In het nieuws

Chantal Janzen geeft nieuw talent pop-up podium

Kunstenares Isabelle Roskam en zangeres Koosje Sekreve zijn twee van de talenten in de &C talent store

Foto van 'Iris Hermans'

20 NOV 2018

De pop-up galerie slash slash &C talent store is nu geopend op Amsterdam CS. Isabelle Roskam is een van hen, ze schildert van alles en met verve en hangt nu ook op de set van GTST. Haar beschilderde vleugel staat er niet, daar zoekt ze nog een mooi plekje voor... Wie wat weet, mag het Instagrammen.

Gouden pot

Alsof je in een kijkdoos kijkt en telkens iets nieuws ziet, waardoor je wil blijven kijken. En weer iets nieuws ziet. Zomaar een potentiële eerste gedachte als je voor de gloednieuwe pop-up store van &C op Amsterdam CS staat. In de etalage een gouden wc-pot met roze ballen en pontificaal erbovenop Barbie en haar vriendje in semi-adamskostuum. Het trekt de volle aandacht van twee kinderen, die met de neus op het glas aan hun moeder vragen wat het is. Geen idee, schudt ze langzaam haar hoofd en tuurt naar binnen, „maar ik word er wel blij van.” Hun moeders’ ’niet rennen en nergens aankomen, hoor’ negerend, snellen ze naar binnen, om Ken te aaien.

Lil' Amsterdam

De pop-up store zit in Lil’ Amsterdam, het creatieve stuk van de Amstelpassage, en heeft een instant stilstaan-effect als je er langskomt. En een naar-binnen-gaan-impuls, want het lonkt, deze doorzichtige kijkdoos.

In de galerie ontmoet shop is het werk van zeven kunstenaars waar de &C foundation alle geloof in heeft, zowel te bekijken als te koop. Denimjacks met ware schilderwerken achterop, levensgrote foto’s waar de kleur vanaf spat, terwijl het zwart-wit is, maar ook verfijnde sieraden en kroko-heuptasjes. Kunst in al zijn verschijningsvormen en zowel collector’s items als collectieverkoop, vertelt Isabelle Roskam, die zelf vooral unieke stukken maakt, van beschilderde cadeaulinten, servies, cadeaudoosjes en natuurlijk haar grote schilderijen, kenmerkend door kleur met zwarte accenten en de energie die er vanaf straalt.

Nat

De jongen van de bar tegenover komt aangelopen. Zijn ogen glijden over de verschillende creatieve uitspattingen en twijfelt zichtbaar of hij de dampende thee op het gouden tafeltje neer kan zetten, of dat het gouden tafeltje eigenlijk een heel duur kunstobject is. Als hij het magazine van Chantal Janzen erop ziet liggen, weet hij wat te doen en met een guitige ’laten we Chantal maar niet natmaken!’, zet hij de glazen voorzichtig naast haar neer. „Proost, Chantal.”

Isabelle wisselt de store-shifts af met haar zes collega-kunstenaars. Hoewel het niet heel warm is en daglicht ontbreekt, is de opgewekte schilder hier zichtbaar in haar element. „Het klinkt misschien een beetje gek, maar ik vind CS een van de meest inspirerende plekjes van Amsterdam. Op het station gebeurt van alles in een bepaalde snelheid. Vluchtige ontmoetingen, solisten die eigenlijk allemaal samen reizen... En dat rauwe vind ik ook fijn.”

Kunstenaar anno nu

Geboren en getogen in Tilburg en met zowel een studie Commerciële Economie als een carrière in het glas-en-lood als achtergrond, woont ze nu alweer een aantal jaar in Amsterdam, waar ze samenwoont met haar grote liefde en het leven van een kunstenares anno nu leidt. En dat betekent niet de hele dag ’superrelaxed rondhangen’ in je atelier, veel rode wijn drinken en een beetje schilderen, „dat beeld hebben nog veel mensen van ons”, maar juist heel gefocust schilderen, je fotografie, website en social media bijhouden, teksten schrijven en je eigen PR doen. Structuur vinden, in je creatieve bestaan dus. „Je moet sterk in je schoenen staan”, antwoordt ze op de vraag hoe het is om nu kunstenares te zijn, „omdat je in deze snelle tijden heel gemakkelijk je focus kunt verliezen.” Bang om niet genoeg te presteren, zeker ook door social media, dat zowel een pre als een nee kan zijn, „je moet proberen je eigen grenzen te bewaken en niet te veel naar je omgeving kijken.”

