In het nieuws

Chantal Janzen geeft nieuw talent pop-up podium

Kunstenares Isabelle Roskam en zangeres Koosje Sekreve zijn twee van de talenten in de &C talent store

Foto van 'Iris Hermans'

20 NOV 2018

De pop-up galerie slash slash &C talent store is nu geopend op Amsterdam CS. Isabelle Roskam is een van hen, ze schildert van alles en met verve en hangt nu ook op de set van GTST. Haar beschilderde vleugel staat er niet, daar zoekt ze nog een mooi plekje voor... Wie wat weet, mag het Instagrammen.

Gouden pot

Alsof je in een kijkdoos kijkt en telkens iets nieuws ziet, waardoor je wil blijven kijken. En weer iets nieuws ziet. Zomaar een potentiële eerste gedachte als je voor de gloednieuwe pop-up store van &C op Amsterdam CS staat. In de etalage een gouden wc-pot met roze ballen en pontificaal erbovenop Barbie en haar vriendje in semi-adamskostuum. Het trekt de volle aandacht van twee kinderen, die met de neus op het glas aan hun moeder vragen wat het is. Geen idee, schudt ze langzaam haar hoofd en tuurt naar binnen, „maar ik word er wel blij van.” Hun moeders’ ’niet rennen en nergens aankomen, hoor’ negerend, snellen ze naar binnen, om Ken te aaien.

Lil' Amsterdam

De pop-up store zit in Lil’ Amsterdam, het creatieve stuk van de Amstelpassage, en heeft een instant stilstaan-effect als je er langskomt. En een naar-binnen-gaan-impuls, want het lonkt, deze doorzichtige kijkdoos.

In de galerie ontmoet shop is het werk van zeven kunstenaars waar de &C foundation alle geloof in heeft, zowel te bekijken als te koop. Denimjacks met ware schilderwerken achterop, levensgrote foto’s waar de kleur vanaf spat, terwijl het zwart-wit is, maar ook verfijnde sieraden en kroko-heuptasjes. Kunst in al zijn verschijningsvormen en zowel collector’s items als collectieverkoop, vertelt Isabelle Roskam, die zelf vooral unieke stukken maakt, van beschilderde cadeaulinten, servies, cadeaudoosjes en natuurlijk haar grote schilderijen, kenmerkend door kleur met zwarte accenten en de energie die er vanaf straalt.

Nat

De jongen van de bar tegenover komt aangelopen. Zijn ogen glijden over de verschillende creatieve uitspattingen en twijfelt zichtbaar of hij de dampende thee op het gouden tafeltje neer kan zetten, of dat het gouden tafeltje eigenlijk een heel duur kunstobject is. Als hij het magazine van Chantal Janzen erop ziet liggen, weet hij wat te doen en met een guitige ’laten we Chantal maar niet natmaken!’, zet hij de glazen voorzichtig naast haar neer. „Proost, Chantal.”

Isabelle wisselt de store-shifts af met haar zes collega-kunstenaars. Hoewel het niet heel warm is en daglicht ontbreekt, is de opgewekte schilder hier zichtbaar in haar element. „Het klinkt misschien een beetje gek, maar ik vind CS een van de meest inspirerende plekjes van Amsterdam. Op het station gebeurt van alles in een bepaalde snelheid. Vluchtige ontmoetingen, solisten die eigenlijk allemaal samen reizen... En dat rauwe vind ik ook fijn.”

Kunstenaar anno nu

Geboren en getogen in Tilburg en met zowel een studie Commerciële Economie als een carrière in het glas-en-lood als achtergrond, woont ze nu alweer een aantal jaar in Amsterdam, waar ze samenwoont met haar grote liefde en het leven van een kunstenares anno nu leidt. En dat betekent niet de hele dag ’superrelaxed rondhangen’ in je atelier, veel rode wijn drinken en een beetje schilderen, „dat beeld hebben nog veel mensen van ons”, maar juist heel gefocust schilderen, je fotografie, website en social media bijhouden, teksten schrijven en je eigen PR doen. Structuur vinden, in je creatieve bestaan dus. „Je moet sterk in je schoenen staan”, antwoordt ze op de vraag hoe het is om nu kunstenares te zijn, „omdat je in deze snelle tijden heel gemakkelijk je focus kunt verliezen.” Bang om niet genoeg te presteren, zeker ook door social media, dat zowel een pre als een nee kan zijn, „je moet proberen je eigen grenzen te bewaken en niet te veel naar je omgeving kijken.”

