In het nieuws

Is uit kast komen in Nederland kinderspel?

Jongeren komen eerder uit de kast dan vroeger©Colourbox

Foto van 'Jelmer Visser'

30 NOV 2018

Volgens voetbalanalist Johan Derksen zou het in het Nederland van de 21ste eeuw een kwestie van karakter tonen zijn om als gay-jongere uit de kast te komen. Precies dit soort uitspraken komen Derksen op een storm van kritiek te staan.

Hoe makkelijk is het eigenlijk om uit de kast te komen als opgroeiende tiener in Nederland? Toch lijkt de emancipatie van LHBTQ'ers ook in Nederland nog lang niet voltooid te zijn, een blik op de reacties onder de hashtag #SorryJohan, dat donderdag het nummer een trending topic op Twitter werd, zegt genoeg.

Lichtzinnig

Vooral de lichtzinnigheid waarop Derksen over het coming out proces praat, komt hem tot veel kritiek te staan onder de mensen die zo'n proces daadwerkelijk meemaakten. De zaak begon te rollen toen de 20-jarige AZ-fan Bowi Jong in een open brief zijn ervaringen deelde met de KNVB. Nog diezelfde avond reageerde Derksen op het initiatief en stelde dat de schrijvers maar een stelletje 'hysterische homootjes' waren die geen zelfspot hadden en maar tegen een stootje moesten kunnen.

Dinsdag leidde een nieuwe uitspraak van de analist tot nog meer olie op het vuur. Vooral de woorden "We moeten ophouden met dat het zo verschrikkelijk moeilijk is om uit de kast te komen. Als je een beetje karakter hebt kom je daar gewoon voor uit", zorgden voor verbazing onder LHBTQ+'ers. Wat weet zo'n man van in de zeventig nou van wat een homoseksuele tiener anno nu doormaakt of heeft doorgemaakt?

Woensdagavond startte de cynisch bedoelde hashtag #SorryJohan, hierin boden LHBT'ers hun excuses aan voor het feit dat zij blijkbaar te weinig ballen getoond hebben tijdens het coming out proces. Het resulteerde in een imposante verzameling van honderden persoonlijke verhalen die laten zien dat opgroeien als homo, ook in het tolerante Nederland, echt niet zo makkelijk is als Derksen beweert? Velen verwijten hem veel te lichtzinnig met het fenomeen 'uit de kast' komen om te gaan.

Uit de kast

In 2002 werd Nederland het eerste land op aarde waar homoseksuele paren konden trouwen. Dit werd gezien als een grote overwinning voor de homo-emancipatie en in vergelijking met veel andere landen gaat het ook eigenlijk best wel goed. In Nederland verschijnen de foto's van homoseksuelen niet in de krant met de oproep om hen op te jagen zoals in Uganda, gays worden niet zoals in Arabische landen met een lus aan hun nek aan een galg gehangen.

Is een besnorde voetbalanalist op een commerciele zender dan de oorzaak van alle ellende? Ook niet. De uitspraken en de 'borrelpraat' van Derksen staan volgens critici echter symbool voor een houding jegens homoseksualiteit in Nederland. Blijkbaar is het in ons land allemaal wel best, toch lijken de cijfers en de persoonlijke ervaringen niet aan zijn kant te staan. Zo voelt bijna de helft zich tijdens het uitgaan wel eens onveilig en komen zelfmoordgedachten onder LHBT-jongeren in Nederland maar liefst vijf keer meer voor dan onder hetero's.

Zulke cijfers zeggen natuurlijk minder dan de verhalen van mensen die zo'n coming out-proces hebben meegemaakt. Pesterijen, dubbellevens, geweld, depressie, zelfmoord en angst, komen in deze verhalen voorbij. Verhalen over jonge tieners, die naast de emotionele grillen die bij een 'normale' puberteit komen kijken, ook nog eens te maken kregen met hun geaardheid en de maatschappelijke reactie daarop. Daarom heeft Metro een aantal van dit soort verhalen gebundeld.

