In het nieuws

Is uit kast komen in Nederland kinderspel?

Jongeren komen eerder uit de kast dan vroeger©Colourbox

Foto van 'Jelmer Visser'

30 NOV 2018

Volgens voetbalanalist Johan Derksen zou het in het Nederland van de 21ste eeuw een kwestie van karakter tonen zijn om als gay-jongere uit de kast te komen. Precies dit soort uitspraken komen Derksen op een storm van kritiek te staan.

Hoe makkelijk is het eigenlijk om uit de kast te komen als opgroeiende tiener in Nederland? Toch lijkt de emancipatie van LHBTQ'ers ook in Nederland nog lang niet voltooid te zijn, een blik op de reacties onder de hashtag #SorryJohan, dat donderdag het nummer een trending topic op Twitter werd, zegt genoeg.

Lichtzinnig

Vooral de lichtzinnigheid waarop Derksen over het coming out proces praat, komt hem tot veel kritiek te staan onder de mensen die zo'n proces daadwerkelijk meemaakten. De zaak begon te rollen toen de 20-jarige AZ-fan Bowi Jong in een open brief zijn ervaringen deelde met de KNVB. Nog diezelfde avond reageerde Derksen op het initiatief en stelde dat de schrijvers maar een stelletje 'hysterische homootjes' waren die geen zelfspot hadden en maar tegen een stootje moesten kunnen.

Dinsdag leidde een nieuwe uitspraak van de analist tot nog meer olie op het vuur. Vooral de woorden "We moeten ophouden met dat het zo verschrikkelijk moeilijk is om uit de kast te komen. Als je een beetje karakter hebt kom je daar gewoon voor uit", zorgden voor verbazing onder LHBTQ+'ers. Wat weet zo'n man van in de zeventig nou van wat een homoseksuele tiener anno nu doormaakt of heeft doorgemaakt?

Woensdagavond startte de cynisch bedoelde hashtag #SorryJohan, hierin boden LHBT'ers hun excuses aan voor het feit dat zij blijkbaar te weinig ballen getoond hebben tijdens het coming out proces. Het resulteerde in een imposante verzameling van honderden persoonlijke verhalen die laten zien dat opgroeien als homo, ook in het tolerante Nederland, echt niet zo makkelijk is als Derksen beweert? Velen verwijten hem veel te lichtzinnig met het fenomeen 'uit de kast' komen om te gaan.

Uit de kast

In 2002 werd Nederland het eerste land op aarde waar homoseksuele paren konden trouwen. Dit werd gezien als een grote overwinning voor de homo-emancipatie en in vergelijking met veel andere landen gaat het ook eigenlijk best wel goed. In Nederland verschijnen de foto's van homoseksuelen niet in de krant met de oproep om hen op te jagen zoals in Uganda, gays worden niet zoals in Arabische landen met een lus aan hun nek aan een galg gehangen.

Is een besnorde voetbalanalist op een commerciele zender dan de oorzaak van alle ellende? Ook niet. De uitspraken en de 'borrelpraat' van Derksen staan volgens critici echter symbool voor een houding jegens homoseksualiteit in Nederland. Blijkbaar is het in ons land allemaal wel best, toch lijken de cijfers en de persoonlijke ervaringen niet aan zijn kant te staan. Zo voelt bijna de helft zich tijdens het uitgaan wel eens onveilig en komen zelfmoordgedachten onder LHBT-jongeren in Nederland maar liefst vijf keer meer voor dan onder hetero's.

Zulke cijfers zeggen natuurlijk minder dan de verhalen van mensen die zo'n coming out-proces hebben meegemaakt. Pesterijen, dubbellevens, geweld, depressie, zelfmoord en angst, komen in deze verhalen voorbij. Verhalen over jonge tieners, die naast de emotionele grillen die bij een 'normale' puberteit komen kijken, ook nog eens te maken kregen met hun geaardheid en de maatschappelijke reactie daarop. Daarom heeft Metro een aantal van dit soort verhalen gebundeld.