Een kunstenaar is anno 2018 een eigen ondernemer met kunstwerken als zijn of haar product. Rammend hard werken dus, zelden tot nooit vrij („in je hoofd werk je altijd”) en blijven vooruitdenken. Stilstaan is geen optie, sowieso ook niet voor de artieste van wie ook zelf de energie afspat. „Ik ben altijd op zoek naar vernieuwing en mooie samenwerkingen, niets leuker dan je krachten samen bundelen.”

Instagram @isabelle_roskam

Vleugel

Zoals vorige week tijdens de opening van de store, toen ze samen met zangeres Koosje Sekreve, een van de andere talenten, een duo-optreden deed. Koosje speelde achter de zwarte vleugel die zij live beschilderde. Heel erg spannend, verklapt ze, normaal werkt ze tenslotte alleen. „Nu stonden er heel veel camera’s en zag ik nog meer nieuwsgierige ogen op me gericht, en dan moet het dus maar wel net lukken!” Het ’vleugel schilderen’ lukte, met verve. Het staat nu als pronkstuk, iets verderop in Lil’ Amsterdam, te wachten op een mooi bod, of liever nog de perfecte bestemming, „je kunt via Instagram @andctalent reageren.” In de lobby van een theater bijvoorbeeld, mijmert ze even hardop, of op een muziekschool, „ergens waar mensen erdoor geïnspireerd raken.” Of als piano in de stationshal? Helaas, dat mocht niet, „heel jammer, ik had hem graag op een van mijn lievelingsplekjes neergezet.”

'Superhappy'

Haar harde werken werpt zijn vruchten af, haar talent wordt gezien. Zo werd ze onlangs benaderd door de &C talent foundation. ’Superhappy’ is ze. „Ik vind Chantal Janzen een multitalent en dat ze mij en mijn werk heeft uitgekozen met de foundation, is een groot compliment.”

En dan hangt haar werk ook nog eens prominent op de set van GTST en stond ze ineens in De Rozenboom. Pure nostalgie en ’best wel kippenvel hoor’, als ze zichzelf dan in een scène met Ludo ziet terugkomen, lacht ze, „ik ben meteen weer gaan kijken.”

Wanneer wist kunstenares Isabelle Roskam eigenlijk dat ze echt talent had? Simpel. Vanaf het moment dat ze de kwast echt goed in haar hand vastpakte, rond haar twintigste. „Dit moet ik doen, voelde ik. Dit gá ik doen, wist ik. En ik doe het.”

Chantal Janzen

De pareltjes eruit pikken en deze een podium bieden, zo omschrijft Charlotte Trommelen haar werk bij de &C talent foundation ,waar zij voorzitter van is. De foundation werd opgericht door Chantal Janzen, die graag wat terug wil doen voor de talenten en de kunst- en cultuursector in ons land. Een duwtje in de rug, een extra zetje in de goede richting, of hoe je het ook wil noemen: ,,we helpen ze waar we kunnen.” Zo kon laatst iemand meelopen met fotograaf William Rutten, mocht een styliste backstage met make-upartiest Clayton Leslie meelopen en hangt het werk van Isabelle Roskam nu op de set van GTST (en in de store). Een kleine greep, ,,we zoeken altijd naar samenwerkingen en kijken hoe we elkaar kunnen versterken.”

In de pop-up vind je elke maand items van zeven door hen geselecteerde talenten en de volgende maand weer van zeven anderen die zich hebben aangemeld bij hun foundation. Ze krijgen veel aanmeldingen binnen, van fotografen tot mode-artiesten en spoken word-kunstenaars, ,,kunst en cultuur is tenslotte een heel breed begrip”, licht Trommelen toe, ,,dat maakt het mooi en moeilijk tegelijkertijd.”

