CJP de winnaars bekend. https://www.cjp.nl/win/2019/04/awakenings-easter-sunday/81318/


Kim Jong-Un gaat ook een top houden met Poetin

Kim Jong-un/ANP

Foto van 'Metro en ANP'

1 UUR

Na zijn twee topontmoetingen met de Amerikaanse president Donald Trump, gaat Kim Jong-un ook met een andere wereldleider om de tafel. De Noord-Koreaanse leider reist deze maand naar buurland Rusland. Hij ontmoet daar president Vladimir Poetin, maakte het Kremlin bekend.

Poetin heeft de Noord-Koreaanse leider uitgenodigd. Het bezoek moet in de tweede helft van april plaatsvinden. De exacte plaats en datum zijn niet bekendgemaakt, maar Russische en Zuid-Koreaanse media hebben eerder bericht dat de ontmoeting in het Russische Verre Oosten zal worden gehouden.

Eerste sinds 2011


Win 4 kaarten voor Carré Cirque

Foto van 'Metro'

15 APR 2019

Deze zomer staat Carré tien dagen lang in het teken van Carré Cirque. Dit fenomenale theaterspektakel bevat de meest indrukwekkende internationale nouveau cirque voorstellingen. Wil jij dit meemaken? Vul dan hieronder jouw gegevens in en maak kans op 4 kaarten voor de show van 2 juli.


Universiteitsbaas reist voor 124.000 euro

Universiteitsbaas reist voor 124.000 euro

Universiteit Utrecht. /ANP

Foto van 'Rosan de Vos'

1 UUR

De voorzitter van de Universiteit Utrecht (UU) Anton Pijpers, heeft vorig jaar flinke reiskosten gemaakt. Voor ruim 124.000 euro verplaatste hij zichzelf van A naar B. Het grootste deel daarvan was voor een dienstauto met chauffeur, staat in het jaarverslag van de universiteit.

Onacceptabel declaratiegedrag

„De UU realiseert zich dat de binnenlandse vervoerskosten voor de collegevoorzitter in vergelijking met de andere universiteiten hoog zijn, en heeft in 2018 al de nodige stappen gezet om te veranderen'', zegt een woordvoerder van de universiteit.


Sudoku van de dag

Foto van 'Metro'

16 APR 2019

Speel hier elke dag gratis een uitdagende Sudoku, aangeboden door Denksport. De Sudoku werkt als volgt: vul het diagram zo in, dat in elk blok van 3x3 vakjes de getallen 1 tot en met 9 één keer voorkomen.


Win 20 tickets voor SLAM! Koningsdag 2019

Foto van 'Metro'

8 APR 2019

Wil jij samen met je volledige crew naar SLAM! Koningsdag 2019? Metro en Arriva hebben een unieke prijs: Jij kunt samen met 19 vrienden als VIP naar het festival op 27 april inclusief een busreis heen en terug! Wat moet je hiervoor doen? Laat ons via een foto, video of tekst weten waarom jij deze prijs moet winnen. Zorg er vervolgens voor dat je zoveel mogelijk stemmen krijgt, op vrijdag 19 april kiezen wij uit de drie inzendingen met de meeste stemmen de winnaar. Upload hieronder je foto, video of tekst. Je inzending verschijnt niet veel later in de galerij waar al je vrienden kunnen gaan stemmen.

Deelnemen kan niet meer, stemmen nog wel! Morgenmiddag wordt de winnaar bekend gemaakt.


Pasen: wat is het en wat valt er te doen?

Pasen: wat is het en wat valt er te doen?

Pasen: wat is het en wat valt er te doen? /ANP

Foto van 'Metro'

2 UUR

Pasen. Sommigen kennen het misschien alleen nog maar als „een lang weekend vrij”. Daarom een kleine opfriscursus: wat betekent deze feestdag en wat kunnen we dit weekend allemaal voor leuke dingen doen?

Wat is Pasen?

