In het nieuws

Chantal Janzen geeft nieuw talent pop-up podium

Kunstenares Isabelle Roskam en zangeres Koosje Sekreve zijn twee van de talenten in de &C talent store

Foto van 'Iris Hermans'

20 NOV 2018

De pop-up galerie slash slash &C talent store is nu geopend op Amsterdam CS. Isabelle Roskam is een van hen, ze schildert van alles en met verve en hangt nu ook op de set van GTST. Haar beschilderde vleugel staat er niet, daar zoekt ze nog een mooi plekje voor... Wie wat weet, mag het Instagrammen.

Gouden pot

Alsof je in een kijkdoos kijkt en telkens iets nieuws ziet, waardoor je wil blijven kijken. En weer iets nieuws ziet. Zomaar een potentiële eerste gedachte als je voor de gloednieuwe pop-up store van &C op Amsterdam CS staat. In de etalage een gouden wc-pot met roze ballen en pontificaal erbovenop Barbie en haar vriendje in semi-adamskostuum. Het trekt de volle aandacht van twee kinderen, die met de neus op het glas aan hun moeder vragen wat het is. Geen idee, schudt ze langzaam haar hoofd en tuurt naar binnen, „maar ik word er wel blij van.” Hun moeders’ ’niet rennen en nergens aankomen, hoor’ negerend, snellen ze naar binnen, om Ken te aaien.

Lil' Amsterdam

De pop-up store zit in Lil’ Amsterdam, het creatieve stuk van de Amstelpassage, en heeft een instant stilstaan-effect als je er langskomt. En een naar-binnen-gaan-impuls, want het lonkt, deze doorzichtige kijkdoos.

In de galerie ontmoet shop is het werk van zeven kunstenaars waar de &C foundation alle geloof in heeft, zowel te bekijken als te koop. Denimjacks met ware schilderwerken achterop, levensgrote foto’s waar de kleur vanaf spat, terwijl het zwart-wit is, maar ook verfijnde sieraden en kroko-heuptasjes. Kunst in al zijn verschijningsvormen en zowel collector’s items als collectieverkoop, vertelt Isabelle Roskam, die zelf vooral unieke stukken maakt, van beschilderde cadeaulinten, servies, cadeaudoosjes en natuurlijk haar grote schilderijen, kenmerkend door kleur met zwarte accenten en de energie die er vanaf straalt.

Nat

De jongen van de bar tegenover komt aangelopen. Zijn ogen glijden over de verschillende creatieve uitspattingen en twijfelt zichtbaar of hij de dampende thee op het gouden tafeltje neer kan zetten, of dat het gouden tafeltje eigenlijk een heel duur kunstobject is. Als hij het magazine van Chantal Janzen erop ziet liggen, weet hij wat te doen en met een guitige ’laten we Chantal maar niet natmaken!’, zet hij de glazen voorzichtig naast haar neer. „Proost, Chantal.”

Isabelle wisselt de store-shifts af met haar zes collega-kunstenaars. Hoewel het niet heel warm is en daglicht ontbreekt, is de opgewekte schilder hier zichtbaar in haar element. „Het klinkt misschien een beetje gek, maar ik vind CS een van de meest inspirerende plekjes van Amsterdam. Op het station gebeurt van alles in een bepaalde snelheid. Vluchtige ontmoetingen, solisten die eigenlijk allemaal samen reizen... En dat rauwe vind ik ook fijn.”

Kunstenaar anno nu

Geboren en getogen in Tilburg en met zowel een studie Commerciële Economie als een carrière in het glas-en-lood als achtergrond, woont ze nu alweer een aantal jaar in Amsterdam, waar ze samenwoont met haar grote liefde en het leven van een kunstenares anno nu leidt. En dat betekent niet de hele dag ’superrelaxed rondhangen’ in je atelier, veel rode wijn drinken en een beetje schilderen, „dat beeld hebben nog veel mensen van ons”, maar juist heel gefocust schilderen, je fotografie, website en social media bijhouden, teksten schrijven en je eigen PR doen. Structuur vinden, in je creatieve bestaan dus. „Je moet sterk in je schoenen staan”, antwoordt ze op de vraag hoe het is om nu kunstenares te zijn, „omdat je in deze snelle tijden heel gemakkelijk je focus kunt verliezen.” Bang om niet genoeg te presteren, zeker ook door social media, dat zowel een pre als een nee kan zijn, „je moet proberen je eigen grenzen te bewaken en niet te veel naar je omgeving kijken.”

