In het nieuws

Likeability of5

Opmars jeugdboa: 'we zijn géén nepagentjes!'

Jeugdboa's in actie / www.jeugdboa.nl

Foto van 'Iris Hermans'

5 NOV 2018

Je komt ze steeds meer tegen, op straat en in de krant: de jeugdboa, in hun blauwzwarte jack met Handhaving erop. ,,We zijn géén afgekeurde agenten.” Ze kennen de taal van de straat, en niet alleen door het laatste nummer van Boef.

Boks ouwe

Een laatste teug wordt uit het energiedrankblikje genomen en op de grond gegooid, naast de zes andere. Iemand zit op een stilstaande scooter en rolt een joint. Hij claxonneert naar twee ‘kegs’ die voorbij lopen en vanonder z’n grote capuchon knikt hij naar het tweetal in blauwzwarte jacks op de fiets, ,,daar heb je ze weer...” Iets later staan de jeugdboa’s bij het groepje. Alles goed? Handen worden geschud, en zelfs een enkele boks wordt gedaan. Na een praatje, wijzen de jeugdboa’s op het afval op de grond. Wel even opruimen hè?

Buitengewoon

Zomaar een potentiele scène met als locatie een probleemwijk en hoofdrolspelers de jeugdgroep en de jeugdboa’s, die de regie weer in handen willen krijgen. Met wat humor, veel interesse, maar ook een waarschuwing waar nodig, benaderen de buitengewone ambtenaren het groepje dat door de gemeente wordt bestempeld als overlast veroorzakende hangjongeren en waarvoor ze de jeugdboa’s hebben ingezet, als aanvulling op de politie en jongerenwerkers.

Noordwijk

Als je erop gaat letten, kom je het woord steeds vaker tegen in nieuwsberichten, meestal gecombineerd met hangjongeren en probleemwijken. Vorige week nog in het Noordwijkse Boerenburg, maar als je daar over wil schrijven, moet je bij de communicatieafdeling van de gemeente Noordwijk zijn, zo wordt verteld, want ze maken onderdeel uit van een keten. De jeugdboa wordt ingezet om de overlast terug te dringen van jeugdgroepen, en dit kan variëren van afvaldumpers tot drugsdealers. De groepen worden in kaart gebracht, eventueel ontwricht en waar mogelijk oplossingen bedacht.

Mooi man!

,,Het is een prachtig mooi vak.” Een van de breinen achter de jeugdboa’s, is Patrick Smelt. Hij is onder meer politieagent en jongerenwerker geweest en schreef het boek Straatcultuur. Samen met Winny van der Wal,  eveneens voormalig (wijk)agent, zette hij Straatcontact.nl op, waaruit het fenomeen jeugdboa zo’n zes jaar geleden werd geboren. Smelt legt het vol enthousiasme uit met vele theoretische begrippen en voor een leek ietwat ingewikkelde niet heel veel zeggende termen, maar waar het op neerkomt is dat ze verschillende methodieken en trainingen hebben ontwikkeld, waarmee een ‘gewone boa’ zich in een jaar kan specialiseren tot jeugdboa.

He rooie...

Of de jongeren hen wel serieus nemen? Tja. Niet altijd natuurlijk, ,,ze proberen je te testen.” En ook wel te pesten. ,,Hé nepagentje”, horen ze vaak. ,,Afgekeurd voor het echte werk?” Of als iemand een opvallende tattoo heeft, of rood haar, grote voeten of neus, wordt daar iets over gezegd. ,,Je kunt het wel vergelijken met een gemiddelde schoolklas waarin ook van alles wordt geroepen en uitgeprobeerd op het schoolplein, kijken hoe ver ze kunnen gaan.” Heel ver in principe, verbaal dan, want de jeugdboa laat zich niet gek maken. Als dat namelijk zou gebeuren, en boos wordt op een jongere ‘of hem zelfs flipt’, dan is het hele moment weg, ,,een band opbouwen en vertrouwen winnen kun je dan wel vergeten.”

Ibesh

Veel dingen worden verkeerd begrepen door de buitenwereld, weet hij intussen wel. Zo is Ibesh een woord dat je om de oren vliegt, op de straten in bepaalde wijken. Politie in Marokkaanse straattaal. Niets meer, niets minder, ,,maar als je dat niet weet en denkt dat het negatief wordt bedoeld en ze hierop aanspreekt, heb je de poppen aan het dansen.”