Rik (23)

„Mijn coming out bij mijn ouders kwam pas toen ik 21 was. In de periode ervoor had ik het wel al tegen een paar vrienden verteld. Alhoewel ik uit een christelijk milieu kom, werd er thuis enorm goed op gereageerd. Heel pijnlijk is wel dat mijn opa er een snoeiharde mening over heeft. Helaas heb ik ook een aantal vrienden verloren nadat ik uit de kast kwam.

Nu heb ik alweer anderhalf jaar een vriend en ben ik enorm gelukkig. Maar ik merk wel dat de periode ‘in de kast’ behoorlijk wat littekens heeft nagelaten. Jarenlang jezelf moeten verloochenen en moeten liegen tegen familie en vrienden, is ontzettend moeilijk. Alhoewel nu alles goed gaat, was de angst om uit de kast te komen terecht.

De reacties van sommige mensen staan voor altijd in mijn geheugen gegrift. We mogen in Nederland blij zijn dat alles in juridische zin goed geregeld is voor homo’s, maar de acceptatie is vaak minder groot dan we onszelf graag wijsmaken. Het zou mooi zijn als mediapersoonlijkheden als Johan Derksen zich daarom meer bewust zijn van de invloedrijke positie die ze hebben. Want zeker in de sport valt er nog een wereld te winnen.''

GJ (30)

„Ik ben als 11 jarige letterlijk als keeper van het veld gelopen twee minuten voor de aftrap en weggefietst omdat ik de persoonlijk gerichte homofobie leuzen zat was na 2 seizoenen van m'n teamgenootjes en coach die de vader van de aanvoerder was. Week erna op gesprek bij de teamleiding want "ik had het team teleurgesteld" en "het was vast niet zo erg". Nooit meer teruggekeerd.

Mijn coming out was een soort twee-traps raketje. In eerste instantie een groep vrienden, eentje daarvan was stoer en bi. Die zoende me op een schoolfeest en toen wist de hele school het. Week later ging ik op schoolkamp. M'n klasgenoten vonden het maar wat prachtig om me te pesten met mijn seksualiteit en uiteindelijk is een klasgenoot die nog in de kast zat boos weggelopen het bos in en werd liftend 2 kilometer verderop gevonden door de leraren. M'n moeder daarentegen wist het pas 3 weken later en zei direct: "Zolang ie maar komt afwassen, moest ik ook op m'n eerste date".

Ik vind het intens jammer dat Derksen niet het bewustzijn heeft dat hij een voorbeeldrol heeft voor een groep volwassen kijkers die dit gedrag voortzetten en dat het voor jonge kids moeilijker maakt om zich geaccepteerd te voelen."

Rik (28)

„Al sinds het begin van de middelbare school werd ik gepest met het feit dat ik gay zou zijn. Ik kwam er toen nog niet voor uit en was op een VMBO-school in Assen in de eerste en tweede klas het mikpunt van pesterijen, elke dag weer. Ze zeiden nog net niet letterlijk dat ik mezelf van kant moest maken. Het was een onzekere tijd waarin ik me minderwaardig voelde. Uiteindelijk was ik alle pestrijen zo beu dat ik van mezelf ben gaan afbijten en letterlijk met een stoel op iemand gegooid heb. 

Daarna was ik er klaar mee, ik besloot mijn MSN-naam met trillende vingers te veranderen zodat iedereen wist dat ik op jongens viel. Nadat ik uit de kast kwam heb ik heel veel steun van mensen gehad, het pesten hield daarna op en het feit dat ik eindelijk kon zijn wie ik wilde zijn gaf me een krachtig gevoel. Met de pesterijen, het gescheld en het minderwaardigheidsgevoel heb ik wel erg moeilijk gehad. Uit de kast komen is moeilijk, ook in Nederland. Het heeft bij mij twee zware jaren geduurd.

In de ideale wereld zou je eigenlijk helemaal niet meer uit de kast moeten hoeven komen, mijn geaardheid definieert mij niet per se als persoon. Maar zover zijn we nu nog lang niet, en daar helpen de uitspraken van Johan Derksen absoluut niet bij."

