Redactie Metro
Redactie Metro Nieuws 1 nov 2018
Leestijd: 1 minuut

Zwarte doos gevonden van gecrasht personenvliegtuig

Duikers hebben de zwarte doos gevonden tussen de resten van het in zee gestorte vliegtuig van de Indonesische vliegmaatschappij Lion Air. De zwarte doos zou nog in goede staat zijn.

De vrijwel nieuwe Boeing 737 MAX 8 van Lion Air stortte maandagmorgen na het opstijgen neer in de Javazee. Het toestel vloog tijdens een vlucht de avond ervoor al onregelmatig toen het een „technisch probleem” ondervond. De crash is waarschijnlijk de op één na zwaarste vliegramp van het land. Er waren 189 mensen aan boord.

Sterk signaal

Zwarte dozen pik je op doormiddel van een signaal dat de dozen uitzenden. Dat doen ze maar een geringe tijd. Daarom is het belangrijk dat er nu een zwarte doos gevonden is. „We hebben een duidelijk piepsignaal opgevangen dat steeds sterker klinkt. Dat duidt op de aanwezigheid van de zwarte dozen”, zei Haryo Satmiko de ondervoorzitter van het Indonesische Raad voor Transportveiligheid, kort voordat duikers een van de twee zwarte dozen boven water haalden. Het is nog niet duidelijk of het gaat om de doos met de vluchtgegevens of om de cockpit voicerecorder.

Data op zwarte dozen kunnen uitsluitsel geven over de oorzaak van een vliegtuigongeluk. Een deel van de romp van het neergestorte vliegtuig van Lion Air in Indonesië werd dinsdagavond gelokaliseerd met sonar. Duikers probeerden sindsdien de romp te bereiken. Donderdagochtend (lokale tijd) werd de zoektocht hervat.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.