In het nieuws

Chantal Janzen geeft nieuw talent pop-up podium

Kunstenares Isabelle Roskam en zangeres Koosje Sekreve zijn twee van de talenten in de &C talent store

Foto van 'Iris Hermans'

20 NOV 2018

De pop-up galerie slash slash &C talent store is nu geopend op Amsterdam CS. Isabelle Roskam is een van hen, ze schildert van alles en met verve en hangt nu ook op de set van GTST. Haar beschilderde vleugel staat er niet, daar zoekt ze nog een mooi plekje voor... Wie wat weet, mag het Instagrammen.

Gouden pot

Alsof je in een kijkdoos kijkt en telkens iets nieuws ziet, waardoor je wil blijven kijken. En weer iets nieuws ziet. Zomaar een potentiële eerste gedachte als je voor de gloednieuwe pop-up store van &C op Amsterdam CS staat. In de etalage een gouden wc-pot met roze ballen en pontificaal erbovenop Barbie en haar vriendje in semi-adamskostuum. Het trekt de volle aandacht van twee kinderen, die met de neus op het glas aan hun moeder vragen wat het is. Geen idee, schudt ze langzaam haar hoofd en tuurt naar binnen, „maar ik word er wel blij van.” Hun moeders’ ’niet rennen en nergens aankomen, hoor’ negerend, snellen ze naar binnen, om Ken te aaien.

Lil' Amsterdam

De pop-up store zit in Lil’ Amsterdam, het creatieve stuk van de Amstelpassage, en heeft een instant stilstaan-effect als je er langskomt. En een naar-binnen-gaan-impuls, want het lonkt, deze doorzichtige kijkdoos.

In de galerie ontmoet shop is het werk van zeven kunstenaars waar de &C foundation alle geloof in heeft, zowel te bekijken als te koop. Denimjacks met ware schilderwerken achterop, levensgrote foto’s waar de kleur vanaf spat, terwijl het zwart-wit is, maar ook verfijnde sieraden en kroko-heuptasjes. Kunst in al zijn verschijningsvormen en zowel collector’s items als collectieverkoop, vertelt Isabelle Roskam, die zelf vooral unieke stukken maakt, van beschilderde cadeaulinten, servies, cadeaudoosjes en natuurlijk haar grote schilderijen, kenmerkend door kleur met zwarte accenten en de energie die er vanaf straalt.

Nat

De jongen van de bar tegenover komt aangelopen. Zijn ogen glijden over de verschillende creatieve uitspattingen en twijfelt zichtbaar of hij de dampende thee op het gouden tafeltje neer kan zetten, of dat het gouden tafeltje eigenlijk een heel duur kunstobject is. Als hij het magazine van Chantal Janzen erop ziet liggen, weet hij wat te doen en met een guitige ’laten we Chantal maar niet natmaken!’, zet hij de glazen voorzichtig naast haar neer. „Proost, Chantal.”

Isabelle wisselt de store-shifts af met haar zes collega-kunstenaars. Hoewel het niet heel warm is en daglicht ontbreekt, is de opgewekte schilder hier zichtbaar in haar element. „Het klinkt misschien een beetje gek, maar ik vind CS een van de meest inspirerende plekjes van Amsterdam. Op het station gebeurt van alles in een bepaalde snelheid. Vluchtige ontmoetingen, solisten die eigenlijk allemaal samen reizen... En dat rauwe vind ik ook fijn.”

Kunstenaar anno nu

Geboren en getogen in Tilburg en met zowel een studie Commerciële Economie als een carrière in het glas-en-lood als achtergrond, woont ze nu alweer een aantal jaar in Amsterdam, waar ze samenwoont met haar grote liefde en het leven van een kunstenares anno nu leidt. En dat betekent niet de hele dag ’superrelaxed rondhangen’ in je atelier, veel rode wijn drinken en een beetje schilderen, „dat beeld hebben nog veel mensen van ons”, maar juist heel gefocust schilderen, je fotografie, website en social media bijhouden, teksten schrijven en je eigen PR doen. Structuur vinden, in je creatieve bestaan dus. „Je moet sterk in je schoenen staan”, antwoordt ze op de vraag hoe het is om nu kunstenares te zijn, „omdat je in deze snelle tijden heel gemakkelijk je focus kunt verliezen.” Bang om niet genoeg te presteren, zeker ook door social media, dat zowel een pre als een nee kan zijn, „je moet proberen je eigen grenzen te bewaken en niet te veel naar je omgeving kijken.”

