In het nieuws

Is uit kast komen in Nederland kinderspel?

Jongeren komen eerder uit de kast dan vroeger©Colourbox

Foto van 'Jelmer Visser'

30 NOV 2018

Volgens voetbalanalist Johan Derksen zou het in het Nederland van de 21ste eeuw een kwestie van karakter tonen zijn om als gay-jongere uit de kast te komen. Precies dit soort uitspraken komen Derksen op een storm van kritiek te staan.

Hoe makkelijk is het eigenlijk om uit de kast te komen als opgroeiende tiener in Nederland? Toch lijkt de emancipatie van LHBTQ'ers ook in Nederland nog lang niet voltooid te zijn, een blik op de reacties onder de hashtag #SorryJohan, dat donderdag het nummer een trending topic op Twitter werd, zegt genoeg.

Lichtzinnig

Vooral de lichtzinnigheid waarop Derksen over het coming out proces praat, komt hem tot veel kritiek te staan onder de mensen die zo'n proces daadwerkelijk meemaakten. De zaak begon te rollen toen de 20-jarige AZ-fan Bowi Jong in een open brief zijn ervaringen deelde met de KNVB. Nog diezelfde avond reageerde Derksen op het initiatief en stelde dat de schrijvers maar een stelletje 'hysterische homootjes' waren die geen zelfspot hadden en maar tegen een stootje moesten kunnen.

Dinsdag leidde een nieuwe uitspraak van de analist tot nog meer olie op het vuur. Vooral de woorden "We moeten ophouden met dat het zo verschrikkelijk moeilijk is om uit de kast te komen. Als je een beetje karakter hebt kom je daar gewoon voor uit", zorgden voor verbazing onder LHBTQ+'ers. Wat weet zo'n man van in de zeventig nou van wat een homoseksuele tiener anno nu doormaakt of heeft doorgemaakt?

Woensdagavond startte de cynisch bedoelde hashtag #SorryJohan, hierin boden LHBT'ers hun excuses aan voor het feit dat zij blijkbaar te weinig ballen getoond hebben tijdens het coming out proces. Het resulteerde in een imposante verzameling van honderden persoonlijke verhalen die laten zien dat opgroeien als homo, ook in het tolerante Nederland, echt niet zo makkelijk is als Derksen beweert? Velen verwijten hem veel te lichtzinnig met het fenomeen 'uit de kast' komen om te gaan.

Uit de kast

In 2002 werd Nederland het eerste land op aarde waar homoseksuele paren konden trouwen. Dit werd gezien als een grote overwinning voor de homo-emancipatie en in vergelijking met veel andere landen gaat het ook eigenlijk best wel goed. In Nederland verschijnen de foto's van homoseksuelen niet in de krant met de oproep om hen op te jagen zoals in Uganda, gays worden niet zoals in Arabische landen met een lus aan hun nek aan een galg gehangen.

Is een besnorde voetbalanalist op een commerciele zender dan de oorzaak van alle ellende? Ook niet. De uitspraken en de 'borrelpraat' van Derksen staan volgens critici echter symbool voor een houding jegens homoseksualiteit in Nederland. Blijkbaar is het in ons land allemaal wel best, toch lijken de cijfers en de persoonlijke ervaringen niet aan zijn kant te staan. Zo voelt bijna de helft zich tijdens het uitgaan wel eens onveilig en komen zelfmoordgedachten onder LHBT-jongeren in Nederland maar liefst vijf keer meer voor dan onder hetero's.

Zulke cijfers zeggen natuurlijk minder dan de verhalen van mensen die zo'n coming out-proces hebben meegemaakt. Pesterijen, dubbellevens, geweld, depressie, zelfmoord en angst, komen in deze verhalen voorbij. Verhalen over jonge tieners, die naast de emotionele grillen die bij een 'normale' puberteit komen kijken, ook nog eens te maken kregen met hun geaardheid en de maatschappelijke reactie daarop. Daarom heeft Metro een aantal van dit soort verhalen gebundeld.

Rik (23)

„Mijn coming out bij mijn ouders kwam pas toen ik 21 was. In de periode ervoor had ik het wel al tegen een paar vrienden verteld. Alhoewel ik uit een christelijk milieu kom, werd er thuis enorm goed op gereageerd. Heel pijnlijk is wel dat mijn opa er een snoeiharde mening over heeft. Helaas heb ik ook een aantal vrienden verloren nadat ik uit de kast kwam.