Samen met de vijf ambassadeurs, acteur Jeroen Spitzenberger, ballerina Igoné de Jongh, fotograaf Roger Neve, cabaretière, zangeres en schrijfster Claudia de Breij en modeontwerper Claes Iversen, beoordelen ze de aanmeldingen. Je moet het kunnen overbrengen en het moet je raken, zo luiden toch wel de belangrijkste criteria voor zowel het talent als de talentzoeker.

Of iedereen een talent heeft? Tja. Misschien wel, maar niet iedereen is een groot talent en daar zijn ze wel naar op zoek. Die pareltjes nogmaals, ,,niets mooier om hen te mogen helpen.”

Heb jij een kunst- en cultuurtalent en ben je klaar om ontdekt te worden? Check de website, ook als je op zoek bent naar een talent en je middels een soort artiesten-Tinder de juiste creatieve match kunt vinden.

De &C talent store is elke dag te bezoeken van 11.00 tot 19.00 uur op Lil’ Amsterdam in de Amstelpassage.


Dader aanslag Straatsburg zat volgens vader bij IS

Dader aanslag Straatsburg zat volgens vader bij IS

Een herdenkingsplek voor de slachtoffers van de aanslag in Straatsburg / ANP

Foto van 'Metronieuws en ANP'

28 MIN

Volgens de vader van Chérif Chekatt, de vermoedelijke dader van de aanslag op de kerstmarkt in Straatsburg, zou zijn zoon aanhanger van de ideeën van Islamitische Staat (IS) geweest zijn. Dat zei hij zaterdagavond in een interview tegen de zender France 2. 

Politie

De man zou zijn zoon drie dagen voor de aanslag voor het laatst hebben gezien, schrijft het Algemeen Dagblad. Toen hij na de aanslag zag dat zijn zoon als vermoedelijke dader werd gezocht, is hij zelf naar de politie gestapt. Chekatt is inmiddels overleden, hij werd donderdagavond in een vuurgevecht met de politie doodgeschoten.


Vulkaanuitbarsting op Sulawesi

Vulkaanuitbarsting op Sulawesi

Boven de vulkaan is een grote aswolk te zien / ANP

Foto van 'Metronieuws en ANP'

2 UUR

De vulkaan Soputan op het Indonesische eiland Sulawesi is uitgebarsten. Boven de vulkaan is een aswolk van bijna drie kilometer hoog ontstaan, melden de autoriteiten.


Gaming-deals voor tijdens de donkere dagen

Gaming-deals voor de donkere dagen

Foto: Rob Engelaar | ANP

Advertorial

14 DEC 2018

Hoezo donkere dagen voor kerst? Dat nodigt alleen maar uit om lekker thuis te blijven en te gamen. Daarom hebben wij de beste gaming-deals voor die donkere dagen voor je op een rijtje gezet.

PlayStation

PlayStation 4 Slim: van 299,99 voor 199,99 /   PlayStation 4 Pro: van 399,99 voor 299,99 euro.


Het sneeuwt! En dat zorgt voor ongelukken

Het sneeuwt! En dat zorgt voor ongelukken

Zo zag het er 's ochtends in Leeuwarden uit / ANP

Foto van 'Metronieuws en ANP'

3 UUR

Dat gelukzalige momentje wanneer je je gordijnen opendoet en een witte wereld je groet; heerlijk. Maar Nederland zou Nederland niet zijn, als het eerste laagje sneeuw niet gelijk problemen op zou leveren.

Sloot

Vooral op de weg heeft de sneeuw, en met name de bijkomende gladheid, voor ongelukken gezorgd. Zo waren er op de A4, de A12 en de A27 aanrijdingen. Bij het ongeluk op de A4 viel een gewonde.


Magische kerst voor dove kinderen

Foto credits: Huawei

In samenwerking met Huawei

14 DEC 2018

Speciaal voor deze kerst hebben de elfjes van de kerstman iets speciaals voor dove kinderen gemaakt.