Een kunstenaar is anno 2018 een eigen ondernemer met kunstwerken als zijn of haar product. Rammend hard werken dus, zelden tot nooit vrij („in je hoofd werk je altijd”) en blijven vooruitdenken. Stilstaan is geen optie, sowieso ook niet voor de artieste van wie ook zelf de energie afspat. „Ik ben altijd op zoek naar vernieuwing en mooie samenwerkingen, niets leuker dan je krachten samen bundelen.”

Instagram @isabelle_roskam

Vleugel

Zoals vorige week tijdens de opening van de store, toen ze samen met zangeres Koosje Sekreve, een van de andere talenten, een duo-optreden deed. Koosje speelde achter de zwarte vleugel die zij live beschilderde. Heel erg spannend, verklapt ze, normaal werkt ze tenslotte alleen. „Nu stonden er heel veel camera’s en zag ik nog meer nieuwsgierige ogen op me gericht, en dan moet het dus maar wel net lukken!” Het ’vleugel schilderen’ lukte, met verve. Het staat nu als pronkstuk, iets verderop in Lil’ Amsterdam, te wachten op een mooi bod, of liever nog de perfecte bestemming, „je kunt via Instagram @andctalent reageren.” In de lobby van een theater bijvoorbeeld, mijmert ze even hardop, of op een muziekschool, „ergens waar mensen erdoor geïnspireerd raken.” Of als piano in de stationshal? Helaas, dat mocht niet, „heel jammer, ik had hem graag op een van mijn lievelingsplekjes neergezet.”

'Superhappy'

Haar harde werken werpt zijn vruchten af, haar talent wordt gezien. Zo werd ze onlangs benaderd door de &C talent foundation. ’Superhappy’ is ze. „Ik vind Chantal Janzen een multitalent en dat ze mij en mijn werk heeft uitgekozen met de foundation, is een groot compliment.”

En dan hangt haar werk ook nog eens prominent op de set van GTST en stond ze ineens in De Rozenboom. Pure nostalgie en ’best wel kippenvel hoor’, als ze zichzelf dan in een scène met Ludo ziet terugkomen, lacht ze, „ik ben meteen weer gaan kijken.”

Wanneer wist kunstenares Isabelle Roskam eigenlijk dat ze echt talent had? Simpel. Vanaf het moment dat ze de kwast echt goed in haar hand vastpakte, rond haar twintigste. „Dit moet ik doen, voelde ik. Dit gá ik doen, wist ik. En ik doe het.”

Chantal Janzen

De pareltjes eruit pikken en deze een podium bieden, zo omschrijft Charlotte Trommelen haar werk bij de &C talent foundation ,waar zij voorzitter van is. De foundation werd opgericht door Chantal Janzen, die graag wat terug wil doen voor de talenten en de kunst- en cultuursector in ons land. Een duwtje in de rug, een extra zetje in de goede richting, of hoe je het ook wil noemen: ,,we helpen ze waar we kunnen.” Zo kon laatst iemand meelopen met fotograaf William Rutten, mocht een styliste backstage met make-upartiest Clayton Leslie meelopen en hangt het werk van Isabelle Roskam nu op de set van GTST (en in de store). Een kleine greep, ,,we zoeken altijd naar samenwerkingen en kijken hoe we elkaar kunnen versterken.”

In de pop-up vind je elke maand items van zeven door hen geselecteerde talenten en de volgende maand weer van zeven anderen die zich hebben aangemeld bij hun foundation. Ze krijgen veel aanmeldingen binnen, van fotografen tot mode-artiesten en spoken word-kunstenaars, ,,kunst en cultuur is tenslotte een heel breed begrip”, licht Trommelen toe, ,,dat maakt het mooi en moeilijk tegelijkertijd.”

