In het nieuws

Likeability of 5

Opmars jeugdboa: 'we zijn géén nepagentjes!'

Jeugdboa's in actie / www.jeugdboa.nl

Foto van 'Iris Hermans'

5 NOV 2018

Je komt ze steeds meer tegen, op straat en in de krant: de jeugdboa, in hun blauwzwarte jack met Handhaving erop. ,,We zijn géén afgekeurde agenten.” Ze kennen de taal van de straat, en niet alleen door het laatste nummer van Boef.

Boks ouwe

Een laatste teug wordt uit het energiedrankblikje genomen en op de grond gegooid, naast de zes andere. Iemand zit op een stilstaande scooter en rolt een joint. Hij claxonneert naar twee ‘kegs’ die voorbij lopen en vanonder z’n grote capuchon knikt hij naar het tweetal in blauwzwarte jacks op de fiets, ,,daar heb je ze weer...” Iets later staan de jeugdboa’s bij het groepje. Alles goed? Handen worden geschud, en zelfs een enkele boks wordt gedaan. Na een praatje, wijzen de jeugdboa’s op het afval op de grond. Wel even opruimen hè?

Buitengewoon

Zomaar een potentiele scène met als locatie een probleemwijk en hoofdrolspelers de jeugdgroep en de jeugdboa’s, die de regie weer in handen willen krijgen. Met wat humor, veel interesse, maar ook een waarschuwing waar nodig, benaderen de buitengewone ambtenaren het groepje dat door de gemeente wordt bestempeld als overlast veroorzakende hangjongeren en waarvoor ze de jeugdboa’s hebben ingezet, als aanvulling op de politie en jongerenwerkers.

Noordwijk

Als je erop gaat letten, kom je het woord steeds vaker tegen in nieuwsberichten, meestal gecombineerd met hangjongeren en probleemwijken. Vorige week nog in het Noordwijkse Boerenburg, maar als je daar over wil schrijven, moet je bij de communicatieafdeling van de gemeente Noordwijk zijn, zo wordt verteld, want ze maken onderdeel uit van een keten. De jeugdboa wordt ingezet om de overlast terug te dringen van jeugdgroepen, en dit kan variëren van afvaldumpers tot drugsdealers. De groepen worden in kaart gebracht, eventueel ontwricht en waar mogelijk oplossingen bedacht.

Mooi man!

,,Het is een prachtig mooi vak.” Een van de breinen achter de jeugdboa’s, is Patrick Smelt. Hij is onder meer politieagent en jongerenwerker geweest en schreef het boek Straatcultuur. Samen met Winny van der Wal,  eveneens voormalig (wijk)agent, zette hij Straatcontact.nl op, waaruit het fenomeen jeugdboa zo’n zes jaar geleden werd geboren. Smelt legt het vol enthousiasme uit met vele theoretische begrippen en voor een leek ietwat ingewikkelde niet heel veel zeggende termen, maar waar het op neerkomt is dat ze verschillende methodieken en trainingen hebben ontwikkeld, waarmee een ‘gewone boa’ zich in een jaar kan specialiseren tot jeugdboa.

He rooie...

Of de jongeren hen wel serieus nemen? Tja. Niet altijd natuurlijk, ,,ze proberen je te testen.” En ook wel te pesten. ,,Hé nepagentje”, horen ze vaak. ,,Afgekeurd voor het echte werk?” Of als iemand een opvallende tattoo heeft, of rood haar, grote voeten of neus, wordt daar iets over gezegd. ,,Je kunt het wel vergelijken met een gemiddelde schoolklas waarin ook van alles wordt geroepen en uitgeprobeerd op het schoolplein, kijken hoe ver ze kunnen gaan.” Heel ver in principe, verbaal dan, want de jeugdboa laat zich niet gek maken. Als dat namelijk zou gebeuren, en boos wordt op een jongere ‘of hem zelfs flipt’, dan is het hele moment weg, ,,een band opbouwen en vertrouwen winnen kun je dan wel vergeten.”

Ibesh

Veel dingen worden verkeerd begrepen door de buitenwereld, weet hij intussen wel. Zo is Ibesh een woord dat je om de oren vliegt, op de straten in bepaalde wijken. Politie in Marokkaanse straattaal. Niets meer, niets minder, ,,maar als je dat niet weet en denkt dat het negatief wordt bedoeld en ze hierop aanspreekt, heb je de poppen aan het dansen.”