Je moeder die luidkeels meezingt met Mariah Carey, hopend dat ze dit jaar wel alle tonen haalt. Of cadeaupapier dat wild uit elkaar wordt gescheurd door je kleine neefje. Dit zijn de momenten die kerst onvergetelijk maken en een glimlach toveren op je gezicht. Voor dove kinderen is kerst een hele andere ervaring. Alle geluiden van de feestdagen ontbreken. Geen rinkelende bellen van de kerstman’s slee die magie voorspelt. Geen bulderend gelach vanuit de woonkamer die laat weten dat opa er is. Dove kinderen groeien op in een stille wereld. Ze bouwen vaak een taalachterstand op, omdat zij de koppeling tussen geschreven woorden en klanken niet kunnen maken. Maar daar heeft Huawei, met een beetje magie van de kerstman, iets op bedacht. Metro vloog naar het magische winterwonder (Lap)land om dit kerst mirakel van dichtbij mee te maken.

Bedtijd


Toch nog akkoord op VN-klimaattop

Toch nog akkoord op VN-klimaattop

Naast een van de warmste jaren, was 2018 ook het zonnigste jaar ooit in Nederland / ANP

Foto van 'Metronieuws en ANP'

GISTEREN

Er is alsnog een akkoord gesloten op de VN-klimaattop in Polen. Eigenlijk werd dat vrijdag al verwacht, maar toen bleef het uit.

Klimaatakkoord

Het uitblijven van het akkoord zorgde voor onrust, want zou het sluiten wel lukken? Dat blijkt nu het geval te zijn geweest. Er is een akkoord gesloten over de uitwerking van het klimaatakkoord van Parijs uit 2015.


Kremlin wil de baas van Russische rapmuziek worden

Poetin wil baas van Russische rapmuziek worden

Rapper Oxxxymiron tijdens een optreden voor rapper Husky; er werd geprotesteerd tegen zijn aanhouding / ANP

Foto van 'Metronieuws en ANP'

GISTEREN

Wat doe je als het niet lukt om iets te stoppen? Dan ga je erin mee. Die tactiek past ook de Russische president Vladimir Poetin toe.

Overnemen

Hij wil zich namelijk gaan bemoeien met de Russische rapmuziek. „Als het onmogelijk is iets te stoppen, dan moet je er de leiding overnemen", zei hij tijdens een ontmoeting met zijn adviesraad voor kunst en cultuur.


Elke dag spontane praatjes met bijzondere mensen

Van cijfers op kantoor naar praatjes in de tram

Ayoub: Het is mijn werk om mensen veilig naar hun bestemming te brengen! Mensen waarderen dat en bedanken me vaak.

In samenwerking met Olympia Nederland

10 DEC 2018

Ayoub (22) is trambestuurder via Olympia. Eerst was hij administratief medewerker, nu rijdt hij dagelijks mensen naar hun bestemming. Hoe kwam hij tot deze keuze? En wat hebben verantwoordelijkheid en keelpastilles hiermee te maken?

,,Drie jaar zat ik op kantoor als administratief medewerker. Het eerste jaar was helemaal geweldig. Ik vond het dankbaar werk en had de verantwoordelijkheid over de administratie van dertig bedrijfjes. Dat ze mij dit toevertrouwden! Die verantwoordelijkheid vond ik fijn, maar in het tweede jaar begon ik het contact met andere mensen te missen. Dan was ik blij als er werd gebeld en even met iemand kon praten. Met dat inzicht wilde ik iets doen. Via een vriend kwam ik op de tram. Eerst als conducteur en later als bestuurder. In dat werk heb ik zowel verantwoordelijkheden als contact met mensen. Daar krijg ik energie van."

'Ik houd van dat spontane'


Familieleden dader Straatsburg weer vrij

Familieleden dader Straatsburg weer vrij

Politie op de heropende kerstmarkt in Straatsburg / ANP

Foto van 'Metronieuws en ANP'

GISTEREN

De familieleden van de vermoedelijke aanslagpleger Chérif Chekatt zijn weer vrij. Ze waren opgepakt tijdens het onderzoek naar de schietpartij in Straatsburg.