Samen met de vijf ambassadeurs, acteur Jeroen Spitzenberger, ballerina Igoné de Jongh, fotograaf Roger Neve, cabaretière, zangeres en schrijfster Claudia de Breij en modeontwerper Claes Iversen, beoordelen ze de aanmeldingen. Je moet het kunnen overbrengen en het moet je raken, zo luiden toch wel de belangrijkste criteria voor zowel het talent als de talentzoeker.

Of iedereen een talent heeft? Tja. Misschien wel, maar niet iedereen is een groot talent en daar zijn ze wel naar op zoek. Die pareltjes nogmaals, ,,niets mooier om hen te mogen helpen.”

Heb jij een kunst- en cultuurtalent en ben je klaar om ontdekt te worden? Check de website, ook als je op zoek bent naar een talent en je middels een soort artiesten-Tinder de juiste creatieve match kunt vinden.

De &C talent store is elke dag te bezoeken van 11.00 tot 19.00 uur op Lil’ Amsterdam in de Amstelpassage.


Kouder weer zorgt voor toename CO2-uitstoot

Ook in de landbouw nam de uitstoot licht toe. Beeld: ANP

Foto van 'Metro en ANP'

2 UUR

De CO2-uitstoot is in het tweede kwartaal van dit jaar gestegen ten opzichte van dezelfde periode een jaar eerder. Dat kwam voornamelijk door hoger gasverbruik voor verwarming, omdat het in de maanden april, mei en juni kouder was dan een jaar eerder, zo meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

De uitstoot van het broeikasgas CO2 (koolstofdioxide) steeg met 2,9 procent in het tweede kwartaal. Als de cijfers worden gecorrigeerd voor het effect van het koudere weer, dan ging de uitstoot juist met 1,3 procent omlaag.

Meestal draagt de groei van de economie ook bij aan een hogere uitstoot, en daarmee aan de klimaatverandering. In die periode groeide de economie met 1,8 procent. Dat exclusief het effect van het weer toch sprake was van een daling kwam doordat energiebedrijven 3,8 minder koolstofdioxide uitstootten, door minder gebruik van steenkool.


Touroperator Thomas Cook failliet en annuleert vakanties en vluchten

Alle activiteiten van Thomas Cook en Neckerman worden gestaakt. Beeld: ANP

Foto van 'Metro en ANP'

3 UUR

Reisorganisatie Thomas Cook staakt alle activiteiten. Alle boekingen die het bedrijf zijn gedaan, zowel vluchten als vakanties, worden geannuleerd.

De duizenden Nederlanders die via Thomas Cook op vakantie zijn, hoeven die niet onmiddellijk af te breken. „Voor hen wordt geregeld dat zij hun vakantie kunnen afmaken", zegt een woordvoerster van de Nederlandse tak van de touroperator.

Het gaat volgens haar om ruim 10.000 mensen. Ook zouden de komende weken nog 'enkele duizenden' mensen vertrekken. De meeste van de huidige vakantiegangers zijn binnen Europa op reis.


Week Tegen Pesten gaat ook pesten op werkvloer tegen

Buitensluiten is ook pesten. Beeld: Pexels

Foto van 'Ingelise de Vries'

VANDAAG, 05:59

Vandaag begint de Week tegen Pesten. Het basisonderwijs besteedt tijd aan het creëren van een veilige omgeving voor kinderen. 

De eerste weken in de klas zijn ‘de gouden weken’, vertelt Klaas Hiemstra, directeur van de Stichting School en Veiligheid. „In de eerste week wordt de groep gevormd. Het heeft effect om in het begin van het jaar te bespreken hoe je het samen leuk hebt. Dat moet je als school wel blijven onderhouden. Om pesten terug te dringen moet je een lange adem hebben. We zagen het de afgelopen jaren dalen, maar helaas stabiliseert het nu een beetje. Je ziet dat je dus niet achterover kunt gaan leunen als school.”