Een kunstenaar is anno 2018 een eigen ondernemer met kunstwerken als zijn of haar product. Rammend hard werken dus, zelden tot nooit vrij („in je hoofd werk je altijd”) en blijven vooruitdenken. Stilstaan is geen optie, sowieso ook niet voor de artieste van wie ook zelf de energie afspat. „Ik ben altijd op zoek naar vernieuwing en mooie samenwerkingen, niets leuker dan je krachten samen bundelen.”

Instagram @isabelle_roskam

Vleugel

Zoals vorige week tijdens de opening van de store, toen ze samen met zangeres Koosje Sekreve, een van de andere talenten, een duo-optreden deed. Koosje speelde achter de zwarte vleugel die zij live beschilderde. Heel erg spannend, verklapt ze, normaal werkt ze tenslotte alleen. „Nu stonden er heel veel camera’s en zag ik nog meer nieuwsgierige ogen op me gericht, en dan moet het dus maar wel net lukken!” Het ’vleugel schilderen’ lukte, met verve. Het staat nu als pronkstuk, iets verderop in Lil’ Amsterdam, te wachten op een mooi bod, of liever nog de perfecte bestemming, „je kunt via Instagram @andctalent reageren.” In de lobby van een theater bijvoorbeeld, mijmert ze even hardop, of op een muziekschool, „ergens waar mensen erdoor geïnspireerd raken.” Of als piano in de stationshal? Helaas, dat mocht niet, „heel jammer, ik had hem graag op een van mijn lievelingsplekjes neergezet.”

'Superhappy'

Haar harde werken werpt zijn vruchten af, haar talent wordt gezien. Zo werd ze onlangs benaderd door de &C talent foundation. ’Superhappy’ is ze. „Ik vind Chantal Janzen een multitalent en dat ze mij en mijn werk heeft uitgekozen met de foundation, is een groot compliment.”

En dan hangt haar werk ook nog eens prominent op de set van GTST en stond ze ineens in De Rozenboom. Pure nostalgie en ’best wel kippenvel hoor’, als ze zichzelf dan in een scène met Ludo ziet terugkomen, lacht ze, „ik ben meteen weer gaan kijken.”

Wanneer wist kunstenares Isabelle Roskam eigenlijk dat ze echt talent had? Simpel. Vanaf het moment dat ze de kwast echt goed in haar hand vastpakte, rond haar twintigste. „Dit moet ik doen, voelde ik. Dit gá ik doen, wist ik. En ik doe het.”

Chantal Janzen

De pareltjes eruit pikken en deze een podium bieden, zo omschrijft Charlotte Trommelen haar werk bij de &C talent foundation ,waar zij voorzitter van is. De foundation werd opgericht door Chantal Janzen, die graag wat terug wil doen voor de talenten en de kunst- en cultuursector in ons land. Een duwtje in de rug, een extra zetje in de goede richting, of hoe je het ook wil noemen: ,,we helpen ze waar we kunnen.” Zo kon laatst iemand meelopen met fotograaf William Rutten, mocht een styliste backstage met make-upartiest Clayton Leslie meelopen en hangt het werk van Isabelle Roskam nu op de set van GTST (en in de store). Een kleine greep, ,,we zoeken altijd naar samenwerkingen en kijken hoe we elkaar kunnen versterken.”

In de pop-up vind je elke maand items van zeven door hen geselecteerde talenten en de volgende maand weer van zeven anderen die zich hebben aangemeld bij hun foundation. Ze krijgen veel aanmeldingen binnen, van fotografen tot mode-artiesten en spoken word-kunstenaars, ,,kunst en cultuur is tenslotte een heel breed begrip”, licht Trommelen toe, ,,dat maakt het mooi en moeilijk tegelijkertijd.”

Samen met de vijf ambassadeurs, acteur Jeroen Spitzenberger, ballerina Igoné de Jongh, fotograaf Roger Neve, cabaretière, zangeres en schrijfster Claudia de Breij en modeontwerper Claes Iversen, beoordelen ze de aanmeldingen. Je moet het kunnen overbrengen en het moet je raken, zo luiden toch wel de belangrijkste criteria voor zowel het talent als de talentzoeker.