Marco (24)

„Ik weet al dat ik homo ben sinds mijn dertiende en kwam op mijn zestiende of zeventiende uit de kast. Het is voor mij best een lastig proces geweest, hier kwam nog bij dat mijn ouders gescheiden zijn en dat mijn vader er alleen voor stond. Toen ik wist dat ik homo was, werd mijn vader ook depressief. Hierdoor kon ik moeilijk op hem bouwen en wist ik totaal niet hoe hij zou reageren op mijn coming out. Mijn vader wilde heel graag dat ik een vriendin kreeg en zocht met goede bedoelingen een poosje naar een vriendin voor mij. Dit maakte me onzeker, angstig en droevig. Ik werd bang dat hij mijn homoseksualiteit niet zou accepteren en uit huis gezet zou worden. 

Toch besloot ik het hem na een aantal jaar met lood in de schoenen te vertellen, ik liet het hem weten via een e-mail omdat ik bang was voor zijn reactie en dat het ook voor hem even kon bezinken en daarna verliet ik het huis. Na een poosje kwam ik terug en trof ik mijn vader aan op zijn kamer. Emotioneel zei hij me dat hij het absoluut niet heeft zien aankomen en dat hij nogal van de oude stempel was. Hij had tijd nodig om alles te verwerken maar vertelde wel dat hij wilde dat ik gelukkig was en vond me erg moedig."

Marco vond zijn uit de kast proces behoorlijk lastig. „Als oude witte hetero heeft Derksen totaal geen benul waar hij over praat." 

Chris (24)

„Toen ik in de brugklas zat kwam ik uit de kast, ik was openlijk verliefd op de populairste jongen uit de sportklas. Dit zorgde ervoor dat ik een mikpunt van pesterijen werd voor zo'n beetje de hele school. Ik ben niet alleen uitgescholden maar ook tegen een kast aangeduwd en in mijn maag gestompt. Dit probeerde ik aan docenten duidelijk te maken, maar ik werd lange tijd niet serieus genomen. Aan het einde van het schooljaar kwam de school erachter dat ik wel 'echt' gepest werd. In deze periode ben ik zo depressief en suïcidaal geworden dat ik alle pillen die ik kon vinden in mijn hand had en op het punt stond om zelfmoord te plegen. 

Het nieuws ging als een lopend vuurtje rond en uiteindelijk ving mijn broer het op. Hij ging met deze geruchten naar mijn ouders toe en zij vroegen aan mij of het waar was. Dit bevestigde ik toen, mijn moeder heeft mij de tijd gegeven om het ook aan mijn broer en zus te vertellen. Op een dag tijdens het avondeten kwam mijn ma naar me toe en zei dat 'het nu wel tijd was dat ze het weten'. Omdat ik het weigerde te vertellen, heeft mijn moeder het tijdens de maaltijd aan de rest van de familie verteld. Uiteindelijk reageerde de familie gelukkig wel goed. 

Ik word best wel woedend om de uitspraken van Derksen, ik heb niet eens zelf uit de kast kunnen komen en makkelijk is het zeker niet. Mijn ouders kwamen er door de school en mijn broer achter. Ik ben sinds een aantal maanden bezig met traumatherapie om mijn ervaringen uit de brugklas allemaal een plekje te geven." 

Shirodj (25)

„Zelf weet ik al van jongs af aan dat ik op jongens val. Op het schoolplein en tijdens het voetballen werden weleens opmerkingen gemaakt zoals 'Shirodj wordt later echt een homo'. Ik groeide op in Kaatsheuvel en was daar een van de weinige bruine kinderen en heb er altijd moeite mee gehad om 'normaal' te zijn. Even later stopte ik met voetbal, niet alleen omdat ik me er niet prettig meer voelde, maar ook stiekem wel omdat ik er niks van bakte. Mijn Surinaams Hindoestaanse achtergrond maakte het uit de kast komen extra complex.

