In het nieuws

12-jarige Bas op schema voor stationspianorecord

Nog maar drie te gaan, nog geen minuut vertraging ©Jelmer Visser

Foto van 'Jelmer Visser'

22 DEC 2018

Ga er maar aan staan: in een dag op alle stationspiano's van Nederland spelen. Van Maastricht tot Rotterdam, van Almere tot Enschede. De 12-jarige Bas Schipper uit Veendam is zaterdag bezig met zijn recordpoging en benefietactie door het hele land te verblijden met een stukje pianospel.

Hij wil hiermee geld ophalen voor het Diabetesfonds, het is een lange dag voor de scholier. Om 6.00 's ochtends begon de recordpoging en iets na middernacht zal de laatste uitvoering hebben. Metro sprak met hem op station Enschede.

Bas achter het kapotte instrument op station Enschede ©Jelmer Visser

Strak schema

Met nog drie stations te gaan loopt alles precies volgens planning. Nog geen minuut vertraging na meer dan 12 uur reizen met de NS, dat is natuurlijk Kerstwondertje op zich. „We zijn erg blij dat alles precies volgens schema gaat", aldus Bas die de dag van zijn leven heeft. „We sliepen in een hotel vlakbij station Maastricht waardoor ik bijna meteen kon beginnen vanochtend."

Op een druilerig en donker station Enschede staat de 12-jarige jongen met zijn kenmerkende hoedje in een knalgele NS-hoodie te glunderen. Om hem heen heeft zich een groepje belangstellenden verzameld. Ondanks zijn pittige reisschema maakt hij met iedereen een praatje en is hij absoluut niet te beroerd om een selfie te schieten met omstanders. Verlegen is hij totaal niet en hij geniet zichtbaar van het succes dat zijn actie teweeg brengt.

Van Maastricht reisde hij naar Breda, om vervolgens via Rotterdam Centraal en Den Haag Centraal de vier Amsterdamse piano's te bespelen. Iets na het middaguur was Almere aan de beurt, gevolgd door Utrecht Centraal, Arnhem Centraal en Nijmegen. Inmiddels is in Enschede de avond aangebroken.

Metro is niet de enige die met hem wil spreken ©Jelmer Visser

Defect instrument

Enschede is de dertiende halte van de zestien, het getal dertien blijkt ook nu weer een ongeluksgetal te zijn. Ondanks pogingen van de Tukkers om de piano te repareren, mocht niks meer baten. Toen hij begon met spelen wist hij direct dat er op dit instrument geen prijswinnende concerten op gegeven konden worden. „Omdat hij buiten staat, is er waarschijnlijk vocht in gekomen", denkt Bas, „Zonde."

Toch heeft hij nog wel iets dat op een liedje leek op de defecte klavier gespeeld. „Ja zag direct al dat hij heel onzeker ging spelen," zo verklaart Wanda Catsman van het Diabetes Fonds die de jongen begeleidt. Zij is helemaal in haar nopjes met het initiatief. „Hij kwam er zelf mee en wij zorgen ervoor dat hij zich alleen maar met pianospel bezig moet houden. Hij doet het geweldig."

Ondanks deze lichte tegenvaller, mag dit de sfeer absoluut niet drukken. Een oudere man, die zelf ook diabetes heeft, komt naar Bas toegelopen om zijn actie te prijzen. „Ik vind het zo goed dat je dit doet," zegt hij. De 12-jarige maakt dingen los met zijn actie, kinderen willen met hem op de foto. BN'er in wording? De toekomst zal het zeggen.

De 12-jarige jongen haalde al 28.483 euro op ©Jelmer Visser

Gulle giften

De jonge Veendammer ging over op zijn stationspianotour om aandacht te vragen voor diabetes. Zijn zus Laura lijdt aan diabetes type 1, hierdoor ziet hij elke dag weer hoe lastig het is om te leven met deze chronische ziekte. Met zijn actie wil hij geld in te zamelen voor het Diabetesfonds. „Via mijn online pagina geld wordt geld inzamelend, zodat mijn zus en alle andere mensen die diabetes hebben misschien wel kunnen genezen”

Hoeveel is er al opgehaald? „Even kijken op de donatiepagina", zegt Catsman die sinds Utrecht Centraal met hem meereist. „Op dit moment 28.483 euro!." Bas die meeluistert is enthousiast. „Druk eens op verversen, misschien is het dan nog wel meer!" Zo gezegd zo gedaan, de teamleider van het Diabetesfonds ververst de pagina en ja hoor! Weer enkele tientjes extra.