Of iedereen een talent heeft? Tja. Misschien wel, maar niet iedereen is een groot talent en daar zijn ze wel naar op zoek. Die pareltjes nogmaals, ,,niets mooier om hen te mogen helpen.”

Heb jij een kunst- en cultuurtalent en ben je klaar om ontdekt te worden? Check de website, ook als je op zoek bent naar een talent en je middels een soort artiesten-Tinder de juiste creatieve match kunt vinden.

De &C talent store is elke dag te bezoeken van 11.00 tot 19.00 uur op Lil’ Amsterdam in de Amstelpassage.


'Door mijn neussonde kom ik niet aan het werk'

Zo'n 1,2 miljoen Nederlands gaven in 2018 aan door een langdurige ziekte, aandoening of handicap belemmerd te worden bij het vinden van een baan. Toch is 8 procent wel op zoek en/of beschikbaar voor werk, maar wil het niet lukken waardoor ze bijvoorbeeld (onnodig) thuis zitten. / Colourbox

Foto van 'Daisy Heyer'

2 UUR

Drie op de tien personen zonder werk gaven in 2018 aan door een langdurige ziekte, aandoening of handicap belemmerd te worden bij het krijgen van een baan. Dat blijkt uit cijfers van het CBS die vandaag bekend zijn geworden. Bij elkaar zijn dat ruim 1,2 miljoen Nederlanders, waarvan 1 miljoen zich sterk belemmerd voelen.

Toch is 8 procent van die mensen wel op zoek en/of beschikbaar voor werk, maar wil het maar niet lukken. Lang niet al deze mensen zijn ‘oud’, waardoor de kansen op de arbeidsmarkt nóg moeilijker blijken te worden. Nee, ook millennials krijgen te maken met dit probleem.

Dissociatie


Likeability of3

'Ziekelijke grap' met tape: Ik mag van geluk spreken

Foto door Koen van Hulzen

Foto van 'Kasper Hermans'

VANDAAG, 18:41

Ze dacht lekker op haar scooter naar huis te rijden, totdat ze bij park Lingezegen in Elst ineens op de grond lag zonder dat ze besefte wat er gebeurd was. Toen Marijn Jansen (20) opkrabbelde zag ze pas wat er aan de hand was. Iemand had tape tussen de twee paaltjes gespannen waar ze doorheen wilde rijden.

„Ik dacht nog: wat raar dat het hier is afgezet", vertelt Marijn een dag later in gesprek met EditieNL. „Pas daarna besefte ik dat dit geen werk was van de gemeente of politie. Het verpakkingsmateriaal lag er nota bene nog naast. Een ziekelijke grap, dus."

Anders kunnen aflopen


dislike
user_007cbecd5bde995ed0d8cee5cce0f362a09d1cc0_avatar

Vrouw aangehouden voor bedreiging Baudet

Thierry Baudet/ANP

Foto van 'Kasper Hermans'

VANDAAG, 17:59

Een 21-jarige vrouw uit Nijmegen is aangehouden voor het bedreigen van Thierry Baudet tijdens een betoging tegen racisme zaterdag in Amsterdam. Dat meldt de politie.

De politie stelde na overleg met het Openbaar Ministerie een onderzoek in nadat op het internet beelden van de demonstratie waren verschenen „die mogelijk als bedreigend kunnen worden ervaren".

Zeg dan paf


Verbod op boek moordzaak Van den Hurk geëist

De grafsteen van Nicole van den Hurk/ANP

Foto van 'Metro en ANP'

VANDAAG, 17:39

De nabestaanden van Nicole van den Hurk eisen een verbod op publicatie van een boek over het onderzoek van politie en justitie naar de moord op de 15-jarige Eindhovense scholiere. De ouders, broer en zus van het meisje hebben de schrijver van het boek voor de rechter gedaagd. Volgens de moeder wordt de naam van Nicole door het boek „opnieuw bezoedeld'' en wil zij „bescherming tegen een nog langer durende inmenging" in haar leven.