Pas toen ik in Eindhoven ging studeren, kon ik mezelf zijn. Toch dook ik wel weer elk weekend terug de kast in en leidde ik een dubbelleven. Dit heb ik echter niet heel lang kunnen volhouden en toen besloot ik het aan mijn ouders te vertellen. Ze reageerden eigenlijk wel positief, alleen waren ze wat onwetend over bepaalde zaken. Tegenwoordig heb ik weinig moeite meer met mijn geaardheid. Vooral vrienden met een christelijke of islamitische achtergrond vinden het tof dat ik zo openlijk over mijn seksualiteit had. Er zijn niet zoveel van dit soort rolmodellen.

Over rolmodellen gesproken; Derksen is zeker een rolmodel omdat hij een groot publiek bereikt met Veronica Inside. Het is echt schadelijk dat iemand met zo'n positie zulke uitspraken meermaals doet op tv. Hij heeft daadwerkelijk invloed en door dit soort uitspraken normaliseert hij homofoob gedrag. Uit de kast komen kan knap lastig zijn zonder goede rolmodellen, daarom wil ik zelf zo'n rolmodel worden en ben ik politiek actief geworden."


Afgelopen 5 jaar zijn warmste ooit

Afgelopen 5 jaar zijn warmste ooit

In een zondag gepubliceerd VN-rapport staat dat de 5-jarige periode die dit jaar eindigt, de warmste ooit zal zijn. /ANP

Foto van 'Metro en ANP'

1 UUR

In een VN-rapport dat op zondag gepubliceerd is staat dat de 5-jarige periode die dit jaar eindigt, de warmste ooit zal zijn.

Het rapport loopt vooruit op de belangrijke klimaattop die maandag in New York wordt bijgewoond door meer dan zestig wereldleiders. Secretaris-generaal van de VN António Guterres zal er bij de landen op aandringen om hun doelstellingen om de uitstoot van broeikasgassen te verhogen.

Klimaatverandering


Nederlander verdrinkt in zee bij Valencia

Nederlander (55) verdrinkt in zee bij Valencia

Een 55-jarige Nederlander is zaterdagavond verdronken in de Middellandse Zee in de buurt van de Spaanse kustplaats Valencia. /ANP

Foto van 'Metro'

1 UUR

Een 55-jarige Nederlander is zaterdagavond verdronken in de Middellandse Zee in de buurt van de Spaanse kustplaats Valencia. Dat melden lokale media zondag.

Volgens de nieuwssite 20minutos zijn dit weekeinde binnen zestien uur vier mensen verdronken in de zee bij Valencia.

Persoon dreef in zee


PSV en Ajax spelen gelijk (1-1) in Eindhoven

PSV en Ajax spelen gelijk (1-1) in Eindhoven

De topper in de eredivisie tussen PSV en Ajax heeft geen winnaar opgeleverd. In Eindhoven eindigde het duel in 1-1. /ANP

Foto van 'Metro en ANP'

2 UUR

De topper in de eredivisie tussen PSV en Ajax heeft geen winnaar opgeleverd. In Eindhoven eindigde het duel in 1-1.

PSV en Ajax blijven daardoor voorlopig ongeslagen. Beide clubs hebben na zes duels veertien punten. Nummer drie Vitesse staat ook op veertien punten, maar de Arnhemmers hadden daar een wedstrijd meer voor nodig.

Kansen gemist


Excuses en vip-plaats bij herdenking voor geweigerde veteranen

Excuses en vip-plaats bij herdenking voor geweigerde veteranen

Burgemeester Ahem Marcouch van Arnhem heeft excuses gemaakt aan de de vier veteranen die vrijdag in Arnhem werden geweigerd bij de Airborne-herdenking. /ANP

Foto van 'Metro'

3 UUR

Burgemeester Ahem Marcouch van Arnhem heeft excuses gemaakt aan de de vier veteranen die vrijdag in Arnhem werden geweigerd bij de Airborne-herdenking. Daarnaast beloofde Marcouch dat ze bij de volgende herdenking wél een vip-plaats krijgen.

De Arnhemse burgemeester noemt de weigering 'ontzettend pijnlijk'. „Dit is helaas misgegaan. Dat moeten we de volgende keer beter doen." Na de herdenking op de begraafplaats in Oosterbeek, stond Marcouch de veteranen op te wachten. Hij schudde ieder van hen de hand en bood persoonlijk zijn excuses aan. Dat vertelt de voorzitter van de 1944 Alliance Normandy-Market Garden aan Omroep Gelderland.