Een kunstenaar is anno 2018 een eigen ondernemer met kunstwerken als zijn of haar product. Rammend hard werken dus, zelden tot nooit vrij („in je hoofd werk je altijd”) en blijven vooruitdenken. Stilstaan is geen optie, sowieso ook niet voor de artieste van wie ook zelf de energie afspat. „Ik ben altijd op zoek naar vernieuwing en mooie samenwerkingen, niets leuker dan je krachten samen bundelen.”

Instagram @isabelle_roskam

Vleugel

Zoals vorige week tijdens de opening van de store, toen ze samen met zangeres Koosje Sekreve, een van de andere talenten, een duo-optreden deed. Koosje speelde achter de zwarte vleugel die zij live beschilderde. Heel erg spannend, verklapt ze, normaal werkt ze tenslotte alleen. „Nu stonden er heel veel camera’s en zag ik nog meer nieuwsgierige ogen op me gericht, en dan moet het dus maar wel net lukken!” Het ’vleugel schilderen’ lukte, met verve. Het staat nu als pronkstuk, iets verderop in Lil’ Amsterdam, te wachten op een mooi bod, of liever nog de perfecte bestemming, „je kunt via Instagram @andctalent reageren.” In de lobby van een theater bijvoorbeeld, mijmert ze even hardop, of op een muziekschool, „ergens waar mensen erdoor geïnspireerd raken.” Of als piano in de stationshal? Helaas, dat mocht niet, „heel jammer, ik had hem graag op een van mijn lievelingsplekjes neergezet.”

'Superhappy'

Haar harde werken werpt zijn vruchten af, haar talent wordt gezien. Zo werd ze onlangs benaderd door de &C talent foundation. ’Superhappy’ is ze. „Ik vind Chantal Janzen een multitalent en dat ze mij en mijn werk heeft uitgekozen met de foundation, is een groot compliment.”

En dan hangt haar werk ook nog eens prominent op de set van GTST en stond ze ineens in De Rozenboom. Pure nostalgie en ’best wel kippenvel hoor’, als ze zichzelf dan in een scène met Ludo ziet terugkomen, lacht ze, „ik ben meteen weer gaan kijken.”

Wanneer wist kunstenares Isabelle Roskam eigenlijk dat ze echt talent had? Simpel. Vanaf het moment dat ze de kwast echt goed in haar hand vastpakte, rond haar twintigste. „Dit moet ik doen, voelde ik. Dit gá ik doen, wist ik. En ik doe het.”

Chantal Janzen

De pareltjes eruit pikken en deze een podium bieden, zo omschrijft Charlotte Trommelen haar werk bij de &C talent foundation ,waar zij voorzitter van is. De foundation werd opgericht door Chantal Janzen, die graag wat terug wil doen voor de talenten en de kunst- en cultuursector in ons land. Een duwtje in de rug, een extra zetje in de goede richting, of hoe je het ook wil noemen: ,,we helpen ze waar we kunnen.” Zo kon laatst iemand meelopen met fotograaf William Rutten, mocht een styliste backstage met make-upartiest Clayton Leslie meelopen en hangt het werk van Isabelle Roskam nu op de set van GTST (en in de store). Een kleine greep, ,,we zoeken altijd naar samenwerkingen en kijken hoe we elkaar kunnen versterken.”

In de pop-up vind je elke maand items van zeven door hen geselecteerde talenten en de volgende maand weer van zeven anderen die zich hebben aangemeld bij hun foundation. Ze krijgen veel aanmeldingen binnen, van fotografen tot mode-artiesten en spoken word-kunstenaars, ,,kunst en cultuur is tenslotte een heel breed begrip”, licht Trommelen toe, ,,dat maakt het mooi en moeilijk tegelijkertijd.”