Nu heb ik alweer anderhalf jaar een vriend en ben ik enorm gelukkig. Maar ik merk wel dat de periode ‘in de kast’ behoorlijk wat littekens heeft nagelaten. Jarenlang jezelf moeten verloochenen en moeten liegen tegen familie en vrienden, is ontzettend moeilijk. Alhoewel nu alles goed gaat, was de angst om uit de kast te komen terecht.

De reacties van sommige mensen staan voor altijd in mijn geheugen gegrift. We mogen in Nederland blij zijn dat alles in juridische zin goed geregeld is voor homo’s, maar de acceptatie is vaak minder groot dan we onszelf graag wijsmaken. Het zou mooi zijn als mediapersoonlijkheden als Johan Derksen zich daarom meer bewust zijn van de invloedrijke positie die ze hebben. Want zeker in de sport valt er nog een wereld te winnen.''

GJ (30)

„Ik ben als 11 jarige letterlijk als keeper van het veld gelopen twee minuten voor de aftrap en weggefietst omdat ik de persoonlijk gerichte homofobie leuzen zat was na 2 seizoenen van m'n teamgenootjes en coach die de vader van de aanvoerder was. Week erna op gesprek bij de teamleiding want "ik had het team teleurgesteld" en "het was vast niet zo erg". Nooit meer teruggekeerd.

Mijn coming out was een soort twee-traps raketje. In eerste instantie een groep vrienden, eentje daarvan was stoer en bi. Die zoende me op een schoolfeest en toen wist de hele school het. Week later ging ik op schoolkamp. M'n klasgenoten vonden het maar wat prachtig om me te pesten met mijn seksualiteit en uiteindelijk is een klasgenoot die nog in de kast zat boos weggelopen het bos in en werd liftend 2 kilometer verderop gevonden door de leraren. M'n moeder daarentegen wist het pas 3 weken later en zei direct: "Zolang ie maar komt afwassen, moest ik ook op m'n eerste date".

Ik vind het intens jammer dat Derksen niet het bewustzijn heeft dat hij een voorbeeldrol heeft voor een groep volwassen kijkers die dit gedrag voortzetten en dat het voor jonge kids moeilijker maakt om zich geaccepteerd te voelen."

Rik (28)

„Al sinds het begin van de middelbare school werd ik gepest met het feit dat ik gay zou zijn. Ik kwam er toen nog niet voor uit en was op een VMBO-school in Assen in de eerste en tweede klas het mikpunt van pesterijen, elke dag weer. Ze zeiden nog net niet letterlijk dat ik mezelf van kant moest maken. Het was een onzekere tijd waarin ik me minderwaardig voelde. Uiteindelijk was ik alle pestrijen zo beu dat ik van mezelf ben gaan afbijten en letterlijk met een stoel op iemand gegooid heb. 

Daarna was ik er klaar mee, ik besloot mijn MSN-naam met trillende vingers te veranderen zodat iedereen wist dat ik op jongens viel. Nadat ik uit de kast kwam heb ik heel veel steun van mensen gehad, het pesten hield daarna op en het feit dat ik eindelijk kon zijn wie ik wilde zijn gaf me een krachtig gevoel. Met de pesterijen, het gescheld en het minderwaardigheidsgevoel heb ik wel erg moeilijk gehad. Uit de kast komen is moeilijk, ook in Nederland. Het heeft bij mij twee zware jaren geduurd.

In de ideale wereld zou je eigenlijk helemaal niet meer uit de kast moeten hoeven komen, mijn geaardheid definieert mij niet per se als persoon. Maar zover zijn we nu nog lang niet, en daar helpen de uitspraken van Johan Derksen absoluut niet bij."

Marco (24)

„Ik weet al dat ik homo ben sinds mijn dertiende en kwam op mijn zestiende of zeventiende uit de kast. Het is voor mij best een lastig proces geweest, hier kwam nog bij dat mijn ouders gescheiden zijn en dat mijn vader er alleen voor stond. Toen ik wist dat ik homo was, werd mijn vader ook depressief. Hierdoor kon ik moeilijk op hem bouwen en wist ik totaal niet hoe hij zou reageren op mijn coming out. Mijn vader wilde heel graag dat ik een vriendin kreeg en zocht met goede bedoelingen een poosje naar een vriendin voor mij. Dit maakte me onzeker, angstig en droevig. Ik werd bang dat hij mijn homoseksualiteit niet zou accepteren en uit huis gezet zou worden. 

