Metro en ANP
Metro en ANP Nieuws 15 nov 2018
Leestijd: 2 minuten

Na akkoord brexit mogelijk motie van wantrouwen May

Na het bereiken van het akkoord over de brexit is de uitgangspositie van Theresa May in het Britse parlement aanzienlijk verslechterd. De Britse premier kreeg woensdagavond na urenlang beraad haar kabinet achter zich wat betreft het akkoord met de EU. Meteen volgden echter de berichten dat niet alle leden van het kabinet zich konden vinden in het akkoord. Nu blijkt dat de conservatieve pro-brexit parlementariër Jaboc Rees-Mogg een motie van wantrouwen gaat indienen tegen Therese May als leider van de Conservatieve Partij.

Opstand binnen de partij

Donderdag kwam het Britse parlement bijeen om te praten over het akkoord. Na het aftreden van Dominic Raab, de minister voor brexitzaken – volgens hem vormen de gemaakte afspraken „een gevaar voor de integriteit van Groot-Britannië”- volgden minister Esther McVey ( Arbeid en Pensioenen) en de onderministers Suella Braverman (brexitzaken) en Shailesh Vara (Noord-Ierse zaken). Britse media speculeren dat er sprake is van een opstand binnen de Conservatie partij van May.

Rees-Mogg zei donderdag na het brexitdebat in het parlement May niet langer te kunnen steunen. Hij heeft de steun nodig van 47 partijgenoten uit het lagerhuis om een motie van wantrouwen in stemming gebracht te krijgen. Of die steun er ook komt, is nog onduidelijk. In het Lagerhuis zitten 315 Conservatieven. Om May als partijleider uiteindelijk af te zetten, moeten 158 leden daarvoor stemmen.

Onvrede

Voorafgaand aan het debat namen donderdagochtend vijf leden van het Britse kabinet al ontslag uit onvrede over de concept-brexitdeal die de regering met de Europese Unie heeft onderhandeld.

Rees-Mogg, partijgenoot van premier May, verklaarde deze week al niet voor de deal te kunnen stemmen, omdat May niet levert wat ze beloofde. Hij riep andere partijgenoten van de premier op zijn voorbeeld te volgen. Britse media berichtten al dat ontevreden ‘brexiteers’ binnen de partij een interne opstand tegen het leiderschap van May overwogen.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang twee keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
Na akkoord brexit mogelijk motie van wantrouwen May
Sluiten