Redactie Metro
Redactie Metro Nieuws 23 nov 2018
Leestijd: 1 minuut

Achttien ‘blokkeer-Friezen’ in hoger beroep

Tjalling van der Goot, advocaat van de achttien ‘blokkeer-Friezen’ heeft vrijdag laten weten in hoger beroep te gaan tegen het vonnis, opgelegd aan andere andere Boegbeeld Jenny Douwes.

In totaal 34 personen stonden terecht voor de snelwegblokkade tijdens de sinterklaasintocht in Dokkum. De meesten kregen hiervoor een taakstraf van 120 uur opgelegd door de rechtbank in Leeuwarden. De hoogste straf was voor Douwes wegens opruiing: een taakstraf van 240 uur en een maand voorwaardelijke celstraf.

Vraagtekens bij medeplegen

Een groep Friezen blokkeerden vorig jaar de snelweg A7. Ze wilden daarmee de anti-Zwarte Piet-demonstranten tegenhouden die op weg waren naar de Friese plaats.

De achttien die in hoger beroep gaan, zetten onder meer hun vraagtekens bij het medeplegen. „Voor medeplegen is namelijk een nauwe en bewuste samenwerking tussen de verdachten nodig. De enkele aanwezigheid op de snelweg maakt hen volgens de verdediging nog niet tot medepleger", aldus Van der Goot.

Moeilijk uit te leggen

Voor Douwes geldt volgens hem dat zij van bijna alle feiten is vrijgesproken. „Zij is enkel veroordeeld wegens opruiing, maar daarbij vrijgesproken van opruiing tot geweld. In de kern gaat het bij Jenny Douwes dus om een veroordeling wegens een ‘uitgeklede’ opruiing. Zij was niet op de A7 aanwezig." Dat zij desondanks de hoogste straf heeft gekregen van de rechtbank, noemt hij „moeilijk aan cliënte uit te leggen".

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.