Redactie Metro
Redactie Metro Nieuws 10 nov 2018
Leestijd: 1 minuut

Signaal zwarte doos gecrashed vliegtuig neemt af

Het geluidssignaal van de zwarte doos in het gecrashde vliegtuig in de Javazee neemt af, waardoor de zoektocht bemoeilijkt wordt. Het vinden van de zwarte doos, de cockpitvoicerecorder, is volgens onderzoekers cruciaal voor het vinden van de oorzaak van de crash.

Belangrijk

„Het signaal is moeilijk op te vangen en is aan het verdwijnen”, zegt Haryo Satmiko van het Nationaal Comité voor Transportveiligheid in Indonesië. Er wordt gevoeligere apparatuur ingezet om alsnog de tweede zwarte doos met gegevens van gesprekken in de cockpit terug te vinden. De andere zwarte doos was al eerder gevonden, daarop stonden de vluchtgegevens opgeslagen.

Het vinden van de cockpitvoicerecorder is belangrijk voor het onderzoek naar de crash. Onderzoeksleider Soearjanto Tjahjono stelt dat de vluchtrecorder voor 70 tot 80 procent bijdraagt aan opheldering, maar dat de gesprekken van de piloten onmisbaar zijn om vast te stellen wat precies heeft plaatsgevonden.

Signaal zwarte doos gecrashed vliegtuig neemt af
Nabestaanden op de plek waar het vliegtuig neerstortte / ANP

Probleem

Autoriteiten hebben aangekondigd te stoppen met het zoeken naar slachtoffers. Van de gevonden lichamen zijn er 77 geïdentificeerd.

Eind oktober stortte de vrijwel nieuwe Boeing 737 Max 8 van Lion Air neer, dat gebeurde kort na het opstijgen. Alle 189 inzittenden kwamen daarbij om het leven. Er wordt vermoed dat er een probleem was met een sensor, waardoor er onjuiste informatie werd weergegeven over de luchtstromen. Daardoor kunnen de vleugels hun draagkracht verliezen en kan het toestel snel dalen of uit de lucht vallen.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.