Boef

Ondanks dat ze ‘niet van de straat’ zijn, kennen ze wel de taal van de straat, vervolgt jeugdboa-coach Smelt. Hoe? Simpel: door goed te luisteren en gewoon te vragen, wanneer je met ze praat. Bij de ouders thuis (,,daar gedragen ze zich vaak heel anders dan op straat”), of in een buurthuis bijvoorbeeld, ,,vinden de jongeren juist alleen maar leuk, om hun taal te kunnen overbrengen.” En hij heeft nog een bron, zegt hij met een knipoog ,,luister gewoon het nieuwste nummer van Boef en je bent weer helemaal bij!”

Interesse

Als het contact is gelegd, is het tonen van interesse en het doorvragen van groot belang. Dat bleek laatst nog in het buurthuis, vervolgt hij, waar een aspirant jeugdboa in gesprek was met een jongen. ,,Hij barstte in huilen uit toen ze oprechte interesse toonde en meer van hem wilde weten.” Zo gaat het natuurlijk lang niet altijd en gebeurt het ook vaak dat jongeren totaal niet welwillend zijn, of zelfs agressief worden als ze de boa’s in hun blauwzwarte jack weer aan zien komen fietsen. Gelukkig staan ze er dan niet bij als jan met de korte achternaam en al hebben ze er dan geen in de hand, ze hebben wel een stok achter de deur. ,,De mogelijkheid om door te pakken.” Dus mét bevoegdheden om jongeren eventueel te kunnen beboeten, een thuisgesprek aan te gaan of zelfs op te pakken,  ,,en dat weten ze.”

Verbeterpunt

Hun bevindingen geven ze aan binnen de lokale keten. ,,Als zo’n jochie laat blijken dat-ie geholpen wil worden, geven wij dat door aan een jongerencoach.” Maar daar gaat het vaak mis, ,,er gaat te veel tijd overheen, waardoor hij weer afhaakt.” Omdat hij dan weer te veel wordt beïnvloedt door het negatieve kopstuk van z’n hanggroep bijvoorbeeld, die vaak zeer bepalend is voor de groepsdynamiek. Gemiste kans en Smelt zucht even, ,,de samenwerking tussen instanties kan zo veel beter.”

Halfvol

Je kunt wel stellen dat jeugdboa’s iets willen veranderen in de maatschappij. ,,Klinkt beetje wollig misschien, maar het is zo dat we allemaal een verschil willen maken.” Het zijn de halfvolle glazen-types, want een optimistisch geloof in een betere toekomst is hun gemeenschappelijke deler. Evenals het willen helpen van mensen. De vraag naar jeugdboa’s door gemeentes stijgt en de organisatie is dan ook op zoek naar nieuwe jeugdboa’s. Op de vraag of het een idee is om vroegere probleemjongeren en/of die met een migratieachtergrond als jeugdboa in te zetten, zodat nog gemakkelijker contact kan worden gelegd, wordt neutraal gereageerd. Kan zeker, ,,maar we kijken niet naar kleur, geloof of achtergrond, mensen moeten een boa bevoegdheid hebben en daarnaast vooral veel zin erin hebben.” Een harde huid is ook wel handig, want er komt wel eens een scheldwoord of wat voorbij en ze moeten van fietsen houden, ,,daar zitten we nogal veel op.”

BoA hè?

Nooit saai, omschrijft hij zijn vak. Vorige week had-ie nog iets grappigs. ,,Stond ik op straat met wat jongens die telkens boa hè, riepen als ze wegliepen.” Hij dacht: zitten ze me nou te fucken? Na de zoveelste boa hè, besloot hij ernaar te vragen. ,,Bleek het iets heel anders te betekenen. We Bellen Of Appen hè?”


like
user_e82c51ac7c4fe42a88ddb7cdf362706eb806fdb0_avatar

Views

3k+

Bejaarde vrouw (85) ernstig mishandeld op straat

Vanwege de ernst van de zaak heeft de politie in overleg met het slachtoffer en familie van de vrouw een foto van haar naar buiten gebracht, waarop op je goed kunt zien hoe ernstig de vrouw is mishandeld. /

Foto van 'Daisy Heyer'

32 MIN

Een 85-jarige vrouw uit Eindhoven is tijdens een mislukte straatroof in Eindhoven een aantal keren tegen haar hoofd geschopt en daarbij zwaar gewond geraakt. Ze is naar het ziekenhuis gebracht voor behandeling.