Boef

Ondanks dat ze ‘niet van de straat’ zijn, kennen ze wel de taal van de straat, vervolgt jeugdboa-coach Smelt. Hoe? Simpel: door goed te luisteren en gewoon te vragen, wanneer je met ze praat. Bij de ouders thuis (,,daar gedragen ze zich vaak heel anders dan op straat”), of in een buurthuis bijvoorbeeld, ,,vinden de jongeren juist alleen maar leuk, om hun taal te kunnen overbrengen.” En hij heeft nog een bron, zegt hij met een knipoog ,,luister gewoon het nieuwste nummer van Boef en je bent weer helemaal bij!”

Interesse

Als het contact is gelegd, is het tonen van interesse en het doorvragen van groot belang. Dat bleek laatst nog in het buurthuis, vervolgt hij, waar een aspirant jeugdboa in gesprek was met een jongen. ,,Hij barstte in huilen uit toen ze oprechte interesse toonde en meer van hem wilde weten.” Zo gaat het natuurlijk lang niet altijd en gebeurt het ook vaak dat jongeren totaal niet welwillend zijn, of zelfs agressief worden als ze de boa’s in hun blauwzwarte jack weer aan zien komen fietsen. Gelukkig staan ze er dan niet bij als jan met de korte achternaam en al hebben ze er dan geen in de hand, ze hebben wel een stok achter de deur. ,,De mogelijkheid om door te pakken.” Dus mét bevoegdheden om jongeren eventueel te kunnen beboeten, een thuisgesprek aan te gaan of zelfs op te pakken,  ,,en dat weten ze.”

Verbeterpunt

Hun bevindingen geven ze aan binnen de lokale keten. ,,Als zo’n jochie laat blijken dat-ie geholpen wil worden, geven wij dat door aan een jongerencoach.” Maar daar gaat het vaak mis, ,,er gaat te veel tijd overheen, waardoor hij weer afhaakt.” Omdat hij dan weer te veel wordt beïnvloedt door het negatieve kopstuk van z’n hanggroep bijvoorbeeld, die vaak zeer bepalend is voor de groepsdynamiek. Gemiste kans en Smelt zucht even, ,,de samenwerking tussen instanties kan zo veel beter.”

Halfvol

Je kunt wel stellen dat jeugdboa’s iets willen veranderen in de maatschappij. ,,Klinkt beetje wollig misschien, maar het is zo dat we allemaal een verschil willen maken.” Het zijn de halfvolle glazen-types, want een optimistisch geloof in een betere toekomst is hun gemeenschappelijke deler. Evenals het willen helpen van mensen. De vraag naar jeugdboa’s door gemeentes stijgt en de organisatie is dan ook op zoek naar nieuwe jeugdboa’s. Op de vraag of het een idee is om vroegere probleemjongeren en/of die met een migratieachtergrond als jeugdboa in te zetten, zodat nog gemakkelijker contact kan worden gelegd, wordt neutraal gereageerd. Kan zeker, ,,maar we kijken niet naar kleur, geloof of achtergrond, mensen moeten een boa bevoegdheid hebben en daarnaast vooral veel zin erin hebben.” Een harde huid is ook wel handig, want er komt wel eens een scheldwoord of wat voorbij en ze moeten van fietsen houden, ,,daar zitten we nogal veel op.”

BoA hè?

Nooit saai, omschrijft hij zijn vak. Vorige week had-ie nog iets grappigs. ,,Stond ik op straat met wat jongens die telkens boa hè, riepen als ze wegliepen.” Hij dacht: zitten ze me nou te fucken? Na de zoveelste boa hè, besloot hij ernaar te vragen. ,,Bleek het iets heel anders te betekenen. We Bellen Of Appen hè?”


like
user_e82c51ac7c4fe42a88ddb7cdf362706eb806fdb0_avatar

Jumbo helpt eenzame mensen met speciale 'kletskassa'

Foto ter illustratie. / ANP

Foto van 'Daisy Heyer'

GISTEREN

Je kent het wel: je staat bij de supermarkt en voor je staat een omaatje uitgebreid te praten met de caissière. Jumbo Vlijmen heeft besloten speciaal voor de klanten die behoefte hebben aan wat extra tijd door middel van een praatje een eigen kassa te openen: de kletskassa.

