Kasper Hermans
Kasper Hermans Nieuws 28 dec 2018
Leestijd: 1 minuut

Britten niet gecharmeerd van Russisch kerstcadeau

In Groot-Brittannië heeft men ontsteld gereageerd op een ‘kerstgrap’ in Moskou. Bij de staatszender RT zijn er bij wijze van kerstpakket chocolade beeldjes van de kathedraal van Salisbury uitgedeeld.

Novitsjok

In die stad werden dit voorjaar de Russische spion Sergej Skripal en zijn dochter Julia vergiftigd met het zenuwgas novitsjok. De twee overleefden het voorval, maar omdat de daders niet voorzichtig waren raakte er later nog een vrouw besmet. Zij overleefde het niet.

De verdachten van die zaak werden kort daarop geïnterviewd door RT. Toen aangetoond was dat ze daadwerkelijk in Salisbury waren, werd hen gevraagd naar de reden van hun verblijf in de tamelijk onbekende stad. Ze stelden dat ze de kathedraal hadden willen bezoeken, een optie die ze volgens velen vooral hadden ontdekt door een kort rondje Wikipedia’en.

Bizar

Logisch dus dat de Britten niet heel blij zijn met het bericht. ,,Dit is bizar, maar je kon erop wachten", stelt Lagerhuislid John Glen, die afkomstig is uit het bewuste Salisbury. RT vindt de ophef echter overdreven. Volgens hen is dit niets anders dan inspelen op ,,een van de grootste nieuwsverhalen van het jaar."

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.