Nicole van den Hurk verdween op 6 oktober 1995. De zaak bleef lang onopgelost. Pas in oktober vorig jaar veroordeelde het gerechtshof in Den Bosch Jos de G. tot twaalf jaar cel wegens verkrachting van en doodslag op Van den Hurk.

Coldcaseteam


De volgende failliete keten is: Op=op Voordeelshop

Op=op/ANP

Foto van 'Kasper Hermans'

VANDAAG, 16:54

Na onder andere Free Recordshop, Intertoys en V&D is er een nieuw faillissement voor een winkelketen aangevraagd. De budgetdrogisterij Op=op Voordeelshop is geen lang leven meer toebedeeld.

Een iconische naam zoals de in de eerste zin genoemde ketens is Op=op Voordeelshop niet. Toch gaat het om een bedrijf met 153 winkels, waar zo'n 1.200 mensen in dienst zijn. Tien van de winkels zouden buiten het faillissement vallen, al wil de keten dat nog niet bevestigen.

Sinds 1997


Gratis water tappen kan nu op twintig stations

Gratis water tappen kan nu op twintig stations

Gratis water tappen kan nu op twintig stations.

Foto van 'Amarins de Boer'

VANDAAG, 16:39

Twintig stations in Nederland hebben nu een watertappunt. De bedoeling is dat je aan het eind van dit jaar op 200 stations gratis je flesje kunt vullen.

Het is koud en waait hard, maar dat mag de pret op station Hoofddorp niet drukken. Naast het geelblauwe (hoe kan het ook anders) watertappunt stond maandagochtend een tevreden Roger van Boxtel, de president-directeur van de NS. Hij gaf tijdens de opening de eerste gevulde waterfles aan staatssecretaris Stientje van Veldhoven van Infrastructuur en Waterstaat.

Voorplein


Ruim 123.000 euro voor uitvaart slachtoffers Utrecht
Likeability of5

Ruim 123.000 euro voor uitvaart slachtoffers Utrecht

Bloemen bij herdenkingsplaats 24 oktoberplein. Foto: ANP

Foto van 'Metro'

VANDAAG, 14:59

Er is al bijna 125.000 euro opgehaald voor nabestaanden van de slachtoffers van de aanslag in Utrecht die vorige week plaatsvond.

Twee inzamelingsacties

De buurvrouw van slachtoffer Roos Verschuur startte met een inzamelingsactie, omdat Roos’ vader ‘het niet zo breed heeft’. Zij hoopte met de actie op 2500 euro, om zo de begrafenis te kunnen financieren.


lovesad
user_48e35435a07dbfbeb5eef2280126bbaba92f7b39_avataruser_007cbecd5bde995ed0d8cee5cce0f362a09d1cc0_avatar

Nike krijgt boete van 12,5 miljoen euro

Nike krijgt boete van 12,5 miljoen euro

Nike store in Lyon. Foto ter illustratie: Unsplash

Foto van 'Metro en ANP'

VANDAAG, 14:14

Het Amerikaanse bedrijf Nike heeft een boete van 12,5 miljoen euro gekregen van de Europese Commissie.

Volgens EU-commissaris Margrethe Vestager (Mededinging) verbood het bedrijf licentiehouders om producten waar Nike de exclusieve rechten van heeft, zoals spullen van FC Barcelona, in het buitenland of online te verkopen.

'Deze praktijken zijn tegen de EU-regels'


Sudoku van de dag

Foto van 'Metro'

19 MRT 2018

Speel hier elke dag gratis een uitdagende Sudoku, aangeboden door Denksport. De Sudoku werkt als volgt: vul het diagram zo in, dat in elk blok van 3x3 vakjes de getallen 1 tot en met 9 één keer voorkomen.


AH doet test met plasticvrije groenten en fruit

AH doet test met plasticvrije groenten en fruit

Appels in plastic verpakt. Foto: ANP

Foto van 'Metro'

VANDAAG, 13:29

De Albert Heijn doet een test met een groente- en fruitafdeling zonder plastic. De supermarktketen wil zien hoe de ‘blote’ producten zich houden zonder de plastic bescherming.

AH in Amsterdam

De test vindt plaats in de Albert Heijn op het Genderenplein in Amsterdam, daar zijn honderd ongekoelde producten te koop, meldt Het Parool.