Er is niets dat er op wijst dat ze betrokken waren bij de aanslag, meldt de Franse zender BFM TV. Daarmee zijn de ouders en twee broers van Chekatt weer vrijgelaten. Drie bekenden zitten nog wel vast.

Klopjacht


De wereld van fotoproducten stopt nooit…

De wereld van fotoproducten stopt nooit…

Kerstcadeautjes vol foto's. / Smartphoto.nl

Advertorial

7 DEC 2018

Voor wie de vorige eeuw nog heeft meegemaakt: het ontwikkelen van je fotorolletje was me nogal een spannende gebeurtenis. Hoeveel foto’s zouden er nu weer onscherp zijn?

Meteen maar terug naar nu, de tijd waarin we onze (smartphone)foto’s overal op terug kunnen zien. Bij de één blijven al die plaatjes standaard op het mobieltje terug te vinden - vervolgens wordt vergeten ze ook elders op te slaan – bij de ander komen de vakantie-, baby-, trouw- en wat-voor-gelegenheid-dan-ook-foto’s op tal van fotoproducten terug.

14 miljoen klanten


Duizenden Gele Hesjes de straat op in Frankrijk

Duizenden Gele Hesjes de straat op in Frankrijk

Demonstranten raakten in vorige weekenden slaags met de oproerpolitie / ANP

Foto van 'Metronieuws en ANP'

GISTEREN

Voor het vijfde weekend op rij zijn de Gilets Jaunes de straat op gegaan om te protesteren. Duizenden mensen lieten hun onvrede horen, dat waren er een stuk minder dan de weekenden ervoor.

Waterkanonnen en traangas

Vorige week zaterdag demonstreerden bijvoorbeeld 126.000 mensen, nu waren het er volgens officiële schattingen 66.000 door het hele land. Ook zijn er dit weekend minder agenten ingezet: 69.000 tegenover 89.000 vorige week.


Man gearresteerd voor steekpartij Neurenberg

Man gearresteerd voor steekpartij Neurenberg

De politie was donderdagavond met man en macht op zoek naar de dader(s) / ANP

Foto van 'Metronieuws en ANP'

GISTEREN

De Duitse politie heeft een verdachte gearresteerd voor de steekpartij in Neurenberg. Het gaat om een 38-jarige man. Dat meldt de lokale politie.

Levensgevaar


Piloot overleden bij vliegtuigcrash in Hilversum

Piloot overleden bij vliegtuigcrash in Hilversum

Er zou mogelijk sprake zijn geweest van een technisch probleem / ANP

Foto van 'Metronieuws en ANP'

GISTEREN

Op Vliegveld Hilversum is een vliegtuigje neergestort, daarbij is de piloot overleden. Het gaat om een éénmotorig toestel; een sportvliegtuigje.

Onderzoek

In het vliegtuig zat maar één persoon, het gaat om een 36-jarige man. Waardoor de piloot van het toestel neerstortte is onbekend, aldus de politie. Er zou mogelijk sprake zijn geweest van een technisch probleem. In eerste instantie meldde de politie dat de piloot gewond was geraakt, later werd bekend dat hij is overleden.


Sneeuwliefhebbers opgelet: zondag tot 8 cm sneeuw!

Zo'n winterwonderland zal het nog niet zijn zondag, maar er is sneeuw op komst! / Unsplash

Foto van 'Daisy Heyer'

GISTEREN

Sneeuwliefhebbers kunnen dit weekend hun lol op, want het gaat zondag sneeuwen. En niet zo'n beetje ook! In de Randstad kan tot wel acht centimeter sneeuw vallen zaterdagnacht en zondag. Dat wordt sleetje rijden...

Maar niet alleen in de Randstad hebben sneeuwliefhebbers geluk, want volgens Meteogroup is de kans op 'winterse neerslag' in het hele land vrijwel 100 procent zeker. Er is ook al voorspeld dat het in het zuidwesten van het land als eerste weer droog gaat zijn, terwijl het in het noordoosten pas in de ochtend echt gaat beginnen. Er zal naar verwachting tussen de twee en acht centimeter sneeuw vallen.