Teruggestuurd naar hotel


Minder neushoorns gedood door stropers

Minder neushoorns gedood door stropers

Het aantal door stropers gedode neushoorns in Zuid-Afrika is iets gedaald. /Unsplash

Foto van 'Metro en ANP'

VANDAAG, 18:33

Goed nieuws! Stropers in Zuid-Afrika hebben iets minder neushoorns gedood. In de eerste helft van 2019 is het aantal gedode dieren gedaald van 386 naar 318 in vergelijking met dezelfde periode vorig jaar, aldus minister van Milieu Barbara Creecy zondag ter gelegenheid van de Wereld Neushoorndag.

'Strijd nog lang niet voorbij'

„Hoewel de strijd tegen stroperij nog lang niet voorbij is, zijn we er trots op dat de inspanningen van de overheid, particuliere neushoornbezitters en bezorgde burgers vruchten afwerpen", schreef ze in een verklaring.


Likeability of5

Vrijwilligers ruimden zaterdag 78.000 stuks zwerfafval op

Deelnemers in Zaltbommel tijdens World Cleanup Day. Beeld: ANP

Foto van 'Metro en ANP'

VANDAAG, 16:59

Heel wat vrijwilligers hebben afgelopen zaterdag zwerfafval opgeruimd. Daarbij zijn zeker 78.000 stuks opgeruimd.

Deelnemers deden mee aan de World Cleanup Day. De opruimactie is onderdeel van een wereldwijde dag om zoveel mogelijk afval op te ruimen. De Plastic Soup Foundation maakte de totale opbrengst zondag bekend.

De 16.000 vrijwilligers die op ruim 1400 plekken afval opruimden, konden een speciale app gebruiken om te registeren om wat voor soort materiaal het ging en van welke merken de verpakkingen het meest op straat belanden. Vorig jaar legden de deelnemers nog 35.000 stuks afval vast met de app. Dat er dit jaar veel meer zwerfafval werd geregistreerd, komt volgens de organisatie doordat de deelnemers de app fanatieker hebben gebruikt.


like
user_ea54b30544394f14d8c1bd9b380c7cf0ff182d02_avatar

Meer 65-plussers werken door: ‘Mijn verlangen om bezig te zijn blijf'

Meer 65-plussers werken: ‘Mijn verlangen om bezig te zijn blijft'

Vorig jaar telde Nederland 255.000 werkende 65-plussers. /ANP

Foto van 'Femke van Rooijen'

VANDAAG, 16:29

Er zijn steeds meer werkende 65-plussers: vorig jaar telde Nederland er 255.000. In 2003 waren dit er 75.000. Dat blijkt uit cijfers van het CBS.

Zo staat Anne Marie Huitema (72) uit Soestdijk nog volop in het werkende leven. Begin dit jaar startte ze zelfs een eigen coachingsbedrijf. „Op mijn 59ste stopte ik met mijn werk als orthopedagoog, maar al snel besefte ik dat ik eigenlijk nog helemaal niet klaar was met werken.” Huitema begon met schilderen en van het een kwam het ander. Twaalf jaar lang gaf ze kunstexposities en workshops in Zuid-Frankrijk. „Ook dat werd na verloop van tijd minder, maar mijn verlangen om bezig te zijn bleef”, vertelt Huitema.

Een duidelijke missie


Batman-teken over heel de wereld te zien

Fijne Batman Day vanuit Mexico City! Beeld: ANP

Foto van 'Ingelise de Vries'

VANDAAG, 16:19

Niet alleen in Gotham verscheen dit weekend het lichtsignaal om Batman op de roepen, over de hele wereld was de superheld nodig. Ter ere van zijn 80e verjaardag werd het beroemde teken in heel wat grote steden geprojecteerd.

