Redactie Metro
Redactie Metro Nieuws 29 dec 2018
Leestijd: 1 minuut

Arrestaties bij Gele Hesjes-protesteren in Den Haag

De politie heeft zaterdag acht mensen aangehouden tijdens een protest van de zogenoemde ‘gele hesjes’ in Den Haag. Ze zijn opgepakt voor onder meer het afsteken van vuurwerk, het gooien van stenen en terrasmeubilair naar de politie en het verstoren van de openbare orde.

De demonstratie was niet aangemeld bij de gemeente, maar werd uiteindelijk toegestaan op het Plein. Toen de groep van ongeveer 150 tot 200 mensen alsnog in optocht naar het stadhuis liep heeft de politie ingegrepen, de ME voerde charges uit.

De burgemeester van Den Haag maakte na verloop van tijd een einde aan het protest. Drie weken geleden verliep het protest tegen het regeringsbeleid rustig.

Geen leiding

Zo’n 150 tot 200 ‘Gele Hesjes’ protesteerden zaterdagmiddag in Den Haag. Volgens de berichtgeving hing er inderdaad een ongeorganiseerde en grimmige sfeer. Terrasstoelen zouden door de lucht zijn gevlogen en er zou vuurwerk zijn afgestoken.

Volgens De Telegraaf was er niemand die de leiding nam tijdens de demonstratie en hielden verschillende mensen door elkaar heen een toespraak. Op Het Plein werd onder andere „Rutte rot op” geroepen. Op een filmpje van De Telegraaf is te horen dat er vuurwerk wordt afgestoken. Toch gaan er ook andere filmpjes op Twitter rond, waarop te zien is hoe de demonstratie er juist rustig aan toe gaat.

Chaos

Tijdens een tocht naar het winkelgebied van Den Haag zou het een chaos zijn geworden. Er ontstond verwarring over welke route de demonstranten precies gingen nemen. Uiteindelijk stuitte de groep demonstranten op een muur van politie, zoals de De Telegraaf schrijft. Daar zou de sfeer grimmig zijn geworden.

De demonstranten zelf hadden gehoopt op een grotere opkomst.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.