Toch besloot ik het hem na een aantal jaar met lood in de schoenen te vertellen, ik liet het hem weten via een e-mail omdat ik bang was voor zijn reactie en dat het ook voor hem even kon bezinken en daarna verliet ik het huis. Na een poosje kwam ik terug en trof ik mijn vader aan op zijn kamer. Emotioneel zei hij me dat hij het absoluut niet heeft zien aankomen en dat hij nogal van de oude stempel was. Hij had tijd nodig om alles te verwerken maar vertelde wel dat hij wilde dat ik gelukkig was en vond me erg moedig."

Marco vond zijn uit de kast proces behoorlijk lastig. „Als oude witte hetero heeft Derksen totaal geen benul waar hij over praat." 

Chris (24)

„Toen ik in de brugklas zat kwam ik uit de kast, ik was openlijk verliefd op de populairste jongen uit de sportklas. Dit zorgde ervoor dat ik een mikpunt van pesterijen werd voor zo'n beetje de hele school. Ik ben niet alleen uitgescholden maar ook tegen een kast aangeduwd en in mijn maag gestompt. Dit probeerde ik aan docenten duidelijk te maken, maar ik werd lange tijd niet serieus genomen. Aan het einde van het schooljaar kwam de school erachter dat ik wel 'echt' gepest werd. In deze periode ben ik zo depressief en suïcidaal geworden dat ik alle pillen die ik kon vinden in mijn hand had en op het punt stond om zelfmoord te plegen. 

Het nieuws ging als een lopend vuurtje rond en uiteindelijk ving mijn broer het op. Hij ging met deze geruchten naar mijn ouders toe en zij vroegen aan mij of het waar was. Dit bevestigde ik toen, mijn moeder heeft mij de tijd gegeven om het ook aan mijn broer en zus te vertellen. Op een dag tijdens het avondeten kwam mijn ma naar me toe en zei dat 'het nu wel tijd was dat ze het weten'. Omdat ik het weigerde te vertellen, heeft mijn moeder het tijdens de maaltijd aan de rest van de familie verteld. Uiteindelijk reageerde de familie gelukkig wel goed. 

Ik word best wel woedend om de uitspraken van Derksen, ik heb niet eens zelf uit de kast kunnen komen en makkelijk is het zeker niet. Mijn ouders kwamen er door de school en mijn broer achter. Ik ben sinds een aantal maanden bezig met traumatherapie om mijn ervaringen uit de brugklas allemaal een plekje te geven." 

Shirodj (25)

„Zelf weet ik al van jongs af aan dat ik op jongens val. Op het schoolplein en tijdens het voetballen werden weleens opmerkingen gemaakt zoals 'Shirodj wordt later echt een homo'. Ik groeide op in Kaatsheuvel en was daar een van de weinige bruine kinderen en heb er altijd moeite mee gehad om 'normaal' te zijn. Even later stopte ik met voetbal, niet alleen omdat ik me er niet prettig meer voelde, maar ook stiekem wel omdat ik er niks van bakte. Mijn Surinaams Hindoestaanse achtergrond maakte het uit de kast komen extra complex.

Pas toen ik in Eindhoven ging studeren, kon ik mezelf zijn. Toch dook ik wel weer elk weekend terug de kast in en leidde ik een dubbelleven. Dit heb ik echter niet heel lang kunnen volhouden en toen besloot ik het aan mijn ouders te vertellen. Ze reageerden eigenlijk wel positief, alleen waren ze wat onwetend over bepaalde zaken. Tegenwoordig heb ik weinig moeite meer met mijn geaardheid. Vooral vrienden met een christelijke of islamitische achtergrond vinden het tof dat ik zo openlijk over mijn seksualiteit had. Er zijn niet zoveel van dit soort rolmodellen.

