Jelmer Visser
Jelmer Visser Nieuws 23 nov 2018
Leestijd: 2 minuten

Johan Derksen neemt woorden over LHBT’ers niet terug

„Ik laat me niet gek maken door hysterische jonge homootjes," antwoordde voetbalanalist Johan Derksen op de vraag of hij met zijn reactie op de brief over spreekkoren gericht tegen homo’s in voetbalstadions niet te ver ging.

Derksen heeft geen spijt van de homograppen die hij maakte in de Veronica Inside-uitzending van dinsdag. Tijdens de uitzending van vrijdag kwam het onderwerp meteen aan het begin aan bod.

‘Begrip voor homootjes’

Toch was het niet alleen maar negativiteit uit de mond van de besnorde sigaarroker, hij gaf toe dat ‘homo-onvriendelijke kreten’ eigenlijk niet thuishoren in een stadion en kon wel begrijpen dat de schrijvers van de brief zich hieraan stoorden. Dit betekent echter volgens Derksen niet dat er helemaal geen grappen over homo’s gemaakt zouden mogen worden.

De 20-jarige Bowi Jong, die de brandbrief aan de KNVB schreef, stelt dat zijn brief nooit aan Johan Derksen persoonlijk was gericht. „Dat hij me nu een ‘hysterisch homootje’ noemt, doet me niet zoveel. Ik doe niet mee aan dat moddergooien, Derksen hoeft er van mij geen aandacht aan te besteden en moet lekker zijn gang gaan. Ik heb alleen nooit een slecht woord over hem gezegd."

Verder is de student absoluut niet uit op een conflict met de analist. „Er zijn op dit moment belangrijkere positievere zaken om me op te focussen." De erkenning dat homo-onvriendelijke kreten ook volgens Derksen niet in een stadion thuishoren, vindt hij fijn om te horen.

https://twitter.com/bowiD__/status/1065950486484926465

Steun

Jong heeft een zeer drukke week achter de rug. Vrijdag had de jonge AZ-supporter een goed gesprek met John Blankenstein Foundation, de KNVB en met een roze supportersvereniging over homofoob taalgebruik in voetbalstadions. „Samen zijn we bezig iets heel moois te maken, ik ga me inzetten om deze belangrijkere boodschap verder uit te dragen. Dit doe ik ook niet voor mezelf of voor Johan Derksen, maar voor jonge homo’s die nog in de kast zitten."

De AZ-supporter kreeg bijval van D66-Kamerlid Vera Bergkamp en voetbalanalist Barbara Barend. Ook was er een handreiking uit onverwachte hoek: presentator Wilfred Genee zei dat de programmamakers van VI Inside open staan voor een gesprek.

Dinsdag sprak Metro met Bowi Jong over zijn brief naar de KNVB, tijdens dit gesprek lichtte hij zijn verhaal en visie verder toe.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.