Samen met de vijf ambassadeurs, acteur Jeroen Spitzenberger, ballerina Igoné de Jongh, fotograaf Roger Neve, cabaretière, zangeres en schrijfster Claudia de Breij en modeontwerper Claes Iversen, beoordelen ze de aanmeldingen. Je moet het kunnen overbrengen en het moet je raken, zo luiden toch wel de belangrijkste criteria voor zowel het talent als de talentzoeker.

Of iedereen een talent heeft? Tja. Misschien wel, maar niet iedereen is een groot talent en daar zijn ze wel naar op zoek. Die pareltjes nogmaals, ,,niets mooier om hen te mogen helpen.”

Heb jij een kunst- en cultuurtalent en ben je klaar om ontdekt te worden? Check de website, ook als je op zoek bent naar een talent en je middels een soort artiesten-Tinder de juiste creatieve match kunt vinden.

De &C talent store is elke dag te bezoeken van 11.00 tot 19.00 uur op Lil’ Amsterdam in de Amstelpassage.


Geregistreerd partnerschap: géén 'Ja, ik wil...'

Het werd in eerste instantie ingevoerd speciaal voor partners van hetzelfde geslacht / ANP

Foto van 'Iris Hermans'

13 MIN

In eerste instantie werd het speciaal voor homoseksuelen ingevoerd, het wordt vooral op maandagen en dinsdag bezegeld en bestaat nu ruim 20 jaar: het geregistreerd partnerschap.

Zakelijk

Voor de een veel te zakelijk, een ander gaat er vol voor, want geen trouwpoespas, terwijl het wel bijna precies dezelfde rechten en plichten als een huwelijk met zich mee brengt. In 1998 werd het geregistreerd partnerschap ingevoerd en waren er 4, 5 duizend paren die hiervoor kozen. In 2018 waren dat er bijna 20.000, blijkt uit een uitgebreid onderzoek van het CBS dat vandaag wordt gepubliceerd. Nog altijd zijn de meeste paren getrouwd, maar hun aandeel is afgenomen. Begin 2018 was bijna 64 procent van de samenwonende paren gehuwd, 2,3 procent had een geregistreerd partnerschap.


En dan ben je dertig

Foto van 'Jorieke van Noorloos'

23 MIN

Zo zat je nog op je studentenkamer met dito lening en zo gaat ineens iedereen om je heen trouwen en moet je toch echt op zoek naar die goedbetaalde baan. Dit, en meer, beschrijven Suzette en Lianne in hun nieuwe boek Lekker Laten Lullen. Terwijl Suzette (nuchter, zorgeloos, oppervlakkig, zo u wilt) over de standaard vraagstukken in het leven struikelt, verdwijnt Lianne (gevoelig, zweverig, piekeraar) steeds dieper in haar burn-out. Het contrast kan niet groter, waardoor je je altijd wel in een van hun levens herkent.

Hoe zagen jullie vroeger zelf de dertiger?

Lianne (L): ,,Als een stabiel iemand die het leven begrijpt, van wie alles op rolletjes loopt en een gezin, huis en baan heeft.”


Moeder koopt ‘moordpop’ voor zoontjevideo icon
01:47

In samenwerking met Dutch Film Works

GISTEREN

Moeder koopt ‘moordpop’ voor zoontje

Met de beste bedoelingen heeft een moeder, Karen, een speelgoedpop voor de verjaardag van haar eenzame zoontje gekocht. Ze zijn pas verhuisd en de jonge Andy heeft het er maar wat moeilijk mee. De aankoop blijkt bepaald geen gelukkige. De pop beschouwt zich als beste vriend van het kind gaat gruwelijk los op iedereen die Andy op een of andere manier in de weg zit.

Horror

Komt dit verhaal je bekend voor? Klopt: Chucky is back! Donderdag kun je de re-make van de horrorklassieker Child’s Play in de bioscoop zien. De op het oog vriendelijke pop komt net als in 1988 op de verkeerde manier tot leven en zorgt voor bloederige taferelen. De vraag voor velen in Child’s Play: ben ik Chucky’s beste vriend of een grote vijand? Oftewel, vraagt de pop jou Wanna play?