De superheld viert dit jaar zijn 80e verjaardag. Al sinds 1939 probeert het alter ego van Bruce Wayne zijn stad Gotham City veilig te maken. In mei van dat jaar verscheen hij voor het eerst in een stripboek van DC Comics. Hij werd bedacht door tekenaar Bob Kane na het succes van Superman. De vraag naar superhelden in stripboeken groeide.

Batman is een rijke detective die heel wat heeft getrained om zo het hoogst haalbare uithoudingsvermogen en spierkracht te krijgen. Hij helpt de politie regelmatig en die kunnen zijn hulp dan ook goed gebruiken. Met een speciaal lichtsignaal laat detective Jim Gordon aan Batman weten dat hij weer nodig is om de misdaad te bestrijden.


Likeability of6

Sudoku van de dag

Foto van 'Metro'

20 SEP 2019

Speel hier elke dag gratis een uitdagende Sudoku, aangeboden door Denksport. De Sudoku werkt als volgt: vul het diagram zo in, dat in elk blok van 3x3 vakjes de getallen 1 tot en met 9 één keer voorkomen.


like
user_761825ac10beda546b153b852684b47b5b948517_avataruser_9d7413a65ac5be6e146a6a2cf93bd5e9f241a2e2_avataruser_29224ea528b8c532bb2b7cf10fd234a319228450_avatar

Migranten proberen als 'volleybalteam' Griekse grens over te komen

Migranten proberen als 'volleybalteam' Griekse grens over te komen

De migranten droegen allemaal dezelfde sportkleding en hadden zelfs een volleybal bal meegenomen. /ANP

Foto van 'Metro en ANP'

VANDAAG, 16:15

De Griekse politie heeft tien migranten opgepakt die zich voordeden als volleybalteam om zo van Athene naar Zwitserland te vliegen.

Luchthavenmedewerkers merkten echter op dat de getoonde paspoorten niet overeenkwamen met de identiteit van de reizigers. Na een grondige controle van de politie bleek dat de paspoorten gestolen waren of als verloren waren opgegeven.

Vermomming


Likeability of5

Dam tot damloop afgelast vanwege hitte

Solomon Berihu kwam als winnaar binnen bij de Dam tot Damloop. Beeld: ANP

Foto van 'Metro en ANP'

VANDAAG, 14:59

De laatste groepen die zondag zouden starten met de Dam tot Damloop, mogen niet vertrekken. De organisatie heeft de hardloopwedstrijd stilgelegd vanwege de warmte.

Het besluit is genomen na overleg met politie, hulpdiensten en de gemeente. „Het gaat om enkele duizenden van de in totaal 45.000 lopers", aldus een woordvoerder.

Tijdens de hardloopwedstrijd tussen Amsterdam en Zaandam zijn al tussen de tien en twintig deelnemers in koelbaden gezet. Die zijn bedoeld om oververhitte lopers snel af te kunnen koelen, waardoor het risico op ernstig letsel sterk wordt verminderd.


like
user_ea54b30544394f14d8c1bd9b380c7cf0ff182d02_avatar

Likeability of3

Blussende brandweerman krijgt kopstoot

Beeld ter illustratie / ANP

Foto van 'Metro en ANP'

VANDAAG, 14:24

Een brandweerman van het korps Gooi en Vechtstreek is zaterdagavond bij het blussen van een grote brand in Bussum mishandeld door een omstander.

De brandweerman was bezig met het afladen van een container en waarschuwde de man voor gevaar omdat hij niet op veilige afstand stond. Hij kreeg daarop een kopstoot, meldt de brandweer.

Aanhouding


dislike
user_ea54b30544394f14d8c1bd9b380c7cf0ff182d02_avatar

Amerikaan verdrinkt tijdens doen huwelijksaanzoek onder water
Likeability of3

Amerikaan verdrinkt tijdens doen huwelijksaanzoek onder water

De Amerikaan Steven Weber wilde op vakantie zijn vriendin verrassen met een huwelijksaanzoek. /Facebook, Kenesha Antoine

Foto van 'Metro'

VANDAAG, 13:30

Een Amerikaanse man die vorige week probeerde zijn vriendin onder water ten huwelijk te vragen heeft dat niet overleefd. Na het aanzoek verdronk hij, nog voordat zijn geliefde haar ja-woord kon uitspreken.

