In het nieuws

Likeability of5

Opmars jeugdboa: 'we zijn géén nepagentjes!'

Jeugdboa's in actie / www.jeugdboa.nl

Foto van 'Iris Hermans'

5 NOV 2018

Je komt ze steeds meer tegen, op straat en in de krant: de jeugdboa, in hun blauwzwarte jack met Handhaving erop. ,,We zijn géén afgekeurde agenten.” Ze kennen de taal van de straat, en niet alleen door het laatste nummer van Boef.

Boks ouwe

Een laatste teug wordt uit het energiedrankblikje genomen en op de grond gegooid, naast de zes andere. Iemand zit op een stilstaande scooter en rolt een joint. Hij claxonneert naar twee ‘kegs’ die voorbij lopen en vanonder z’n grote capuchon knikt hij naar het tweetal in blauwzwarte jacks op de fiets, ,,daar heb je ze weer...” Iets later staan de jeugdboa’s bij het groepje. Alles goed? Handen worden geschud, en zelfs een enkele boks wordt gedaan. Na een praatje, wijzen de jeugdboa’s op het afval op de grond. Wel even opruimen hè?

Buitengewoon

Zomaar een potentiele scène met als locatie een probleemwijk en hoofdrolspelers de jeugdgroep en de jeugdboa’s, die de regie weer in handen willen krijgen. Met wat humor, veel interesse, maar ook een waarschuwing waar nodig, benaderen de buitengewone ambtenaren het groepje dat door de gemeente wordt bestempeld als overlast veroorzakende hangjongeren en waarvoor ze de jeugdboa’s hebben ingezet, als aanvulling op de politie en jongerenwerkers.

Noordwijk

Als je erop gaat letten, kom je het woord steeds vaker tegen in nieuwsberichten, meestal gecombineerd met hangjongeren en probleemwijken. Vorige week nog in het Noordwijkse Boerenburg, maar als je daar over wil schrijven, moet je bij de communicatieafdeling van de gemeente Noordwijk zijn, zo wordt verteld, want ze maken onderdeel uit van een keten. De jeugdboa wordt ingezet om de overlast terug te dringen van jeugdgroepen, en dit kan variëren van afvaldumpers tot drugsdealers. De groepen worden in kaart gebracht, eventueel ontwricht en waar mogelijk oplossingen bedacht.

Mooi man!

,,Het is een prachtig mooi vak.” Een van de breinen achter de jeugdboa’s, is Patrick Smelt. Hij is onder meer politieagent en jongerenwerker geweest en schreef het boek Straatcultuur. Samen met Winny van der Wal,  eveneens voormalig (wijk)agent, zette hij Straatcontact.nl op, waaruit het fenomeen jeugdboa zo’n zes jaar geleden werd geboren. Smelt legt het vol enthousiasme uit met vele theoretische begrippen en voor een leek ietwat ingewikkelde niet heel veel zeggende termen, maar waar het op neerkomt is dat ze verschillende methodieken en trainingen hebben ontwikkeld, waarmee een ‘gewone boa’ zich in een jaar kan specialiseren tot jeugdboa.

He rooie...

Of de jongeren hen wel serieus nemen? Tja. Niet altijd natuurlijk, ,,ze proberen je te testen.” En ook wel te pesten. ,,Hé nepagentje”, horen ze vaak. ,,Afgekeurd voor het echte werk?” Of als iemand een opvallende tattoo heeft, of rood haar, grote voeten of neus, wordt daar iets over gezegd. ,,Je kunt het wel vergelijken met een gemiddelde schoolklas waarin ook van alles wordt geroepen en uitgeprobeerd op het schoolplein, kijken hoe ver ze kunnen gaan.” Heel ver in principe, verbaal dan, want de jeugdboa laat zich niet gek maken. Als dat namelijk zou gebeuren, en boos wordt op een jongere ‘of hem zelfs flipt’, dan is het hele moment weg, ,,een band opbouwen en vertrouwen winnen kun je dan wel vergeten.”