Naast de kletskassa opende de supermarkt ook een speciale koffiehoek voor eenzame ouderen en anderen die contact zoeken met buurtgenootjes. Dat is niet geheel nieuw: de meeste Albert Heijn-filialen hebben al jaren een koffiehoek en ook andere supermarkten geven al een tijdje gratis koffie weg aan mensen die wat langer willen keuvelen in de supermarkt. Daarnaast hebben ze in Den Haag bij Albert Heijn-filialen een 'luisterend-oor-medewerker' en worden er bij diverse supermarkten zoals Dirk van de Broek statiegeldopbrengsten weggegeven aan initiatieven als het Ouderenfonds.

Niet te bleu


Gigantische kwal gespot bij Engelse kust

Foto van 'Daisy Heyer'

GISTEREN

We weten dat er grote kwallen op deze planeet zijn, maar meestal zijn die niet echt in de buurt te vinden. Dat lijkt te gaan veranderen. Recentelijk is er namelijk een gigantische kwal gespot bij de westkust van het tropische... Engeland?!

Duiker en bioloog Lizzie Daly kwam oog in oog te zwemmen met het gigantische beest, dat in de buurt van Falmouth zwom. Er is een fantastische foto gemaakt van de Daly en de kwal. ,,Wat een fantastische ervaring", vertelt ze aan CNN. „Ik weet dat er kwalen zijn die heel groot kunnen worden, maar zoiets als dit heb ik nog nooit gezien."


Thijs gaat nooit zonder oordoppen op pad

Thijs gaat nooit zonder oordoppen op pad

Thijs van der Valk.

In samenwerking met VeiligheidNL

6 JUL 2019

Ze helpen je langer te feesten, zorgen dat je je vrienden beter kan verstaan en voorkomen gehoorschade: oordoppen met muziekfilter. Steeds meer mensen die naar een concert of festival gaan dragen deze doppen. Zo ook Thijs van der Valk (23) uit Utrecht, een van de ambassadeurs van de Plug in Party on Movement. In dit interview legt hij het belang van het dragen van oordoppen met muziekfilter uit.

Thijs, waarom ben jij oordoppen met muziekfilter gaan dragen?

Om mijn oren te beschermen tegen harde muziek, zonder dat dit ten koste gaat van de kwaliteit van het geluid.


Toerist die stenen naar slapende panda gooit betrapt

Foto van 'Daisy Heyer'

GISTEREN

Een tweetal toeristen is betrapt op het gooien van stenen naar een reuzenpanda in een Chinese dierentuin. De toeristen gooiden de stenen omdat ze hoopten dat de panda - die lag te dommelen - op deze manier wakker werd.

Het incident werd gefilmd in de dierentuin van de Chinese hoofdstad Beijing. Gelukkig werd het arme beest niet geraakt, maar een persoon die het voorval per ongeluk filmde was not amused. Het filmpje werd geupdate op Weibo, een social media-kanaal dat gebruikt wordt in China.


'Gemeenten moeten vieze kledingbakken aanpakken'

Verzamelcontainer van kleding voor het goede doel in 2010. / ANP

Foto van 'Metro en ANP'

GISTEREN

Gooi jij wel eens kleding in textielbakken? Het blijkt dat de kleding soms zo vies wordt door huisvuil dat in bakken wordt gegooid, dat de kleding onbruikbaar wordt. Dat moet veranderen, vindt staatssecretaris Stientje van Veldhoven van Milieu. Producenten en gemeenten moeten aan de slag om ervoor te zorgen dat ingeleverde kleding beter kan worden hergebruikt.

De bewindsvrouw vindt het een 'slechte zaak' dat textielbakken soms zo vervuild zijn dat kledinginzamelaars er niks meer mee kunnen. De Vereniging Herwinning Textiel (VHT) sloeg maandag alarm over het feit dat huishoudelijk afval en zelfs chemische middelen steeds vaker in kledingbakken terechtkomen. Ingeleverd textiel wordt daardoor ongeschikt voor hergebruik.

