In het nieuws

Likeability of5

Opmars jeugdboa: 'we zijn géén nepagentjes!'

Jeugdboa's in actie / www.jeugdboa.nl

Foto van 'Iris Hermans'

5 NOV 2018

Je komt ze steeds meer tegen, op straat en in de krant: de jeugdboa, in hun blauwzwarte jack met Handhaving erop. ,,We zijn géén afgekeurde agenten.” Ze kennen de taal van de straat, en niet alleen door het laatste nummer van Boef.

Boks ouwe

Een laatste teug wordt uit het energiedrankblikje genomen en op de grond gegooid, naast de zes andere. Iemand zit op een stilstaande scooter en rolt een joint. Hij claxonneert naar twee ‘kegs’ die voorbij lopen en vanonder z’n grote capuchon knikt hij naar het tweetal in blauwzwarte jacks op de fiets, ,,daar heb je ze weer...” Iets later staan de jeugdboa’s bij het groepje. Alles goed? Handen worden geschud, en zelfs een enkele boks wordt gedaan. Na een praatje, wijzen de jeugdboa’s op het afval op de grond. Wel even opruimen hè?

Buitengewoon

Zomaar een potentiele scène met als locatie een probleemwijk en hoofdrolspelers de jeugdgroep en de jeugdboa’s, die de regie weer in handen willen krijgen. Met wat humor, veel interesse, maar ook een waarschuwing waar nodig, benaderen de buitengewone ambtenaren het groepje dat door de gemeente wordt bestempeld als overlast veroorzakende hangjongeren en waarvoor ze de jeugdboa’s hebben ingezet, als aanvulling op de politie en jongerenwerkers.

Noordwijk

Als je erop gaat letten, kom je het woord steeds vaker tegen in nieuwsberichten, meestal gecombineerd met hangjongeren en probleemwijken. Vorige week nog in het Noordwijkse Boerenburg, maar als je daar over wil schrijven, moet je bij de communicatieafdeling van de gemeente Noordwijk zijn, zo wordt verteld, want ze maken onderdeel uit van een keten. De jeugdboa wordt ingezet om de overlast terug te dringen van jeugdgroepen, en dit kan variëren van afvaldumpers tot drugsdealers. De groepen worden in kaart gebracht, eventueel ontwricht en waar mogelijk oplossingen bedacht.

Mooi man!

,,Het is een prachtig mooi vak.” Een van de breinen achter de jeugdboa’s, is Patrick Smelt. Hij is onder meer politieagent en jongerenwerker geweest en schreef het boek Straatcultuur. Samen met Winny van der Wal,  eveneens voormalig (wijk)agent, zette hij Straatcontact.nl op, waaruit het fenomeen jeugdboa zo’n zes jaar geleden werd geboren. Smelt legt het vol enthousiasme uit met vele theoretische begrippen en voor een leek ietwat ingewikkelde niet heel veel zeggende termen, maar waar het op neerkomt is dat ze verschillende methodieken en trainingen hebben ontwikkeld, waarmee een ‘gewone boa’ zich in een jaar kan specialiseren tot jeugdboa.

He rooie...

Of de jongeren hen wel serieus nemen? Tja. Niet altijd natuurlijk, ,,ze proberen je te testen.” En ook wel te pesten. ,,Hé nepagentje”, horen ze vaak. ,,Afgekeurd voor het echte werk?” Of als iemand een opvallende tattoo heeft, of rood haar, grote voeten of neus, wordt daar iets over gezegd. ,,Je kunt het wel vergelijken met een gemiddelde schoolklas waarin ook van alles wordt geroepen en uitgeprobeerd op het schoolplein, kijken hoe ver ze kunnen gaan.” Heel ver in principe, verbaal dan, want de jeugdboa laat zich niet gek maken. Als dat namelijk zou gebeuren, en boos wordt op een jongere ‘of hem zelfs flipt’, dan is het hele moment weg, ,,een band opbouwen en vertrouwen winnen kun je dan wel vergeten.”

