Metro en ANP
Metro en ANP Nieuws 29 nov 2018 / 18:59 uur

Minister Engelshoven wil in debat met Johan Derksen

Naar aanleiding van de homo-onvriendelijke uitspraken van Johan Derksen in het programma Veronica Inside, liet minister Ingrid van Engelshoven (Emancipatie) donderdag weten in debat te willen gaan met de voetbalpresentator. „Ik vind zijn uitspraken pijnlijk” aldus de minister.

Wat snap je nou niet?

De opvattingen van Derksen vormen de basis van de hashtag #SorryJohan, waarmee de lhbt’ers op Twitter hun persoonlijke verhalen delen. Ook de minister roert zich in de discussie om op te komen voor de homogemeenschap, zegt ze. Van Engelshoven: „Kennelijk vindt Johan Derksen het buitengewoon grappig, maar het raakt mij. Hij doet er heel veel mensen pijn mee. Dat vind ik onnodig.”

„Ik wil graag in debat met Johan Derksen om te vragen waarom hij zich zo opstelt. Want snap je nou niet dat je mensen met je uitspraken kwetst en snap je nou niet dat je mensen hiermee niet helpt om uit de kast te komen? We hebben in Nederland helaas nog steeds de situatie dat we in de wet vinden dat iedereen gelijk is, maar dat heel veel mensen homoseksualiteit liever niet zien. Dat bevestigt hij, en dat vind ik ontzettend jammer. Ik hoop dat er een moment komt dat hij met mij het gesprek daarover aangaat.”

Thuis voelen op voetbalveld

De minister spreekt Derksen aan op zijn voorbeeldfunctie als commentator in een talkshow. „Ik vind het erg dat dit in Nederland gebeurt. Ik bekijk het ook vanuit het oogpunt van de 16-jarige jongen thuis op de bank, voetballiefhebber en twijfelt of hij uit de kast zal komen. En dan dit over zich heen krijgt, terwijl hij misschien moet kiezen tussen de liefde van zijn partner en de liefde van zijn ouders. Dat iemand dan dit soort uitspraken doet, vind ik te betreuren."

Van Engelshoven treedt binnenkort in contact met de voetbalbond KNVB. „Ik wil graag de KNVB helpen, zodat alle homo’s, lesbiennes en transgenders zich thuis voelen op het voetbalveld."

In de Metro van morgen lees je zes coming-out verhalen. Want is het uit de kast komen in Nederland eigenlijk wel zo makkelijk?

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Minister Engelshoven wil in debat met Johan Derksen
Sluiten