Redactie Metro
Redactie Metro Nieuws 19 nov 2018
Leestijd: 1 minuut

John van den Heuvel niet op tv vanwege ‘dreiging’

Het was een opmerkelijk beeld in de uitzending van RTL Boulevard. Misdaadjournalist John van den Heuvel verscheen niet zoals gebruikelijk aan tafel, maar deed zijn verslag op afstand. Via de studio van de Telegraaf stond hij in live-verbinding tijdens de uitzending.

De reden hiervan is dat de verslaggever bedreigd zou worden door criminelen. Hierdoor zal hij voorlopig niet in de uitzending te zien zijn, dit bevestigde hij aan het Amsterdamse Parool.

Veiligheidsrisico

RTL Boulevard wordt uitgezonden vanuit een studio aan het Leidseplein in Amsterdam. Burgemeester Femke Halsema, de hoofdofficier van justitie en politiechef Pieter-Jaap Aalbersberg vinden het risico te groot dat op deze locatie een aanslag op het leven van Van den Heuvel wordt gepleegd. Hij wordt al sinds december beveiligd door de Dienst Koninklijke en Diplomatieke Beveiliging (DKDB), omdat vanuit het criminele milieu ernstige dreigementen aan zijn adres zijn ontvangen.

Het is niet duidelijk waarom de dreiging ernstiger is geworden dan voorheen. De dreiging wordt echter behoorlijk serieus genomen. Van den Heuvel is niet blij met dit besluit en geeft aan teleurgesteld te zijn. Ook laat hij optekenen dat dit het slechtst denkbare signaal aan het criminele milieu is. De misdaadverslaggever die ook werkt als presentator meent dat hij hiermee belemmerd wordt in zijn werkzaamheden als journalist. Hij hoopt dat de veiligheidsmaatregel niet te lang zal duren.

Verdere details over de dreiging zijn niet bekend. Ook laten zowel de driehoek als de misdaadjournalist zelf niks los over de herkomst. De Amsterdamse burgemeester Femke Halsema erkent dat het besluit met ‘grote tegenzin’ is genomen maar dat de dreiging blijkbaar dusdanig groot was dat ‘de Amsterdamse bevolking een groot risico liep’ als hij toch naar de RTL Boulevard-studio op het Leidseplein was gekomen.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.