Ibesh

Veel dingen worden verkeerd begrepen door de buitenwereld, weet hij intussen wel. Zo is Ibesh een woord dat je om de oren vliegt, op de straten in bepaalde wijken. Politie in Marokkaanse straattaal. Niets meer, niets minder, ,,maar als je dat niet weet en denkt dat het negatief wordt bedoeld en ze hierop aanspreekt, heb je de poppen aan het dansen.”

Boef

Ondanks dat ze ‘niet van de straat’ zijn, kennen ze wel de taal van de straat, vervolgt jeugdboa-coach Smelt. Hoe? Simpel: door goed te luisteren en gewoon te vragen, wanneer je met ze praat. Bij de ouders thuis (,,daar gedragen ze zich vaak heel anders dan op straat”), of in een buurthuis bijvoorbeeld, ,,vinden de jongeren juist alleen maar leuk, om hun taal te kunnen overbrengen.” En hij heeft nog een bron, zegt hij met een knipoog ,,luister gewoon het nieuwste nummer van Boef en je bent weer helemaal bij!”

Interesse

Als het contact is gelegd, is het tonen van interesse en het doorvragen van groot belang. Dat bleek laatst nog in het buurthuis, vervolgt hij, waar een aspirant jeugdboa in gesprek was met een jongen. ,,Hij barstte in huilen uit toen ze oprechte interesse toonde en meer van hem wilde weten.” Zo gaat het natuurlijk lang niet altijd en gebeurt het ook vaak dat jongeren totaal niet welwillend zijn, of zelfs agressief worden als ze de boa’s in hun blauwzwarte jack weer aan zien komen fietsen. Gelukkig staan ze er dan niet bij als jan met de korte achternaam en al hebben ze er dan geen in de hand, ze hebben wel een stok achter de deur. ,,De mogelijkheid om door te pakken.” Dus mét bevoegdheden om jongeren eventueel te kunnen beboeten, een thuisgesprek aan te gaan of zelfs op te pakken,  ,,en dat weten ze.”

Verbeterpunt

Hun bevindingen geven ze aan binnen de lokale keten. ,,Als zo’n jochie laat blijken dat-ie geholpen wil worden, geven wij dat door aan een jongerencoach.” Maar daar gaat het vaak mis, ,,er gaat te veel tijd overheen, waardoor hij weer afhaakt.” Omdat hij dan weer te veel wordt beïnvloedt door het negatieve kopstuk van z’n hanggroep bijvoorbeeld, die vaak zeer bepalend is voor de groepsdynamiek. Gemiste kans en Smelt zucht even, ,,de samenwerking tussen instanties kan zo veel beter.”

Halfvol

Je kunt wel stellen dat jeugdboa’s iets willen veranderen in de maatschappij. ,,Klinkt beetje wollig misschien, maar het is zo dat we allemaal een verschil willen maken.” Het zijn de halfvolle glazen-types, want een optimistisch geloof in een betere toekomst is hun gemeenschappelijke deler. Evenals het willen helpen van mensen. De vraag naar jeugdboa’s door gemeentes stijgt en de organisatie is dan ook op zoek naar nieuwe jeugdboa’s. Op de vraag of het een idee is om vroegere probleemjongeren en/of die met een migratieachtergrond als jeugdboa in te zetten, zodat nog gemakkelijker contact kan worden gelegd, wordt neutraal gereageerd. Kan zeker, ,,maar we kijken niet naar kleur, geloof of achtergrond, mensen moeten een boa bevoegdheid hebben en daarnaast vooral veel zin erin hebben.” Een harde huid is ook wel handig, want er komt wel eens een scheldwoord of wat voorbij en ze moeten van fietsen houden, ,,daar zitten we nogal veel op.”

BoA hè?

Nooit saai, omschrijft hij zijn vak. Vorige week had-ie nog iets grappigs. ,,Stond ik op straat met wat jongens die telkens boa hè, riepen als ze wegliepen.” Hij dacht: zitten ze me nou te fucken? Na de zoveelste boa hè, besloot hij ernaar te vragen. ,,Bleek het iets heel anders te betekenen. We Bellen Of Appen hè?”


like
user_e82c51ac7c4fe42a88ddb7cdf362706eb806fdb0_avatar

Peter R. de Vries gaat exclusieve samenwerking aan met RTL

Foto van 'Metro'

GISTEREN

Peter R. de Vries gaat de komende 3,5 jaar exclusief voor RTL aan de slag. Dit maakte hij maandagavond bekend aan tafel bij RTL Boulevard. 