Rik (23)

„Mijn coming out bij mijn ouders kwam pas toen ik 21 was. In de periode ervoor had ik het wel al tegen een paar vrienden verteld. Alhoewel ik uit een christelijk milieu kom, werd er thuis enorm goed op gereageerd. Heel pijnlijk is wel dat mijn opa er een snoeiharde mening over heeft. Helaas heb ik ook een aantal vrienden verloren nadat ik uit de kast kwam.

Nu heb ik alweer anderhalf jaar een vriend en ben ik enorm gelukkig. Maar ik merk wel dat de periode ‘in de kast’ behoorlijk wat littekens heeft nagelaten. Jarenlang jezelf moeten verloochenen en moeten liegen tegen familie en vrienden, is ontzettend moeilijk. Alhoewel nu alles goed gaat, was de angst om uit de kast te komen terecht.

De reacties van sommige mensen staan voor altijd in mijn geheugen gegrift. We mogen in Nederland blij zijn dat alles in juridische zin goed geregeld is voor homo’s, maar de acceptatie is vaak minder groot dan we onszelf graag wijsmaken. Het zou mooi zijn als mediapersoonlijkheden als Johan Derksen zich daarom meer bewust zijn van de invloedrijke positie die ze hebben. Want zeker in de sport valt er nog een wereld te winnen.''

GJ (30)

„Ik ben als 11 jarige letterlijk als keeper van het veld gelopen twee minuten voor de aftrap en weggefietst omdat ik de persoonlijk gerichte homofobie leuzen zat was na 2 seizoenen van m'n teamgenootjes en coach die de vader van de aanvoerder was. Week erna op gesprek bij de teamleiding want "ik had het team teleurgesteld" en "het was vast niet zo erg". Nooit meer teruggekeerd.

Mijn coming out was een soort twee-traps raketje. In eerste instantie een groep vrienden, eentje daarvan was stoer en bi. Die zoende me op een schoolfeest en toen wist de hele school het. Week later ging ik op schoolkamp. M'n klasgenoten vonden het maar wat prachtig om me te pesten met mijn seksualiteit en uiteindelijk is een klasgenoot die nog in de kast zat boos weggelopen het bos in en werd liftend 2 kilometer verderop gevonden door de leraren. M'n moeder daarentegen wist het pas 3 weken later en zei direct: "Zolang ie maar komt afwassen, moest ik ook op m'n eerste date".

Ik vind het intens jammer dat Derksen niet het bewustzijn heeft dat hij een voorbeeldrol heeft voor een groep volwassen kijkers die dit gedrag voortzetten en dat het voor jonge kids moeilijker maakt om zich geaccepteerd te voelen."

Rik (28)

„Al sinds het begin van de middelbare school werd ik gepest met het feit dat ik gay zou zijn. Ik kwam er toen nog niet voor uit en was op een VMBO-school in Assen in de eerste en tweede klas het mikpunt van pesterijen, elke dag weer. Ze zeiden nog net niet letterlijk dat ik mezelf van kant moest maken. Het was een onzekere tijd waarin ik me minderwaardig voelde. Uiteindelijk was ik alle pestrijen zo beu dat ik van mezelf ben gaan afbijten en letterlijk met een stoel op iemand gegooid heb. 

Daarna was ik er klaar mee, ik besloot mijn MSN-naam met trillende vingers te veranderen zodat iedereen wist dat ik op jongens viel. Nadat ik uit de kast kwam heb ik heel veel steun van mensen gehad, het pesten hield daarna op en het feit dat ik eindelijk kon zijn wie ik wilde zijn gaf me een krachtig gevoel. Met de pesterijen, het gescheld en het minderwaardigheidsgevoel heb ik wel erg moeilijk gehad. Uit de kast komen is moeilijk, ook in Nederland. Het heeft bij mij twee zware jaren geduurd.

