Redactie Metro
Redactie Metro Nieuws 23 nov 2018
Leestijd: 2 minuten

Dochter heeft al 10 jaar acteur als vader

In Japan is een wanhopige moeder tot het uiterste gegaan om haar dochter te beschermen. De vader van het meisje verdween uit haar leven, waarna moeder Asako (niet haar echte naam) merkte dat het niet goed ging met haar dochter. Om haar te beschermen besloot Asako daarom een acteur in te huren die de rol van vader op zich zou nemen.

Het meisje begon al op jonge leeftijd vragen te stellen over haar vader. Hoe ouder ze werd, hoe meer Asako merkte dat haar kind zich afzonderde. In Japan komt het vaker voor dat kinderen van alleenstaande ouders worden gepest. Deze pesterijen waren bij het meisje zo ernstig, dat ze niet meer naar school durfde. Het leidde tot de drastische beslissing van Asako een acteur in te huren.

Niet ongebruikelijk

Het is in Japan niet ongebruikelijk dat acteurs worden ingehuurd voor het spelen van neppartners, nepfamilieleden, of zelfs nephuwelijksgasten. Het inhuren van een acteur voor de rol van vader was dus niet al te moeilijk, en uit een auditie met vijf kandidaten, koos Asako uiteindelijk voor Takashi (ook niet zijn echte naam).

Takashi werkt als professioneel acteur en runt zijn eigen bedrijf. Hij geeft leiding aan twintig vaste medewerkers en 1.000 freelancers die allemaal in te huren zijn voor het spelen van een familielid. Volgens de acteur zijn zijn personeelsleden in staat om „elke rol en persoonlijkheid op zich te nemen die de klant verlangt”.

De BBC schrijft dat de acteur zich voorbereidde op zijn rol door te kijken naar Hollywoodfilms. Voor de eerste ontmoeting kwamen Takashi en Asako bij elkaar om een geloofwaardig scenario door te spreken. De ontmoeting zou het meisje namelijk de antwoorden moeten geven op vragen waar ze al jaren mee rondloopt.

Complexe rol

Het meisje was tien jaar oud toen haar moeder haar uitlegde dat haar ‘vader’ was opgedoken en haar graag wilde zien. Hoewel eerst wat sceptisch, ging het meisje toch overstag. Sindsdien komt Takashi twee keer per maand op bezoek.

Niet lang na de eerste ontmoeting was een duidelijke verandering merkbaar in het gedrag van het meisje. Zo zou ze zelfs terug willen naar school. Voor Asako een duidelijk teken dat zij juist had gehandeld. „Ze werd geleidelijk aan gelukkiger en kreeg meer zelfvertrouwen”, aldus Takashi. „Op een dag zei ze dat ze alleen met mij naar buiten wilde. Ze hield mijn hand toen voor de eerste keer vast.”

Hoe langer Takashi de rol van haar vader speelt, hoe complexer het wordt. „Mocht zij ooit zelf trouwen en kinderen te krijgen, ben ik bereid de rol van grootvader op mij te nemen.” Moeder Asako beseft dat het betalen van een acteur om jarenlang te liegen tegen haar dochter als ethisch onverantwoordelijk zou kunnen worden beschouwd. „Maar ik was wanhopig en mijn kind ging aan het gepest kapot.”

Het inhuren van ‘vader’ Takashi kost Asako ongeveer 10.000 yen (77 euro) per maand.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.