Bregje Simons
Bregje Simons Nieuws 6 nov 2018
Leestijd: 1 minuut

Spijbelaars minder vaak bestraft, wel eerste hulp

Steeds minder leerlingen (en ouders) komen wegens spijbelen voor de rechter. Het AD heeft cijfers opgevraagd bij de Raad voor de Rechtspraak, waaruit blijkt dat vorig jaar ruim 3200 rechtszaken in het teken stonden van spijbelen, terwijl dat er dit jaar tot september nog ‘maar’ 1930 waren. Dat is 19 procent minder dan in dezelfde periode vorig jaar.

Verschillende problemen

De daling heeft te maken met de nieuwe aanpak die tegenwoordig meer gericht is op het aanpakken van de achterliggende problemen. Het Openbaar Ministerie heeft namelijk vastgesteld dat jongeren die van school wegblijven vaak meerdere problemen hebben, zowel op school als thuis. Spijbelen is daar alleen maar een uiting van. Justitie en de leerplichtambtenaren hebben daarom afgesproken eerst zorg te verlenen.

Niet zinvol

Daar komt bij dat justitie en leerplichtambtenaren hebben geconstateerd dat taakstraffen en boetes bij schoolverzuim niet altijd even zinvol zijn. Spijbelaars worden alleen nog gestraft als ze helemaal niet meer teruggaan naar school of als ze alle andere hulp weigeren. „Het is beter om jongeren te laten inzien waarom het belangrijk is om naar school te gaan dan een strafzaak op te leggen”, zegt voorzitter Carry Roozemond van de vereniging voor leerplichtambtenaren Ingrado in de krant.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.