Julia Onclin
Julia Onclin Nieuws 29 nov 2018
Leestijd: 2 minuten

Michael P. wil getuigen van zijn arrestatie horen

Michael P. wil tijdens het hoger beroep van zijn zaak opnieuw de getuigen horen die betrokken waren bij zijn arrestatie. P. heeft naar eigen zeggen namelijk klappen gekregen, waardoor hij een breuk in zijn schouder opliep. Ook werd hij bedreigd met een politiehond en werd hij bewust niet op zijn rechten gewezen. Dat kwam donderdag naar voren tijdens de regiezitting van zijn hoger beroep.

Hoger beroep

P. werd eerder dit jaar veroordeeld tot 28 jaar celstraf en tbs met dwangverpleging voor de ontvoering, verkrachting en moord op Anne Faber. Hij was het echter niet eens met de uitspraak van de rechter en zijn advocaat Niels Dorrestein ging in hoger beroep. Dorrestein stelt namelijk dat de procedures tijdens de arrestatie van P. niet goed gevolgd zijn. Zo is besloten om P. ,,op indringende wijze” te vragen naar de verblijfplaats van Faber zonder hem eerst op zijn rechten te wijzen.

Michael P. wil getuigen van zijn arrestatie horen
Michael P. wil getuigen van zijn arrestatie horen. Foto: ANP

Dorrestein wil dat onder andere de zaaksofficier en de teamchef van de politie gehoord worden. Dat liet hij donderdag weten tijdens de regiezitting. Tijdens deze zitting komen de onderzoekswensen aan bod, maar wordt niet inhoudelijk op de zaak ingegaan.

Onmenselijk

Het Openbaar Ministerie ziet daarentegen geen reden om iemand van justitie en politie te horen. ,,Als er iemand onmenselijk behandeld is en als er iemand gemarteld is, dan is het Anne.” De advocaat-generaal vindt dat dit hoger beroep gaat over ,,het leed dat P. Anne en haar familie heeft aangedaan” en niet om politieagenten die ,,in het verdachtenbankje” moeten gaan zitten.

Het gerechtshof laat over twee weken weten wat het met de onderzoekswensen doet. Het is de bedoeling om het hoger beroep 28 en 29 mei 2019 inhoudelijk te behandelen. Volgens de advocaten van Michael P. is hij van plan om daarbij aanwezig te zijn. Hij was niet aanwezig bij de regiezitting.

Vermissing

Anne Faber (25) verdween ruim een jaar geleden toen ze aan het fietsen was in de bossen bij Utrecht. Ongeveer twee weken later werd haar begraven lichaam gevonden in de buurt van Zeewolde. De aanwijzingen van de kort daarvoor aangehouden Michael P. zorgden daarvoor.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.