Redactie Metro
Redactie Metro Nieuws 11 okt 2018
Leestijd: 1 minuut

‘Zeker 160 geradicaliseerde moslims op de rader’

Gemeenten, politie en veiligheidsdiensten in Amsterdam (59), Rotterdam (38), Arnhem (20) en Den Haag (tientallen), houden zeker 160 geradicaliseerde moslims in de gaten.

Een rondvraag langs de gemeenten leert dat het onder meer gaat om terugkeerde Syriëgangers en jongeren die naar extremisme neigen. De Volkskrant schrijft dat gemeenten geld krijgen van het ministerie van Justitie en Veiligheid voor een persoonsgerichte aanpak.

Grote rol

Het aantal mensen dat in de gaten wordt gehouden ligt naar alle waarschijnlijkheid nog hoger. De krant schrijft dat slechts 9 van de 25 gemeenten aan hebben gegeven hoeveel mensen zij op de radar hebben.

De Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding schreef al in 2014 in een handreiking aan gemeenten dat zij „een grote rol spelen in tijdig herkenning van radicalisering binnen hun gemeente of regio”.

Onderwijs en religieuze instellingen

Als voorbeeld werd een wethouder van onderwijs genoemd, die alle schooldirecteuren in de regio uitnodigt om te bespreken hoeverre zij iets merken van radicalisering. Naast het onderwijs zijn ook religieuze instellingen een belangrijke plek waar signalen van radicalisering kunnen voorkomen.

Twee weken geleden werd terreurverdachte Hardi N. Uit Arnhem aangehouden wegens verdenking van het voorbereiden van een terroristische aanslag in Nederland. Volgens burgemeester Marcouch kon dit gebeuren omdat de gemeente hiervan melding deed bij de inlichtingendiensten.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.