In het nieuws

De #ophef van 2018: van Baudet tot #SorryJohan

Over deze zaken werd massaal gepraat?

Foto van 'Jelmer Visser'

28 DEC 2018

Het jaar 2018 zit er alweer bijna op. Natuurlijk gaat er in Nederland geen jaar voorbij zonder een groot aantal dwaze discussies, tranentrekkende tirades, krankzinnige conflicten, stupide statements, kansloze kronkels en een opinieoverschot. Kortom: #ophef

Nu zou dit stuk bijzonder lang worden als elk #ophef-onderwerp aan bod zou komen, dus daarom heeft Metro een selectie gemaakt. Per maand is er een onderwerp uitgelicht, waar werd bij de koffieautomaat over gepraat in de maanden juli tot en met december?

Dit is deel twee van het #ophef-jaaroverzicht. Heb je het eerste deel nog niet gelezen? Klik dan hier.

Juli - Baudet's vakantiefoto

Juli gaat de recordboeken in als de warmste maand die ooit in Nederland is gemeten. Ook de #ophef was er eentje uit tropische contreien want Thierry Baudet deelde een vakantiekiekje op sociale media. Het Kamerlid liet zich aan de rand van het zwembad in adamskostuum portretteren en plaatste dit op Instagram met de begeleidende tekst 'release & reload'.

Heel Nederland dook erop als een stel preutse kleuters dat nog nooit een naakte man gezien had. Sommigen vonden het een zoveelste schreeuw om aandacht van een populistische politicus die zijn narcisme niet onder stoelen of vleugels steekt. Anderen vonden het juist een mooie plaat van een mooie man die zijn kwetsbare kant durfde te tonen.

Creatievelingen en grappenmakers buitelden over elkaar heen om het lijf van de FvD-voorman in de meest uiteenlopende settings te Photoshoppen.

Wat je ook van de bekendste lavendelliefhebber van Nederland vindt, #ophef veroorzaakt hij wel. Zo deed hij mee aan Weekend Miljonairs, vond hij de muzieksmaak van zijn collega's kut en hield hij de 'onwaardige' Tweede Kamer een nacht lang wakker.

Augustus - Twan Huys

Als je de berichtgeving over de talkshow RTL Late Night en zijn presentator zou geloven, dan zou je denken dat dit het best bekeken programma van de treurbuis is. Toch blijkt #ophef geen goede graadmeter voor fijne kijkcijfers. In maart werd bekend dat de 54-jarige Huys het tij moest keren. Humberto Tan moest weg. Het programma heet RTL Late Night mét Twan Huys en zou iets serieuzer van aard worden.

Na een succesvolle zomer met Beau van Erven-Doorens aan het roer, moest Huys eind augustus toch echt zelf aan de bak. De verwachtingen waren hoog, evenals de twijfels. Al bij de eerste uitzending was er #ophef. Waar waren die gezellige kaasstengels gebleven? De talkshow kwam met een ludieke respons op de kaasstengelrel.

Later bleek dat RTL Late Night met Tan aanzienlijk beter bekeken werd dan RTL Late Night met Twan. De heeft in het najaar weinig hoogtepunten en vele rock bottoms gekend. In december kijken er gemiddeld rond de 300.000 mensen naar. Toch meer dan de herhaling na middernacht van Pauw. En ondanks dat, heeft wel iedereen er een mening over.

September - Lili en Howick

Het Nederlandse uitzetbeleid kreeg eind augustus en begin september twee jonge gezichten. De 12-jarige Lili en de 13-jarige Howick kwamen tien jaar geleden naar Nederland en groeiden hier op. Na jarenlange procedures moesten de in Armenië geboren tieners het land verlaten. En als ze dit niet vrijwillig deden dan zou de IND ze een handje komen helpen.

'Soms moet je streng zijn', zo waren de woorden van premier Mark Rutte. De demonstraties, tranen op tv en een wanhopige brief aan de koning, veranderden hier niks aan. Op zaterdag 8 september, de dag van de uitzetting waren Lili en Howick nergens te bekennen. Dit resulteerde in een klopjacht op twee doodsbange kinderen.