Pasen is een feest uit het christelijk geloof. Christenen vieren met Pasen de opstanding van Jezus Christus. Op Goede Vrijdag herdenken christenen eerst dat Jezus stierf aan het kruis. De zondag erna vieren ze dat hij weer tot leven kwam. Die dag wordt Eerste Paasdag genoemd.


Confetti wordt mogelijk verboden in Rotterdam

Foto van 'Metro'

2 UUR

Op het Koningsdagfestival Kingsland in Rotterdam wordt een wereldrecordpoging confetti schieten georganiseerd. Althans, dat is het plan. De Partij voor de Dieren en GroenLinks steken daar mogelijk een stokje voor. Zij pleiten namelijk voor een confettiverbod in Rotterdam, na aankondiging van de wereldrecordpoging.

Moeilijk op te ruimen

De organisator van Kingsland Rotterdam, Mitchell Bovenlander, had een spectaculair beeld voor ogen: zesduizend mensen die allemaal tegelijk confetti afschieten. Maar de Partij voor de Dieren en GroenLinks zijn geen fan. „We houden van een feestje, maar minder van de naweeën", leegt gemeenteraadslid Astrid Kockelkoren uit aan RTL Nieuws. Volgens de partijen is het erg lastig om de confetti op te ruimen.


Advies Rli: 'Vliegen moet duurder worden'

Advies Rli: 'Vliegen moet duurder worden'

Advies Rli: 'Vliegen moet duurder worden'. /ANP

Foto van 'Metro en ANP'

2 UUR

De luchtvaart moet worden afgerekend op de gevolgen voor het milieu. Dat betekent ook dat vliegen duurder moet worden. Dat stelt de onafhankelijke Raad voor de leefomgeving en infrastructuur (Rli) in een advies voor de lange termijn aan minister Cora van Nieuwenhuizen (Infrastructuur).

De vervuiler moet betalen

De vervuiler moet betalen, meent de raad. Op dit moment gebeurt dat niet met de luchtvaart en staat vooral de positie van Schiphol centraal. Er moet een einde komen aan die uitzonderingspositie en de sector moet gehouden worden aan „heldere grenzen voor geluid, hinder, ultrafijnstof en veiligheid". Het nieuwe beleid is nodig omdat burgers zich steeds meer verzetten tegen de hinder van de luchtvaart. Dat blijkt bijvoorbeeld bij de uitbreiding van Lelystad Airport en uit de voortdurende discussie over verdere groei op Schiphol. Daarnaast moeten er grenzen gesteld worden om de klimaatdoelen van Parijs te halen en de uitstoot van CO2 te verminderen.


Jongeren betalen zich scheel aan autoverzekering

Jongeren betalen zich scheel aan autoverzekering

Jongeren betalen zich scheel aan autoverzekering. /Unsplash

Foto van 'Metro'

VANDAAG, 12:44

Jongeren moeten steeds dieper in de portemonnee kijken om hun autoverzekering te betalen. Een gemiddelde jaarpremie van 18- tot 24-jarigen is momenteel 1358 euro, in 2016 ging dit nog om 828 euro per jaar. Dat onderzocht vergelijkingssite Independer

Stijging minder, behalve bij jongeren

Voor het eerst sinds 2016 stegen de premies voor de WA-autoverzekering minder hard dan in voorgaande jaren. De gemiddelde stijging is vijf procent, tegenover dertien procent vorig jaar. Maar in euro’s lopen de stijgingen per leeftijd flink uit elkaar. De groep die nog steeds hard geraakt wordt: de 18- tot 24-jarigen.


Grote liefde voor kleine micro:bit

The Infinity Gauntlet / Foto Menno Ringnalda

Foto van 'Iris Hermans'

VANDAAG, 12:15

Dat je met programmeren echt van álles kunt, bleek wel tijdens de STEAM Cup Challenge in NEMO waar tien scholen hun slimme ideeën voor de (nabije) toekomst pitchten.