Over rolmodellen gesproken; Derksen is zeker een rolmodel omdat hij een groot publiek bereikt met Veronica Inside. Het is echt schadelijk dat iemand met zo'n positie zulke uitspraken meermaals doet op tv. Hij heeft daadwerkelijk invloed en door dit soort uitspraken normaliseert hij homofoob gedrag. Uit de kast komen kan knap lastig zijn zonder goede rolmodellen, daarom wil ik zelf zo'n rolmodel worden en ben ik politiek actief geworden."


Aantal terreurdoden daalt, probleem wel steeds mondialer

Eind vorig jaar was er een dodelijke aanslag op de kerstmarkt van Straatsburg/ANP

Foto van 'Kasper Hermans'

2 MIN

Wereldwijd is het aantal terreurdoden in 2018 voor het vierde opeenvolgende jaar afgenomen. Volgens cijfers van the Institute for Economics and Peace (IEP) kwamen er vorig jaar 15.952 mensen door terrorisme om het leven. Dat is ruim 15 procent minder dan in 2017 en ruim de helft minder dan in 2014.

Toch zijn er ook statistiek die wel zorgen baren. Zo is het terrorisme verder verspreid dan in de voorbije jaren. In liefst 71 landen was er minimaal één dodelijk slachtoffer, dat is het hoogste aantal sinds 2002.

Afghanistan


Aboutaleb: Privacyregels criminelen moeten op schop

Ahmed Aboutaleb/ANP

Foto van 'Metro en ANP'

52 MIN

Als het aan de burgemeester van Rotterdam Ahmed Aboutaleb ligt, worden criminelen niet langer beschermd door privacyregels. Dat stelt hij in een brief aan Justitieminister Ferd Grapperhaus.

De eerste acht maanden van dit jaar werd al meer dan 20.000 kilo cocaïne in de Rotterdamse haven onderschept. Een van de maatregelen die Aboutaleb wil nemen om drugshandel en -smokkel via de haven tegen te gaan, is het opheffen van „belemmeringen op het gebied van regelgeving", zoals privacywetgeving die criminelen beschermt.

Achter het gordijntje


KNMI: Code geel want kans op gladheid

ANP

Foto van 'Metro en ANP'

2 UUR

Het KNMI waarschuwt woensdagochtend voor lokale gladheid door bevriezing van natte weggedeelten en plaatselijk dichte mist. Het weerinstituut heeft daarom voor vrijwel het hele land de zogenoemde code geel afgegeven. Alleen voor de Waddeneilanden geldt de waarschuwing niet.

In de loop van de ochtend verdwijnt de gladheid, verwacht het KNMI. In het noordoosten en midden van het land komt plaatselijk dichte mist voor, met minder dan tweehonderd meter zicht. Ook de dichte mist lost naar verwachting in de loop van de ochtend op.

Eerste strooiactie


Bouwvakkers: soms vervelend, altijd beleefd, soms opgesloten in Dixi

Bouwvakkers: zelden vervelend, altijd beleefd, soms opgesloten in Dixi

Foto: GettyImages / Dreet Production

Foto van 'Quincy Brouwer'

2 UUR

Bouwvakkers zijn de afgelopen tijd volop in het nieuws geweest. Maar wat vinden Nederlanders van de werkers uit deze sector, kloppen de vooroordelen en stereotypes? 

In een rapport van OfferteAdviseur dat woensdag uitkwam, is onderzocht naar wat Nederlanders over bouwvakkers en werken in de bouw denken. Respondenten werd onder andere gevraagd naar de aantrekkelijkheid van het beroep en het imago van bouwvakkers.

43 procent van de ondervraagden geeft aan weleens last te hebben van mensen uit de bouw. Dat kan zijn door fluiten, schelden, ’s ochtends te vroeg beginnen en hard roepen en -zingen.


Uitgesproken Wijnaldum: 'Ik wil niet wijs doen'

Frenkie de Jong en Georginio Wijnaldum maken hun statement/ANP

Foto van 'Kasper Hermans'

2 UUR

Hoewel het AZ-duo Calvin Stengs (twee assists) en Myron Boadu (een goal) uitstekend debuteerden, was dé man bij Oranje dinsdagavond Georginio Wijnaldum. De gelegenheidsaanvoerder stal met een hattrick tegen Estland de show en viel ook nog op met het statement na zijn eerste goal, de 1-0.

