Metro
Metro Nieuws 29 dec 2018 / 10:23 uur

’80 procent wil lagere btw op groente en fruit’

Een lagere btw op groente en fruit: dat is wat een overgroot deel van de Nederlanders graag ziet gebeuren, zo blijkt uit een enquête in opdracht van Foodwatch. 80 procent vindt dat het btw-tarief moet worden verlaagd om gezonde voeding aan te jagen.

Op de eerste dag van 2019 wordt het btw-tarief op bijvoorbeeld groene en fruit van 6 naar 9 procent verhoogd, een verhoging die geldt op veel voedingsproducten en andere diensten. Veel mensen zijn daardoor de afgelopen dagen aan het hamsteren geslagen.

‘Onhoudbaar voor toekomst’

Aan de btw-verhoging kan de voedselwaakhond helaas niets veranderen, maar "dat dit onhoudbaar is voor de toekomst, lijkt ons ook duidelijk." De instelling kreeg van bijna 100.000 mensen een mailtje waarin ze aandrongen op een btw-vrijstelling voor groente en fruit.

In november werd bovendien een preventieakkoord gesloten, waarin het kabinet zich voornam een gezonde keus makkelijker te maken, aldus Foodwatch.

7 procent duurder

Sinds het aantreden van het kabinet is groente volgens Foodwatch 7 procent duurder geworden en suiker 4 procent goedkoper. Dat is exclusief het effect van de aanstaande btw-verhoging.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
’80 procent wil lagere btw op groente en fruit’
Sluiten