Ibesh

Veel dingen worden verkeerd begrepen door de buitenwereld, weet hij intussen wel. Zo is Ibesh een woord dat je om de oren vliegt, op de straten in bepaalde wijken. Politie in Marokkaanse straattaal. Niets meer, niets minder, ,,maar als je dat niet weet en denkt dat het negatief wordt bedoeld en ze hierop aanspreekt, heb je de poppen aan het dansen.”

Boef

Ondanks dat ze ‘niet van de straat’ zijn, kennen ze wel de taal van de straat, vervolgt jeugdboa-coach Smelt. Hoe? Simpel: door goed te luisteren en gewoon te vragen, wanneer je met ze praat. Bij de ouders thuis (,,daar gedragen ze zich vaak heel anders dan op straat”), of in een buurthuis bijvoorbeeld, ,,vinden de jongeren juist alleen maar leuk, om hun taal te kunnen overbrengen.” En hij heeft nog een bron, zegt hij met een knipoog ,,luister gewoon het nieuwste nummer van Boef en je bent weer helemaal bij!”

Interesse

Als het contact is gelegd, is het tonen van interesse en het doorvragen van groot belang. Dat bleek laatst nog in het buurthuis, vervolgt hij, waar een aspirant jeugdboa in gesprek was met een jongen. ,,Hij barstte in huilen uit toen ze oprechte interesse toonde en meer van hem wilde weten.” Zo gaat het natuurlijk lang niet altijd en gebeurt het ook vaak dat jongeren totaal niet welwillend zijn, of zelfs agressief worden als ze de boa’s in hun blauwzwarte jack weer aan zien komen fietsen. Gelukkig staan ze er dan niet bij als jan met de korte achternaam en al hebben ze er dan geen in de hand, ze hebben wel een stok achter de deur. ,,De mogelijkheid om door te pakken.” Dus mét bevoegdheden om jongeren eventueel te kunnen beboeten, een thuisgesprek aan te gaan of zelfs op te pakken,  ,,en dat weten ze.”

Verbeterpunt

Hun bevindingen geven ze aan binnen de lokale keten. ,,Als zo’n jochie laat blijken dat-ie geholpen wil worden, geven wij dat door aan een jongerencoach.” Maar daar gaat het vaak mis, ,,er gaat te veel tijd overheen, waardoor hij weer afhaakt.” Omdat hij dan weer te veel wordt beïnvloedt door het negatieve kopstuk van z’n hanggroep bijvoorbeeld, die vaak zeer bepalend is voor de groepsdynamiek. Gemiste kans en Smelt zucht even, ,,de samenwerking tussen instanties kan zo veel beter.”

Halfvol

Je kunt wel stellen dat jeugdboa’s iets willen veranderen in de maatschappij. ,,Klinkt beetje wollig misschien, maar het is zo dat we allemaal een verschil willen maken.” Het zijn de halfvolle glazen-types, want een optimistisch geloof in een betere toekomst is hun gemeenschappelijke deler. Evenals het willen helpen van mensen. De vraag naar jeugdboa’s door gemeentes stijgt en de organisatie is dan ook op zoek naar nieuwe jeugdboa’s. Op de vraag of het een idee is om vroegere probleemjongeren en/of die met een migratieachtergrond als jeugdboa in te zetten, zodat nog gemakkelijker contact kan worden gelegd, wordt neutraal gereageerd. Kan zeker, ,,maar we kijken niet naar kleur, geloof of achtergrond, mensen moeten een boa bevoegdheid hebben en daarnaast vooral veel zin erin hebben.” Een harde huid is ook wel handig, want er komt wel eens een scheldwoord of wat voorbij en ze moeten van fietsen houden, ,,daar zitten we nogal veel op.”

BoA hè?

