Elselotte Smink
Elselotte Smink Nieuws 4 okt 2018 / 15:20 uur

Zwartepietenrel deel 99: Zaanstad trekt zich terug

Wie dacht dat de hommeles over zwarte pieten voorbij was, komt bedrogen uit. De discussie omtrent het uiterlijk van het hulpje van Sinterklaas is wederom losgebarsten.

De reden? Woensdag maakte de NTR, die de landelijke intocht organiseert in samenwerking met lokale comités, dat er geen zwartgeschminkte pieten te zien zijn bij de intocht in Zaandijk.

Teruggetrokken

Eén van de negen regionale comités in de Zaanstreek heeft zich na dat nieuws teruggetrokken. Het comité is het niet eens met de keuze om de ‘traditionele’ pieten te vervangen voor roetveegpieten.

‘Wij leveren alleen bruine pieten’

Rene de Reus maakt onderdeel uit van het Sinterklaascomité en vertelt aan NH Nieuws dat hij vindt dat ze zich al behoorlijk hebben aangepast. „Wij leveren alleen bruine Pieten. Geen roetveegpieten, want daar distantiëren we ons van.”

Volgens het comitélid wordt door de beroete pieten het risico op herkenning veel groter, en zullen kinderen ‘hun oom of buurman’ zo snel herkennen. „Het is het eind van een pietencarrière als je wordt herkend”, vertelt De Reus aan NH.

Eigen intocht

Het Sinterklaascomité uit Zaanstad gaat op 24 november een eigen intocht organiseren in Zaandam-Zuid, met geschminkte pieten. De landelijke intocht vindt plaats op 17 november in Zaandijk.

Na het besluit regende het op social media steunbetuigingen en kritiekpunten. Sommigen roepen op de landelijke intocht massaal te mijden, en naar de ‘alternatieve’ intocht in Zaandam-Zuid te togen in november. Anderen vinden dat de pieten ook niet bruin moeten worden gemaakt, maar ‘gewoon zwart’.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief! 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang donderdag de beste tips in je mailbox!

Reageer op artikel:
Zwartepietenrel deel 99: Zaanstad trekt zich terug
Sluiten