Jas in de kast! Dit weekend lenteweer op komst

Jas in de kast! Dit weekend lenteweer op komst

Lenteweer. Foto: ANP

Foto van 'Metro'

VANDAAG, 12:09

Dit weekend worden na een week zwoegen rijkelijk beloond. Het zonnetje gaat goed schijnen en dat betekent dat we een heus lenteweekend voor de boeg hebben.

Einde deze week lopen de temperaturen op tot 17 à 18 graden.

Even bijbruinen


Herdenkingsplechtigheid 24 oktoberplein Utrecht

Herdenkingsplechtigheid 24 oktoberplein Utrecht

Belangstellenden herdenken op het 24 Oktoberplein de aanslag die daar precies een week geleden plaats vond. Foto: ANP

Foto van 'Metro'

VANDAAG, 11:24

Op het 24 oktoberplein in Utrecht is maandag om 10.45 uur een korte herdenkingsplechtigheid gehouden. Het is precies een week geleden dat Gökmen Tanis op die plek het vuur opende in een sneltram. Daarbij kwamen drie mensen om het leven: twee uit Utrecht, een uit Vianen.

Inwoners, bedrijven en organisaties uit Kanaleneiland verzamelden zich bij de boom op het plein. De aanwezigen hielden twee minuten stilte en legden bloemen, waarna een zangeres het lied Amazing Grace zong, schrijft RTV Utrecht

Herdenkingsplechtigheid 24 oktoberplein Utrecht

Belangstellenden herdenken op het 24 Oktoberplein de aanslag die daar precies een week geleden plaats vond. Foto: ANP


Heroes Dutch Comic Con ontwapent in ieder opzicht

Heroes Dutch Comic Con ontwapent in ieder opzicht

Leden van Dutch Garrison op Heroes Dutch Comic Con in de Jaarbeurs. Foto: Tim van der Steen

Foto van 'Tim van der Steen'

VANDAAG, 11:19

Afgelopen weekend was de Jaarbeurs in Utrecht het epicentrum voor popcultuur. Een gigantische collectie games, goodies, comics en cosplay. Met name dat laatste is de ware attractie van Heroes Dutch Comic Con.

Je eerste keer op Comic Con kan best overweldigend zijn. Al in de lange laan naar de ingang van de Jaarbeurs kijk je de ogen uit. Bezoekers van Comic Con zijn vrij gemakkelijk te herkennen. Vrijwel iedereen heeft iets aan zijn uiterlijk gedaan. Dat varieert enorm qua inzet en kwaliteit. Van alleen een superheldenshirt of hoorntjes tot ware meesterwerken. Daar gaat vaak maanden werk en kapitaal in zitten. En dan mag je piece de resistance misschien niet eens mee vandaag, want de organisatie liet weten dat props dit jaar verboden zijn.

Puur genieten


Zeven gewonden bij raketaanval Tel Aviv

Zeven gewonden bij raketaanval Tel Aviv

Zeven gewonden bij raketaanval Tel Aviv. Foto: AFP

Foto van 'Metro en ANP'

VANDAAG, 10:19

Een vanuit de Gazastrook afgeschoten raket heeft maandagmorgen zeven mensen in Israël verwond. De raket kwam terecht op een woning in de Israëlische regio Sharon, ten noorden van Tel Aviv.

De zeven mensen zijn voornamelijk lichtgewond, een daarvan is een kind. Twee vrouwen zouden er ernstiger aan toe zijn.

Terug uit VS


Japans station heropgebouwd met Nederlands tintje

Japans station heropgebouwd met Nederlands tintje

Station Rikuchu Yamada na tsunami. Foto: AFP

Foto van 'Metro'

VANDAAG, 09:35

Een nieuw treinstation in de Japanse stad Yamada is herkenbaar als een Nederlandse windmolen. De Japanse gemeente besloot het nieuwe station een Nederlands tintje te geven, vanwege de oude banden die de stad heeft met Nederland.

Het station is heropgebouwd, nadat het acht jaar geleden door de Tsunami is verwoest.