Veel mensen vergelijken de actie met Serious Request, Catsman kan zich hier wel in vinden. „Ja, zo rond de feestdagen geld inzamelen voor een goed doel is voor veel mensen een soort traditie. „Maar mijn complimenten gaan vooral uit naar Bas zelf, hij heeft het helemaal zelf opgezet. Indrukwekkend voor een 12-jarige."

Bas in het middelpunt van de belangstelling ©Jelmer Visser

En weer door

Met nog drie stops te gaan is om iets over achten alweer tijd om te vertrekken. De knalblauwe stoptrein van Keolis staat op hen te wachten, met een paar tassen van de AH2Go in de hand, verlaat het gezelschap Enschede weer. Nog drie haltes te gaan: Zwolle waar hij samen zal spelen met pianist Hans Jansen door naar Leeuwarden en dan nog eindstation Groningen. Als alles volgens schema verloopt zal Bas om 01.10 aankomen in zijn woonplaats Veendam.

Hij heeft dan 17 uur lang alleen maar met de trein gereisd en piano gespeeld. Van vermoeidheid en vertraging is in elk geval na 14 uur nog geen enkele sprake. De huidige recordhouder is Ernesto Dennis uit Hilversum die in 19 uur en een kwartier zijn tour langs alle piano's aflegde. Mocht Bas zaterdagavond geen vertraging in het noorden oplopen dan is hij de nieuwe recordhouder.

Record of niet, de actie is nu al een enorm succes. Inmiddels is de 30.000 euro gepasseerd. Wil je ook een donatie doen? Dat kan via de website van Diabeatit.


Tieners maken nepaccount van leraar en vragen naaktfoto's leerlingen

ANP

Foto van 'Kasper Hermans'

14 MIN

Drie tieners hebben zich op social media uitgegeven als hun leraar. Daarbij vroegen ze medeleerlingen om hun naaktfoto's te sturen.

Het gaat om leerlingen van een middelbare school in Schagen. De leraar in kwestie ontdekte op een gegeven moment zelf dat anderen zich onder zijn naam uitgaven op social media, waarna hij bij de politie aangifte deed.

Geen succes


Verzorgen van planten hét alternatief voor het krijgen van kinderen?

Verzorgen van planten hét alternatief voor het krijgen van kinderen?

Verzorgen van planten hét alternatief voor het krijgen van kinderen? / Unsplash

Foto van 'Sarah Sitanala'

29 MIN

Het traditionele gezin bestaat niet meer. Daar begint het althans op te lijken. Waar eerst de trouwe viervoeter de plek van een kind leek in te nemen, is nu de huiskamerplant bezig aan een opmars.

Millenials zeggen tegenwoordig niet veel te voelen voor het traditionele huisje-boompje-beestje. Daar komt bij dat een huis kopen bijna niet te doen is, de arbeidsmarkt onzeker is en ook het vinden van de juiste partner is lastig. Hieruit volgt dat zij steeds later of misschien wel helemaal niet aan kinderen beginnen.

Waar veel mensen met huisdieren zichzelf al zagen als de vader of moeder van hun trouwe viervoeter. Is er nu iets vergelijkbaars aan de hand met planten. Mensen die ervan houden om voor hun planten te zorgen worden op Instagram #plantparents genoemd en volgens een rapport van onderzoeksbureau WGSN Global macro-agency is het zorgen voor je planten alsof het je eigen kinderen zijn een groeiende markt.


Keurmerk: 40 miljoen dieren per jaar hebben ‘beter leven’

Keurmerk: 40 miljoen dieren per jaar hebben ‘beter leven’, maar...

Foto's: Dierenbescherming

Foto van 'Erik Jonk'

GISTEREN

Het Beter Leven keurmerk van de Dierenbescherming blijft groeien en dus houden boeren hun dieren steeds diervriendelijker, zo blijkt uit maandag gepubliceerde jaarcijfers.

De Dierenbescherming verwacht komend jaar uit te komen op 40 miljoen dieren die per jaar volgens de criteria van het keurmerk worden gehouden. Dat zou een verdubbeling inhouden in nog geen vijf jaar tijd.