Pesten is een groepsproces, legt Hiemstra uit. „Door bepaald gedrag te vertonen, wordt de rangorde in de groep vastgesteld. Sommige kinderen hebben een gedragsrepertoire dat je denkt: mwah, dat had je niet hoeven doen. Je moet kinderen laten zien dat het anders kan. Dat je ook door zorgzaam te zijn een effect in de groep kunt hebben. In elke groep is dat weer anders.”


Afgelopen 5 jaar zijn warmste ooit

Afgelopen 5 jaar zijn warmste ooit

In een zondag gepubliceerd VN-rapport staat dat de 5-jarige periode die dit jaar eindigt, de warmste ooit zal zijn. /ANP

Foto van 'Metro en ANP'

GISTEREN

In een VN-rapport dat op zondag gepubliceerd is staat dat de 5-jarige periode die dit jaar eindigt, de warmste ooit zal zijn.

Het rapport loopt vooruit op de belangrijke klimaattop die maandag in New York wordt bijgewoond door meer dan zestig wereldleiders. Secretaris-generaal van de VN António Guterres zal er bij de landen op aandringen om hun doelstellingen om de uitstoot van broeikasgassen te verhogen.

Klimaatverandering


Nederlander verdrinkt in zee bij Valencia

Nederlander (55) verdrinkt in zee bij Valencia

Een 55-jarige Nederlander is zaterdagavond verdronken in de Middellandse Zee in de buurt van de Spaanse kustplaats Valencia. /ANP

Foto van 'Metro'

GISTEREN

Een 55-jarige Nederlander is zaterdagavond verdronken in de Middellandse Zee in de buurt van de Spaanse kustplaats Valencia. Dat melden lokale media zondag.

Volgens de nieuwssite 20minutos zijn dit weekeinde binnen zestien uur vier mensen verdronken in de zee bij Valencia.

Persoon dreef in zee


PSV en Ajax spelen gelijk (1-1) in Eindhoven

PSV en Ajax spelen gelijk (1-1) in Eindhoven

De topper in de eredivisie tussen PSV en Ajax heeft geen winnaar opgeleverd. In Eindhoven eindigde het duel in 1-1. /ANP

Foto van 'Metro en ANP'

GISTEREN

De topper in de eredivisie tussen PSV en Ajax heeft geen winnaar opgeleverd. In Eindhoven eindigde het duel in 1-1.

PSV en Ajax blijven daardoor voorlopig ongeslagen. Beide clubs hebben na zes duels veertien punten. Nummer drie Vitesse staat ook op veertien punten, maar de Arnhemmers hadden daar een wedstrijd meer voor nodig.

Kansen gemist


Excuses en vip-plaats bij herdenking voor geweigerde veteranen

Excuses en vip-plaats bij herdenking voor geweigerde veteranen

Burgemeester Ahem Marcouch van Arnhem heeft excuses gemaakt aan de de vier veteranen die vrijdag in Arnhem werden geweigerd bij de Airborne-herdenking. /ANP

Foto van 'Metro'

GISTEREN

Burgemeester Ahem Marcouch van Arnhem heeft excuses gemaakt aan de de vier veteranen die vrijdag in Arnhem werden geweigerd bij de Airborne-herdenking. Daarnaast beloofde Marcouch dat ze bij de volgende herdenking wél een vip-plaats krijgen.

De Arnhemse burgemeester noemt de weigering 'ontzettend pijnlijk'. „Dit is helaas misgegaan. Dat moeten we de volgende keer beter doen." Na de herdenking op de begraafplaats in Oosterbeek, stond Marcouch de veteranen op te wachten. Hij schudde ieder van hen de hand en bood persoonlijk zijn excuses aan. Dat vertelt de voorzitter van de 1944 Alliance Normandy-Market Garden aan Omroep Gelderland.

Teruggestuurd naar hotel


Minder neushoorns gedood door stropers

Minder neushoorns gedood door stropers

Het aantal door stropers gedode neushoorns in Zuid-Afrika is iets gedaald. /Unsplash

Foto van 'Metro en ANP'

GISTEREN

Goed nieuws! Stropers in Zuid-Afrika hebben iets minder neushoorns gedood. In de eerste helft van 2019 is het aantal gedode dieren gedaald van 386 naar 318 in vergelijking met dezelfde periode vorig jaar, aldus minister van Milieu Barbara Creecy zondag ter gelegenheid van de Wereld Neushoorndag.

