In het nieuws

Zeg toerist, kijk ook eens naar...

Amsterdam is en blijft mateloos populair onder toeristen. Foto: ANP

Foto van 'Kyrie Stuij'

12 OKT 2018

Rolkoffers, Airbnb-gekte, krapte op de fietspaden. Amsterdam heeft het gehad met de grote hoeveelheid bezoekers. Nu uit cijfers van het NBTC blijkt dat het aantal toeristen de komende jaren ook nog eens explosief zal toenemen, wordt opnieuw geopperd om andere Nederlandse steden beter te promoten, zodat toeristen zich meer gaan verspreiden. Maar waar ga je naartoe?

Leonie van der Grinten: 'Ik ben gek op de mensen in Eindhoven.' Foto: Prisca Visser

Eindhoven: gezelligheid in een hippe broedplaats

Bijzondere architectuur, een hippe stadswijk die niet onder doet voor een metropool als Londen en natuurlijk de Brabantse gezelligheid. De 29-jarige strafrechtadvocate Leonie van der Grinten gaat voorlopig absoluut niet weg uit Eindhoven. „Het is écht een fantastische stad. Niet iedereen weet het misschien, maar Eindhoven heeft zoveel te bieden.”

Van der Grinten noemt onder meer Strijp-S, de opkomende stadswijk waar ze zo van onder de indruk is dat ze er haar eigen advocatenkantoor heeft gevestigd. Als haar werkdag voorbij is, bevindt Van der Grinten zich in een bruisende mengelmoes van opkomende designers, bijzondere boetiekjes en toonaangevende restaurants. „Er is echt niets in Nederland dat vergelijkbaar is met Strijp S. Doordat het een voormalig terrein is van Philips zie je overal dat industriële karakter terug. Dat gecombineerd met speciaalzaakjes, nieuwe lofts en opvallende initiatieven, maakt het heel bijzonder.”

Eindhoven is qua inwoneraantal de vijfde grootste stad van Nederland en groeit hard. De stad kennen we onder meer als de thuishaven van Philips, de Technische Universiteit, Eindhoven Airport en het jaarlijkse evenement, de Dutch Design Week. Met veel moderne architectuur, gecombineerd met opkomende broedplaatsen die de creatieve en technische sector verbinden, is de stad het best te vergelijken met Rotterdam.

„Als het gaat om historische straten is Eindhoven natuurlijk niet zo mooi als Amsterdam, maar met Strijp-S, het museumaanbod en inwoners van alle leeftijden is de stad absoluut een leuk alternatief voor toeristen.” Bovendien kent Eindhoven een cultuur die in de Randstad toch wat verder te zoeken is. Lachend: „Die Brabantse gezelligheid hè? Ik ben echt gek op de mensen hier. Je maakt snel een praatje. Zoals laatst, toen ik op het terras zat en aan een vriend vertelde dat ik honger had. Voor ik het wist kreeg ik een bitterbal van de buurman aangeboden. Ja, dat zijn toch mooie dingen.”

Martijn Pijnenburg: 'De horeca in Harderwijk is echt fantastisch'

Harderwijk: Ideaal voor de Bourgondiër

Hij is er geboren, getogen en weet nu al dat hij ook nooit meer weggaat: De 31-jarige Martijn Pijnenburg is verknocht aan Harderwijk, de stad in de provincie Gelderland die de meesten misschien kennen van het Dolfinarium. Maar dat is volgens Pijnenburg al lang niet meer het boegbeeld van zijn stad.

Wat wel? Nou, lekker eten en drinken, bijvoorbeeld. „De horeca is hier echt fantastisch. Onze binnenstad telt meerdere bekroonde eetgelegenheden, waaronder twee restaurants met Michelin-sterren op loopafstand van elkaar. Maar het is niet zo dat je alleen maar duur kunt eten, er zijn genoeg gezellige kleine eettentjes.”

Pijnenburg kijkt nog elke dag zijn ogen uit als hij door de historische binnenstad loopt. Harderwijk is een Hanzestad en heeft daardoor, net als bijvoorbeeld Zwolle en Arnhem, een rijke geschiedenis.

Maar er is lang niet alleen ‘oude meuk’. Toeristen kunnen bijvoorbeeld struinen over de net aangelegde boulevard, waar terrasjes uitzicht bieden op de nieuwe binnenhaven.