De vrouw liep zaterdagavond omstreeks 19.00 uur op het Cassandraplein. Ze kwam terug van haar kaartclub, toen zij plotseling met veel geweld werd overmeesterd door een onbekende man die haar wilde beroven. Hij schopte haar tegen het hoofd, liet haar hevig bloedend op het wegdek achter en ging er zonder buit rennend vandoor. De vrouw riep om hulp. Voorbijgangers - volgens 112vdg.nl een moeder en dochter - ontfermden zich over de bejaarde, die daarna naar het ziekenhuis is gebracht.

'Verschrikkelijk'


Views

20

Opnieuw opstootjes en arrestatie bij intochten

Demonstranten en Zwarte Pieten tijdens de landelijke intocht van Sinterklaas op de Zaanse Schans. / ANP

Foto van 'Dagblad Metro en ANP'

46 MIN

Na meerdere opstootjes en arrestaties rondom de intocht van Sinterklaas op zaterdag, ging het op zondag ook weer mis. In Tilburg arresteerde de politie 48 voorstanders van Zwarte Piet. Volgens de politie waren zij onderweg naar een locatie waar tegenstanders van Zwarte Piet zich ophielden. De intochten in Amsterdam en Utrecht verliepen zonder problemen.

De pro-Zwarte Piet-demonstranten werden aangehouden voor het verstoren van de openbare orde. Vervolgens zijn ze per bus overgebracht naar het politiebureau. Zij zitten nog vast. Om hoeveel arrestanten het gaat maakt de politie later zondag bekend. Een en ander speelde zich af buiten het zicht van bezoekers van de intocht, die elders in de stad was.

bier en eieren


Views

100+

De ROG Phone: daarmee kun je zélfs… bellen

Camera videoDe ROG Phone: daarmee kun je zélfs… bellen

Langverwacht onder de mobil gamers: de ROG Phone.

In samenwerking met ASUS

15 NOV 2018

Gamen op het mobieltje neemt zo’n grote vlucht, dat sterke smartphones meer dan nodig zijn. Nu is daar de ROG Phone op de markt, waarvan een test vanmiddag live op Metro's Facebook te zien is (zie onderaan).

In Azië weten ze al helemaal niet anders meer: als er een online game wordt gespeeld, gebeurt dat vooral op de smartphone. Maar ook in Nederland weten we het inmiddels: die persoon in de trein die, na het lezen van z’n dagelijkse Metro uiteraard, met z’n duimen vingervlug z’n mobieltje bedient, speelt een game. Onderzoeken lieten onlangs zien dat mobiel gamen op nummer drie staat als het om online activiteiten gaat. Video’s kijken en zoeken naar informatie over muziek, entertainment en vrije tijd, doen we nog net iets meer. Maar: mobiel gamen is hot.

De ROG Phone: daarmee kun je zélfs… bellen

Views

2k+

Alexander Pechtold. Foto: ANP

Wordt Pechtold de nieuwe burgemeester van Rotterdam?

Alexander Pechtold. Foto: ANP

Foto van 'metronieuws'

VANDAAG, 12:10

Zelf heeft-ie het nieuws nog niet bevestigd, maar volgens zijn ex-vriendin Anne Lok is het toch echt waar: voormalig D66-fractieleider Alexander Pechtold wil burgemeester van Rotterdam worden. Zijn ex stelt dit in een interview met het AD.

Aan het roer van 010

Lok deed al vaker uitspraken over Pechtold: naar eigen zeggen had ze van 2014 tot afgelopen zomer een relatie met de politicus. Volgens Anne is het opvallend dat hij in oktober al het leiderschap van zijn partij opgaf, omdat hij door had gewild tot de provinciale verkiezingen. Dit hangt samen met het burgermeesterschap van Rotterdam, dat hij graag op zich wil of wilde nemen. Dat kan overigens pas over drie jaar: de termijn van Aboutaleb loopt tot 2021.


Views

600+

Chauffeur krijgt energie van betekenisvol werk

Camera videoChauffeur krijgt energie van betekenisvol werk

Jeroen: Ik kom met energie thuis en ben trots op het mooie en belangrijke werk dat ik heb gedaan.