'Strijd nog lang niet voorbij'

„Hoewel de strijd tegen stroperij nog lang niet voorbij is, zijn we er trots op dat de inspanningen van de overheid, particuliere neushoornbezitters en bezorgde burgers vruchten afwerpen", schreef ze in een verklaring.


Likeability of6

Sudoku van de dag

Foto van 'Metro'

2 UUR

Speel hier elke dag gratis een uitdagende Sudoku, aangeboden door Denksport. De Sudoku werkt als volgt: vul het diagram zo in, dat in elk blok van 3x3 vakjes de getallen 1 tot en met 9 één keer voorkomen.


like
user_761825ac10beda546b153b852684b47b5b948517_avataruser_9d7413a65ac5be6e146a6a2cf93bd5e9f241a2e2_avataruser_29224ea528b8c532bb2b7cf10fd234a319228450_avatar

Likeability of5

Vrijwilligers ruimden zaterdag 78.000 stuks zwerfafval op

Deelnemers in Zaltbommel tijdens World Cleanup Day. Beeld: ANP

Foto van 'Metro en ANP'

GISTEREN

Heel wat vrijwilligers hebben afgelopen zaterdag zwerfafval opgeruimd. Daarbij zijn zeker 78.000 stuks opgeruimd.

Deelnemers deden mee aan de World Cleanup Day. De opruimactie is onderdeel van een wereldwijde dag om zoveel mogelijk afval op te ruimen. De Plastic Soup Foundation maakte de totale opbrengst zondag bekend.

De 16.000 vrijwilligers die op ruim 1400 plekken afval opruimden, konden een speciale app gebruiken om te registeren om wat voor soort materiaal het ging en van welke merken de verpakkingen het meest op straat belanden. Vorig jaar legden de deelnemers nog 35.000 stuks afval vast met de app. Dat er dit jaar veel meer zwerfafval werd geregistreerd, komt volgens de organisatie doordat de deelnemers de app fanatieker hebben gebruikt.


like
user_ea54b30544394f14d8c1bd9b380c7cf0ff182d02_avatar

Meer 65-plussers werken door: ‘Mijn verlangen om bezig te zijn blijf'

Meer 65-plussers werken: ‘Mijn verlangen om bezig te zijn blijft'

Vorig jaar telde Nederland 255.000 werkende 65-plussers. /ANP

Foto van 'Femke van Rooijen'

GISTEREN

Er zijn steeds meer werkende 65-plussers: vorig jaar telde Nederland er 255.000. In 2003 waren dit er 75.000. Dat blijkt uit cijfers van het CBS.

Zo staat Anne Marie Huitema (72) uit Soestdijk nog volop in het werkende leven. Begin dit jaar startte ze zelfs een eigen coachingsbedrijf. „Op mijn 59ste stopte ik met mijn werk als orthopedagoog, maar al snel besefte ik dat ik eigenlijk nog helemaal niet klaar was met werken.” Huitema begon met schilderen en van het een kwam het ander. Twaalf jaar lang gaf ze kunstexposities en workshops in Zuid-Frankrijk. „Ook dat werd na verloop van tijd minder, maar mijn verlangen om bezig te zijn bleef”, vertelt Huitema.

Een duidelijke missie


Batman-teken over heel de wereld te zien

Fijne Batman Day vanuit Mexico City! Beeld: ANP

Foto van 'Ingelise de Vries'

GISTEREN

Niet alleen in Gotham verscheen dit weekend het lichtsignaal om Batman op de roepen, over de hele wereld was de superheld nodig. Ter ere van zijn 80e verjaardag werd het beroemde teken in heel wat grote steden geprojecteerd.

De superheld viert dit jaar zijn 80e verjaardag. Al sinds 1939 probeert het alter ego van Bruce Wayne zijn stad Gotham City veilig te maken. In mei van dat jaar verscheen hij voor het eerst in een stripboek van DC Comics. Hij werd bedacht door tekenaar Bob Kane na het succes van Superman. De vraag naar superhelden in stripboeken groeide.