Child’s Play 2019 geeft de bioscoopganger een totaal vernieuwde kijk op de klassieker van 31 jaar geleden. De makers presteerden dat eerder met de succesvolle reboot van IT.


Kamer vinden: een hel voor internationale studenten

Kamer vinden: een hel voor internationale studenten

Het overgrote deel van internationale studenten in Nederland kan moeilijk aan een kamer komen. Foto: Gettyimages

Foto van 'Naomi Defoer'

23 MIN

Een huisbaas die onaangekondigd langskomt en een feestje geeft, een woning waar bemiddelingskosten voor zijn betaald (maar die niet eens bestaat) en een hospiteeravond voor alleen Nederlandse studenten.

En als er dan een kamer beschikbaar is, blijkt de huur torenhoog. Daar loopt het overgrote deel van de internationalen studenten in Nederland tegenaan. Dat blijkt uit het vandaag uitgekomen rapport Housing Hotline van de Landelijke Studentenvakbond (LSVb). „We spreken internationale studenten die geen kamer kunnen vinden en bang zijn om dakloos te worden, heel schrijnend”, aldus LSVb-voorzitter Carline van Breugel.

Maatregelen


Lees hier al Dagblad Metro van woensdag 19 juni

Foto van 'Kasper Hermans'

GISTEREN

Wil jij ook je dag goed beginnen met een gloednieuwe Metro? Morgen is hij in de bakken van bijna alle treinstations te vinden, maar online kun je hem ook alvast lezen. Fijn, voor als je niet kan wachten op deze kersverse editie. De krant van woensdag 19 juni vind je nu hier!

In de krant vind je onder andere stukken over de hel voor internationale studenten om in Nederland een kamer te vinden. Verder wordt de trend om je als partners te registreren in plaats van te trouwen besproken. Kijken we naar de sportkleding die door Nike en Serena Williams wordt omgetoverd tot fashion en een interview met niemand minder dan Rammstein!


Rijbewijs 75-plusser in de wacht met jaar verlengen

ANP

Foto van 'Metro en ANP'

GISTEREN

Het kabinet onderzoekt of het rijbewijs van 75-plussers die door de aanhoudende problemen bij het Centraal Bureau Rijvaardigheidsbewijzen (CBR) zonder rijbewijs zitten, met maximaal een jaar kan worden verlengd. Dat schrijft minister Cora van Nieuwenhuizen (Infrastructuur) aan de Tweede Kamer.

Veel ouderen zitten door de lange wachttijden bij het CBR langdurig zonder rijbewijs, terwijl ze vaak afhankelijk zijn van hun auto. De Kamer dringt al langer aan op een oplossing voor deze groep. De verwachting was dat er eind dit jaar een eind zou komen aan de wachttijden, maar nu is al duidelijk dat dat niet gaat lukken.

Steeds langer wachten


Honden hebben sterke oogspier voor zielige blik

Colourbox

Foto van 'Kasper Hermans'

GISTEREN

Heb je de zielige blik van een hond nooit kunnen weerstaan? Je bent niet de enige. Sterker nog, honden zijn er speciaal op getraind. Dat wil zeggen, ze hebben een speciale spier rondom hun ogen.

Droevige blik

Met behulp van die spier kunnen ze hun ogen groter kunnen maken en wenkbrauw omhoog trekken. Dit zorgt er voor dat ze een extra droevige blik kunnen trekken. Dit helpt hen ook om contact te maken met mensen, zo denken Britse en Amerikaanse onderzoekers. Het zou de speciale relatie tussen mens en hond nog maar eens extra benadrukken.


Grieken waarschuwen vakantiegangers voor muggenvirus

ANP

Foto van 'Kasper Hermans'

GISTEREN

Als je deze zomer naar Griekenland trekt, moet je oppassen voor de muggen. Want het zijn niet de normale muggen die je een jeukend bultje bezorgen. Sommigen dragen het Westnijlvirus met zich mee.

50 doden

De Griekse autoriteiten hebben een waarschuwing eruit gegooid. Dat doet het voor de circa 30 miljoen toeristen die er naar het land komen. Vorig jaar had de ziekte 50 dodelijke slachtoffers tot gevolg, nadat er 314 mensen waren geïnfecteerd.