Nooit saai, omschrijft hij zijn vak. Vorige week had-ie nog iets grappigs. ,,Stond ik op straat met wat jongens die telkens boa hè, riepen als ze wegliepen.” Hij dacht: zitten ze me nou te fucken? Na de zoveelste boa hè, besloot hij ernaar te vragen. ,,Bleek het iets heel anders te betekenen. We Bellen Of Appen hè?”


like
user_e82c51ac7c4fe42a88ddb7cdf362706eb806fdb0_avatar

Voetballer Sala stuurde angstig bericht uit lucht

Emiliano Sala zat aan boord van een vliegtuig dat maandagavond van de radar verdween. Foto: ANP

Foto van 'Metro en ANP'

17 MIN

Voetballer Emiliano Sala (28) heeft vanuit het vermiste vliegtuig nog een audiobericht gestuurd naar zijn vrienden. Uit dat bericht blijkt dat de voetballer van Cardiff zich zorgen maakt over zijn veiligheid. ,,Het toestel lijkt uit elkaar te vallen."

Foto: ANP

De Argentijnse krant Olé beschikt over de geluidsfragmenten. ,,Als er over anderhalf uur geen nieuws is van mij, weet ik niet of iemand me komt zoeken", zegt Sala tegen zijn vrienden. ,,Papa, wat ben ik bang!"


Waarom zijn we van de waps van een paar cm sneeuw?

Waarom ligt 'alles' plat bij twee centimeter sneeuw?

Het sneeuwfront trok gedurende de dag over Nederland heen / ANP

Foto van 'Anne Kersten'

GISTEREN

Een aangepaste dienstregeling en pas op op de weg want het kan glad zijn. Gewapend met thermoskan, deken en een veiligheidshamer kroop Metro-verslaggever Anne Kersten gistermorgen in de auto. ‘Horrorsneeuw’ was er voorspeld.

Bij nader inzien pas voor de avondspits, want dinsdagochtend is er nog geen sneeuwvlokje te bekennen. Vanaf een uur of elf beginnen de eerste vlokken op het dak van het TMG-gebouw te vallen. Misschien nét genoeg om een magere sneeuwengel van te maken, maar zeker niet zoveel dat het halve treinverkeer eruit moet liggen. Waarom ligt alles bijna plat bij twee centimeter sneeuw?

Overdreven


Code geel voor gevaarlijk weer nog van kracht

Weggebruikers moeten woensdagochtend rekening houden met gladheid. Tot 12.00 geldt code geel voor gevaarlijk weer, dit meldt het KNMI. Foto: ANP

Foto van 'Metro'

43 MIN

Weggebruikers moeten woensdagochtend rekening houden met gladheid. Tot 12.00 geldt code geel voor gevaarlijk weer, dit meldt het KNMI.

De gladheid komt door sneeuwresten en door wat nieuwe sneeuw in het noordoosten en Zeeland. Op veel plaatsen wordt gestrooid, maar het zout werkt pas als het goed wordt ingereden. Volgens het KNMI verdwijnt het gevaar in de loop van de dag. Dinsdagavond werd er al gesproken van een extreem drukke avondspits, met op het hoogtepunt bijna 2300 kilometer file.

Normale dienstregeling


Nieuwe regels Stint volgen in februari

Volgende maand komt het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat met nieuwe tijdelijke regels voor de stint. Foto: ANP

Foto van 'Metro en ANP'

1 UUR

Volgende maand komt het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat met nieuwe tijdelijke regels voor de stint. Dan wordt voor de fabrikant duidelijk welke aanpassingen nodig zijn om de elektrische bolderkar weer op de weg te krijgen.

Rijbewijs nodig en helmplicht

Definitieve regelgeving voor de categorie bijzondere bromfietsen (waar de stint onder valt) komt later. De minister wil daarvoor onder meer onderzoek van de Onderzoeksraad voor Veiligheid afwachten.Dan wordt er ook meer duidelijk of er helmplicht komt en of een rijbewijs nodig zal zijn om de bolderkar te besturen.


'Onbekende artiest naar het Songfestival niet raar'

Is Duncan Laurence Ilses ultieme wraak?