Nadat gemoederen waren al hoog opgelopen, bereikte de #ophef het kookpunt toen de politie een oproep plaatste om Lili en Howick bij hen aan te geven. Allround-deskundige en crimefighter Peter R. de Vries stelde dat dit NSB-praktijken waren. De ChristenUnie en D66 kregen abrupt last van hun geweten en maakten hun bezwaren kenbaar in de achterkamertjes.

Uiteindelijk ging staatssecretaris Habers overstag, hij maakte gebruik van zijn discretionaire bevoegdheid. De broer en zus mochten toch in Nederland blijven. Probleem opgelost. Of toch niet? Er barstte direct een nieuwe discussie los, Nederland kende namelijk nog zo'n 400 Lili's en Howick's. Dit werd later door presentator Tim Hofman op confronterende wijze aan de kaak gesteld met zijn documentaire Terug naar Je Eige Land.

Oktober - Blokkeerfriezen

De maanden oktober en november zijn meestal vrij voorspelbaar als het gaat om #ophef. Sinds 2014 kennen we in Nederland de discussie over het uiterlijk van Zwarte Piet en dat was dit jaar niet anders. De discussie bereikte zijn hoogtepunt relatief vroeg vanwege de rechtszaak tegen de blokkeerfriezen.

Normaal gesproken is een rechtszaak niet bepaald een feestje, maar dat ging hier toch even anders. Na een vrolijk ritje in een speciale feestbus waar sinterklaasliedjes gezongen werden, kwamen ze aan bij de rechtbank in Leeuwarden. Nadat er iemand met blauw haar ten huwelijk werd gevraagd door iemand anders met blauw haar, ging de procedure daarna echt beginnen. Of beginnen? Al direct werd een van de rechters niet goed.

Naarmate de tijd vorderde, groeide steeds meer het besef dat een rechtszaak niet een vrolijk feestje is dat er wel degelijk consequenties aan verbonden kunnen zitten. Frontvrouw Jenny Douwes kreeg de bijnaam Jenny D'arc, velen zagen de blokkade van de A7 als een heldendaad en de Friese vlag veranderde in een statement. De rechtbank was hier minder van overtuigd en veroordeelde de 34 gedaagden tot taakstraffen.

Ondanks de veroordeling, is er toch eeuwige roem: het woord 'Blokkeerfries' werd gekozen tot Woord van het Jaar. Het kinderfeest verliep verder in 2018 geheel volgens traditie met rechtszakendoodsbedreigingen, demonstraties en aanhoudingen van volwassenen.

November - #sorryjohan

Voetbalstadions staan niet bekend om hun vriendelijke houding jegens homoseksualiteit. Toch bestaan er wel degelijk homoseksuele voetbalfans. De 20-jarige Bowi Jong is zo'n iemand en schreef een open brief waarin beleefd doch dringend verzocht werd om te kappen met homofobe leuzen. De een vond de blonde AZ-fan een moedige baas, de ander vond hem een aandachtsgeile pisnicht.

Tot dusver was er nog geen sprake van #ophef, maar dit veranderde toen Johan Derksen zich met de zaak ging bemoeien. Hoewel de brief niet aan hem gericht was, voelde de besnorde analist op leeftijd zich toch geroepen om er het zijne van te vinden. De initiatiefnemer was een hysterisch homootje en uit de kast komen zou een kwestie van karakter tonen zijn.

Vooral deze laatste uitspraak zorgde voor roering, volgens velen zou Derksen geen enkel benul hebben waar hij over praat. Met de hashtag #SorryJohan maakte Nederland kennis met de aangrijpende verhalen van LHBTQ'ers over hun coming out en zelfs minister Van Engelshoven mengde zich in de discussie. Overtuigde dit Derksen? Niet bepaald. De normaal zo conflictmijdende 69-jarige analist gaf geen strobreed toe.

