Redactie Metro
Redactie Metro Nieuws 1 nov 2018
Leestijd: 1 minuut

Drukste spits van het jaar: 1100 km aan files

Ai, het is weer zover. Of eigenlijk; het is erger. De avondspits donderdagavond is de drukste van het jaar, melden verkeersdiensten. „En het is pas 1 november."

Om 18:00 uur stond er 1100 kilometer schoon aan de haak stil op autosnelwegen en N-wegen. Vooral rond Rotterdam, Den Haag en Utrecht is het tergend druk.

Licht uitgevallen

Bij Rotterdam waren er onder meer enige tijd problemen doordat het licht in een van de tunnelbuizen van de Beneluxtunnel was uitgevallen. Een monteur van Rijkswaterstaat heeft de verlichting inmiddels hersteld. Op de A4 liep het verkeer daardoor al in de namiddag vast. Ook op de A12, A13, A20 en A16 en diverse toevoerwegen liep het verkeer vast. Op de A16 ontstond bij de Van Brienenoordbrug een file door een motorongeluk.

De meeste files komen simpelweg voort uit drukte. „Er zijn relatief weinig ongelukken”, zegt een woordvoerder van de ANWB.

Wat te doen?

We schreven er dinsdag al over: de drukte op de wegen. Spitsstroken, carpoolen, thuis werken; niks lijkt te helpen aan al het fileleed. Door de economische groei wordt het de komende jaren alleen maar drukker op de weg: tot 2023 kan het reistijdverlies met meer dan een derde toenemen.

Daar is wel iets aan te doen, tipte verkeersdeskundige Ben Immers. Rekeningrijden bijvoorbeeld. „Maar goed, politici willen er niet aan beginnen”, verzucht hij. „Ze willen rekeningrijden niet regionaal invoeren. Jammer, want in het buitenland werkt het heel goed. In Stockholm is de verkeersdrukte dankzij rekeningrijden met de helft vermindert.” Lees er meer over in het artikel.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.