In de ideale wereld zou je eigenlijk helemaal niet meer uit de kast moeten hoeven komen, mijn geaardheid definieert mij niet per se als persoon. Maar zover zijn we nu nog lang niet, en daar helpen de uitspraken van Johan Derksen absoluut niet bij."

Marco (24)

„Ik weet al dat ik homo ben sinds mijn dertiende en kwam op mijn zestiende of zeventiende uit de kast. Het is voor mij best een lastig proces geweest, hier kwam nog bij dat mijn ouders gescheiden zijn en dat mijn vader er alleen voor stond. Toen ik wist dat ik homo was, werd mijn vader ook depressief. Hierdoor kon ik moeilijk op hem bouwen en wist ik totaal niet hoe hij zou reageren op mijn coming out. Mijn vader wilde heel graag dat ik een vriendin kreeg en zocht met goede bedoelingen een poosje naar een vriendin voor mij. Dit maakte me onzeker, angstig en droevig. Ik werd bang dat hij mijn homoseksualiteit niet zou accepteren en uit huis gezet zou worden. 

Toch besloot ik het hem na een aantal jaar met lood in de schoenen te vertellen, ik liet het hem weten via een e-mail omdat ik bang was voor zijn reactie en dat het ook voor hem even kon bezinken en daarna verliet ik het huis. Na een poosje kwam ik terug en trof ik mijn vader aan op zijn kamer. Emotioneel zei hij me dat hij het absoluut niet heeft zien aankomen en dat hij nogal van de oude stempel was. Hij had tijd nodig om alles te verwerken maar vertelde wel dat hij wilde dat ik gelukkig was en vond me erg moedig."

Marco vond zijn uit de kast proces behoorlijk lastig. „Als oude witte hetero heeft Derksen totaal geen benul waar hij over praat." 

Chris (24)

„Toen ik in de brugklas zat kwam ik uit de kast, ik was openlijk verliefd op de populairste jongen uit de sportklas. Dit zorgde ervoor dat ik een mikpunt van pesterijen werd voor zo'n beetje de hele school. Ik ben niet alleen uitgescholden maar ook tegen een kast aangeduwd en in mijn maag gestompt. Dit probeerde ik aan docenten duidelijk te maken, maar ik werd lange tijd niet serieus genomen. Aan het einde van het schooljaar kwam de school erachter dat ik wel 'echt' gepest werd. In deze periode ben ik zo depressief en suïcidaal geworden dat ik alle pillen die ik kon vinden in mijn hand had en op het punt stond om zelfmoord te plegen. 

Het nieuws ging als een lopend vuurtje rond en uiteindelijk ving mijn broer het op. Hij ging met deze geruchten naar mijn ouders toe en zij vroegen aan mij of het waar was. Dit bevestigde ik toen, mijn moeder heeft mij de tijd gegeven om het ook aan mijn broer en zus te vertellen. Op een dag tijdens het avondeten kwam mijn ma naar me toe en zei dat 'het nu wel tijd was dat ze het weten'. Omdat ik het weigerde te vertellen, heeft mijn moeder het tijdens de maaltijd aan de rest van de familie verteld. Uiteindelijk reageerde de familie gelukkig wel goed. 

Ik word best wel woedend om de uitspraken van Derksen, ik heb niet eens zelf uit de kast kunnen komen en makkelijk is het zeker niet. Mijn ouders kwamen er door de school en mijn broer achter. Ik ben sinds een aantal maanden bezig met traumatherapie om mijn ervaringen uit de brugklas allemaal een plekje te geven." 

Shirodj (25)

„Zelf weet ik al van jongs af aan dat ik op jongens val. Op het schoolplein en tijdens het voetballen werden weleens opmerkingen gemaakt zoals 'Shirodj wordt later echt een homo'. Ik groeide op in Kaatsheuvel en was daar een van de weinige bruine kinderen en heb er altijd moeite mee gehad om 'normaal' te zijn. Even later stopte ik met voetbal, niet alleen omdat ik me er niet prettig meer voelde, maar ook stiekem wel omdat ik er niks van bakte. Mijn Surinaams Hindoestaanse achtergrond maakte het uit de kast komen extra complex.