Is dat wel zo’n mooi getal?


kankerverwekkende stoffen in autostoeltjes

Kankerverwekkende stoffen in autostoeltjes

Maar liefst vier typen kinderzitjes voor in de auto blijken schadelijke stoffen te hebben./ Unsplash

Foto van 'Ista van Galen'

58 MIN

Maar liefst vier typen kinderzitjes voor in de auto blijken schadelijke stoffen te hebben. Dat concludeerde de ANWB in de jaarlijkse autostoeltjestest.

De ANWB neemt ieder jaar autostoeltjes onder de loep voor de jaarlijkse kinderzitjestest. Dit gebeurt al sinds 2003 om ouders te informeren over de kwaliteit van de stoeltjes. Wat blijkt dit jaar? Van de twintig geteste modellen hebben er vier de beoordeling ‘slecht’ gekregen vanwege een hoge concentratie schadelijke stoffen in de bekleding.

Kankerverwekkende bekleding


Zijn reisgidsen nog wel relevant?

Zijn reisgidsen nog wel relevant?

Inspiratie voor een reisbestemming krijgt 56 procent van de millennials vooral van vrienden en familie./ Unsplash

Foto van 'Ista van Galen'

1 UUR

Nederland staat dit jaar in de top tien van de Lonely Planet. Moeten we bang zijn voor een extra stroom toeristen, of is de reisgids niet meer zo relevant als het gaat om de keuze in reisbestemmingen?

Op social media staat het er vol van: ‘perfecte’ vakantiefoto’s van je vrienden of familie, die zich op de mooiste bestemmingen bevinden. Dit motiveert vooral jonge mensen om vervolgens ook naar deze plekken te gaan. Want waar reisgidsen vroeger een belangrijke bron van informatie waren, baseren reizigers hun keuze nu eerder op advies van vrienden en familie of op plekken die ze voorbij zien komen op social media.

Nederland staat op plek zeven in het lijstje van de Lonely Planet met de tien beste landen om te bezoeken in 2020. Dat vindt Elsje van Vuuren, van het Nederlands Bureau voor Toerisme & Congressen (NBTC), een mooi compliment. „Deze reisgids kan zeker bijdragen leveren aan het aantal toeristen dat naar Nederland komt. Wat heel positief is, is dat niet alleen Amsterdam wordt genoemd als goede bestemming in ons land. Ook Groningen, Arnhem en de Veluwe staan er bijvoorbeeld in.” Dit draagt volgens haar bij aan het verspreiden van de toeristen, in plaats van dat iedereen massaal naar onze hoofdstad gaat.


Een derde uitzendkrachten heeft meerdere banen nodig

ANP

Foto van 'Metro en ANP'

1 UUR

Ruim een op de drie uitzendkrachten heeft meer dan één baan nodig om de eindjes aan elkaar te knopen. Bijna de helft van de mensen met een uitzendcontract kan daar nauwelijks van rondkomen. Dat blijkt uit onderzoek dat peiler Maurice de Hond heeft uitgevoerd onder zeshonderd uitzendkrachten in opdracht van vakbond CNV.

Ruim zestig procent van de uitzendkrachten heeft liever een vaste baan, bijna een op de vier moet fulltime beschikbaar zijn, maar heeft slechts een dienstverband in deeltijd. CNV-voorzitter Arend van Wijngaarden noemt de cijfers ontluisterend.

Hetzelfde werk


Rechtbank: 'Vader mag zoon (7) niet verbieden als meisje te leven'

Rechtbank: Vader mag zoon (7) niet verbieden als meisje te leven

De tweeling James en Jude Younger zijn geboren met behulp van IVF en een eiceldonor./ ANP

Foto van 'Kasper Hermans'

2 UUR

De rechtbankjury van Texas heeft besloten dat een vader zijn zoon niet mag verbieden om als meisje door het leven te gaan. De jury besliste dat hij geen voogdij krijgt over zijn twee zoons.

De tweeling James en Jude Younger zijn geboren met behulp van IVF en een eiceldonor. Moeder Anne Georgulas heeft dus geen biologische band de twee zoons, maar in tegenstelling tot vader Jeffrey Younger staat ze wel achter de geslachtsverandering van haar zoontje James.