Duncan Laurence gaat voor Nederland naar Tel Aviv / ANP

Foto van 'Anne Kersten'

1 UUR

Duncan Laurence gaat Nederland vertegenwoordigen op het songfestival in Tel Aviv. Nadat het nieuws bekend werd, gonsde vooral de vraag ‘wie is hij’ rond. Inmiddels weten we dat de 24-jarige Duncan de Moor in 2014 meedeed aan The Voice of Holland en het onder begeleiding van coach Ilse de Lange tot de halve finale schopte. Dat moet je even onthouden, want dat is namelijk belangrijk.

Ilse is namelijk degene die Duncan heeft voorgedragen bij de selectiecommissie. En vanaf hier kunnen er volgens Songfestival-expert Richard van de Crommert twee soorten verhalen verteld worden.

Niet vreemd


Australiër bekent doodrijden Nederlandse Gitta

De 27-jarige Scheenhouwer fietste op 12 augustus door Melbourne, toen ze werd geschept door de auto van met de Australiër erin. Foto: Colourbox

Foto van 'Metro en ANP'

1 UUR

https://www.theage.com.au/melbourne-news/family-of-dead-cyclist-say-she-had-been-living-her-melbourne-dream-20180820-p4zyik.htmlDe man die in augustus de Nederlandse Gitta Scheenhouwer in Melbourne doodreed, heeft in de rechtbank schuld bekend, zo melden Australische media. Hij was aangeklaagd voor rijden zonder rijbewijs, roekeloos rijden en autodiefstal.

Gestolen voertuig

De 27-jarige Scheenhouwer fietste op 12 augustus door Melbourne, toen ze werd geschept door de auto met de Australiër erin. Het voertuig was gestolen.


Gegevens delende KVK wint Big Brother Award

KVK/ANP

Foto van 'Kasper Hermans'

GISTEREN

Vooral voor veel zzp'ers zal het voelen als - een beetje - gerechtigheid: De Kamer van Koophandel is de grootste privacyschender van Nederland, vindt het publiek, en daarom krijgt de instantie dit jaar de Big Brother Award. Die werd dinsdag uitgereikt door de organisatie Bits of Freedom, die zich inzet voor privacy.

Doorverkoop

Alle bedrijven in Nederland moeten zijn ingeschreven bij de Kamer van Koophandel. Dat zijn niet alleen de grote ondernemingen en het midden- en kleinbedrijf, maar ook zelfstandigen die vanuit huis werken. De Kamer van Koophandel verkoopt de gegevens van bedrijven door. Daardoor worden zzp'ers thuis aan de lopende band gebeld door bedrijven die bijvoorbeeld elektriciteit aanbieden. ,,Zzp'ers zijn echt heel erg boos op de Kamer van Koophandel. We leven in een samenleving waar steeds meer mensen zzp'er zijn, en die hebben allemaal last van de directe en vervelende manier waarop die bedrijven te werk gaan'', verklaart Bits of Freedom.


Lees de besneeuwde Metro van 23 januari nu al online

ANP

Foto van 'Kasper Hermans'

GISTEREN

In het Dagblad Metro van 23 januari vind je uiteraard van alles over de eerste echte winterdag van het jaar. Vooral wordt er gekeken naar het OV (waarom ligt in een keer 'alles' plat), het Nederlands record filerijden en natuurlijk wat mooie plaatjes.

Verder starten we een reeks over oude gebouwen met nieuwe bestemmingen en zijn er producties over het vlees van de Oostvaardersplassen, het consumentenvertrouwen en het vliegticketrecord.


Sudoku van de dag

Foto van 'Metro'

11 DEC 2018

Speel hier elke dag gratis een uitdagende Sudoku, aangeboden door Denksport. De Sudoku werkt als volgt: vul het diagram zo in, dat in elk blok van 3x3 vakjes de getallen 1 tot en met 9 één keer voorkomen.


Marktplaats gaat illegale verkoop en handel tegen

ANP

Foto van 'Kasper Hermans'

GISTEREN

Marktplaats gaat met de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) samenwerken om de verkoop van illegale producten en verboden handel aan te pakken. Het gaat dan om bijvoorbeeld dieren, verboden chemicaliën, planten en voedingssupplementen die steeds vaker online worden aangeboden.

