Redactie Metro
Redactie Metro Nieuws 6 nov 2018
Leestijd: 1 minuut

Blokhuis gaat ghb-gebruik onderzoeken

Staatssecretaris Blokhuis gaat onderzoek doen naar ghb-gebruik, dat naar aanleiding van het nieuwsbericht dat steeds meer gebruikers van ghb op de spoedeisende hulp van het ziekenhuis belanden. De staatssecretaris wil onderzoeken hoeveel mensen de drug gebruiken, en of zijn preventiebeleid voldoende werkt.

Troep

Blokhuis zei in de Tweede Kamer geschrokken te zijn van het bericht. „Ghb is troep”, aldus de staatssecretaris. „Een van de bestanddelen is gootsteenontstopper.” Volgens de staatssecretaris is er geen discussie mogelijk over de risico’s bij gebruik van het middel.

„Het is kennelijk steeds normaler om ghb te gebruiken bij het uitgaan.” Desondanks beseffen volgens Blokhuis weinig jongeren waar ze precies mee bezig zijn. „Nadat ze in het ziekenhuis geweest gaan ze gewoon weer verder met gebruiken.”

De NOS schrijft dat Blokhuis van plan is de Tweede Kamer begin volgend jaar te laten weten hoe groot het probleem precies is en wat er eventueel verbeterd zou moeten worden aan het preventiebeleid.

Lastig controleren

Het zal volgens Blokhuis lastiger worden te controleren op ghb-gebruik dan ieder andere drug. „Het is een vloeistof die mensen in flesjes meenemen naar uitgaansgelegenheden. We kunnen niet iedereen bij de deur gaan fouilleren.”

Daar komt bij dat het zelf maken van de drug relatief eenvoudig is. De meeste ingrediënten van de drug zijn namelijk gewoon te koop bij bouwmarkten. Blokhuis gaat de mogelijkheden onderzoeken om kassapersoneel beter op te laten letten in geval van verkoop van dergelijke producten aan jongeren.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.