Pas toen ik in Eindhoven ging studeren, kon ik mezelf zijn. Toch dook ik wel weer elk weekend terug de kast in en leidde ik een dubbelleven. Dit heb ik echter niet heel lang kunnen volhouden en toen besloot ik het aan mijn ouders te vertellen. Ze reageerden eigenlijk wel positief, alleen waren ze wat onwetend over bepaalde zaken. Tegenwoordig heb ik weinig moeite meer met mijn geaardheid. Vooral vrienden met een christelijke of islamitische achtergrond vinden het tof dat ik zo openlijk over mijn seksualiteit had. Er zijn niet zoveel van dit soort rolmodellen.

Over rolmodellen gesproken; Derksen is zeker een rolmodel omdat hij een groot publiek bereikt met Veronica Inside. Het is echt schadelijk dat iemand met zo'n positie zulke uitspraken meermaals doet op tv. Hij heeft daadwerkelijk invloed en door dit soort uitspraken normaliseert hij homofoob gedrag. Uit de kast komen kan knap lastig zijn zonder goede rolmodellen, daarom wil ik zelf zo'n rolmodel worden en ben ik politiek actief geworden."


‘Max Verstappen, ga maar over zee naar Zandvoort’

‘Max Verstappen, ga maar over zee naar Zandvoort’

Eind januari reed Red Bull met toestemming al op het strand (in Scheveningen) voor een promotiefilm. | Foto: ANP / Sem van der Wal

Foto van 'Erik Jonk'

GISTEREN

Formule 1-teams die door een strandreservaat naar circuit Zandvoort rijden? „Mesjogge, bizar.”

Discussies over hagedissen, rugstreeppadden en aantallen geluidsdagen zijn de revue al gepasseerd als het om de Formule 1 in Zandvoort gaat. Tot aan de rechter aan toe. Nu zijn de zeehonden en zeldzame broedvogels aan de beurt. Wat is er aan de hand?

Heen en weer pendelen


Wat is bewezen feit en virale fictie bij de coronavirus-epidemie?

Chinese hulpverleners maken zeer lange dagen, 1700 van hen raakten al besmet /AFP

Foto van 'Jelmer Visser'

GISTEREN

57 miljoen Chinese burgers zitten al wekenlang in quarantaine, stukje bij beetje komen knappe koppen van over de hele wereld meer te weten over de infectieziekte, de impact op de wereldeconomie is al goed merkbaar en de virale berichten volgen elkaar in rap tempo op.

Hoe zit de vork exact in de steel een kleine maand nadat de eerste berichten over een wereldwijde epidemie naar buiten kwamen?

De ontwikkeling van het aantal besmettingen vanaf januari /ANP


Burgemeesters roepen op tot landelijk messenverbod

Burgemeesters roepen op tot landelijk messenverbod

Messenverbod lijkt nog ver weg / ANP

Foto van 'Vincent Smit'

GISTEREN

Ridderkerk, Amsterdam, Drachten; door het hele land hebben de afgelopen maanden steekincidenten plaatsgevonden. Een landelijk messenverbod lijkt nog ver weg. 

De burgemeesters van Nissewaard, Foort van Oosten, en Ridderkerk, Anny Attema, riepen maandag op tot een messenverbod voor minderjarigen. In een brief in het Algemeen Dagblad nemen de twee stelling in. „De wet weerspiegelt wat wij als maatschappij vinden. Als wij het niet normaal vinden dat jongeren met een mes op zak lopen, laat dat dan uit de wet blijken.”

Een stille tocht ter nagedachtenis aan de neergestoken Roan uit Drachten /ANP


Proces Weinstein nadert ontknoping

Proces Weinstein nadert ontknoping

Proces Weinstein nadert ontknoping

Foto van 'Vincent Smit'

GISTEREN

Twaalf juryleden gaan vanaf dinsdag beslissen over het lot van de van verkrachting en seksueel misbruik verdachte hollywoodmagnaat Harvey Weinstein (67).