Voor wie de misdaadverslaggever niet alleen als gast, deskundige of mening op televisie wil aanschouwen is er bovendien goed nieuws: want hij gaat daarnaast ook nieuwe programma's maken voor de commerciële zender. Onderdeel van deze overeenkomst is dat hij alleen nog bij RTL-programma's als RTL Boulevard en Jinek te zien zal zijn als gast.

Presentator en tafelgast


Online shoppen: ‘Goedkoop bestaat niet’

Online shoppen: ‘Goedkoop bestaat niet’

Als het online shoppen nog leuk is... | Foto: Colourbox

Foto van 'Erik Jonk'

GISTEREN

Wie online shopt bij webwinkels buiten Europa, maakt kans op onveilige en gevaarlijke rommel. Maar de verleiding door de lage prijzen is groot.

Kerstverlichting met kans op brand of elektrocutie. Rookmelders die niet afgaan bij brand. CO-melders die moeten waarschuwen bij een te hoge concentratie koolmonoxide. Tandbleekmiddelen met 70 procent meer waterstofperoxide dan is toegestaan. Een armband met vierduizend keer meer cadmium dan mag. Powerbanks en usb-laders die oververhit raken of een schok geven.

Niet door de veiligheidstest


SARS-CoV2 verspreidt zich verder in landen buiten China

Een inwoner van Codogno met een masker /ANP

Foto van 'Jelmer Visser'

GISTEREN

De lockdown van enkele steden door het rap om zich heen grijpende nCoV-2019-virus in het noorden van Italië hakt er flink in bij de inwoners. De afgelopen dagen zijn zeven mensen in de regio om het leven gekomen en is het aantal bevestigde besmettingen gestegen naar 229. 

Elf plaatsen in de Italiaanse regio's Lombardije en Veneto zitten sinds een aantal dagen in quarantaine. Sinds afgelopen vrijdag loopt het aantal besmettingen met het SARS-CoV-2-virus in meerdere landen in een hoger tempo op. Het Ministerie van Buitenlandse Zaken heeft maandagavond het reisadvies voor de getroffen regio's en gemeentes verscherpt.

Voor een groot deel van het noorden van het land geldt nu 'code geel' die duidt op veiligheidsrisico's en voor de gebieden rondom de besmettingshaarden is de hoogste veiligheidswaarschuwing van kracht geworden waarbij alle reizen worden afgeraden.


Coronavirus ontregelt Drenthe tot Dries Roelvink

Ook in Nederland gaan de mondmaskers in de apotheek al over de toonbank / ANP

Foto van 'Iris Hermans'

GISTEREN

Het virus dat we eerst alleen kenden uit China verspreidt zich nu ook in Europa.

In Italië zijn meer dan 220 besmettingen geregistreerd en kwamen tot nu toe 7 mensen om het leven gekomen. Het Ministerie van Buitenlandse Zaken heeft het reisadvies voor de gemeenten in het noorden van Italië waar het Coronavirus is vastgesteld, maandag aangepast. Het departement ontraadt reizen naar deze gemeenten in de provincies Padova en Lombardije.

Kater na Winterportreis


Jury bevindt Harvey Weinstein schuldig aan verkrachting en aanranding

Foto van 'Metro'

GISTEREN

Harvey Weinstein is door de jury van een rechtbank in New York schuldig bevonden aan de beschuldigingen aan zijn adres. De 67-jarige filmproducent moest zich tegenover een rechter verantwoorden voor verkrachting en aanranding. 

Volgens de jury is er genoeg bewijs om handen voor de rechter om Weinstein te veroordelen tot een gevangenisstraf die kan oplopen tot 25 jaar. Gezien de leeftijd van Weinstein komt dit neer op een levenslang verblijf in de gevangenis.

Misbruik van machtspositie


Vreemde prijsstijgingen en stilte; wat is er met Coolblue aan de hand?