En er is meer nieuw in Harderwijk, zoals het dit jaar geopende Marius van Dokkum museum, naar aanleiding van een zeer succesvolle tentoonstelling van de kunstschilder, in 2015. Een museum dat Pijnenburg, vanwege de toegankelijke en soms maatschappijkritische kunst, ook aan leeftijdsgenoten zou aanraden. „Wat het ook bijzonder maakt is dat het museum gewijd is aan een nog levende kunstschilder.”

Met de Veluwe, de zandverstuiving en mogelijkheden tot waterrecreatie op fietsafstand, ziet Pijnenburg zijn woonplaats als een ideale plek voor toeristen die verrast willen worden door de bijzondere combinatie van stad en natuur. En wie denkt dat Harderwijk misschien wat slaperig is, heeft het mis.

„Er wonen hier juist veel jongeren. Steeds vaker zie ik dat ze bewust de keuze maken om terug te keren na hun studie of zelfs helemaal niet te verhuizen.”

Chantal Schram 'Het beeld dat mensen over 't Gooi hebben is niet mijn beeld'

't Gooi: Van historische vesting tot foodhal

‘Kom vooral naar ’t Gooi!’ De 31-jarige Chantal Schram breekt graag een lans voor de regio waar ze vandaan komt, en na een periode in Amsterdam ook weer naar is teruggekeerd.

„Ik miste de natuur. Niet iedereen weet hoe mooi het hier is. Je kunt uren wandelen door het Goois Natuurreservaat, dat echt kilometers beslaat.”

Schram ziet alleen maar mogelijkheden voor toeristen in haar woonregio. „Er is hier genoeg entertainment. Hilversum heeft bijvoorbeeld net een nieuw stadscentrum gekregen. Het overdekte winkelcentrum ziet er modern en gelikt uit, dat heeft iets weg van een Amerikaanse ‘mall’. Ook is er een foodhal in het klein: MOUT. Een heel tof concept waarin je gewoon op het terras kan zitten en je eten bij verschillende stands kunt bestellen. Je hoeft dus niet te lopen, maar krijgt wel verschillende soorten gerechten op je bord.”

Maar het is vooral de combinatie van cultuur en stad waardoor Schram denkt dat toeristen zich hier prima kunnen vermaken. „Naarden is een echte vestingstad. Dat kun je zelfs zien op Google Maps, waar de stervorm van de stad nog zichtbaar is. En als je daar loopt, dan voelt het alsof je terug bent in de tijd. Daar kun je je verliezen in een historisch en cultureel verhaal.”

Zelf woont Schram in Bussum, maar de omliggende steden bezoekt ze vaak genoeg, vanwege de relatief korte afstanden in ’t Gooi. Vanwege de centrale ligging zou het bovendien een goede uitvalsbasis voor toeristen kunnen zijn. Amsterdam en Utrecht liggen immers om de hoek.

Schram kan zich nog weleens ergeren aan het beeld dat Nederlanders hebben van ’t Gooi. „Er wordt toch vaak gedacht dat hier alleen maar rijke mensen wonen of BN’ers. Misschien door tv-programma’s als Echte Gooische Meisjes en natuurlijk is dat wel ergens op gebaseerd, maar het gaat maar om een kleine groep. Het gros van de inwoners is helemaal niet zo. Het beeld dat mensen van deze regio hebben is in ieder geval niet mijn beeld.”


Lees de krant van morgen nu al online!

Lees de krant van morgen nu al online!

Metro.

Foto van 'Metro'

2 UUR

De krant van dinsdag 18 juni is klaar, gedrukt en is morgenochtend te vinden op onder andere de grote treinstations in Nederland. Benieuwd wat er in staat?

Wat lezen we in de krant van morgen?

Klein voorproefje: we besteden aandacht aan bankzaken. Want ondanks dat Nederlanders misschien ontevreden zijn over de bank waar zij aangesloten zijn, blijven we bij dezelfde. Waar komt dit vandaan?


Rick is de eerste minister van Gehandicaptenzaken

Rick Brinck. / KRO-NCRV

Foto van 'Metro'

2 UUR

Heugelijk nieuws! Rick Brink (33) is de nieuwe officieuze minister van Gehandicaptenzaken. Brink mag deze titel dragen na de finale-uitzending maandagavond bij KRO-NCRV. Na de uitslag kreeg Brink ook meteen een tas van Hugo de Jonge aangereikt, „want er is nog wel wat werk te verzetten."

De 33-jarige Brink komt een jaar lang betaald in dienst bij de omroep KRO-NCRV en krijgt een team ter ondersteuning. De omroep gaat het thema dit jaar ook in diverse programma’s op radio en televisie integreren. Brink komt uit Hardenberg (Overijssel) en is daar gemeenteraadslid.