De afgelopen weken hebben zowel de openbaar aanklager en de verdediging van Weinstein alles op alles gezet om aan de jury te laten zien dat Weinstein schuldig of niet schuldig bevonden moet worden.

In Amerika werkt het rechtssysteem net even anders dan in Nederland. In het geval van Weinstein beoordeelt een twaalfkoppige jury de zaak. De rechter is het best te vergelijken met een scheidsrechter, hij beslist uiteindelijk de straf die Weinstein wellicht krijgt. De jury bestaat uit 'gewone' Amerikanen, zij zijn verplicht om te komen.


Woensdag weer boerenprotesten, mogelijk verkeershinder

Woensdag weer boerenprotesten, mogelijk verkeershinder

Eerder protesteerden boeren ook al meerdere keren / ANP

Foto van 'Metro en ANP'

GISTEREN

Als je woensdag de weg op moet, houd dan rekening met verkeershinder. Mogelijk duizenden boeren trekken per tractor naar Den Haag.

Maar hoe groot de overlast zal zijn, en waar de problemen het grootst zijn, dat is vooraf moeilijk in te schatten, zeggen ANWB en Rijkswaterstaat.

Farmers Defence Force (FDF) wil met ongeveer 7500 mensen demonstreren. Het protest is op de Koekamp, naast station Den Haag Centraal. Boeren kunnen hun tractoren parkeren op drie wegen in de buurt van het Malieveld.


Smeltwater uit Groenland wordt straks geëxporteerd

Smeltwater uit Groenland wordt straks geëxporteerd

Een ijsberg in Groenland / ANP

Foto van 'Metro en ANP'

GISTEREN

Het klinkt als een marketingtruc, maar blijkt toch wel wat noodzakelijker dan dat. Groenland gaat namelijk smeltwater exporteren.

Groenland wordt zwaar getroffen door klimaatverandering. Het land is grotendeels bedekt door sneeuw en heeft daardoor veel last van de opwarming van de aarde. Veel sneeuw en ijs smelt, waardoor Groenland meer smeltwater heeft dan het zelf gebruikt.

Zuiver water


Carrièreswitch? NASA zoekt astronauten

Carrièreswitch? NASA zoekt astronauten

Zweef jij straks ook zo rond? / ANP

Foto van 'Metro'

GISTEREN

Loop je vast in je carrière? Is het tijd voor een nieuwe uitdaging? Dan hebben we misschien wel een leuke vacature voor je gevonden. NASA is namelijk op zoek naar nieuwe astronauten.

Waar de meesten van ons niet dichterbij ruimtereizen komen dan tijdens het kijken van science fiction films, kan deze droom voor een paar mensen wel waarheid worden. Volgende maand houdt het agentschap de eerste sollicitatierondes. De gelukkigen mogen naar de maan.

Jubileum


Verminderde zelfstandigheid ProRail stap dichterbij

Verminderde zelfstandigheid ProRail stap dichterbij

Minister Stientje van Veldhoven in een trein / ANP

Foto van 'Metro en ANP'

GISTEREN

De inperking van de zelfstandigheid van spoorbedrijf ProRail is weer een stap dichterbij. Verantwoordelijk minister Stientje van Veldhoven heeft daarvoor maandag een wetsvoorstel ingediend.

Vanaf 1 januari komend jaar moet het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat meer zeggenschap over de spoorbeheerder krijgen.