Batman is een rijke detective die heel wat heeft getrained om zo het hoogst haalbare uithoudingsvermogen en spierkracht te krijgen. Hij helpt de politie regelmatig en die kunnen zijn hulp dan ook goed gebruiken. Met een speciaal lichtsignaal laat detective Jim Gordon aan Batman weten dat hij weer nodig is om de misdaad te bestrijden.


Migranten proberen als 'volleybalteam' Griekse grens over te komen

Migranten proberen als 'volleybalteam' Griekse grens over te komen

De migranten droegen allemaal dezelfde sportkleding en hadden zelfs een volleybal bal meegenomen. /ANP

Foto van 'Metro en ANP'

GISTEREN

De Griekse politie heeft tien migranten opgepakt die zich voordeden als volleybalteam om zo van Athene naar Zwitserland te vliegen.

Luchthavenmedewerkers merkten echter op dat de getoonde paspoorten niet overeenkwamen met de identiteit van de reizigers. Na een grondige controle van de politie bleek dat de paspoorten gestolen waren of als verloren waren opgegeven.

Vermomming


Likeability of5

Dam tot damloop afgelast vanwege hitte

Solomon Berihu kwam als winnaar binnen bij de Dam tot Damloop. Beeld: ANP

Foto van 'Metro en ANP'

GISTEREN

De laatste groepen die zondag zouden starten met de Dam tot Damloop, mogen niet vertrekken. De organisatie heeft de hardloopwedstrijd stilgelegd vanwege de warmte.

Het besluit is genomen na overleg met politie, hulpdiensten en de gemeente. „Het gaat om enkele duizenden van de in totaal 45.000 lopers", aldus een woordvoerder.

Tijdens de hardloopwedstrijd tussen Amsterdam en Zaandam zijn al tussen de tien en twintig deelnemers in koelbaden gezet. Die zijn bedoeld om oververhitte lopers snel af te kunnen koelen, waardoor het risico op ernstig letsel sterk wordt verminderd.


like
user_ea54b30544394f14d8c1bd9b380c7cf0ff182d02_avatar

Likeability of3

Blussende brandweerman krijgt kopstoot

Beeld ter illustratie / ANP

Foto van 'Metro en ANP'

GISTEREN

Een brandweerman van het korps Gooi en Vechtstreek is zaterdagavond bij het blussen van een grote brand in Bussum mishandeld door een omstander.

De brandweerman was bezig met het afladen van een container en waarschuwde de man voor gevaar omdat hij niet op veilige afstand stond. Hij kreeg daarop een kopstoot, meldt de brandweer.

Aanhouding


dislike
user_ea54b30544394f14d8c1bd9b380c7cf0ff182d02_avatar

Amerikaan verdrinkt tijdens doen huwelijksaanzoek onder water
Likeability of3

Amerikaan verdrinkt tijdens doen huwelijksaanzoek onder water

De Amerikaan Steven Weber wilde op vakantie zijn vriendin verrassen met een huwelijksaanzoek. /Facebook, Kenesha Antoine

Foto van 'Metro'

GISTEREN

Een Amerikaanse man die vorige week probeerde zijn vriendin onder water ten huwelijk te vragen heeft dat niet overleefd. Na het aanzoek verdronk hij, nog voordat zijn geliefde haar ja-woord kon uitspreken.

Het stel verbleef in een luxe-resort op Pemba, een eiland voor de kust van Tanzania. Ze hadden een kamer geboekt die deels onder water ligt, zo'n 250 meter uit de kust.

