Jelmer Visser
Jelmer Visser Nieuws 25 nov 2018
Leestijd: 2 minuten

Tokio biedt inwoners 23.000 euro ‘oprotpremie’

De Japanse hoofdstad Tokio kent een probleem dat wel meer hoofdsteden kennen: iedereen wil er wonen. Het feit dat iedereen in jouw stad wil wonen, is toch juist goed? Niet per se. Door de enorme overbevolking is woonruimte nauwelijks te krijgen. De woningen die er zijn, zijn piepklein en peperduur.

De overheid van het Aziatische land wil nu mensen uit de stad weglokken door ze een bedrag van 3 miljoen Yen (23.000 euro) te geven als zij besluiten om elders te gaan wonen, zo meldt nieuwssite Quartz.

De bevolkingsontwikkeling van Tokyo tussen 1990 en 2015, rood is krimp ©The Pudding Project

Vergrijzing en krimp

De bevolkingskrimp in Japan is door vergrijzing en een zeer laag geboortecijfer de sterkste in de wereld. Voorspeld wordt dat het inwonertal van de eilandstaat over vijftig jaar met bijna 40 miljoen is afgenomen. Ondanks deze krimp, groeit de bevolking van Tokio nog steeds sterk. De krimp is vooral te merken in de rest van het land, waar leegstand en verpaupering steeds prominenter aanwezig is. De overheid wil met deze onorthodoxe maatregel meer spreiding van de bevolking over het hele land realiseren.

Of deze genereuze maatregel succes zal hebben, moet nog blijken. De Japanse overheid is al decennialang bezig om de bevolkingsgroei van Tokio aan banden te leggen. Vooral steden als Sendai en het noordelijke Sapporo worden door hen toegejuicht als nieuwe woonplaats voor inwoners van de hoofdstad.

Niet alleen de oprotpremie van 23.000 euro maar ook belastingvoordelen moeten mensen over de streep trekken om hun biezen te pakken en naar een rustiger deel van het land te verhuizen. Sommige gemeentes bieden zelfs aan om de voltallige verhuizing hun rekening te nemen.

Tokyo Crossing GIF - Find & Share on GIPHY

Overbevolkte metropool

Nederland is relatief een dichtbevolkt land, toch verbleekt onze bevolkingsdichtheid bij die van het gebied rond de Japanse hoofdstad. De grootstedelijke agglomeratie van Tokio is de grootste ter wereld met maar liefst 38 miljoen inwoners.

Deze 38 miljoen mensen, meer dan tweemaal de voltallige Nederlandse bevolking, wonen in een gebied dat ongeveer de grootte heeft van de provincie Limburg. Limburg zelf heeft echter maar 1,1 miljoen inwoners en is voor Nederlandse begrippen een vrij dichtbevolkte provincie. Alleen Noord-Holland, Zuid-Holland en Utrecht kennen een hogere bevolkingsdichtheid.

In Tokio wonen gemiddeld 6158 inwoners per vierkante kilometer, in Amsterdam is dit aantal iets meer dan 5300. Tel daar nog eens bij op dat Tokio bijna veertig keer meer inwoners heeft dan Amsterdam en je kan de conclusie wel trekken. Het is er dus druk; heel druk. Inmiddels woont ongeveer een derde van alle Japanners in of rond de hoofdstad en hier moet volgens de overheid iets aan veranderen en snel.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.