Inspecteurs van de NVWA zullen het direct bij de website melden als ze dergelijke dingen zien op Marktplaats zien, waarna deze versneld zullen ingrijpen. Aanbieders die vaker worden betrapt op deze handel zullen hun account geblokkeerd zien worden. Ook wordt de consument aangespoord om hier meer op te letten.

Marktplaats deed hier afgelopen jaar al een proef mee en daardoor werden er meer dan honderd advertenties offline gehaald. Hierin werden onder meer illegaal rattengif, onkruidverdelgers en illegale diersoorten, zoals de blauwe floridakreeft, aangeboden.


PVV, SP en VVD het luidruchtigst in de Tweede Kamer

ANP

Foto van 'Kasper Hermans'

GISTEREN

In de Tweede Kamer manifesteren de partijen PVV, SP en VVD zich als de meest luidruchtigen. Dat stelt taalkundige Siemon Reker. De wetenschapper bestuurde tal debatverslagen uit de periode 1950 tot 2017.

Hij ging niet zozeer in op de inhoud van de debatten, maar wel op bijzondere woorden en uitdrukkingen de gebruikt werden door de politici en schreef zijn bevindingen op voor het boek Dat gezegd hebbend.

Keurige regering


Consumentenvertrouwen is gedaald, hoe kan dat?

Consumentenvertrouwen gedaald, maar wat betekent 't?

Zodra het koopgedrag van de consument afneemt en men dus minder koopt, worden vooral sporadische uitgaven een halt toegeroepen. Foto: ANP

Foto van 'Naomi Defoer'

GISTEREN

Dat het consumentenvertrouwen een grootste daling in ruim zeven jaar laat zien, wil nog niet zeggen dat er minder wordt gewinkeld. Sterker nog: er wordt meer gekocht. Dat blijkt allebei uit cijfers van het CBS.

Hoewel je zou denken dat de wekelijkse shop-sessies per direct uit de agenda's geschrapt worden, gebeurt het tegenovergestelde. In november vorig jaar hebben we met z'n allen zelfs twee procent meer besteed dan in november 2017. Wat betekent een dalend consumentenvertrouwen nu precies?

„Dat betekent eigenlijk twee dingen”, legt Peter Hein van Mulligen, hoofdeconoom van CBS uit. „De consument heeft niet alleen minder vertrouwen gekregen in zijn eigen individuele financiële situatie, maar ook in de algemene economische situatie."


Op vakantie in Ethiopië: 5x dit kun je doen

Op vakantie in Ethiopië: 5x dit kun je doen

Er zijn maar weinig landen met zoveel variatie in hoogte als Ethiopië. Foto: Unsplash.

Foto van 'Maartje Hensen'

GISTEREN

Niemand reist helemaal naar Ethiopië om alleen de hoofdstad Addis Ababa te bezoeken. Er is een bekend museum met de resten van een van de eerste mensen ter wereld (Lucy) en een aantal gave traditionele restaurants. Maar voor de tofste dingen moet je een stuk verder het land in reizen. Inmiddels heb ik het prachtige land al vier keer bezocht en ik deel graag mijn toptips met je!

Dagtrip naar Bishoftu

Als je niet zolang de tijd hebt, maar wel iets buiten de hoofdstad wil zien, is een tripje naar Bishoftu (voorheen Debre Zeit) een aanrader. Dit is voor veel mensen uit de stad de perfecte plek om tijdens het weekend om even lekker te relaxen. Je kunt hier een aantal geweldige (krater)meren vinden en wij hebben een paar keer heerlijk zitten te genieten bij het Bobagaya-meer.


