Redactie Metro
Redactie Metro Nieuws 4 nov 2018
Leestijd: 1 minuut

Demonstratie tegen sluiting failliete ziekenhuizen

Honderden mensen hebben zich zondag op het Amsterdamse Museumplein verzameld om te demonstreren tegen de sluiting van de failliete ziekenhuizen. Het gaat om het MC Slotervaart en MC IJsselmeerziekenhuizen, die onlangs bankroet werden verklaard.

‘Kan en mag niet’

In totaal waren er zo’n duizend man aanwezig. „We kijken er tevreden op terug, het is op een goede en rustige manier verlopen”, zegt Ches Rijpkema, organisator van de demonstratie. Hoofddoel van de protestactie is volgens hem betere zorg in Nederland. „Het kan niet en mag niet dat er ziekenhuizen failliet gaan in Nederland.”

Betrokkenen vertelden waarom zij vinden dat het belangrijk is dat de ziekenhuizen open blijven, terwijl demonstranten met spandoeken met teksten als ‘Het Slotervaart moet blijven!’ zwaaiden.

Demonstratie tegen sluiting failliete ziekenhuizen
Er is hoop op een doorstart van het MC Slotervaart / ANP

Doorstart

Eind oktober werd bekend dat de ziekenhuizen zouden sluiten, nadat ze allebei failliet verklaard waren. Eerst hadden een aantal werknemers het plan om het Slotervaart over te nemen. De rechter bepaalde echter dat het faillissement niet zou worden teruggedraaid. Nu zouden er tientallen geïnteresseerden zijn, die een doorstart zouden willen maken met het ziekenhuis. Rijpkema zegt nog steeds goede hoop te hebben dat het Slotervaart een doorstart maakt. „Er zijn tientallen kandidaten die het willen overnemen. We wachten het af.”

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.