Het stel verbleef in een luxe-resort op Pemba, een eiland voor de kust van Tanzania. Ze hadden een kamer geboekt die deels onder water ligt, zo'n 250 meter uit de kust.

De Amerikaan Steven Weber wilde, op de derde dag van hun gezamenlijke vakantie, zijn vriendin Kenesha Antoine verrassen met een huwelijksaanzoek. Hij trok flippers aan en deed een duikbril op en dook het water in. Daar zwom hij voor het onderwaterraam van hun kamer. Zijn vriendin filmde het aanzoek vanuit de kamer.


sad
user_ea54b30544394f14d8c1bd9b380c7cf0ff182d02_avatar

Kabinet wil Formule 1 redden ondanks uitstoot schadelijke stikstof
Likeability of3

Kabinet wil Formule 1 redden ondanks uitstoot schadelijke stikstof

Het kabinet gaat er alles aan doen om de Formule 1-race volgend jaar op Zandvoort door te laten gaan. /ANP

Foto van 'Metro'

VANDAAG, 13:16

Het kabinet gaat er alles aan doen om de Formule 1-race volgend jaar op Zandvoort door te laten gaan, ondanks de problemen met stikstof. Dat verzekerde minister Bruno Bruins (Sport). Hij hoopt dat de wedstrijd geen gevaar loopt door de maatregelen die stikstof moeten beperken.

Er moeten nog allerlei vergunningen worden aangevraagd en verleend, benadrukte Bruins in het programma WNL op Zondag. Woensdag presenteert een commissie aanbevelingen hoe zo snel mogelijk de hoeveelheid stikstof in Nederland kan worden teruggedrongen. „Op Zandvoort krijgen ze hier hartkloppingen van." De datum staat immers vast. De bewindsman zegt het met argusogen te bekijken.

Maar „natuurlijk" wil het kabinet er voor zorgen dat de race gereden kan worden, aldus Bruins. „Daar kijkt toch heel Nederland naar uit".


dislike
user_ea54b30544394f14d8c1bd9b380c7cf0ff182d02_avatar

Herdenkingen bevrijdingsoperatie Market Garden populairder dan ooit

Herdenkingen bevrijdingsoperatie Market Garden populairder dan ooit

De herdenkingen van de geallieerde bevrijdingsoperatie Market Garden zijn populairder dan ooit. /ANP

Foto van 'Metro'

VANDAAG, 12:29

De herdenkingen van de geallieerde bevrijdingsoperatie Market Garden, afgelopen week precies 75 jaar geleden, zijn populairder dan ooit. 

Niet alleen de grote, bekende herdenkingen breken elk bezoekersrecord, ook bij de kleinere bijeenkomsten in Limburg, Brabant en Gelderland staan de bezoekers rijen dik. „Mensen hebben steeds meer behoefte om dingen samen te delen", verklaart burgemeester Hubert Bruls van Nijmegen.

Volgens de organisaties van onder andere de luchtlandingen in Ede, de herdenking bij de Rijnbrug in Arnhem en de erewandeling Sunset March in Nijmegen speelt het mooie weer dit weekeinde een grote rol. En ook de aanwezigheid van hoogwaardigheidsbekleders, zoals prins Charles en prinses Beatrix in Ede en ambassadeurs en bewindslieden in alle plaatsen zorgt voor extra belangstelling. „Maar ook toen er nog niets definitiefs over het weer te zeggen was, stond de telefoon al roodgloeiend", zegt een woordvoerster van Bridge to Liberation, het muziekspektakel op de Rijnbrug in Arnhem.


'Gevaarlijke situaties metrostations Rome door verborgen gebreken'

'Gevaarlijke situaties metrostations Rome door verborgen gebreken'

In Rome raakten mensen in 2018 al eens gewond toen een roltrap op hol sloeg. /ANP

Foto van 'Metro'

VANDAAG, 11:59

Gebrekkig onderhoud van het metrosysteem en het veiligheidssysteem voor de roltrappen in Rome heeft op de bij toeristen populaire metrostations tot gevaarlijke situaties geleid. Zo raakten er in oktober 2018 24 mensen gewond toen de roltrap ineens heel snel begon te draaien.