Oplossing


Afschuwelijk ongeluk in pretpark: drie doden

De attractie waarbij het gruwelijk mis ging. / Videostill YouTube DeshGujaratHD

Foto van 'Daisy Heyer'

GISTEREN

Een afschuwelijk ongeluk in een attractiepark in India, waarbij de attractie afbrak, heeft aan drie mensen het leven gekost. Nog eens 29 mensen raakten (zwaar) gewond.

Onderzoek

Het gaat om een ronddraaiende attractie, Discovery, die heen en weer beweegt. De attractie staat in het attractiepark Kankaria Adventure Park in het Indiase Ahmedabad. Op beelden van het ongeluk is te zien hoe die attractie op ongeveer 10 meter hoogte al draaiend afbreekt en naar beneden valt. Er zaten op dat moment 32 mensen in. De autoriteiten hebben een onderzoek gestart naar hoe het ongeluk heeft kunnen gebeuren.


KFC wil zich inzetten voor beter kippenleven

Foto ter illustratie. / ANP

Foto van 'Ingelise de Vries'

GISTEREN

Mocht je wel eens hebben opgezocht hoe kipnuggets worden gemaakt, dan weet je dat het niet de meest diervriendelijke productie is. De vleesindustrie is sowieso niet erg leuk voor de dieren in kwestie en daar moet wat aan gebeuren. Dat vindt het fastfoodketen Kentucky Fried Chicken (KFC).

Het bedrijf heeft als eerste restaurant in de fastfoodsector de Better Chicken Commitment getekend. Het welzijn van de kippen die worden verwerkt door de keten, moet hiermee worden verhoogd. Het convenant wordt gesteund door de grootste dierenwelzijnsorganisaties in Europa.

Geen plofkippen meer


Likeability of3

Verouderingsapp ineens weer razend populair

Met FaceApp maak je jezelf en je vrienden een stuk ouder / Pexels

Foto van 'Metro'

GISTEREN

De app FaceApp is sinds dit weekend ineens weer razend populair. En niet onterecht: de app beantwoordt namelijk de vraag hoe jij er over een jaartje of dertig uitziet. Echter is er één heel groot nadeel aan de app: hij zou niet veilig zijn.

Wil je weten of je een beetje mooi oud gaat worden? Dan lijk het alsof FaceApp de uitkomst biedt. Natuurlijk is de app niet accuraat, maar erg grappig is het wel. Dit weekend deelden heel wat beroemdheden massaal de oudere versie van zichzelf.

Oude mensen


dislike
user_ea54b30544394f14d8c1bd9b380c7cf0ff182d02_avatar

Likeability of5

Sudoku van de dag

Foto van 'Metro'

GISTEREN

Speel hier elke dag gratis een uitdagende Sudoku, aangeboden door Denksport. De Sudoku werkt als volgt: vul het diagram zo in, dat in elk blok van 3x3 vakjes de getallen 1 tot en met 9 één keer voorkomen.


like
user_29224ea528b8c532bb2b7cf10fd234a319228450_avatar

Trump wil niet-witte vrouwen 'terug' sturen

President Donald Trump / ANP

Foto van 'Metro'

GISTEREN

De president van Amerika heeft zich wederom de woede van een hoop mensen op de hals gehaald. In drie tweets legt hij uit waarom een aantal democratische vrouwen uit het congres 'terug moeten naar hun eigen land'.

'Terug naar eigen land'

„Interessant om te zien hoe 'progressieve' democratische congresvrouwen, die van origine uit landen komen waar de overheden een complete en totale catastrofe, de ergste, meest corrupte en onzinnigste waar dan ook ter wereld zijn (als ze al een functionerende overheid hebben), nu luidruchtig en boos aan de mensen van de United States, de beste en meest machtige natie op aarde, gaan vertellen hoe de overheid gerund moet worden", is de eerste zin die Donald Trump twittert.


De magie van de Vierdaagse: 'Het virus grijpt je'

/ ANP

Foto van 'Anne Kersten'

GISTEREN

Dinsdag in alle vroegte starten de eerste lopers van de 103e editie van de Nijmeegse Vierdaagse. Meer dan 40.000 man loopt. Al tientallen jaren is de mars een begrip in Nijmegen en omstreken. Inmiddels misschien zelfs wel over de hele wereld, aangezien er vanuit de hele wereld lopers toestromen om mee te doen aan The Walk of the World.