Had de oud-linksback gelijk? Daar verschillen de standpunten over. Toch lijkt de immense hoeveelheid haat, discriminerende boodschappen en bedreigingen aan het adres van Jong iets van een ongemakkelijke waarheid bloot te leggen.

December - I Amsterdam

Al 15 jaar lang stonden de levensgrote letters I Amsterdam op het Museumplein en Schiphol om te fungeren als toeristentrekpleister. Hier moest maar eens een einde aan komen zo vond de gemeenteraad van onze hoofdstad. De blikvanger zou staan voor doorgeslagen individualisme en een symbool zijn van het ongewenste massatoerisme.

Het straatbeeld van de Amsterdamse binnenstad is de afgelopen tien jaar aanzienlijk veranderd: meer Nutellawinkels, meer dronken Britten op huurfietsen, een continue stroom van etalagekijkers op de Wallen. Dat er iets moet gebeuren tegen het massatoerisme in 'Pretpark Amsterdam' is algemeen bekend. Maar of het weghalen van de I Amsterdam-letters de juiste oplossing is? Daar was niet iedereen het over eens.

Ondanks een verhitte discussie met felle protesten, bleef de raad bij zijn beslissing. Begin december was de verwijdering een feit, binnen een half uur was alles weg. Dit tot grote teleurstelling van toeristen die speciaal naar Amsterdam komen om zich te laten fotograferen met de leus.

Wat er met de metershoge tekens gaat gebeuren is nog onduidelijk. Onder meer Madurodam, Breda en Friesland zouden ze graag willen hebben. Toeristen die een selfie willen schieten met het iconische woordmerk zijn voorlopig aangewezen op Meppel. Daar pronkt sinds kort het ietwat geforceerde I AMeppel in de gracht. Wordt de Drentse plaats hiermee het nieuwe Amsterdam? In 2019 weten we meer!


Zeker 180 doden door overstromingen Zuid-Azië

Zeker 180 doden door overstromingen Zuid-Azië

Hevige moessonregens hebben in Zuid-Azië voor overstromingen en aardverschuivingen gezorgd, waardoor er zeker 180 mensen zijn overleden. /ANP

Foto van 'Metro en ANP'

57 MIN

Hevige moessonregens hebben de afgelopen dagen overstromingen en aardverschuivingen in Zuid-Azië veroorzaakt, waardoor miljoenen bewoners zijn getroffen en zeker 180 mensen om het leven zijn gekomen. Dat zeiden de autoriteiten dinsdag.

Stortbuien

De stortbuien, die vooral optreden in het seizoen juni tot september, hebben dit jaar opnieuw grote schade aangericht in India, Nepal, Bangladesh en door Pakistan bestuurde regio Kasjmir. Vele woningen en boten in afgelegen laaggelegen gebieden zijn compleet weggespoeld.


Netflix schrapt omstreden zelfmoordscène uit serie

Netflix schrapt omstreden zelfmoordscène uit serie

Netflix heeft de omstreden zelfmoordscène in seizoen 1 van 13 Reasons Why geschrapt. /ANP

Foto van 'Metro'

1 UUR

Netflix heeft een zelfmoordscène uit het eerste seizoen van de populaire tienerserie 13 Reasons Why geschrapt. Er was veel aanhoudende kritiek op de serie, omdat het voor meer zelfmoorden zou hebben gezorgd. De serie draait namelijk om een meisje dat na veel pesterijen een einde aan haar leven maakt.

Aanpassing

„Terwijl we ons voorbereiden op de start van het derde seizoen, zijn we ons bewust van het voortdurende debat rondom de serie. Op advies van medische experts, inclusief de Amerikaanse stichting voor zelfmoordpreventie, hebben we in overleg met bedenker Brian Yorkey en de producenten besloten om de scène waarin Hannah een einde aan haar leven maakt aan te passen", staat in een statement van streamingdienst Netflix. Wat er precies aangepast wordt en hoe de scène er dan uit komt te zien, is niet duidelijk.