De beste oma's werden van stal gehaald /Foto Menno Ringnalda

Micro:bit is de shit


Inbrekers weer voor de deur

Inbrekers weer voor de deur

Opgestapelde post op de deurmat is een uitnodiging voor inbrekers. ANP - Roos Koole

Foto van 'Tim van der Steen'

VANDAAG, 11:45

De zon breekt door, we hebben een lang weekend voor de boeg en de meivakantie in het verschiet. Gezellige tijden dus, totdat je thuiskomt en de tv weg is natuurlijk. „Post op de grond was de number one giveaway tijdens vakanties. Dan belden we aan, werd er niet opengedaan en probeerden we binnen te komen.”

Rond half één ’s nachts gingen ze de deur uit. Zwarte kleding aan en naar een dorp. De auto parkeren en gewoon lopen tot er een geschikt huis werd ge- spot om in te breken. Inmiddels heeft hij zijn leven gebeterd en geeft hij zelfs voorlichting over inbraakpreventie. Mikel Dees (42) weet nog wel goed hoe het ging vroeger. Met een man of vier op pad, op zoek naar schuren, garages of tuindeuren die open stonden.

Sleutel pakken


Onveiligheid psychiatrische patiënten en omgeving

Onveiligheid psychiatrische patiënten en omgeving

Onveiligheid psychiatrische patiënten en omgeving. Foto ter illustratie. /ANP

Foto van 'Metro en ANP'

VANDAAG, 10:34

De veiligheid van mensen met een ernstige psychische aandoening en die van hun omgeving is onvoldoende geborgd in het huidige zorgsysteem, concludeert de Onderzoeksraad voor Veiligheid (OVV) in een rapport.

Onvoldoende zicht op veiligheidsrisico's

„Zorgverleners hebben onvoldoende zicht op de veiligheidsrisico’s van de patiënt en zijn omgeving'', aldus de raad. Dat komt omdat zorgverleners met verschillende systemen werken om gegevens vast te leggen. „Door deze versnippering van informatie bij verschillende partijen, ontstaat er geen compleet beeld van de patiënt om de juiste hulp te bieden.''


Koningsdag blijft waarschijnlijk droog en warm!

Koningsdag blijft waarschijnlijk droog en warm

Koningsdag blijft waarschijnlijk droog en warm! /ANP

Foto van 'Metro'

VANDAAG, 09:39

Yes, mensen: trek die oranje zomerkleding maar alvast uit de kast. De kans is groot dat Koningsdag volgende week warm en droog verloopt, meldt Weeronline.

Mocht er toch een bui vallen, dan gebeurt dat eerder in het zuiden dan het noorden. Koning Willem-Alexander en koningin Máxima zitten wat dat betreft goed in het centraal gelegen Amersfoort.

Lekker weertje


Waarom blijft The Passion zo'n succes?

Waarom blijft The Passion zo'n succes?

The Passion in Leeuwarden, 2017. /ANP

Foto van 'Amarins de Boer'

VANDAAG, 09:14

Nederland ontkerkelijkt, maar The Passion blijft een miljoenenpubliek trekken. Hoe komt dat?

Het is inmiddels een traditie geworden: op Witte Donderdag vertolkt The Passion het lijden, sterven en de opstanding van Jezus. Dit jaar voor de negende keer. Er worden donderdagavond zo’n 15.000 bezoekers in Dordrecht verwacht en daarnaast zullen nog eens miljoenen mensen vanaf de bank naar de moderne straatmusical kijken, met Edwin Jonker (speelt Jezus) en Edsilia Rombley (Maria) in de hoofdrol.

Jooske Riepma (21) was twee jaar geleden bij The Passion in Leeuwarden, haar toenmalige woonplaats. „Ik wilde de sfeer eens meemaken”, zegt Riepma, die als trouwe fan alle andere jaren vanaf de bank heeft gekeken. Ze is zelf christen, en kent het Paasverhaal goed. „Ondanks ik precies weet hoe het verhaal gaat, blijft het ieder jaar weer bijzonder. Vooral de manier waarop het is gemaakt.”