Supreme Court: Trump mag transgender weren uit leger

Transgenders die actief zijn (geweest) voor het Amerikaanse leger/ANP

Foto van 'Kasper Hermans'

GISTEREN

Het Amerikaanse hooggerechtshof geeft de Amerikaanse president Donald Trump toestemming om transgenders te weren uit het Amerikaanse leger. Het hof veegde daarmee uitspraken van drie lagere rechtbanken van tafel die de maatregel eerder verboden.

Andere gang van zaken

Trump stapte naar het hooggerechtshof omdat hij geen behandeling door federale hoven wilde. Dat zou de eigenlijk procedure zijn geweest, maar dat duurde volgens Trump te lang.


Recorddrukte: ANWB meet bijna 2300 kilometer file

ANP

Foto van 'Kasper Hermans'

GISTEREN

Heb je dinsdag na je werk in de file gestaan? Je bent niet de enige. Wel in tegendeel. De ANWB spreekt nu al van de heftigste spits ooit. Op het drukste punt kwart voor zes gaf de site van de ANWB een lengte van maar liefst 2.296 kilometer file aan. Later werd dit in de officiële berichtgeving teruggebracht tot 2.287 kilometer om tien over half zes.

Keer anderhalf

Daarmee wordt het oude filerecord verbroken en dik ook! Dat stond tot vandaag namelijk op 1.461 kilometer en dateert van 11 december 2017, een stijging dus van ruim vijftig procent. Destijds gold er code rood en was er zware sneeuwval in het land.


IJs waait van rijdende vrachtauto door voorruit auto

ANP

Foto van 'Kasper Hermans'

GISTEREN

De winter zorgt ervoor dat je je auto goed moet krabben. Dat geldt niet alleen voor personenauto's, maar ook voor vrachtwagens. Helaas is het lastig om de bovenkant te krabben en dat kan levensgevaarlijke situaties opleveren.

Zo bleek dinsdag wel aan het begin van de dijk tussen Enkhuizen en Lelystad. Daar raakte een automobilist gewond, nadat er een stuk ijs van de vrachtwagen vlak voor hem viel en door de voorruit vloog.


Oscar-nominaties: zwart-witfilm Roma scoort er tien

ANP

Foto van 'Kasper Hermans'

GISTEREN

De nominaties voor de Academy Awards - beter bekend als de Oscars - zijn vrijgegeven. Over een dikke maand (op 24 februari) zullen de awards ook daadwerkelijk worden uitgereikt.

Acht in de race

Het belangrijkste is natuurlijk de award voor beste film, waarvoor er nog acht films in de running zijn. Black Panther, BlacKkKlansman, Bohemian Rhapsody, The Favourite, Green Book, Roma, A Star Is Born en Vice zijn de genomineerden.


Vertraging reddingsactie Spaanse peuter Julen.

Reddingsactie Julen vertraagd, 'hooguit nog 24 uur'

Vertraging reddingsactie Spaanse peuter Julen. Foto: ANP.

Foto van 'Metro'

GISTEREN

Nieuwe omstandigheden vertragen de redding van de Spaanse peuter Julen Jiménez. De reddingwerkers zijn erachter gekomen dat de tunnel waar de buizen in moeten, te klein is. Deze laatste fase van de redding duurt volgens Ángel García Vidal, coördinator van de operatie, nog maximaal 24 uur.

Buizenstelsel

Het reddingsteam is op dit moment bezig met het buizenstelsel en het verstevigen van de tunnel zodat deze niet instort. De tunnel waar de buizen in moesten, waren namelijk te klein waardoor ze vast konden komen te zitten. Daarom moet de tunnel vergroot worden.


‘Chris Brown opgepakt in Parijs’

De zanger wordt verdacht van verkrachting / EPA

Foto van 'Metro en ANP'

GISTEREN

Chris Brown is maandag opgepakt in Parijs. De Amerikaanse zanger wordt verdacht van verkrachting, zegt een bron binnen de politie tegen persbureau Reuters.

Onderzoek

Het tijdschrift Closer berichtte eerder al dat de Franse autoriteiten een onderzoek waren begonnen naar de zanger. Een 24-jarige vrouw zou hem hebben beschuldigd van verkrachting.