Code geel


Megabrand in Engelse dierentuin: grote evacuatie

Videostill van de enorme brand in een regenwoudverblijf in de Chester Zoo. / Twitter

Foto van 'Daisy Heyer'

GISTEREN

In een van de bekendste dierentuinen van Europa, de Chester Zoo, is zaterdagmiddag een enorme brand uitgebroken. De brand woedt in een overdekt regenwoud-verblijf, waar onder andere apen, makaken en krokodillen verblijven.

Evacuatie

Bezoekers zijn uit de dierentuin geëvacueerd, evenals tientallen dieren die in veiligheid zijn gebracht. Medewerkers van de dierentuin doen er alles aan om alle dieren in veiligheid te brengen. Ondertussen is de brandweer met man en macht bezig de brand in bedwang te krijgen.


Bizarre drukte in restaurants Disneyland Parijs

Drukke rijen in Disneyland Parijs. / Twitter @ED92live

Foto van 'Daisy Heyer'

GISTEREN

Iedereen houdt van Disneyland Parijs en helemaal met de feestdagen is het park een bestemming waar veel mensen naartoe willen. Er hangt alleen een grote 'maar' aan een bezoekje aan het pretpark rond deze tijd: hongerige bezoekers kunnen het best zelf wat te eten meenemen, want de rijen voor de restaurants zijn onwijs lang.

Zaterdag plaatste de Disney-fansite ED92 foto's van overvolle restaurants in het park op onder andere Twitter. Sommige restaurants zijn gesloten, waarschijnlijk vanwege een personeelstekort.


Opnieuw dode bij blokkade gele hesjes

Dit weekend zijn de gele hesjes opnieuw aan het demonstreren. ©AFP

Foto van 'Merel Driessen'

GISTEREN

Bijna een maand na de eerste protesten in Frankrijk is opnieuw een dode gevallen bij een blokkade van gele hesjes. Het ongeval gebeurde in België, bij een plaatsje vlakbij de grens met Frankrijk. Sinds het begin van de protesten zijn al verschillende mensen om het leven gekomen als gevolg van de blokkades van de gele hesjes.

Dodelijk ongevallen

In het Belgische plaatsje Erquelinnes, vlakbij de grens met Frankrijk, reed een automobilist achterop een vrachtwagen nadat door een wegversperring van de gele hesjes een lange rij vrachtwagens stilstond. Het slachtoffer was op slag dood. Na het ongeval braken de gele hesjes gelijk de wegversperring af.


Voorlopig laatste koude dag, met kans op sneeuw

©ANP

Foto van 'Merel Driessen'

GISTEREN

Keek jij er door de koude temperaturen de afgelopen dagen al naar uit om sneeuwpoppen te maken? Dan heb je geluk. Op deze voorlopig laatste koude dag is er namelijk kans op sneeuw.

Een sneeuwdekje

Met 1 tot 3 graden is dit de laatste opeenvolgende koude dag deze week. Door de koude zuidoostenwind ligt de gevoelstemperatuur rond -3, meldt Weeronline. Vanavond is er kans op (natte) sneeuw. Een neerslaggebied verdrijft dan langzaam de koude lucht en er zal wat sneeuw vallen. In de noordoostelijke helft kan zelfs een sneeuwdekje ontstaan.


Driekwart Tesla-rijders kreeg snelheidsboete in 2017

©ANP

Foto van 'Merel Driessen'

GISTEREN

Dan rijd je met een Tesla zo zuinig, maar scoor je toch zo makkelijk een boete. Van de ongeveer negenduizend Tesla’s in Nederland, werd ongeveer driekwart in 2017 beboet voor te hard rijden, dat blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

Audi nummer 1

In de top 30 meest voorkomende automerken in Nederland, waar Tesla niet in voorkomt, stond Audi op nummer 1. Bijna vijftig procent van de Audi-rijders kreeg in 2017 minstens één snelheidsboete. Bezitters van een BMW (46 procent), Land Rover en Volvo (beide 45 procent) volgden de Audi op wat betreft te hard rijden. Onder de merken Daewoo, Daihatsu (beide 20 procent) en Suzuki (22 procent) werden juist weinig boetes uitgedeeld.