Redactie Metro
Redactie Metro Nieuws 27 nov 2018
Leestijd: 2 minuten

60 miljoen om onbewaakte overweg uit te bannen

Binnen vijf jaar moet het gedaan zijn met alle onbewaakte spoorwegovergangen in Nederland. Het kabinet wil er de komende jaren een einde aan maken, maakt staatssecretaris Stientje van Veldhoven dinsdag bekend.

Nul slachtoffers

Deskundigen dachten dat er nog zo’n tien jaar nodig was om de klus te klaren, maar dat accepteert van Veldhoven niet. „Overwegen die niet zijn beveiligd door spoorbomen zijn gewoon niet meer van deze tijd”, zegt de D66-bewindsvrouw in De Telegraaf. „We gaan er daarom voor zorgen dat we binnen vijf jaar, maar het liefst nog sneller, van al deze overwegen af zijn.”

Het debat over de onbewaakte overwegen duurt al jaren. Het is een langgekoesterde wens – van zowel de politiek als vanuit spoorland – om de overwegen aan te pakken, maar de kwestie sleepte zich de afgelopen jaren voort. Een reeks dramatische ongelukken, vaak met dodelijke afloop, en een kritisch rapport van de Onderzoeksraad voor Veiligheid zorgden dat ervoor dat er nu wel stappen gezet worden.

Van Veldhoven is duidelijk: het doel is nul slachtoffers door ongevallen op overwegen. Het instituut is het daarmee eens, volgens hen is het onacceptabel dat er jaarlijks gemiddeld elf mensen om het leven komen bij incidenten op spoorwegovergangen.

Betonblokken

Nu is het tijd voor actie. Van Veldhoven trekt 64 miljoen euro uit om binnen vijf jaar een einde te maken aan de onbewaakte overgang in Nederland. „Hoewel Nederland bij de koplopers hoort als het gaat om overwegveiligheid, is elk ongeval op een overweg er voor mij één te veel”, aldus Van Veldhoven.

De oversteekplaatsen worden opgeheven of beveiligd met spoorbomen of bellen. In totaal gaat het om 135 overwegen. ProRail is zelfstandig al begonnen met het afsluiten van de overwegen: bij een onbewaakte overweg in Lunteren zijn betonblokken geplaatst, zodat deze niet meer gebruikt kan worden. Die aanpak wordt mogelijk op meer plekken in het land toegepast.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.