Thijs gaat nooit zonder oordoppen op pad

Thijs gaat nooit zonder oordoppen op pad

Thijs van der Valk.

In samenwerking met VeiligheidNL

6 JUL 2019

Ze helpen je langer te feesten, zorgen dat je je vrienden beter kan verstaan en voorkomen gehoorschade: oordoppen met muziekfilter. Steeds meer mensen die naar een concert of festival gaan dragen deze doppen. Zo ook Thijs van der Valk (23) uit Utrecht, een van de ambassadeurs van de Plug in Party on Movement. In dit interview legt hij het belang van het dragen van oordoppen met muziekfilter uit.

Thijs, waarom ben jij oordoppen met muziekfilter gaan dragen?

Om mijn oren te beschermen tegen harde muziek, zonder dat dit ten koste gaat van de kwaliteit van het geluid.


Echtpaar sterft op dezelfde dag, na 71 jaar huwelijk

Koppel sterft op dezelfde dag, na 71 jaar huwelijk

Herbert en Frances waren 71 jaar getrouwd, op vrijdag bliezen zij uren na elkaar hun laatste adem uit. /WRDW

Foto van 'Metro'

1 UUR

Na een huwelijk van 71 jaar is een Amerikaans echtpaar op dezelfde dag, precies twaalf uur na elkaar, overleden. Dat meldt de lokale zender WRDW. Op hun bruiloft maakten ze de belofte 'tot de dood ons scheidt' met elkaar, en daar hebben ze zich tot op de dag aan gehouden.

Herbert overleed afgelopen vrijdagochtend om 2.20 uur. Zijn vrouw Francis blies precies twaalf uur later, om 2.20 uur 's middags, haar laatste adem uit.

„Het is prachtig hoe ze 71 jaar samen waren, en nu samen in de hemel zijn. Het is een geweldig liefdesverhaal", zegt de familie van Francis en Herbert.


Zwaar rouwproces voor veel MH17-nabestaanden

Zwaar rouwproces voor veel MH17-nabestaanden

Tachtig procent van de MH17-nabestaanden ervoer een jaar na de ramp nog complexe rouw, soms gepaard met een depressie. /ANP

Foto van 'Metro en ANP'

3 UUR

Nabestaanden van MH17-slachtoffers die zich actief bezighouden met de juridische en politieke nasleep van de ramp, hebben meer moeite met het rouwproces dan anderen die daar minder mee bezig zijn. Dat zegt klinisch psycholoog Jos de Keijser in een interview met de Volkskrant. Hij onderzocht met universiteiten en Fonds Slachtofferhulp het rouwproces van 173 mensen die een geliefde verloren bij de vliegramp in 2014.

Het onderzoek moet mensen in de toekomst helpen het verlies van een familielid of vriend te verwerken. De conclusies worden dinsdag in Nieuwegein gepresenteerd tijdens een bijeenkomst voor nabestaanden.

Complexe rouw


Maansverduistering op 50e verjaardag maanreis

Maansverduistering op 50e verjaardag maanreis

Dinsdagnacht is er een gedeeltelijke maansverduistering te zien, precies 50 jaar nadat de eerste vlucht naar de maan gelanceerd werd. /ANP

Foto van 'Metro en ANP'

VANDAAG, 08:39

Als de bewolking dinsdagavond meewerkt, is boven Nederland een gedeeltelijke maansverduistering te zien. Het lijkt dan of er een flinke hap uit de maan is genomen. De verduistering valt op een heel toepasselijke dag: dinsdag is het precies 50 jaar geleden dat de eerste vlucht naar de maan gelanceerd werd.

Gedeeltelijke verduistering

De maan komt om 21.48 uur op, de beginfase van de verduistering is dan al ongeveer een uur aan de gang. Het hoogtepunt is rond 23.30 uur. Een paar uur later, om 02.20 uur, schijnt de maan weer als normaal. De maan straalt zelf geen licht uit, maar weerkaatst het licht van de zon.