Sudoku van de dag

Foto van 'Metro'

GISTEREN

Speel hier elke dag gratis een uitdagende Sudoku, aangeboden door Denksport. De Sudoku werkt als volgt: vul het diagram zo in, dat in elk blok van 3x3 vakjes de getallen 1 tot en met 9 één keer voorkomen.


Boris Johnson stap dichter bij opvolging May

Boris Johnson/ANP

Foto van 'Metro en ANP'

GISTEREN

Boris Johnson heeft opnieuw veruit de meeste stemmen gekregen in een stemming over de opvolging van premier Theresa May. 126 van de 313 parlementariërs van de Conservatieve Partij stemden voor de oud-burgemeester van Londen.

Johnson kwam bij de eerste ronde van de Conservatieve leiderschapsstrijd ook al als koploper uit de bus. Toen kreeg hij 114 stemmen. De afvalrace gaat door tot nog twee kandidaten over zijn om May op te volgen als partijleider en premier. Dan krijgen circa 160.000 leden van de Conservatieve Partij het laatste woord over wie het land gaat leiden.

Vijf over


VN wil onderzoek naar dood oud-Egyptische president

Mursi/ANP

Foto van 'Metro en ANP'

GISTEREN

De Verenigde Naties willen een onafhankelijk onderzoek naar de dood van de voormalige Egyptische president Mursi. Volgens De VN-mensenrechtenraad moet het onderzoek alle aspecten van de behandeling van Mursi bestrijken in de bijna zes jaar dat hij gevangen zat.

Isoleercel

Daarbij gaat het om de omstandigheden waaronder hij vastzat, zoals de toegang tot medische zorg en contact met zijn advocaten en familie. „Het lijkt erop dat Mursi ook langdurig in een isoleercel heeft gezeten", zei een woordvoerder van de mensenrechtencommissie van de VN.


Milkshakegooier moet Farage vergoeding betalen

Nigel Farage/ANP

Foto van 'Metro en ANP'

GISTEREN

De Brit die Nigel Farage besmeurde met een milkshake, moet betalen voor het schoonmaken van het pak van de prominente pro-brexit-politicus. Milkshakegooier Paul Crowther (32) kreeg van de rechter ook een taakstraf opgelegd van 150 uur voor de domme actie, berichten Britse media.

Crowther gooide zijn drankje met de smaak banaan en gezouten karamel naar Farage in de aanloop naar de Europese verkiezingen. De leider van de Brexit Party voerde toen campagne in Newcastle. De politicus klaagde in een verklaring dat dergelijke aanvallen het „democratische proces" verstoren. Hij krijgt nu omgerekend 391 euro van de dader.

Traditie


Klaver: CO2-belasting is een stap dichterbij

Jesse Klaver/ANP

Foto van 'Metro en ANP'

GISTEREN

Een CO2-heffing voor vervuilende bedrijven is een stap dichterbij gekomen, nu het Centraal Planbureau (CPB) heeft vastgesteld dat zo'n maatregel kan helpen de CO2-uitstoot te verminderen, zonder de industrie de nek om te draaien. Dat concludeert Jesse Klaver. De GroenLinks-leider ziet mogelijkheden om tot een breed gedragen CO2-belasting te komen.

Hoe die heffing er precies uit komt te zien, moet de komende tijd duidelijk worden. Het CPB heeft verscheidene varianten doorgerekend, niet alleen van het kabinet maar ook van GroenLinks en de PvdA.

Verschillende vormen


Ook VCP stemt voor: breed draagvlak pensioenakkoord

Wouter Koolmees (rechts) krijgt de uitslag van het VCP te horen/ANP

Foto van 'Kasper Hermans'

GISTEREN

Ook de achterban van de Vakcentrale voor Professionals (VCP) stemt in met het pensioenakkoord. Daarmee heeft na FNV en CNV de laatste van de drie grote vakorganisaties zijn fiat gegeven aan de gemaakte afspraken. Nu kan begonnen worden met de uitwerking van het nieuwe pensioenstelsel.

