Redactie Metro
Redactie Metro Nieuws 5 dec 2018
Leestijd: 2 minuten

Against all odds: ‘Belgische regering overleeft’

Tegen alle verwachtingen in heeft het er toch alle schijn van dat de regering van de Belgische premier Charles Michel gewoon doorgaat. De ondertekening van het internationale migratiepact (het pact van Marrakesh) te overleven.

Goed bezig

De Nieuw-Vlaamse Alliantie (N-VA) stapt volgens fractievoorzitter Peter De Roover niet uit het coalitiekabinet als Michel in het parlement steun krijgt voor de ondertekening van het pact. De Roover is daar tegen, maar vindt dat de regering ‘goed bezig is’ en dat moet blijven doen.

De N-VA is – net zoals bijvoorbeeld Forum voor Democratie in Nederland – fel tegenstander van het akkoord over migratie, omdat België volgens de Vlaamse nationalisten de greep op zijn migratiebeleid erdoor zou kunnen verliezen. Premier Michel en de drie andere coalitiepartijen zijn voorstander van het VN-akkoord. Dat ondermijnt volgens hen op geen enkele manier het eigen migratiebeleid.

10 december

In het pact staan richtlijnen voor de omgang met de stroom migranten. Het 34 pagina’s tellende akkoord, dat voluit het ‘Global Compact for Safe, Orderly and Regular Migration’ heet, moet zorgen dat migratiestromen in betere banen komen. 10 december zullen alle deelnemende landen het ondertekenen. Een aantal landen, zoals de Verenigde Staten, Hongarije, Australië en Polen.

De Belgische premier twijfelt echter niet. Michel wil per se naar Marrakesh en heeft het parlement gevraagd zich over de kwestie uit te spreken. Dat gebeurt woensdag (heden). Sommige Belgische media meldden dat er door de voorstanders van het pact gekeken wordt naar een soort extra verklaring zoals de Nederlandse coalitie heeft gedaan. Dat is ‘een stemverklaring’ dat het pact van Marrakesh geen bindend internationaal verdrag is.

Acceptabeler

Belgische regeringspartijen die voor het pact zijn, willen het acceptabeler maken voor twijfelaars. Ze willen daarom ,,een interpretatieve verklaring” als document bijvoegen. Die moet dan duidelijk maken dat Belgische rechters zich straks niet op het pact kunnen beroepen.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.