In samenwerking met Olympia Nederland

12 NOV 2018

Jeroen (38) is vrachtwagenchauffeur via Olympia en gaat genietend over de wegen. Waarom is zijn energie toegenomen, waar is hij trots op en hoe betekenisvol is zijn werk?

„Tien jaar lang was ik steigerbouwer. Er was veel vraag naar vrachtwagenchauffeurs en ik kom uit een familie in de transport, dus ik dacht: waarom niet? Nu rijd ik voor een groot bouwbedrijf.”

Chauffeur krijgt energie van betekenisvol werk

Views

3k+

Foto ter illustratie. Beeld: Unsplash

Nederlandse documentaire genomineerd voor een Emmy

Foto ter illustratie. Beeld: Unsplash

Foto van 'metronieuws'

VANDAAG, 10:55

Gert-Jan de Vries filmde als vader, maar is nu met zijn documentaire ‘De Wereld van Puck’ genomineerd voor een prestigieuze Emmy-award. In de film kijk je twintig jaar lang (!) in het leven van zijn dochter Puck, die zwaar gehandicapt is. Het resultaat is een bijzonder staaltje beeldmateriaal.

'Vreemd kind'

De documentaire kwam vorig jaar al uit, maar heeft nu dus ook een topnominatie binnengesleept. Puck leek bij haar geboorte gezond, maar haar ouders kwamen er al snel achter dat er toch iets mis met haar was. ‘Een vreemd kind’, vertelt de moeder van de jonge vrouw tegen EenVandaag. Het meisje keek haar zelden aan. Ze had haar ogen altijd naar het plafond gericht. De Volkskrant beschreef de kijker van de documentaire vorig jaar nog als een 'indringer in de intimiteit van het gezin'.


Views

800+

Beeld ter illustratie. Foto: anp

Er wachten 88.500 Nederlanders op geestelijke hulp

Beeld ter illustratie. Foto: anp

Foto van 'metronieuws'

VANDAAG, 10:10

Veel patiënten zijn er ongetwijfeld weleens tegenaan gelopen: héb je eindelijk de stap gezet om naar het ziekenhuis te gaan, moet je alsnog weken wachten voor je aan de beurt bent. Uit onderzoek van NOS op 3 blijkt dat voornamelijk de wachtlijsten voor hulp bij psychische problemen uitzonderlijk lang zijn: er zouden maar liefst 88.499 mensen in de administratieve rij staan.

Tot acht maanden

De meeste mensen wachten op basiszorg voor psychische problemen: 27.550. Eigenlijk mag de totale wachttijd in deze sector niet langer dan veertien weken zijn. Die maximale aanvaardbare wachttijd is vastgelegd in de zogenaamde ‘Treeknormen’, al zitten er geen gevolgen vast aan het overschrijven van die normen. Dat blijkt dan ook wel uit de cijfers van NOS op 3: voor persoonlijkheidsstoornissen en stoornissen in het autismespectrum wachten mensen soms tot acht maanden op een afspraak.


Views

700+

De Amerikaanse president in Californië. Foto: ANP

Trump belooft 'volledig' rapport over dood Khashoggi

De Amerikaanse president in Californië. Foto: ANP

Foto van 'metronieuws'

VANDAAG, 09:45

Donald Trump heeft tijdens zijn bezoek aan Malibu een nieuw rapport over de dood van de Saoedische journalist Jamal Khashoggi aangekondigd. Dinsdag zal het ‘allesomvattende’ document naar buiten gebracht worden.

'Nog niets beslist'

De Amerikaanse president was in Californië vanwege een bezoek aan de slachtoffers van de bosbranden. Hij deed daar ook uitspraken over de dood van de Saoedische journalist Jamal Khashoggi. Enkele uren eerder berichtten Amerikaanse media op basis van het CIA-rapport nog dat de Saoedische kroonprins Mohammed bin Salman verantwoordelijk zou zijn voor de moord, maar Trump wil nog ‘geen conclusies trekken uit dat rapport’. Volgens de president is er nog niets beslist: daarvoor is het nog te vroeg.


Views

400+

200 gewonden en 1 dode door demonstraties Frankrijk

Zeker 283.000 mensen hebben zaterdag actie gevoerd tegen de hoge brandstofprijzen in Frankrijk. Foto: ANP

Foto van 'Lisa Vermeij'

GISTEREN

Zeker 283.000 mensen hebben zaterdag actie gevoerd tegen de hoge brandstofprijzen in Frankrijk en het economische beleid van president Emmanuel Macron. De actievoerders hielden onder meer langzaamaanacties en blokkades op wegen en voor tunnels. Bij een van de wegblokkades kwam een demonstrant om het leven. Bij de acties raakten ruim 200 mensen gewond, van wie zes ernstig.