Zelfs de organisatie van de Vierdaagse vraagt zich nog steeds af wat de magie van de mars nou precies is. „Dat als die mensen uit de hele wereld naar Nijmegen komen om deel te nemen, dat is toch prachtig”, vertelt marsleider Henny Sackers. Zelf heeft hij maar liefst 25 keer meegelopen, voordat hij de wandelschoenen in de boom hing en de organisatie in ging.

Verbinding


Likeability of5

Gevaarlijke links van oplichters op Marktplaats

Het hoofdkantoor van Marktplaats / ANP

Foto van 'Metro en ANP'

GISTEREN

Mocht je een fanatiek gebruiker zijn van Marktplaats, dan is het hoog tijd om goed op te letten hoe je geld overmaakt. De verkoopwebsite waarschuwt namelijk voor gevaarlijke links. Politie, banken en de site slaan de handen ineen om oplichters tegen te gaan.

Vaak wordt door oplichters gevraagd even een cent over te maken zodat 'ze zeker weten dat je bent wie je zegt dat je bent'. In werkelijkheid kom je op een nagemaakte bankwebsite terecht waar je je wachtwoord en gebruikersnaam invoert. Op die manier kunnen dieven op de echte website inloggen en geld stelen.

Veel oplichtingspogingen


like
user_efcd852549743145183f6e8ce91567eb56ec3156_avatar

Vijf jaar na MH17: 'Er is geen dag voorbij gegaan'

Het Nationaal Monument MH17 / ANP

Foto van 'Anne Kersten'

GISTEREN

Vijf jaar geleden, op 17 juli 2014, komt er tegen 15.45 uur nieuws binnen dat de Nederland op zijn kop zet. Een vliegtuig, dat eerder die dag vanaf Schiphol vertrokken is, is neergestort bij de grens tussen Oekraïne en Rusland. Alle 298 inzittenden komen om het leven. In de week van 15 juli wordt stilgestaan bij dit drama. Op woensdag 17 juli vindt in Vijfhuizen de officiële herdenking plaats, bij het Nationaal Monument MH17.

Dat er vijf jaar voorbij is kan er bij Hans de Borst eigenlijk niet in. Hij verloor zijn dochter Elsemiek (17) op 17 juli 2014, maar dat voelt nog steeds als de dag van gisteren. „Ik zag op de agenda staan dat het alweer vijf jaar geleden is, maar het voelt alsof er amper tijd voorbij is gegaan.” Niet dat hij 24 uur per dag met MH17 bezig is, maar het houdt hem wel bezig. „Het is een belangrijk onderdeel van mijn leven.”

Elsemiek de Borst / Eigen foto


Nederlandse jongen glipt door beveiliging Heathrow

De jongen stond al in het vliegtuig / ANP

Foto van 'Metro en ANP'

GISTEREN

Een Nederlandse jongen van 12 heeft voor flink wat commotie gezorgd in Londen. Het kind wist namelijk door de beveiliging van de Britse luchthaven Heathrow te glippen. Hij heeft de Britse beveiliging daarmee flink in verlegenheid gebracht.

Vliegtuig ontruimd

Volgens The Telegraph gaat het om een Nederlandse jongen die zonder zijn ouders op reis was. Hij stond al in het vliegtuig van British Airways dat op het punt stond te vertrekken naar Los Angeles toen hij werd gesnapt. De jongen weigerde zijn boarding pass te laten zien aan de stewardessen die hem naar zijn stoel wilden wijzen. Hij is meegenomen door Britse agenten.


Sinds het leenstelsel wonen studenten langer thuis

Steeds mindere studenten wonen op zichzelf / ANP

Foto van 'Metro en ANP'

GISTEREN

Een paar jaar geleden was het bijna logisch: na je havo- of vwo-examen ga je studeren én op kamers. Het wordt steeds minder normaal. Niet alleen minder jongeren gaan het huis uit, ze gaan ook minder snel. Dat blijkt uit cijfers van het CBS. De daling valt samen met de invoering van het leenstelsel in 2015.