Van glimlach naar kaken op elkaar /ANP

Foto van 'Jelmer Visser'

GISTEREN

'Alles voor een glimlach', dat is al jarenlang de vaste slogan van de populaire Nederlandse webwinkel Coolblue. Deze glimlach op het gezicht lijkt in de afgelopen dagen echter te zijn ingeruild voor kaken stijf op elkaar. 

Prijzen die door het plafond schieten, affiliatelinks van aangesloten webwinkels die niet werken en klachten van klanten die hen hierop wijzen. De Rotterdamse webwinkel die normaal zo geroemd wordt om zijn open kaart en mediagenieke optredens is al dagenlang stil, meldt RTL Z.


Wandelaar steekt uitwerpselen in brand en veroorzaakt bosbrand
Likeability of2

Wandelaar steekt uitwerpselen in brand en veroorzaakt bosbrand

Foto ter illustratie. /ANP

Foto van 'Metro'

GISTEREN

Een Duitse man heeft aan de Duits-Oostenrijkse grens een bosbrand veroorzaakt toen hij tijdens een wandeltocht zijn eigen uitwerpselen in brand stak. Dat melden de Duitse en Oostenrijkse politie.

De 32-jarige man was aan het wandelen in de buurt van de stad Pinswang, in de Oostenrijkse provincie Tirol, toen hij nodig naar de wc moest.

Grote fout


dislike
user_ea54b30544394f14d8c1bd9b380c7cf0ff182d02_avataruser_007cbecd5bde995ed0d8cee5cce0f362a09d1cc0_avatar

Bus uit Italië in Lyon gestopt vanwege mogelijke coronabesmetting

Bus uit Italië in Lyon gestopt vanwege mogelijke coronabesmetting

Een agent houdt de wacht op het station Lyon Perrache, nadat bus uit Milaan werd aangehouden. /ANP

Foto van 'Metro en ANP'

GISTEREN

Passagiers die maandag vanuit Milaan met een bus in de Franse stad Lyon aankwamen, mogen niet uitstappen wegens een mogelijke coronabesmetting.

De FlixBus wordt vastgehouden op station Lyon-Perrache nadat de bestuurder in het ziekenhuis was opgenomen met symptomen die lijken op het nieuwe coronavirus. De nieuwssite LyonMag meldde dat de Italiaanse buschauffeur voor tests naar het ziekenhuis moest omdat hij een zware hoest had.

Alle passagiers in beperking gesteld


Likeability of6

Sudoku

Foto van 'Metro'

GISTEREN

Speel hier elke dag gratis een uitdagende Sudoku, aangeboden door Denksport. De Sudoku werkt als volgt: vul het diagram zo in, dat in elk blok van 3x3 vakjes de getallen 1 tot en met 9 één keer voorkomen.


likelove
user_025c4c0ef950b5c1bb712ce3b6799df36b85ba8a_avataruser_2895189b950331c781bc37ce073361230ac0b69c_avataruser_e873a16bc9365ca54e429854a44c5ab39150346d_avatar

+3


Woensdagochtend (eindelijk) kans op winterse plaatjes

Woensdagochtend (eindelijk) kans op winterse plaatjes

ls het al wit wordt, dan is dat hooguit in het gras, op auto's en de welbekende tuintafeltjes. /ANP

Foto van 'Metro'

GISTEREN

Gaat het dan eindelijk gebeuren? Volgens de voorspellingen van Weerplaza is er zo ver al in de winter toch kans op sneeuw.

Op veel plaatsen in ons land lijkt de meteorologische winter sneeuwloos te verlopen. Alleen in het uiterste noorden heeft natte sneeuw op 28 januari en 'uitsneeuwende mist' in Limburg op 22 januari voor wat winterse plaatjes gezorgd. Maar wie woensdagochtend de gordijnen opent, kan zomaar een witte wereld aantreffen. Er is namelijk lokaal kans op winterse buien.

Kwik tot dicht bij nul


OM eist werkstraf tegen Alberto Stegeman
Likeability of5

OM eist werkstraf tegen Alberto Stegeman

Voor zijn programma Undercover in Nederland drong Stegeman binnen in een van de kazernes van Defensie. /ANP

Foto van 'Metro en ANP'

GISTEREN

Programmamaker Alberto Stegeman moet een werkstraf van 120 uur waarvan veertig uur voorwaardelijk krijgen, omdat hij in 2018 een nepbom achterliet op een kazerne in 't Harde.