Oplichtster verhuurt dezelfde woning 20 keer

Oplichtster verhuurt dezelfde woning 20 keer

Minimaal twintig mensen betaalden een flink voorschot voor de woning en zouden de sleutel ontvangen. De 'verhuurder' is echter onvindbaar. /ANP

Foto van 'Metro en ANP'

VANDAAG, 08:02

Een vrouw die zich voordeed als verhuurder van een appartement in de Kraijenhoffstraat in Eindhoven heeft minimaal twintig mensen opgelicht. Ze liet de 'huurders' een voorschot betalen van 1500 euro, voordat ze de sleutel van de woning zouden krijgen. Die sleutel kregen ze echter nooit en de vrouw is onvindbaar. Naar het geld lijken de gedupeerden te kunnen fluiten.

1500 euro

De gedupeerden moesten allemaal 650 euro huur betalen en 850 euro borg, in totaal dus 1500 euro. „Die zien we denk ik nooit meer terug", aldus Niels Berkelmans, die ook een van de slachtoffers is, tegen Omroep Brabant


Jumbo helpt eenzame mensen met speciale 'kletskassa'

Foto ter illustratie. / ANP

Foto van 'Daisy Heyer'

GISTEREN

Je kent het wel: je staat bij de supermarkt en voor je staat een omaatje uitgebreid te praten met de caissière. Jumbo Vlijmen heeft besloten speciaal voor de klanten die behoefte hebben aan wat extra tijd door middel van een praatje een eigen kassa te openen: de kletskassa.

Koffiehoek

Naast de kletskassa opende de supermarkt ook een speciale koffiehoek voor eenzame ouderen en anderen die contact zoeken met buurtgenootjes. Dat is niet geheel nieuw: de meeste Albert Heijn-filialen hebben al jaren een koffiehoek en ook andere supermarkten geven al een tijdje gratis koffie weg aan mensen die wat langer willen keuvelen in de supermarkt. Daarnaast hebben ze in Den Haag bij Albert Heijn-filialen een 'luisterend-oor-medewerker' en worden er bij diverse supermarkten zoals Dirk van de Broek statiegeldopbrengsten weggegeven aan initiatieven als het Ouderenfonds.


Likeability of5

Sudoku van de dag

Foto van 'Metro'

GISTEREN

Speel hier elke dag gratis een uitdagende Sudoku, aangeboden door Denksport. De Sudoku werkt als volgt: vul het diagram zo in, dat in elk blok van 3x3 vakjes de getallen 1 tot en met 9 één keer voorkomen.


like
user_29224ea528b8c532bb2b7cf10fd234a319228450_avatar

Gigantische kwal gespot bij Engelse kust

Foto van 'Daisy Heyer'

GISTEREN

We weten dat er grote kwallen op deze planeet zijn, maar meestal zijn die niet echt in de buurt te vinden. Dat lijkt te gaan veranderen. Recentelijk is er namelijk een gigantische kwal gespot bij de westkust van het tropische... Engeland?!

Duiker en bioloog Lizzie Daly kwam oog in oog te zwemmen met het gigantische beest, dat in de buurt van Falmouth zwom. Er is een fantastische foto gemaakt van de Daly en de kwal. „Wat een fantastische ervaring", vertelt ze aan CNN. „Ik weet dat er kwallen zijn die heel groot kunnen worden, maar zoiets als dit heb ik nog nooit gezien."


Toerist die stenen naar slapende panda gooit betrapt

Foto van 'Daisy Heyer'

GISTEREN

Een tweetal toeristen is betrapt op het gooien van stenen naar een reuzenpanda in een Chinese dierentuin. De toeristen gooiden de stenen omdat ze hoopten dat de panda - die lag te dommelen - op deze manier wakker werd.