De Amerikaan Steven Weber wilde, op de derde dag van hun gezamenlijke vakantie, zijn vriendin Kenesha Antoine verrassen met een huwelijksaanzoek. Hij trok flippers aan en deed een duikbril op en dook het water in. Daar zwom hij voor het onderwaterraam van hun kamer. Zijn vriendin filmde het aanzoek vanuit de kamer.


sad
user_ea54b30544394f14d8c1bd9b380c7cf0ff182d02_avatar

Kabinet wil Formule 1 redden ondanks uitstoot schadelijke stikstof
Likeability of3

Kabinet wil Formule 1 redden ondanks uitstoot schadelijke stikstof

Het kabinet gaat er alles aan doen om de Formule 1-race volgend jaar op Zandvoort door te laten gaan. /ANP

Foto van 'Metro'

GISTEREN

Het kabinet gaat er alles aan doen om de Formule 1-race volgend jaar op Zandvoort door te laten gaan, ondanks de problemen met stikstof. Dat verzekerde minister Bruno Bruins (Sport). Hij hoopt dat de wedstrijd geen gevaar loopt door de maatregelen die stikstof moeten beperken.

Er moeten nog allerlei vergunningen worden aangevraagd en verleend, benadrukte Bruins in het programma WNL op Zondag. Woensdag presenteert een commissie aanbevelingen hoe zo snel mogelijk de hoeveelheid stikstof in Nederland kan worden teruggedrongen. „Op Zandvoort krijgen ze hier hartkloppingen van." De datum staat immers vast. De bewindsman zegt het met argusogen te bekijken.

Maar „natuurlijk" wil het kabinet er voor zorgen dat de race gereden kan worden, aldus Bruins. „Daar kijkt toch heel Nederland naar uit".


dislike
user_ea54b30544394f14d8c1bd9b380c7cf0ff182d02_avatar

Herdenkingen bevrijdingsoperatie Market Garden populairder dan ooit

Herdenkingen bevrijdingsoperatie Market Garden populairder dan ooit

De herdenkingen van de geallieerde bevrijdingsoperatie Market Garden zijn populairder dan ooit. /ANP

Foto van 'Metro'

GISTEREN

De herdenkingen van de geallieerde bevrijdingsoperatie Market Garden, afgelopen week precies 75 jaar geleden, zijn populairder dan ooit. 

Niet alleen de grote, bekende herdenkingen breken elk bezoekersrecord, ook bij de kleinere bijeenkomsten in Limburg, Brabant en Gelderland staan de bezoekers rijen dik. „Mensen hebben steeds meer behoefte om dingen samen te delen", verklaart burgemeester Hubert Bruls van Nijmegen.

Volgens de organisaties van onder andere de luchtlandingen in Ede, de herdenking bij de Rijnbrug in Arnhem en de erewandeling Sunset March in Nijmegen speelt het mooie weer dit weekeinde een grote rol. En ook de aanwezigheid van hoogwaardigheidsbekleders, zoals prins Charles en prinses Beatrix in Ede en ambassadeurs en bewindslieden in alle plaatsen zorgt voor extra belangstelling. „Maar ook toen er nog niets definitiefs over het weer te zeggen was, stond de telefoon al roodgloeiend", zegt een woordvoerster van Bridge to Liberation, het muziekspektakel op de Rijnbrug in Arnhem.


'Gevaarlijke situaties metrostations Rome door verborgen gebreken'

'Gevaarlijke situaties metrostations Rome door verborgen gebreken'

In Rome raakten mensen in 2018 al eens gewond toen een roltrap op hol sloeg. /ANP

Foto van 'Metro'

GISTEREN

Gebrekkig onderhoud van het metrosysteem en het veiligheidssysteem voor de roltrappen in Rome heeft op de bij toeristen populaire metrostations tot gevaarlijke situaties geleid. Zo raakten er in oktober 2018 24 mensen gewond toen de roltrap ineens heel snel begon te draaien.

Bij één van de gewonden moest zelfs een voet worden afgezet. Burgemeester Virginia Raggi van de Italiaanse hoofdstad heeft het contract met het onderhoudsbedrijf ontbonden, maar de problemen en de gevaren blijven. „Wij sluiten niet uit dat door verborgen gehouden gebreken zich nog meer incidenten kunnen voordoen", aldus het Openbaar Ministerie. De politie begon een onderzoek nadat in oktober vorig jaar bij het metrostation Repubblica 24 mensen gewond waren geraakt, van wie één ernstig.

Op hol geslagen