Heel het team rende naar de zijlijn, waar Wijnaldum zijn donkere arm naast de lichte van Frenkie de Jong legde. Een duidelijk statement naar aanleiding van de gestaakte wedstrijd afgelopen weekend in de Jupiler League (FC Den Bosch - Excelsior) vanwege racisme. „Wij zijn wel één, dat wilden we zeggen."

Geen politicus


Loonkloof m/v kan zéker gedicht worden

'Ik verdien dus minder dan jij...' /GettyImages

Foto van 'Iris Hermans'

3 UUR

Salariskloof m/v blijft groeien, maar niet bij APG waar als eerste bedrijf gelijk werk gelijk beloond wordt. ,,Trots overheerst op de werkvloer.”

Mannen verdienen nog altijd meer dan vrouwen, ook wanneer ze net zo lang precies hetzelfde werk doen, blijkt uit het Salaris Onderzoek van Intermediair dat dinsdag naar buiten kwam. Maar niet bij pensioenuitvoerder APG, waar sinds 1 juni de loonkloof helemaal gedicht is. Ze kwam, zag en repareerde. Marloes Sengers is hr-directeur bij APG en reageerde vol ongeloof toen ze eerder dit jaar de resultaten van een onderzoek onder ogen kwam.

De vraagstelling was krachtig: worden mannen en vrouwen gelijk beloond voor gelijk werk? De uitkomst kort. Nee. „Ik heb wel tien keer uitgeroepen: Nee... Écht?!” Sengers is het doorpak-type: ‘We moeten dit repareren!’ wilde ze wel van het APG-dak vlakbij Amsterdam Sloterdijk schreeuwen. Lang verhaal kort: ze toog naar de vakbond, daarna naar de Raad van Bestuur en op 1 juni kregen 125 vrouwen bij APG een loonsverhoging. „Als er ongelijkheid is, moeten we daar iets aan doen.”


wow
user_b64e3dd7e468a6597b733c529618deea265baf24_avatar

Kinderhulplijn vooral ingezet bij emotionele problemen

ANP

Foto van 'Metro en ANP'

3 UUR

Kinderen bellen een telefonische hulplijn tegenwoordig vooral als ze mentale problemen of heftige emoties hebben omdat ze zich diep ongelukkig voelen over bijvoorbeeld hun uiterlijk. Dat veel kinderen worstelen met hun uiterlijk komt volgens de hulplijn door de social media en dat eindeloze vergelijken dat daarmee samengaat".

Vaak wordt gedacht dat kinderen met name bellen als ze misbruikt of mishandeld zijn, maar dat blijkt niet het geval. Dat zegt Child Helpline International na wereldwijd onderzoek naar zo'n anderhalf miljoen telefoongesprekken die in 2018 zijn gevoerd. De organisatie beheert 175 kindertelefoons in 145 landen. Het hoofdkantoor zit in Amsterdam.

Vrije toegang


Likeability of3

Twee vrouwelijke Syriëgangers aangekomen in Nederland

De Nederlandse ambassade in Turkije / ANP

Foto van 'Metro en ANP'

GISTEREN

Twee door Turkije teruggestuurde vrouwelijke Syriëgangers zijn met hun kinderen in Nederland aangekomen. De vrouwen zijn op Schiphol direct aangehouden.

Van een van de twee werd vorige maand de Nederlandse nationaliteit ingetrokken. De andere vrouw zat al langer in vreemdelingendetentie in Turkije en heeft nog wel de Nederlandse nationaliteit.

Deelneming aan terroristische organisatie


dislike
user_ea54b30544394f14d8c1bd9b380c7cf0ff182d02_avatar

Likeability of6

Sudoku van de dag

Foto van 'Metro'

GISTEREN

Speel hier elke dag gratis een uitdagende Sudoku, aangeboden door Denksport. De Sudoku werkt als volgt: vul het diagram zo in, dat in elk blok van 3x3 vakjes de getallen 1 tot en met 9 één keer voorkomen.


likelove
user_e873a16bc9365ca54e429854a44c5ab39150346d_avataruser_761825ac10beda546b153b852684b47b5b948517_avataruser_9d7413a65ac5be6e146a6a2cf93bd5e9f241a2e2_avatar

+1


Twee aanhoudingen rondom moord Wiersum

Wiersum werd op 18 september doodgeschoten / ANP

Foto van 'Metro en ANP'

GISTEREN

De politie heeft twee nieuwe aanhoudingen gedaan in de zaak rond de moord op advocaat Derk Wiersum. Het gaat om twee mannen.

