Redactie Metro
Redactie Metro Nieuws 3 nov 2018
Leestijd: 2 minuten

Uitvaartorganisatie gebruikte valse vingerafdrukken

Om nabestaanden blij te maken met de vingerafdruk van hun dierbare overledene, hebben medewerkers en oud-medewerkers van uitvaartorganisatie DELA vingerafdrukken gebruikt die in werkelijkheid van anderen waren. Ze hebben dat gezegd tegen Radar op NPO Radio 1.

Dat programma onthulde vorige week al dat DELA ongevraagd vingerafdrukken afnam van mensen die overleden waren. Zo konden ze die later verwerken in sieraden en te koop aanbieden aan nabestaanden. De uitvaartorganisatie en -verzekeraar liet na die uitzending weten alleen nog met uitdrukkelijke toestemming van de nabestaanden vingerafdrukken te nemen omdat dat „in enkele gevallen tot onbehagelijke gevoelens heeft geleid".

Eigen vingerafdruk

Volgens Radar kennen de (oud-)medewerkers die met de beschuldigingen komen, elkaar niet en stellen ze onafhankelijk van elkaar dat een deel van de vingerafdrukken vervalst is. De klokkenluiders legden uit dat dit gedaan wordt om nabestaanden en moederorganisatie DELA gerust te stellen.

Als een lichaam bijvoorbeeld in het water heeft gelegen of iemand is al langere tijd dood, dan is afname van een vingerafdruk onmogelijk. „Collega’s die de verzorging van lichamen deden hebben daarom meerdere keren zelf hun vingerafdruk opgegeven", aldus een van de klokkenluiders. En dus zijn er nu mensen in Nederland die met een sieraad rondlopen met een vingerafdruk van iemand anders, terwijl ze denken dat het een vingerafdruk van hun dierbare was.

‘Niet ons beleid’

Algemeen-directeur Edzo Doeve van DELA noemt het in een reactie „een rechtstreekse aanval op onze integriteit”, maar lijkt wel een slag om de arm te houden: „Voor zover de programmamakers in hun uitzending kunnen getuigen van incidenten, is dat op geen enkele wijze het gevolg van ons beleid. Wij nemen nadrukkelijk afstand van incidenten en mochten wij daar meer informatie over krijgen, dan zullen we direct passende maatregelen nemen”, aldus Doeve. De uitvaartorganisatie laat onderzoek doen naar de beschuldiging.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.