Dat eiste het Openbaar Ministerie maandag in de strafzaak tegen de journalist in de rechtbank in Zutphen.

Voor zijn programma Undercover in Nederland drong Stegeman binnen in een van de kazernes van Defensie op de Veluwe. In de eetzaal van de legerplaats bij Oldebroek liet hij een koffer met een nepbom achter, bestaande uit stukken klei, draden, een telefoon en 32 schroeven.


like
user_ea54b30544394f14d8c1bd9b380c7cf0ff182d02_avatar

Europese Commissie: 'Geen overhaaste maatregelen tegen virus'

Europese Commissie: 'Geen overhaaste maatregelen tegen virus'

EU-commissaris Janez Lenarčič (links) en Stella Kyriakides (rechts). /ANP

Foto van 'Metro en ANP'

GISTEREN

Maatregelen van EU-landen tegen het coronavirus moeten proportioneel en gecoördineerd zijn en gebaseerd op wetenschappelijke adviezen. Dat stelt de Europese Commissie in reactie op de uitbraak van het virus in Italië.

Het beperken van het vrije verkeer van personen is weliswaar een bevoegdheid van de lidstaten, maar dat soort besluiten moeten in samenspraak worden genomen. „We moeten handelen als een unie”, zeiden EU-commissaris Janez Lenarčič (Crisismanagement) en Stella Kyriakides (Volksgezondheid) maandag tijdens een persconferentie.

Noodscenario’s in voorbereiding


Politie stapt over op duurzamere munitie

Politie stapt over op duurzamere munitie

De politie gaat overstappen op duurzamere munitie. /ANP

Foto van 'Metro en ANP'

GISTEREN

De politie schakelt per september over op nieuwe munitie, die veiliger en duurzamer is dan de huidige kogels.

Het gaat om een 9 mm-patroon van de Zwitserse firma RUAG, de Action NL. De kogels zijn duurzamer omdat de lege hulzen als grondstof worden gebruikt om weer nieuwe patronen mee te maken.

Ook is de munitie is volgens de politie veiliger, omdat er minder kans is dat de kogel door iemand heen gaat en anderen raakt. De politie gebruikt jaarlijks 12,5 tot 15 miljoen patronen, bijna alle munitie wordt gebruikt voor toetsen en trainingen.


China stelt parlementszitting uit vanwege coronavirus

China stelt parlementszitting uit vanwege coronavirus

Dat is voor het eerst in tientallen jaren dat de jaarlijkse parlementszitting uitgesteld wordt. /Gettyimages

Foto van 'Metro en ANP'

GISTEREN

China heeft de jaarlijkse parlementszitting uitgesteld vanwege de uitbraak van het nieuwe coronavirus. Dat is voor het eerst in tientallen jaren, melden Chinese staatsmedia.

Een nieuwe datum voor de parlementszitting later zal worden vastgesteld. Het uitstel zal niet te lang zijn, voegde de staatszender eraan toe, zonder verdere details te geven. De jaarlijkse zitting duurt tien dagen en zou op 5 maart van start gaan. De afgelopen 35 jaar werd de bijeenkomst altijd in maart gehouden.

De regering vindt het belangrijker om zich te focussen op het bestrijden van het nieuwe coronavirus in plaats van op de zitting.


Coronavirus eist vierde leven in Italië

Coronavirus eist vierde leven in Italië

Medisch personeel doet testen in het Italiaanse Vo' Euganeo. /ANP

Foto van 'Metro en ANP'

GISTEREN

Het coronavirus heeft in Italië een vierde leven geëist. Dat meldt de Italiaanse omroep Rai.

Het gaat om een tachtiger die was opgenomen in het ziekenhuis vanwege een niet aan corona gerelateerde ziekte. Ook de drie patiënten die eerder overleden waren bejaard, twee van hen leden al aan andere aandoeningen, wat hen vatbaarder maakte voor de ziekte.

In het noorden van Italië zijn ruim 150 mensen besmet met het virus. Vooral de regio Lombardije is zwaar getroffen. In tien gemeenten in de regio zijn noodmaatregelen van kracht. Scholen en bedrijven moeten daar de deuren sluiten.