Belastinggeld


Likeability of6

Sudoku

Foto van 'Metro'

GISTEREN

Speel hier elke dag gratis een uitdagende Sudoku, aangeboden door Denksport. De Sudoku werkt als volgt: vul het diagram zo in, dat in elk blok van 3x3 vakjes de getallen 1 tot en met 9 één keer voorkomen.


likelove
user_025c4c0ef950b5c1bb712ce3b6799df36b85ba8a_avataruser_2895189b950331c781bc37ce073361230ac0b69c_avataruser_e873a16bc9365ca54e429854a44c5ab39150346d_avatar

+3


Zes jaar gevangenis voor vader die baby dood schudde

Zes jaar gevangenis voor vader die baby doodschudde

Beeld ter illustratie / Pixabay

Foto van 'Metro en ANP'

GISTEREN

Een 23-jarige man uit Domburg moet zes jaar de gevangenis in, omdat hij zijn vier maanden oude zoontje zo hard door elkaar heeft geschud dat de baby hersenletsel opliep waaraan hij drie dagen daarna overleed. Doodslag, zo oordeelde de rechtbank in Middelburg maandag.

In de avond van 20 mei 2016 was de verdachte alleen thuis. Er was niets aan de hand toen zijn moeder en vriendin weggingen, maar het kindje is er opeens slecht aan toe toen zij 's nachts weer thuiskwamen. Het jongetje was suf, schijnbaar bewusteloos, had stijve armpjes en beentjes en huilde ongewoon schel.

Niet direct hulp


Een zus hebben maakt je blijer en optimistischer

Een zus hebben maakt je blijer en optimistischer

Een zus hebben maakt je (meestal) gelukkig / Pexels

Foto van 'Metro'

GISTEREN

Waarschijnlijk dacht je er als kind heel anders over, maar het hebben van een zus maakt je echt blijer en optimistischer. 

Twee Noord-Ierse universiteiten deden onderzoek naar het zusterschap en kwamen tot deze conclusie. De mensen met een zus waren over het algemeen gelukkiger dan de mensen zonder, weet The Mirror.

Gevoelens


Peking bouwt razendsnel mondkapjesfabriek

Peking bouwt razendsnel mondkapjesfabriek

Beeld ter illustratie / ANP

Foto van 'Metro en ANP'

GISTEREN

De autoriteiten in de Chinese hoofdstad Peking willen in minder dan een week tijd een fabriek laten neerzetten waar mondmaskers worden geproduceerd. De vraag naar dergelijke beschermende hulpmiddelen is omhoog geschoten door de uitbraak van het nieuwe coronavirus.

De fabriek moet in zes dagen worden gebouwd en dagelijks 250.000 mondmaskers gaan afleveren, bericht staatspersbureau Xinhua. De werkzaamheden begonnen op maandag en moeten zaterdag worden afgerond. Het is de bedoeling dat een bestaand industrieel pand wordt omgebouwd.

Vraag tien keer hoger


Werkgevers lokken niet-afgestudeerde mbo'ers met goed salaris

Werkgevers lokken niet-afgestudeerde mbo'ers met goed salaris

Werkgevers lokken niet-afgestudeerde mbo'ers met goed salaris / ANP

Foto van 'Metro en ANP'

GISTEREN

Als je een mbo-opleiding doet, hoef je je over een baan waarschijnlijk geen zorgen te maken. Bedrijven zijn namelijk druk bezig om mbo'ers te vinden.

In 2014 werd in 36 procent van de vacatures een mbo’er gezocht, nu ligt dat percentage al op 52 procent. Inmiddels proberen werkgevers de mbo’ers al voor hun slagen weg te lokken, schrijft het AD.

Onmisbare groep


'Geen grote gevolgen MH17-zaak reorganisatie OM Oekraïne'

'Geen grote gevolgen MH17-zaak reorganisatie OM Oekraïne'

Het OM verwacht geen grote gevolgen / ANP

Foto van 'Metro en ANP'

GISTEREN

Het Openbaar Ministerie (OM) verwacht niet dat de reorganisatie bij justitie in Oekraïne grote invloed zal hebben op het MH17-proces in Nederland dat in maart begint. NRC meldt dat alle Oekraïense MH17-aanklagers uit hun functie zijn ontheven.

Ook zijn de twee officieren vervangen die namens Oekraïne zitting hadden in het Joint Investigation Team (JIT), het internationale samenwerkingsverband dat de ramp onderzoekt.