Luna


Man in Oslo steelt ambulance en rijdt in op mensen

Man in Oslo steelt ambulance en rijdt in op mensen

De verdachte wordt gearresteerd./ ANP

Foto van 'Kasper Hermans'

2 UUR

UPDATE: Een gewapende man heeft dinsdag in Oslo een ambulance gestolen en verscheidene mensen aangereden terwijl hij wegreed. Vijf mensen raakten lichtgewond, onder wie twee baby's. De man werd aangehouden nadat de politie schoten op het voertuig had afgevuurd, zei de politie in de Noorse hoofdstad.

Er is niet gezegd of het incident een aanslag was. „We hebben momenteel geen informatie die aangeeft dat dit verband houdt met terreur", schreef de politie van Oslo op Twitter. Volgens de krant Aftenposten droeg de kaper van de ambulance een groene militaire broek en een camouflagejas.

De politie hield later een tweede verdachte aan, een vrouw „die onder invloed leek te zijn". Volgens het Noorse TV2-kanaal is de gearresteerde man in de dertig en de gezochte vrouw in de twintig. Beide zijn Noorse onderdanen en bekend bij de politie.


Likeability of6

Sudoku van de dag

Foto van 'Metro'

VANDAAG, 09:00

Speel hier elke dag gratis een uitdagende Sudoku, aangeboden door Denksport. De Sudoku werkt als volgt: vul het diagram zo in, dat in elk blok van 3x3 vakjes de getallen 1 tot en met 9 één keer voorkomen.


like
user_761825ac10beda546b153b852684b47b5b948517_avataruser_9d7413a65ac5be6e146a6a2cf93bd5e9f241a2e2_avataruser_29224ea528b8c532bb2b7cf10fd234a319228450_avatar

Boris Johnson.

Johnson: verkiezingen bij verwerping schema brexitwetgeving

Boris Johnson. / EPA

Foto van 'Metro en ANP'

2 UUR

Mocht het Britse Lagerhuis niet instemmen met het tijdschema van drie dagen om de brexitwetgeving goed te keuren, dan zal de regering de hele wetgeving intrekken. 

Verkiezingen moeten dan een oplossing bieden voor de politieke impasse waar het Verenigd Koninkrijk zich in bevindt. Dat zei de Britse premier Boris Johnson dinsdag voorafgaand aan twee cruciale stemmingen.

Waarschuwing


Wilders wil naar rechtszaak: bedreiger in de ogen kijken

Geert Wilders/ANP

Foto van 'Metro en ANP'

3 UUR

PVV'er Geert Wilders is van plan om dinsdag naar de extra beveiligde rechtbank op Schiphol te gaan. Dan speelt de zaak van de man die ervan verdacht wordt dat hij een terroristische aanslag wilde plegen op de politicus.

De Pakistaan Janaid I. werd op 28 augustus vorig jaar aangehouden op het Centraal Station in Den Haag. Een dag ervoor zou hij op Facebook een filmpje hebben gezet waarin hij in het Pakistaans een aanslag aankondigde op de PVV-leider of de Tweede Kamer. Aanleiding was de cartoonwedstrijd voor spotprenten van de profeet Mohammed die Wilders had uitgeschreven.

De verdachte in de ogen kijken


Nederland en Aruba topbestemmingen volgens Lonely Planet

Nederland en Aruba topbestemmingen volgens Lonely Planet

De palmstranden in Aruba krijgen punten en dat begrijpen we goed. / Unsplash

Foto van 'Metro'

VANDAAG, 14:49

Ben je nog op zoek naar een bestemming voor een tripje in het nieuwe jaar? Dan kan je volgens Lonely Planet net zo goed thuisblijven, of afvaren naar de Waddenzee. 

Nederland staat namelijk op plek zeven in het lijstje van tien beste landen om te bezoeken in 2020. De reisgidsgigant heeft Aruba op de vierde plek gezet.

Goede vibes


Man vast na dood vrouw en kind in Diemen

Afbeelding ter illustratie. / ANP

Foto van 'Metro en ANP'

VANDAAG, 13:49

Een 48-jarige man zit vast omdat hij mogelijk betrokken is bij de dood van een vrouw en een kind in Diemen. De lichamen werden vrijdag gevonden in een woning aan de Martin Luther Kinglaan.

De politie onderzoekt nog of daadwerkelijk sprake is van een misdrijf, maar de huurder van het huis is op dag van de vondst aangehouden.