Gele vesten

De demonstranten, die de gele vesten worden genoemd, veroorzaakten met hun acties grote opstoppingen. Ook blokkeerden zij de toegangswegen naar vliegvelden, onder meer die van Toulouse. De acties volgen op oproepen via sociale media. De demonstraties werden ook via sociale media gecoördineerd.


Views

1k+

'Minderjarige kan makkelijk online drank bestellen'

Ondanks de regel 'Nix onder de 18' kunnen minderjarigen toch nog zelf aan alcohol komen. Foto: ANP

Foto van 'Dagblad Metro en ANP'

GISTEREN

Ondanks de regel 'Nix onder de 18' kunnen minderjarigen toch nog zelf aan alcohol komen. Hoe ze dat doen? Door thuis alcohol te laten bezorgen, dit blijkt uit een steekproef uitgevoerd door RTL Nieuws.

14-jarige kreeg thuis drank bezorgd

Tijdens de steekproef werden twee minderjarigen gevraagd zes bestellingen doen met alcohol. In vijf gevallen kreeg een 14-jarige actrice de drank bezorgd, zonder dat naar haar leeftijd werd gevraagd. De bezorging werd gedaan door Thuisbezorgd, Uber Eats en Heineken Now.


Views

600+

Amerikaans dorpje geëvacueerd door ontspoorde trein

In sommige van de ruim honderd wagons zou propaangas zitten. Foto: ANP

Foto van 'Lisa Vermeij'

GISTEREN

Het zou zo een script kunnen zijn van een spannende Hollywood film. De gehele bevolking van een dorpje in de Amerikaanse staat Georgia is geëvacueerd na de ontsporing van een goederentrein.

Propaangas

In sommige van de ruim honderd wagons zou propaangas zitten. Dat melden Amerikaanse media.De trein ontspoorde toen deze over een brug over een snelweg reed. Zeker dertig wagons kwamen op de weg terecht.


Views

1k+

Recordpoging brug bouwen van bierkratten mislukt

Foto ter illustratie Studenten van TU Delft in 2014: ANPfoto

Foto van 'Dagblad Metro en ANP'

GISTEREN

Studenten in Enschede hebben geprobeerd om een bierkratennbrug met een overspanning van 28 meter te bouwen. Met deze actie wilden ze een nieuw record vestigen.

8000 kratten


Views

1k+

Jager per vergissing doodgeschoten door andere jager

Foto ter illustratie. / Colourbox

Foto van 'Daisy Heyer'

GISTEREN

Een jager in Amerika is volgens de berichtgeving doodgeschoten door een andere jager, die zich vergist heeft en de man aanzag voor een hert.

De 38-jarige zakenman Justin Beutel uit Sandford, Amerika werd donderdag doodgeschoten terwijl hij aan het jager was tijdens de openingsdag van Michigan's Firearm Deer Season. 

eerste hulp


Views

1k+

Likeability of 3

Heftige confrontaties bij Sinterklaasintochten

Demonstranten en een Zwarte Piet tijdens de landelijke intocht van Sinterklaas op de Zaanse Schans. De oer-Hollandse Zaanse Schans is dit jaar het decor van de landelijke intocht van de goedheiligman en zijn pieten. / ANP

Foto van 'Dagblad Metro en ANP'

GISTEREN

Door het hele land vinden zaterdagmiddag Sinterklaasintochten plaats, maar de sfeer is grimmig. Er zijn zelfs delen in het land waar de ME heeft moeten ingrijpen. Op diverse plaatsen in Nederland waren er zaterdag bij de intocht opstootjes en arrestaties. De landelijke intocht van de goedheiligman in Zaandam verliep echter "hartstikke goed", zo oordeelde burgemeester Jan Hamming tevreden.