Het incident werd gefilmd in de dierentuin van de Chinese hoofdstad Beijing. Gelukkig werd het arme beest niet geraakt, maar een persoon die het voorval per ongeluk filmde was not amused. Het filmpje werd verspreid op Weibo, een social media-kanaal dat gebruikt wordt in China.


'Gemeenten moeten vieze kledingbakken aanpakken'

Verzamelcontainer van kleding voor het goede doel in 2010. / ANP

Foto van 'Metro en ANP'

GISTEREN

Gooi jij wel eens kleding in textielbakken? Het blijkt dat de kleding soms zo vies wordt door huisvuil dat in bakken wordt gegooid, dat de kleding onbruikbaar wordt. Dat moet veranderen, vindt staatssecretaris Stientje van Veldhoven van Milieu. Producenten en gemeenten moeten aan de slag om ervoor te zorgen dat ingeleverde kleding beter kan worden hergebruikt.

De bewindsvrouw vindt het een 'slechte zaak' dat textielbakken soms zo vervuild zijn dat kledinginzamelaars er niks meer mee kunnen. De Vereniging Herwinning Textiel (VHT) sloeg maandag alarm over het feit dat huishoudelijk afval en zelfs chemische middelen steeds vaker in kledingbakken terechtkomen. Ingeleverd textiel wordt daardoor ongeschikt voor hergebruik.

Oplossing


Afschuwelijk ongeluk in pretpark: drie doden

De attractie waarbij het gruwelijk mis ging. / Videostill YouTube DeshGujaratHD

Foto van 'Daisy Heyer'

GISTEREN

Een afschuwelijk ongeluk in een attractiepark in India, waarbij de attractie afbrak, heeft aan drie mensen het leven gekost. Nog eens 29 mensen raakten (zwaar) gewond.

Onderzoek

Het gaat om een ronddraaiende attractie, Discovery, die heen en weer beweegt. De attractie staat in het attractiepark Kankaria Adventure Park in het Indiase Ahmedabad. Op beelden van het ongeluk is te zien hoe die attractie op ongeveer 10 meter hoogte al draaiend afbreekt en naar beneden valt. Er zaten op dat moment 32 mensen in. De autoriteiten hebben een onderzoek gestart naar hoe het ongeluk heeft kunnen gebeuren.


KFC wil zich inzetten voor beter kippenleven

Foto ter illustratie. / ANP

Foto van 'Ingelise de Vries'

GISTEREN

Mocht je wel eens hebben opgezocht hoe kipnuggets worden gemaakt, dan weet je dat het niet de meest diervriendelijke productie is. De vleesindustrie is sowieso niet erg leuk voor de dieren in kwestie en daar moet wat aan gebeuren. Dat vindt het fastfoodketen Kentucky Fried Chicken (KFC).

Het bedrijf heeft als eerste restaurant in de fastfoodsector de Better Chicken Commitment getekend. Het welzijn van de kippen die worden verwerkt door de keten, moet hiermee worden verhoogd. Het convenant wordt gesteund door de grootste dierenwelzijnsorganisaties in Europa.

Geen plofkippen meer


Likeability of3

Verouderingsapp ineens weer razend populair

Met FaceApp maak je jezelf en je vrienden een stuk ouder / Pexels

Foto van 'Metro'

GISTEREN

De app FaceApp is sinds dit weekend ineens weer razend populair. En niet onterecht: de app beantwoordt namelijk de vraag hoe jij er over een jaartje of dertig uitziet. Echter is er één heel groot nadeel aan de app: hij zou niet veilig zijn.

Wil je weten of je een beetje mooi oud gaat worden? Dan lijk het alsof FaceApp de uitkomst biedt. Natuurlijk is de app niet accuraat, maar erg grappig is het wel. Dit weekend deelden heel wat beroemdheden massaal de oudere versie van zichzelf.