Vijftig vakverenigingen

Bij VCP zijn zo'n vijftig vakverenigingen aangesloten, waaronder De Unie, politiebond ACP en pilotenbond VNV. Die volgden allemaal een eigen intern proces om over het pensioenakkoord te beslissen. Daarmee kende VCP een heel ander besluitvormingstraject dan FNV, waar vorig week een groot referendum plaatsvond.


Likeability of5

Slager zit met 7000 gulden die hij niet mag inruilen

ANP

Foto van 'Kasper Hermans'

GISTEREN

Het begon als een heel ludieke jubileumactie, maar de eigenaar van slagerij De Schrans in Leeuwarden zit nu met zo'n 7.000 gulden in de maag. Echter kan de ondernemer ze niet meer inwisselen, omdat de munteenheid geen wettelijk betaalmiddel meer is.

Vlees voor guldens

Johannes Hoekstra liet zijn klanten het voorbije weekend voor één keer vlees kopen met guldens. Dat liep storm, want in totaal hadden zijn klanten toch zeker 7.000 gulden over. De Nederlandsche Bank meldde hem even later dat hij die niet meer kan inwisselen.


love
user_fedc2d30b0d5172d01483885a7ea8149fe4222b0_avatar

Op Utrecht CS kun je schommelend je mobiel opladen

Deze week kun je tijdens het schommelen je telefoon opladen op Utrecht Centraal. Foto: NS

Foto van 'Lisa Vermeij'

GISTEREN

Het is je vast een keer overkomen: je bent onderweg naar een afspraak maar je telefoon is bijna leeg en nergens een oplader te bekennen. In het kader van de Duurzame Week kun je vanaf deze week schommelend je telefoon opladen.

Vlakbij spoor 19 staan sinds zaterdag drie enorme grote schommels. Je kunt je telefoon aan de oplader leggen en hem daarna opladen door te schommelen. Met de beweging van het schommelen wek je energie op, die gebruikt wordt voor het opladen van je smartphone. Zodra er groen licht gaat branden, is je telefoon aan het opladen.

Foto: NS


Treinverkeer bij Arnhem uren vertraagd door fiets

Fiets in de bovenleiding: Foto: Via Twitter @RCJV

Foto van 'Metro'

GISTEREN

Het treinverkeer tussen Arnhem en Emmerich heeft dinsdagochtend urenlang stilgelegen omdat er een fiets in de bovenleiding hing. Inmiddels is het treinverkeer langzaamaan weer hervat.

De fiets hing in de bovenleiding tussen Zevenaar en Babberich. Naast de plek staat een soort viaduct en het lijkt erop dat de fiets daar vanaf is gegooid. De fiets is weggehaald en het treinverkeer komt langzaam weer op gang, meldt een woordvoerder van ProRail via Twitter. Hij noemt het een 'belachelijke vorm van vandalisme'.


Vanaf 2020 kun je betalen met Facebook-cryptomunt

Facebook lanceert een eigen cryptomunt, genaamd Libra. Foto: ANP

Foto van 'Metro en ANP'

GISTEREN

Facebook is inmiddels niet meer weg te denken uit onze maatschappij. Het bedrijf blijft zich uitbreiden en lanceert een eigen virtuele munt. Facebook-gebruikers kunnen daarmee aankopen doen. De cryptomunt krijgt de naam Libra en moet vanaf 2020 beschikbaar zijn als app voor iOS, Android, Messenger en WhatsApp.

Calibra


Het kan vandaag 30 graden worden

Wat ga jij doen met het mooie weer? Foto: ANP

Foto van 'Metro en ANP'

GISTEREN

Na regen komt dan eindelijk zonneschijn. Het is zomers warm in Nederland en de temperatuur kan dinsdag en woensdag lokaal wel oplopen tot 30 graden.

De maxima komen uit op circa 26 graden in de Randstad, 27 tot 28 in het midden en noorden en 28 à 29 in het zuiden en oosten. Langs de oostgrens kan het lokaal zelfs 30 graden worden. Door zeewind is het aan de kust een stuk koeler met temperaturen van een graad of 20.

Zuidelijke wind