KOZP 'Supertrots'

Zaterdagmiddag liet een woordvoerster van KOZP weten "supertrots" te zijn. "Nog nooit zijn zo veel jonge mensen de straat op gegaan." Ze vindt het jammer dat op verschillende plekken "ons recht op demonstratie werd ingeperkt".


sad
user_9473348dab69503cd8acdbd5a0ce0fd6644a4918_avatar

Views

3k+

Sinterklaas is weer in Nederland

Foto: ANP

Foto van 'Bregje Simons'

GISTEREN

Sinterklaas is weer in Nederland. Pakjesboot 12 met daarop de goedheiligman en zijn pieten kwam zaterdag aan het begin van de middag aan in Zaandijk. Burgemeester Jan Hamming verwelkomde het gezelschap onder toeziend oog van vele kinderen. Aan boord bevinden zich zowel roetveeg pieten als zwarte pieten.

Veiligheid

Met betrekking tot de veiligheid zijn er meerdere maatregelen getroffen. Voordat mensen het gebied van de intocht binnengaan, worden ze gefouilleerd en worden tassen gecontroleerd. Ook zijn er wegsperringen gezet om te voorkomen dat de auto's tijdens de intocht bij de route kunnen komen. De Zaanse politie heeft daar vandaag extra zijn best voor gedaan: de wegversperringen zijn mooi ingepakt als cadeautjes.


Views

1k+

Likeability of 5

Camera videoPolitie houdt bus Kick Out Zwarte Piet tegen

Foto: ANP

Foto van 'metronieuws'

GISTEREN

De politie heeft zaterdagochtend een bus van de actiegroep Kick Out Zwarte Piet tegengehouden. De bus was vanuit Amsterdam onderweg naar de intocht van Sinterklaas in Den Helder. Volgens de politie hielden de demonstranten zich niet aan de afspraak.

Gisteravond hebben de gemeente, politie en Kick Out Zwarte Piet overleg gevoerd over het begeleid naar Den Helder rijden. Volgens de politie kon er met Kick Out Zwarte Piet geen overeenstemming bereikt over het tijdstip. Daarop meldde Kick Out Zwarte Piet dat ze niet met hun plan doorgingen, zegt de politie, meldt NOS.


like
user_40edc386c137dfed679f5187d40ba92bf816653f_avatar

Views

1k+

CBS: 25-plussers wonen steeds langer thuis

Foto: Unsplash

Foto van 'Bregje Simons'

GISTEREN

Het wordt steeds normaler voor Europese jongeren om langer in het ouderlijk nest te blijven wonen. Steeds langer blijven jongeren in de Europese Unie tussen de 25 en 30 jaar thuis wonen, dat blijkt uit cijfers van Eurostat en het CBS.

Gemiddeld woonden vorig jaar 42 procent van de late twintigers in de EU nog thuis, in 2010 was dat 38 procent. Ook in Nederland is het aantal thuiswonende 25-plussers gestegen: bijna een op de vijf woont nog niet op zichzelf. In 2010 was dat net iets meer dan een op de tien.

Dat jongeren langer thuis blijven wonen, kan verschillende oorzaken hebben zoals studieschulden, mede vanwege de afschaffing van de studiebeurs. Ook werkloosheid en een gebrek aan betaalbare woningen heeft veel effect op de woonsituatie van jongeren.


Views

1k+

Studenten doen recordpoging langste bierkrattenbrug

Foto: Reinier van Willigen

Foto van 'Bregje Simons'

GISTEREN

Een bierkrattenbrug maken met een overspanning van 28 meter, dat is het project waar veertig studenten Civiele Techniek van de Universiteit Twente (UT) al maanden mee bezig zijn. Sinds deze week bouwen ze op het terrein van de universiteit om zo zaterdag een nieuw record te vestigen.

Zaterdagmiddag worden de steigers die de brug tijdens de opbouw hebben ondersteund verwijderd. Als de bierkrattenbrug minimaal één uur lang zonder enige vorm van hulp veilig kan blijven staan, is de recordpoging geslaagd.

Nieuwe poging


Views

1k+

Bedrijf claimt restanten Atlantis ontdekt te hebben

De kust van Cadiz/ANP

Foto van 'Kasper Hermans'

16 NOV 2018

Atlantis, het eiland dat gezonken is. Zo staat het te boek. Alleen niemand heeft het ooit echt kunnen vinden. Dat wil zeggen: tot nu toe? Een Brits satellietbedrijf denkt de resten gevonden te hebben.

Volgens het bedrijf Merlin Burrows liggen er voor de Spaanse kust - niet ver van de stad Cadiz en het nationaal park Doñana, die beide in het zuiden van het land liggen - ruïnes onder water.


Views

2k+