'Producten van webwinkels buiten de EU vaak onveilig'

'Producten van webwinkels buiten de EU vaak onveilig'

Tussen bestelde producten van webwinkels buiten de EU zit veel gevaarlijk spul, stelt de Consumentenbond. /Cosumentenbond

Foto van 'Metro en ANP'

GISTEREN

Tussen bestelde producten van webwinkels buiten de EU zit veel gevaarlijk spul dat constateren de Consumentenbond en vijf Europese zusterorganisaties na onderzoek. Twee derde van de onderzochte producten zou hier niet in de winkel mogen liggen.

Met 165 van de 250 producten die de onderzoekers bestelden, bleek iets mis te zijn. De spullen waren besteld bij webwinkels als AliExpress, Wish, Amazon, Light in the Box en eBay. Het grootste deel van de kinderproducten, sieraden, cosmetica en elektronica bracht volgende de Consumentenbond gezondheids- of veiligheidsrisico's met zich mee.

Tandenbleekmiddel, powerbanks en kerstverlichting


Kijken en vooral aanraken op 75ste Huishoudbeurs

Kijken en aanraken op Huishoudbeurs

Foto van 'Iris Hermans'

GISTEREN

Schimmelsprayquiz tot fijn proefparadijs en aandoenlijke felroze varkenspootvibrators op Huishoudbeurs.

Buiten waait het zo stevig dat het annuleren van vele carnavalsoptochten geen storm in een glas bier is gebleken, binnen in RAI Amsterdam, waar de 75ste editie van de Huishoudbeurs in volle gang is, loopt het op een heel andere manier storm. Waar het ooit een echt huisvrouwbolwerk was, vol vrouwen met huishoudgeld van vaders de man mee, naarstig op zoek naar wasmiddelen, Brinta en eventueel een nieuwe krulspeldenset, is het anno 2020 een drukbezocht event waar van alles en iedereen op afkomt en waar van alles voor je keuken tot intiemste regio -en alles ertussenin- kan worden geshopt en beleefd.

Altijd blijven lachen, lacht Patty Brard


Aantal doden in China door coronavirus sterk gestegen

Aantal doden in China door coronavirus sterk gestegen

De lege straten van Wuhan. /ANP

Foto van 'Metro en ANP'

GISTEREN

Het aantal sterfgevallen in China door het nieuwe coronavirus is fors gestegen. De nationale gezondheidscommissie meldde maandag nog eens 150 nieuwe doden.

Dat is het hoogste aantal dat tot nu toe in een etmaal is geregistreerd. Sinds de uitbraak zijn er 2592 mensen in China aan het virus overleden.

Het aantal besmette mensen steeg met 409 en komt uit op ruim 77.000 gevallen. Het overgrote deel van de nieuwe sterfgevallen en besmettingen is vastgesteld in de provincie Hubei.


Julian Assenge: Journalist of klokkenluider?

Julian Assange: Journalist of klokkenluider?

De aanklager verdenkt Assange onder andere van het aanzetten tot het stelen van geheime informatie. /ANP

Foto van 'Vincent Smit'

GISTEREN

Sinds hij in 2006 klokkenluidersplatform WikiLeaks heeft opgericht, probeert Julian Assange uit handen te blijven van de Amerikaanse overheid. Hij zit op dit moment in een Britse cel. Een rechter in Londen buigt zich vanaf maandag over de vraag of Assange uitgeleverd mag worden aan de VS.

In de Verenigde Staten kan Julian Assange (48) tientallen jaren de gevangenis in moeten. De aanklager verdenkt hem onder andere van het aanzetten tot het stelen van geheime informatie. Assange heeft met Wikileaks duizenden vertrouwelijke documenten de wereld in gebracht. Bijvoorbeeld een video waarin te zien is hoe een Amerikaanse helikopter burgers doodt in Irak. Assange kreeg zijn info vaak van klokkenluiders.

Assange heeft veel vijanden gemaakt, maar heeft wellicht net zoveel aanhangers. Afgelopen zaterdag vond er een protestmars plaats van zijn ‘fans’. Ook de vader van Assange en een paar bekendheden liepen hierin mee.