Lisa Vermeij
Lisa Vermeij Nieuws 7 nov 2018 / 16:10 uur

Maak een tijdreis door de historische driehoek

Toeristen weten de Holland boven Amsterdam de laatste jaren steeds beter te vinden. In deze serie: wat vinden zij daar eigenlijk in de Kop van Noord-Holland? In het laatste deel geeft Metro je tips om de geschiedenis van de Gouden Eeuw van Holland boven Amsterdam beter te leren kennen.

Overal ter wereld heeft de Verenigde Oost-Indische Compagnie sporen achtergelaten. In de Noord-Hollandse steden Hoorn, Medemblik en Enkhuizen slenter je langs de havens en imposante panden uit die roemrijke tijd. De geschiedenis van de VOC-steden is nog steeds zichtbaar in vele grachtenpanden, musea, kerken, stadsmuren en havens. Wil je Holland boven Amsterdam beter leren kennen? Maak dan een spannende tijdreis met boot en stoomtram van Enkhuizen-Medemblik-Hoorn. Deze dagtocht begint bij de aanlegsteiger van de boot bij station Enkhuizen.

Sprookjesachtig Enkhuizen

Enkhuizen is een levendige stad aan de Zuiderzee. Enkhuizen is een stad waar de tijd hier en daar stilgestaan lijkt te hebben, maar tegelijkertijd een stad die een enorme ontwikkeling heeft doorgemaakt. Het centrum ademt nog altijd de sfeer van de Gouden Eeuw, waar de tijd hier en daar stil lijkt te hebben gestaan, maar waar tegelijkertijd een enorme ontwikkeling zichtbaar is. Vele prachtige monumentale gebouwen en verdedigingswerken zijn bewaard gebleven. Regionale topattracties zijn het Flessenscheepjesmuseum en het Zuiderzeemuseum. Voor de kleine kids is het Sprookjeswonderland een absolute aanrader.

Klein maar fijn: Medemblik

Het is de kleinste stad van West-Friesland, maar wel een met heel veel sfeer. Medemblik heeft maar liefst drie grote havens in het centrum, waar moderne jachten en historische schepen worden afgewisseld. Bij het watersportcentrum worden internationale en nationale zeilwedstrijden georganiseerd. Maar er is meer dan watersport. Wat dacht je van het sprookjesachtige kasteel Radboud, het Bakkerijmuseum of het Stoommachinemuseum?

Laat je verrassen in Hoorn

Als je Hoorn binnen wandelt valt je meteen op hoe sfeervol en mooi de stad is. De geschiedenis van de VOC kom je nog op elke straathoek tegen. De pakhuizen, havens en grote huizen ademen de welvaart van de zeventiende en achttiende eeuw uit. Maar Hoorn is meer dan een historische stad, er zitten ook genoeg leuke terrassen en hippe winkels. In de zomer kun je lekker zwemmen in het Markermeer of neem de Stoomtram naar Medemblik. Op het Oostereiland vind je, aan het water naast het centrum van Varend Erfgoed, de Halve Maen; een replica van het voormalige VOC schip dat zijn bekendheid dankt aan de ontdekkingsreis in 1609 naar de Oostkust van Noord-Amerika van de Engelese kapitein Henry Hudson.

Partnercontent

Meld je aan voor onze nieuwsbrief! 🌐

Wil jij iedere donderdag om 16.00 uur de parels uit het Metroweb, winacties en meer fun ontvangen? 🤹‍♀️

Reageer op artikel:
Maak een tijdreis door de historische driehoek
Sluiten