Datum voor nieuw pensioenprotest: 29 mei

Datum voor nieuw pensioenprotest: 29 mei

Actievoerders in Ahoy tijdens de landelijke actiedag voor een goed pensioen, 18 maart. Foto: ANP

Foto van 'Metro'

VANDAAG, 08:54

Tijdens de staking van vorige week maandag werd duidelijk hoe sterk de AOW-leeftijd leeft in ons land. De vakbonden CNV, FNV en VCP laten maandag aan minister van Sociale Zaken Wouter Koolmees weten dat ze op 29 mei opnieuw op grote schaal gaan staken. En deze staking wordt nog groter, schrijft Trouw.

Koolmees onder druk

Op deze manier proberen de vakbonden minister Koolmees onder druk te zetten. Zij willen pas weer met hem in gesprek als ze het idee hebben dat ze eruit kunnen komen. De bonden willen dat de pensioenleeftijd niet meer stijgt en dat er een aanvullend pensioen komt.


‘In één dag valt zowel de klas als het land uiteen’

Sinan: ‘In één dag valt de klas én het land uiteen’

Sinan gaat op zoek naar de klas van Elias.

Foto van 'Amarins de Boer'

VANDAAG, 08:00

Documentairemaker Sinan Can (41) wil met het nieuwe programma Sinan zoekt de klas van Elias laten zien dat niet alle vluchtelingen gelukzoekers zijn. Aan de hand van een klassenfoto van Elias gaat hij op zoek naar de 42 klasgenoten van de gevluchte Elias. „Ik hoop dat mensen na het zien van het tweeluik hun toon over vluchtelingen verzachten.”

Elias (17) is elf als hij samen met zijn ouders en zusjes vlucht uit Aleppo. De situatie in Syrië was onhoudbaar geworden. Eén van de weinige dingen die Elias meenam, is een klassenfoto. Die is gemaakt op de dag dat de eerste bom valt in de stad.

Het gaat om een klassenfoto waar alles bij elkaar komt, zegt documentairemaker Sinan Can, die dankzij zijn deelname aan Wie is de Mol? nog bekender is geworden. „Er zit oorlog in, maar ook afscheid en ontbering. ’s Ochtends gaan de kinderen nietsvermoedend naar school. Diezelfde dag valt zowel de klas als het land uiteen.”


Huurverlaging of -bevriezing voor veel Nederlanders
Likeability of5

Huurverlaging of -bevriezing voor veel Nederlanders

300.000 Nederlanders komen in aanmerking voor huurverlaging of -bevriezing. Foto: ANP

Foto van 'Metro'

VANDAAG, 07:58

Wie een laag inkomen heeft en woont in een sociale huurwoning met een relatief hoge huur, kan in aanmerking komen voor 'huurbevriezing' of zelfs een verlaging van de huur. Dat meldt de Woonbond. De belangenvereniging heeft becijferd dat dit gaat om zo'n 300.000 duizend mensen. Wil je checken of je tot deze groep behoort? Zie deze website.

Compensatie aanvragen

De afgelopen jaren zijn de huurprijzen flink gestegen. De bond heeft met de koepelvereniging van woningcorporaties Aedes afgesproken dat huurders daar compensatie voor kunnen aanvragen. Voorwaarde is dat huurders een relatief laag inkomen hebben en dat de maandelijkse huur 720,42 euro of hoger is.


like
user_6eb41059d2de615a581c3b3482567c7af9a2bf83_avatar

Mark Rutte noemt bedreigingen Baudet 'onacceptabel'

Mark Rutte noemt bedreigingen Baudet 'onacceptabel'

Rutte. Foto: ANP

Foto van 'Metro en ANP'

VANDAAG, 07:40

De bedreigingen die zijn geuit tegen Thierry Baudet noemt Mark Rutte „totaal onacceptabel". Dat zegt hij in De Telegraaf. Bij een demonstratie in Amsterdam uitte een betoger doodsbedreigingen aan het adres van de fractievoorzitter van Forum voor Democratie (FVD).

'Bedreigingen zijn totaal onacceptabel'

„Iedereen mag het in Nederland met iedereen oneens zijn, maar bedreigingen zoals die aan Thierry Baudet zijn totaal onacceptabel", aldus de premier. „Alle politici moeten in veiligheid en vrijheid hun werk kunnen doen. Democratie is geen gemakkelijk, maar wel een rijk bezit. Dat moeten we met z’n allen beschermen", vervolgt Rutte.