Geen officier meer


Duur IT-project Defensie lijkt te mislukken

Duur IT-project Defensie lijkt te mislukken

Duur IT-project Defensie lijkt te mislukken / ANP

Foto van 'Metro en ANP'

GISTEREN

Een nieuw IT-project van Defensie lijkt een stuk duurder uit te pakken dan gepland. De ontwikkeling van het cruciale informatiesysteem is op een dood spoor beland.

Technologiebedrijf IBM heeft gedreigd honderden miljoenen euro’s aan gemaakte kosten op het ministerie te verhalen, vanwege de problemen en vertraging bij de aanbesteding van dit project. De krijgsmacht moet zo nog langer wachten op deze noodzakelijke vernieuwing, het ‘wapen van de toekomst’.

Getouwtrek


Tekort huizen en hulp zorgt voor toename daklozen

Tekort huizen en hulp zorgt voor toename daklozen

Steeds minder daklozen kunnen goed worden geholpen / ANP

Foto van 'Metro en ANP'

GISTEREN

Door een toenemend gebrek aan woningen en geld voor begeleiding zijn de grote gemeenten niet meer in staat de dakloosheid effectief te bestrijden.

In onder meer Amsterdam, Utrecht en Nijmegen barst de nachtopvang uit haar voegen. „De hele keten is vastgelopen", waarschuwt een Utrechtse wethouder in de Volkskrant.

Geen geld voor begeleiding


Minder treinen rond Woerden door spoorherstel

Minder treinen rond Woerden door spoorherstel

Beeld ter illustratie / ANP

Foto van 'Metro en ANP'

GISTEREN

Tussen Utrecht en Den Haag en Rotterdam rijden ook maandag minder treinen. Bij Woerden ging zondag de bovenleiding kapot en het herstel vergt meer tijd, laat spoorbeheerder ProRail weten.

„Spoorwerkers hebben zondagavond en -nacht met man en macht gewerkt om de bovenleiding op tijd te herstellen voor de maandagochtendspits. Dat is helaas niet gelukt", meldt de spoorbeheerder. „Maandagavond gaan ProRail en een aannemer ermee verder."

Flink ontregeld


Rode Kruis opent gironummer bestrijding corona

Rode Kruis opent gironummer bestrijding corona

Rode Kruis in actie op een vliegveld / ANP

Foto van 'Metro en ANP'

GISTEREN

Het Rode Kruis opent gironummer 7244 waarop geld wordt ingezameld om verspreiding van het coronavirus tegen te gaan. De hulporganisatie geeft wereldwijd voorlichting, psychosociale hulp en verleent assistentie in landen die al getroffen zijn.

Voor de extra hulp is volgens de hulporganisatie 30 miljoen euro nodig. „De hulp is bedoeld voor landen die al getroffen zijn door het virus maar zeker ook voor andere, kwetsbare landen in Afrika en het Midden-Oosten", aldus een woordvoerster. Gezien er over de gehele wereld wordt gereisd, is er ook een kans dat het virus opduikt in landen die al te maken hebben met meerdere crises. Vaak is de gezondheidszorg daar al overbelast.

Hygiëne


Transgender wil excuses voor verplichte sterilisatie

Transgender wil excuses voor verplichte sterilisatie

Beeld ter illustratie / Pexels

Foto van 'Metro en ANP'

GISTEREN

De als man geboren Willemijn van Kempen wil erkenning van de overheid voor het leed wat haar is aangedaan omdat ze zich verplicht moest laten steriliseren om vrouw te mogen worden. Dat stond tot 2014 in de wet.

„Mensen moeten weten dat dit is gebeurd en het had niet mogen gebeuren’, zegt de Limburgse in de Volkskrant. Daarom eist ze erkenning. Met steun van vijftien medeaanklagers, vrouwenrechtenorganisatie Bureau Clara Wichmann en Transgender Netwerk Nederland wil ze de overheid bewegen publiekelijk excuses te maken.

Zelfbeschikking