Metro en ANP
Metro en ANP Nieuws 2 nov 2018 / 05:54 uur

113 lanceert speciale app voor zelfmoordpreventie

Een app die je leert hoe je met iemand in gesprek moet gaan die nadenkt over zelfmoord. De hulplijn 113 Zelfmoordpreventie lanceert vrijdag zo’n app. Met de ‘113 Vraag Maar’-app hoopt de hulplijn dat mensen met zelfmoordgedachten zich uitgenodigd gaan voelen om te praten over hun gevoel. Elke dag overlijden in Nederland vijf mensen door zelfmoord.

Jubileum

De lancering van de app heeft vrijdag plaats in Amsterdam tijdens de viering van het tienjarig bestaan van de zelfmoordpreventielijn. Ter gelegenheid van dat jubileum is een vrijwilligersdag georganiseerd waar de ruim tweehonderd vrijwilligers en medewerkers spreken over hun werk en ontwikkelingen.

Koningin Máxima is aanwezig op deze dag. Ze bezoekt onder meer het callcenter waar de medewerkers telefoontjes beantwoorden en spreekt met enkele van de ruim 200 vrijwilligers en medewerkers over hun werk.

Flinke stijging

Vorig jaar hielp de hulplijn 53.307 mensen met een crisisgesprek, 67 procent meer dan in 2016. Het websitebezoek steeg met 40 procent naar meer dan 500.000 bezoeken.

In 2017 maakten 1917 mensen een einde aan hun leven, het hoogste aantal ooit. Het ging om 1304 mannen en 613 vrouwen. Afgezet tegen het inwonertal is het aantal zelfmoorden sinds 2013 stabiel. De meeste zelfmoorden vinden plaats op middelbare leeftijd. Het aantal tieners (10-20 jaar) dat in 2017 overleed door zelfdoding bedroeg 81, anderhalf keer meer dan in de jaren daarvoor.

Denk jij aan zelfmoord? Neem contact op met 113 Zelfmoordpreventie via www.113.nl of 0900-0113.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
113 lanceert speciale app voor zelfmoordpreventie
Sluiten