Zij zijn verhoord en inmiddels weer vrijgelaten, meldt de politie. Ze worden ondanks hun vrijlating nog steeds als verdachte beschouwd.

Auto's


Verstekelingen gevonden op boot naar Engeland

De haven / ANP

Foto van 'Metro en ANP'

GISTEREN

Op een veerboot richting Engeland zijn ongeveer 25 verstekelingen aangetroffen. Dat meldt een woordvoerder van de politie.

Hoe zij eraan toe zijn, is niet bekend. De 25 mensen zaten aan boord van de Britannia Seaways van rederij DFDS.

Vlaardingen


Likeability of3

Trump vindt openbare hoorzitting een schande

Trump tijdens de kabinetsvergadering van dinsdag / ANP

Foto van 'Metro en ANP'

GISTEREN

De Amerikaanse president Donald Trump zei dinsdag enkele van de openbare hoorzittingen van het Congres bekeken te hebben en noemde ze een schande. Maar het is aan de Amerikanen om hun eigen oordeel te vellen over de getuigenverklaringen in het onderzoek naar zijn mogelijke afzetting, zei Trump.

Trump had eerder op Twitter twee van de getuigen van dinsdag aangevallen, luitenant-kolonel Alexander Vindman, de belangrijkste Oekraïne-expert van het Witte Huis en Jennifer Williams, een assistent van de Amerikaanse vicepresident Mike Pence. Dinsdag zei Trump in het Witte Huis tegen verslaggevers dat hij Vindman helemaal niet kende.

Kritiek op telefoongesprek


dislike
user_ea54b30544394f14d8c1bd9b380c7cf0ff182d02_avatar

'Uw cactus is teleurgesteld, omdat u hem liet sterven'
Likeability of5

'Uw cactus is teleurgesteld, omdat u hem liet sterven'

Madam Clairvoyante in vol ornaat / Denkbeelden van Yvette van der Does

Foto van 'Anne Kersten'

GISTEREN

Plantenfluisteraar Madam Clairvoyante kan contact maken met overleden planten en vertellen waar ze aan dood zijn gegaan. Metro bracht een bezoekje en nam haar dode cactus mee.

Verscholen op de zolder van een Amsterdams herenhuis verzorgt Madam Clairvoyante haar plantenleger. Was er voorheen een ‘half bos’ te vinden, staat er nu een bescheiden tiental aan planten. Tussen de Sansevieria’s staat de 51-jarige Madam Clairvoyante. Met oversized hoed, kleurig gewaad, vele kettingen en spacende bril.

„Neemt u plaats”, zegt ze met dromerige stem. „Vandaag gaan we naar het bovenstoffelijke van het plantenrijk.” Ik heb namelijk een cactus laten sterven. Daarom ben ik vandaag voor een sessie bij Madam Clairvoyante, zoals ze zichzelf noemt, om erachter te komen waar het mis is gegaan.


love
user_ea54b30544394f14d8c1bd9b380c7cf0ff182d02_avatar

Likeability of3

Politie in Rome vermoedelijk omgekocht met ijsjes

Beeld ter illustratie / Pexels

Foto van 'Metro'

GISTEREN

Drie Italiaanse politieagenten worden onderzocht door de autoriteiten. Ze zouden zich hebben laten omkopen met onder andere ijs en pasta's.

Dat de Italiaanse keuken populair is, moge duidelijk zijn. Zelfs agenten in Rome lijken zich om te laten kopen met gelato's en een bord spaghetti carbonara. In ruil voor eten bij horeca-ondernemers in de Italiaanse stad, zouden ze een oogje toe hebben geknepen wat betreft regels rondom gezondheid en hygiëne.

Als de agenten dat niet hadden gedaan, had het de horeca-ondernemers grote boetes kunnen opleveren. De corruptie van de drie agenten zou over de hele stad hebben plaatsgevonden, weet The Telegraph.


dislike
user_ea54b30544394f14d8c1bd9b380c7cf0ff182d02_avatar

Likeability of2

Kind vraagt huis en eten in brief aan kerstman

Beeld ter illustratie / Pexels

Foto van 'Metro'

GISTEREN

Een buurthuis in Liverpool ontving deze week een schrijnende brief. Eén van de kinderen die er komt, vroeg de kerstman in de brief om een huis en eten.