Sterke aanwijzingen


Likeability of3

Boete van eigen deeg: Franse kok krijgt enorme naheffing

Afbeelding ter illustratie. / Unsplash

Foto van 'Elselotte Smink'

VANDAAG, 13:00

In je eigen restaurant mag je gerust een hapje mee-eten, toch? Dat dacht een kok op het Frans-Caribische eiland Guadeloupe ook, maar hij moet nu 14.000 euro betalen. 

De kok had de lunches niet aangegeven bij de belastingdienst en die ziet de maaltijden als loon in natura.

107 euro per lunch


dislike
user_ea54b30544394f14d8c1bd9b380c7cf0ff182d02_avatar

Zorgpremies gaan omhoog: zo bespaar je op je uitgaven
Likeability of3

Zorgpremies gaan omhoog: zo bespaar je op andere uitgaven

Foto: Lex van Lieshout | ANP

Foto van 'Metro'

VANDAAG, 12:00

In september werd op Prinsjesdag bekendgemaakt dat de kosten van de zorgpremie in 2020 zullen stijgen. Net als eerdere jaren zullen Nederlanders vanaf het volgende jaar meer moeten betalen voor hun zorgverzekering.

Hoewel nog niet alle premies van alle zorgverzekeraars in Nederland bekend zijn gemaakt, weten we al wel de cijfers van enkele verzekeraars. Zo verhoogt DSW de premie met 6 euro per maand. Dat is het dubbele van wat het kabinet op Prinsjesdag had voorzien voor de stijgende premies voor het komend jaar. Maar: er voldoende stappen die je kunt ondernemen om te besparen op je uitgaven en andere verzekeringen om zo alsnog minder geld kwijt te zijn in 2020.

Duurdere zorgverzekering in 2020


dislike
user_007cbecd5bde995ed0d8cee5cce0f362a09d1cc0_avatar

Wereldberoemd wollig schaap Chris overleden

Chris. / Facebook Little Oak Sanctuary.

Foto van 'Elselotte Smink'

VANDAAG, 11:55

Een schaap met zoveel wol, dat hij in het Guinness Book of Records kwam en er een kinderboek aan hem werd gewijd. Chris, het schaap dat de wereld overging met zijn vacht, is dinsdag overleden in Australië. 

Dat hebben de verzorgers van het merinoschaap bekendgemaakt op social media. „We zijn diepbedroefd over het verlies van deze lieve, wijze, vriendelijke ziel”, schrijven de verdrietige baasjes.

Zes jaar aan wol


Heerlijk herfstweer: donderdag wordt het 20 graden

Kom maar op met dat laatste vleugje zomer. / ANP

Foto van 'Elselotte Smink'

VANDAAG, 10:05

Aanstaande zondag zeggen we vaarwel tegen de zomertijd en daar houdt het weer zich nog een keer keurig aan. In het zuiden van Nederland stijgt de temperatuur donderdag namelijk tot maar liefst 20 graden. 

Dat meldt WeeronlineNormaal is het zo'n 13 graden in deze tijd van het jaar. Vorig jaar was het in oktober ook geregeld warm. Op 13 oktober werd het zelfs 27 graden.

Woensdag al lekker


Likeability of3

Basisschooljuf op non-actief na klachten over lijfstraffen

Kinderen moesten hun lunch op de vloer eten. Afbeelding ter illustratie. / Unsplash

Foto van 'Elselotte Smink'

VANDAAG, 09:32

Een juf van groep 3 van basisschool De Voorzaan in Zaandam is voorlopig op non-actief gezet. Vanuit bezorgde ouders waren er klachten gekomen over lijfstraffen die de lerares zou hebben uitgedeeld. 

Kinderen werden geslagen met een stok en gekleineerd. Ook zouden ze hun lunch van de vloer hebben moeten eten.

Onderzoek gaande


dislike
user_007cbecd5bde995ed0d8cee5cce0f362a09d1cc0_avatar

GGD: gezondheidsrisico's door klimaatregels

Afbeelding ter illustratie. /ANP

Foto van 'Metro'

VANDAAG, 08:40

Het is een tikkeltje dubbel. Het kabinet levert met het klimaatbeleid een bijdrage aan de gezondheid, maar sommige maatregelen kunnen weer gezondheidsrisico's met zich meebrengen.

Dat stelt de GGD op haar website. De dienst zegt een belangrijke rol te kunnen spelen bij het belichten van de risico's, ook op lokaal niveau.

Geluidsoverlast