Steeds minder op kamers

In 2014, een jaar voor de invoering van het stelsel, woonde ruim 44 procent van de universitaire studenten binnen vier maanden na het begin van de opleiding op kamers. Het jaar daarna is dat percentage gedaald naar ruim 26 procent en in 2018 is dat teruggelopen naar 18,5 procent.


Kinderen maken roadtrip van 900 km in Australië

De kinderen reden 900 kilometer over de Australische wegen / Pexels

Foto van 'Metro en ANP'

GISTEREN

Kinderen hebben nog wel eens de neiging om op avontuur te gaan. Vaak een goed plan, maar in Australië werd het avontuur van vier kinderen net even te groot. Ze reden ruim 900 kilometer in de auto van hun ouders.

Twee jongens van dertien, één van veertien en een meisje van tien besloten dit weekend in een grote Nissan Patrol uit 2004 te stappen met niets anders op zak dan vishengels en wat geld. De ontdekkingsreizigers vertrokken vanuit hun woonplaats Gracemere in de staat Queensland. Pas bij Grafton in New South Wales - ruim 900 kilometer verderop - werden de jonge avonturiers door de politie onderschept.

Niet betaald voor benzine


Boerin Steffi en Roel: een jaar later

Boerin Steffi en Roel uit het vorige seizoen Boer zoekt Vrouw, op de plek waar het een jaar geleden allemaal echt begon... / Janneke Meulenpas Fotografie

Foto van 'Iris Hermans'

GISTEREN

Metro’s Iris toog weer naar erve Verhagen en liep met boerin Steffi en Roel over het zandpad waarop ze elkaar de liefde verklaarden. Precíes een jaar geleden. ,,Het ging zo houten klazerig toen...” En ze hebben nieuws!

Op haar boerenfluit

BEKIJK OOK


Grapperhaus, drugs en festivals: slechte combi
Likeability of5

Grapperhaus, drugs en festivals: slechte combi

Minder festivals leiden volgens minister Grapperhaus tot minder drugscriminaliteit. Daar zijn de meningen ernstig over verdeeld. Foto: ANP - Robin Utrecht

Foto van 'Tim van der Steen'

GISTEREN

Minder festivals als wapen om de drugscriminaliteit te bestrijden. Dat opperde minister Ferdinand Grapperhaus van Justitie en Veiligheid. Het verkeerde middel voor het beoogde doel; dit is waarom.

Er is momenteel een drugsbeleid op festivals, maar dat blijkt volgens Grapperhaus niet te handhaven. Het idee is dat mensen die middelen mee hebben voor eigen gebruik (illegaal, maar niet direct strafbaar) worden weggestuurd als zij betrapt worden. Is de meegebrachte drugsvoorraad te groot (geschikt voor de verkoop dus), dan word je afgevoerd en ben je wel strafbaar.

Dat beleid werkt volgens de minister niet. Waarom? De politie heeft veel te weinig mankracht om het uit de klauwen gelopen aantal festivals te controleren. De oplossing: minder festivals, dan kan er weer gecontroleerd worden en wordt het drugsgebruik ontmoedigd. Dat zou dan weer zoden aan de dijk zetten in de bestrijding van drugscriminaliteit.


like
user_ea54b30544394f14d8c1bd9b380c7cf0ff182d02_avatar

We geven de overheid een zes, is dat terecht?

We geven de overheid een zes, is dat terecht?

Het belangrijkste verbeterpunt voor de overheid in de toekomst is ‘versimpelen’: begrijpelijke taal en eenvoudige procedures, het liefst via één loket. Foto: ANP.

Foto van 'Amarins de Boer'

GISTEREN

Ingewikkeld, ver weg en complex. Zo noemen Nederlanders hun relatie met de overheid. We geven de overheid maar een schamel zesje.

De service van overheidsinstanties als de Belastingdienst, het UWV en het CBR moet flink verbeteren. Dat blijkt uit onderzoek uitgevoerd door Kantar en in opdracht van de Nationale Ombudsman. Daarbij werd gevraagd naar onze verwachting van de overheid in 2030.

Belangrijkste verbeterpunten: de overheid moet eenvoudiger en begrijpelijker. De ondervraagden willen het gevoel hebben dat ze serieus worden genomen en willen een overheid die snel reageert en kennis heeft van zaken. Is het echt zo slecht gesteld of verwachten we te veel van de overheid?