Redactie Metro
Redactie Metro Nieuws 1 dec 2018
Leestijd: 2 minuten

Amerikaanse oud-president George Bush overleden

De Amerikaanse oud-president George H.W. Bush is vrijdag overleden. Dat heeft een woordvoerder van de familie bekend gemaakt. Bush is 94 jaar geworden.

Het ging al langer niet goed met de Amerikaanse oud-president. Hij leed aan de ziekte van Parkinson en lag in het voorjaar nog in het ziekenhuis met een bloedinfectie. Dat was een dag na de begrafenis van zijn vrouw Barbara, zij overleed op 92-jarige leeftijd.

Sterk of zwak

Bush was president in de periode 1989-1993 en leidde de Verenigde Staten door een tumultueuze periode. Hij maakte in het Witte Huis zowel het einde van de Koude Oorlog als de Eerste Golfoorlog mee. Hoewel hij successen op het gebied van buitenlandse politiek kende, verloor hij in 1993 toch het Witte Huis aan democraat Bill Clinton.

Hoewel hij als sterk in het buitenland bekend stond, vond men hem zwak in zijn binnenlandse politiek. Bush werd afgeschilderd als kleurloos en besluiteloos.

Belastingen

De populariteit van Bush steeg tot ongekende hoogte toen hij de Iraakse dictator Saddam Hussein op de knieën wist te dwingen. Hij verzuimde echter om door te stoten naar Bagdad, om een einde te maken aan het bewind van Hussein. Het vertrouwen in Bush nam echter weer rap af door de economische recessie. Toen merkten critici op dat de Republikein de binnenlandse politiek had laten sloffen. Hij moest zelfs zijn belangrijkste verkiezingsbelofte van geen nieuwe belastingen verbreken.

Lat hoger leggen

Verschillende Amerikaanse politici staan wel stil bij het overlijden van de oud-president. „Amerika heeft een patriot en een nederige dienaar verloren", zegt oud-president Barack Obama in een reactie. „Hoewel onze harten zwaar zijn vandaag, zijn ze ook vervuld met dank."

Met zijn ontwapenende humor, zijn toewijding en zijn authenticiteit heeft George Bush generaties Amerikanen geïnspireerd om zich in te zetten voor de publieke zaak. Dit zegt de Amerikaanse president Donald Trump in een verklaring. „President Bush vond altijd een manier om de lat hoger te leggen."

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.