Bij één van de gewonden moest zelfs een voet worden afgezet. Burgemeester Virginia Raggi van de Italiaanse hoofdstad heeft het contract met het onderhoudsbedrijf ontbonden, maar de problemen en de gevaren blijven. „Wij sluiten niet uit dat door verborgen gehouden gebreken zich nog meer incidenten kunnen voordoen", aldus het Openbaar Ministerie. De politie begon een onderzoek nadat in oktober vorig jaar bij het metrostation Repubblica 24 mensen gewond waren geraakt, van wie één ernstig.

Op hol geslagen


Aardbeving Albanië: meer dan 100 gewonden

Aardbeving Albanië: meer dan 100 gewonden

Zeker 293 woningen raakten beschadigd. /ANP

Foto van 'Metro'

VANDAAG, 10:40

Meer dan honderd mensen zijn gewond geraakt door een reeks aardbevingen in Albanië. Het kleine Balkanland is opgeschrikt door de zwaarste beving in tientallen jaren, met veel schade en paniek tot gevolg. De meeste slachtoffers raakten volgens plaatselijke media alleen lichtgewond.

De krachtigste aardbeving van 21 september had volgens de autoriteiten een kracht van 5,8. Het ging volgens het ministerie van Defensie om de zwaarste beving in twintig of dertig jaar". Geschrokken inwoners renden massaal de straat op, onder meer in hoofdstad Tirana. Twee andere bevingen hadden een kracht van 5,1 en 4,7.

De aardbevingen waren onder meer te voelen in buurlanden Montenegro en Noord-Macedonië. De Albanezen kregen ook 's nachts geen rust. Er volgde na middernacht nog een zware beving. Die had volgens de eerste berichten een kracht van 4,8.


Inbreekster loopt tegen de lamp door loodzware buit in kinderwagen
Likeability of5

Inbreekster loopt tegen de lamp door loodzware buit in kinderwagen

De buit van de vrouw is teruggebracht naar de rechtmatige eigenaar. /ANP

Foto van 'Metro'

VANDAAG, 10:20

Een inbreekster in het Amerikaanse Bakersfield (Californië) is flink tegen de lamp gelopen toen ze ruim 6000 dollar aan gestolen kwartjes in haar kinderwagen probeerde te vervoeren.

Het viel agenten op hoe veel moeite de vrouw had om de kinderwagen waar ze mee liep vooruit te duwen. Bij nadere inspectie kwamen de agenten erachter dat de vrouw helemaal geen kind vervoerde maar ruim 6000 dollar aan kwartjes.

De 29-jarige vrouw probeerde nog weg te rennen, maar kon worden opgepakt. Ze wordt onder meer verdacht van inbraak, drugsbezit en verzet tegen haar arrestatie. Het muntgeld dat ze vervoerde bleek gestolen te zijn uit een woning.


like
user_ea54b30544394f14d8c1bd9b380c7cf0ff182d02_avatar

Passagiers cruise walgen van IJmuiden: 'Leek wel sociale woningbouw'
Likeability of5

Passagiers cruise walgen van IJmuiden: 'Leek wel sociale woningbouw'

Archieffoto van een cruiseschip in IJmuiden. / ANP

Foto van 'Imre Himmelbauer'

GISTEREN

Passagiers van een Britse 'mystery cruise' zijn niet bepaald onder de indruk geraakt van het Nederlandse IJmuiden. Passagiers mopperden over hoe lelijk de plekken die ze bezoeken, waaronder IJmuiden, eigenlijk zijn.

Het idee achter de 'mystery cruise' is om mensen een aantal onontdekte pareltjes te laten zien. Maar erg tevreden zijn de passagiers van de luxe, elfdaagse boottocht van bijna 1600 euro niet.

IJmuiden


like
user_ea54b30544394f14d8c1bd9b380c7cf0ff182d02_avatar