Het betreft de kerstwens van het kind. Hij of zij liet de brief achter in de kerstpostbus van het L6 buurthuis in de Britse stad. De brief werd gevonden toen de medewerkers van het buurthuis bezig waren met de kerstdecoraties ophangen voor het seizoen dat zo feestelijk zou moeten zijn.

'Eten en een huis'


sad
user_ea54b30544394f14d8c1bd9b380c7cf0ff182d02_avataruser_2955c27e6606324f433eb07a3c37405ce771d1a2_avatar

Hongkong is inmiddels een gespleten stad

Hongkong is een gespleten stad door de protesten / ANP

Foto van 'Anne Kersten'

GISTEREN

Al sinds juni is het onrustig in Hongkong. Na een omstreden uitleveringswet, die inmiddels al ingetrokken is door de overheid, ging de bevolking massaal de straat op. Tegenstanders vreesden dat China op die manier uitlevering zou kunnen eisen van politieke tegenstanders.

Volgens China-deskundige Fred Sengers ligt er een diepere oorzaak achter de protesten. „Veel burgers hebben de angst dat Hongkong langzaam wordt veranderd in een gewone Chinese stad, waar burgerrechter alleen op papier bestaan. Ouderen vinden dat ze het nu goed hebben en vinden dat de demonstrerende jongeren alle verworvenheden op het spel zetten. De jongere generaties vinden dat de speciale status die zij binnen China hebben, wordt uitgehold.”

Vertrouwen verloren


Tikkende tijdbom door stamceltekort

Tikkende tijdbom door stamceltekort

Marlon Etnel in zijn tijd bij de Amsterdam Admirals

Foto van 'Tim van der Steen'

GISTEREN

Stamceltransplantaties redden levens, maar er is een schrijnend tekort. Dat de etnische afkomst van de donateur een grote rol speelt maakt het probleem alleen maar groter.

„Tijd is van groot belang”, zegt Marlon Etnel (45). De oud-American-footballspeler (Amsterdam Admirals) woont in het Zuid-Hollandse Reeuwijk met zijn vrouw, zoon (6) en twee dochters (4 en 2). Nu heeft hij nog energie. Marlon werkt als business consultant en blijft gewoon actief. „Maar ik ben wel een tikkende tijdbom.”

Tikkende tijdbom door stamceltekort

Stamceltransplantatie is het laatste redmiddel voor Marlon Etnel.


Likeability of5

Man in Nijmegen opgepakt om bedreiging

Beeld ter illustratie / ANP

Foto van 'Metro en ANP'

GISTEREN

Een zwaarbewapend arrestatieteam van de politie heeft dinsdagavond een man gearresteerd, die in een pand van een woonzorginstelling in het centrum van Nijmegen op mensen zou hebben geschoten.

Voor zover bekend is niemand gewond geraakt. De man zit vast op het politiebureau in Nijmegen.

Kogelwerende vesten


like
user_ea54b30544394f14d8c1bd9b380c7cf0ff182d02_avatar

Likeability of2

'Designbaby's over twee jaar mogelijk'

Genetisch gemodificeerde mensen lijkt niet ver weg / Pexels

Foto van 'Metro'

GISTEREN

De zogenoemde 'designer baby's', kinderen die genetisch worden gemodificeerd, lijken nu echt realiteit te kunnen gaan worden. Nieuw onderzoek wijst uit dat het binnen twee jaar wel eens werkelijkheid kan zijn.

Kevin Smith van de Abertay Universiteit in Dundee in Schotland, heeft een analyse over de designer baby gepubliceerd. De risico's van genen bewerken zijn volgens hem zo laag dat de techniek op menselijke embryo's toegepast zou kunnen worden. Volgens Smith moet het binnen twee jaar mogelijk zijn om de eerste genetisch gemanipuleerde mensen te maken.

Slechte evolutie


dislike
user_2895189b950331c781bc37ce073361230ac0b69c_avataruser_ea54b30544394f14d8c1bd9b380c7cf0ff182d02_avatar