Oude mensen


dislike
user_ea54b30544394f14d8c1bd9b380c7cf0ff182d02_avatar

Trump wil niet-witte vrouwen 'terug' sturen

President Donald Trump / ANP

Foto van 'Metro'

GISTEREN

De president van Amerika heeft zich wederom de woede van een hoop mensen op de hals gehaald. In drie tweets legt hij uit waarom een aantal democratische vrouwen uit het congres 'terug moeten naar hun eigen land'.

'Terug naar eigen land'

„Interessant om te zien hoe 'progressieve' democratische congresvrouwen, die van origine uit landen komen waar de overheden een complete en totale catastrofe, de ergste, meest corrupte en onzinnigste waar dan ook ter wereld zijn (als ze al een functionerende overheid hebben), nu luidruchtig en boos aan de mensen van de United States, de beste en meest machtige natie op aarde, gaan vertellen hoe de overheid gerund moet worden", is de eerste zin die Donald Trump twittert.


De magie van de Vierdaagse: 'Het virus grijpt je'

/ ANP

Foto van 'Anne Kersten'

GISTEREN

Dinsdag in alle vroegte starten de eerste lopers van de 103e editie van de Nijmeegse Vierdaagse. Meer dan 40.000 man loopt. Al tientallen jaren is de mars een begrip in Nijmegen en omstreken. Inmiddels misschien zelfs wel over de hele wereld, aangezien er vanuit de hele wereld lopers toestromen om mee te doen aan The Walk of the World.

Zelfs de organisatie van de Vierdaagse vraagt zich nog steeds af wat de magie van de mars nou precies is. „Dat als die mensen uit de hele wereld naar Nijmegen komen om deel te nemen, dat is toch prachtig”, vertelt marsleider Henny Sackers. Zelf heeft hij maar liefst 25 keer meegelopen, voordat hij de wandelschoenen in de boom hing en de organisatie in ging.

Verbinding


Likeability of5

Gevaarlijke links van oplichters op Marktplaats

Het hoofdkantoor van Marktplaats / ANP

Foto van 'Metro en ANP'

GISTEREN

Mocht je een fanatiek gebruiker zijn van Marktplaats, dan is het hoog tijd om goed op te letten hoe je geld overmaakt. De verkoopwebsite waarschuwt namelijk voor gevaarlijke links. Politie, banken en de site slaan de handen ineen om oplichters tegen te gaan.

Vaak wordt door oplichters gevraagd even een cent over te maken zodat 'ze zeker weten dat je bent wie je zegt dat je bent'. In werkelijkheid kom je op een nagemaakte bankwebsite terecht waar je je wachtwoord en gebruikersnaam invoert. Op die manier kunnen dieven op de echte website inloggen en geld stelen.

Veel oplichtingspogingen


like
user_efcd852549743145183f6e8ce91567eb56ec3156_avatar

Vijf jaar na MH17: 'Er is geen dag voorbij gegaan'

Het Nationaal Monument MH17 / ANP

Foto van 'Anne Kersten'

GISTEREN

Vijf jaar geleden, op 17 juli 2014, komt er tegen 15.45 uur nieuws binnen dat de Nederland op zijn kop zet. Een vliegtuig, dat eerder die dag vanaf Schiphol vertrokken is, is neergestort bij de grens tussen Oekraïne en Rusland. Alle 298 inzittenden komen om het leven. In de week van 15 juli wordt stilgestaan bij dit drama. Op woensdag 17 juli vindt in Vijfhuizen de officiële herdenking plaats, bij het Nationaal Monument MH17.

Dat er vijf jaar voorbij is kan er bij Hans de Borst eigenlijk niet in. Hij verloor zijn dochter Elsemiek (17) op 17 juli 2014, maar dat voelt nog steeds als de dag van gisteren. „Ik zag op de agenda staan dat het alweer vijf jaar geleden is, maar het voelt alsof er amper tijd voorbij is gegaan.” Niet dat hij 24 uur per dag met MH17 bezig is, maar het houdt hem wel bezig. „Het is een belangrijk onderdeel van mijn leven.”

Elsemiek de Borst / Eigen foto