Helft festivalgangers draagt geen oordoppen, maar...

Helft festivalgangers draagt geen oordoppen, maar...

Met oordoppen met muziekfilter hoor je de muziek nog steeds goed. / Paul Bergen | ANP

In samenwerking met Veiligheid.nl

15 JUN 2019

Niets is zo fijn als een concert pakken of dansen op een festival. Maar toch moet je opletten: te lang luisteren naar te harde muziek brengt namelijk risico’s met zich mee voor je gezonde gehoor. Het kan zelfs onomkeerbare gehoorschade opleveren.

Oordoppen helpen, maar uit onderzoek blijkt dat iets meer dan de helft van de bezoekers nooit oordoppen draagt. De Plug in Party on Movement wil daar verandering in brengen.

Ambassadeur worden?


Dit kost een dagkaart voor GP in Zandvoort in 2020

Dit kost een dagkaart voor GP in Zandvoort in 2020

Max Verstappen tijdens GP in Melbourne. /ANP

Foto van 'Metro'

GISTEREN

De prijzen voor een dagkaart voor de Nederlandse Grand Prix van 2020 zijn bekend. De goedkoopste dagkaart voor de race is 140 euro voor een volwassene. Dat maakte de organisatie maandag bekend.

Overige prijzen

De prijzen voor een reguliere dagkaart voor de racedag beginnen vanaf 140 euro. Weekendkaarten zijn beschikbaar vanaf 170 euro en een passe-partout voor vrijdag, zaterdag en zondag, is vanaf 185 euro te krijgen.


Likeability of5

Metrofans opgelet: we zijn op zoek naar jou!

Foto van 'Metro'

12 JUN 2019

Pakte jij in 1999 al onze krant uit de bakken op het station? Is er een Metro-verhaal dat jou altijd is bijgebleven? Of maak jij regelmatig vrienden, buren of collega’s blij met onze krant?

Op vrijdag 21 juni vieren we onze 20ste verjaardag en daarom brengen we een feestelijke jubileumeditie uit. Hiervoor zijn we op zoek naar verhalen van onze lezers en fans (vanaf het eerste uur).

Dus: heb jij een Metro-verhaal dat je graag met ons wilt delen? Stuur dan uiterlijk dinsdag 18 juni jouw verhaal in een word-document, met daarbij je naam en een profielfoto naar marketing@metronieuws.nl


like
user_d9fa564f5b5c15332f50e8996b096ed6c4014460_avatar

Boodschappen worden duurder én oneerlijker

Boodschappen doen wordt duurder én oneerlijker / ANP

Foto van 'Ingelise de Vries'

GISTEREN

Uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) blijkt dat ons eten steeds duurder wordt. Tegelijk roept minister Schouten dat we te weinig betalen voor ons eten. Hoe zit dat?

De kosten voor ons eten zijn ten opzichte van vorig jaar met 3,8 procent gestegen. Vooral aan vlees, vis en zuivel geven we meer uit en groente is duurder geworden. Toch zegt minister Carola Schouten, minister van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit in het AD dat ons eten veel te goedkoop is. „Dat de prijzen in de supermarkten zijn gestegen, heeft voornamelijk met de btw-verhoging van 3 procent te maken”, zegt Jorrit Kiewik, directeur van Slow Food Youth Network. Dat is een jongerenbeweging die zich inzet voor een eerlijker en gezonder voedselsysteem. Kiewik noemt eten net als Schouten te goedkoop. „Eten is op dit moment in overmaat aanwezig, we verspillen daardoor zoveel.”

Veel schakels in de keten


Ben jij ook jarig op 21 juni?

Foto van 'Metro'

11 JUN 2019

Metro viert op vrijdag 21 juni haar 20ste verjaardag! Omdat delen van nieuws in ons dna zit, willen we graag deze speciale dag samen met jou vieren!

Wij feliciteren daarom iedereen die óók op 21 juni jarig is in onze speciale Metro-feesteditie. Hoe tof is het als alle andere lezers jou straks spontaan in de trein gaan feliciteren?

Dus: ben je jarig op 21 juni en wil je dit aan heel OV-reizend Nederland laten weten? Stuur dan uiterlijk dinsdag 18 juni een leuke foto van jezelf, je naam en geboortejaar naar marketing@metronieuws.nl.


Leerlingen Calvijn College moeten nog langer wachten

Leerlingen Calvijn College moeten nog langer wachten

Eindexamens, foto ter illustratie. / ANP

Foto van 'Metro en ANP'

GISTEREN

De leerlingen van het Amsterdamse Calvijn College hebben nóg een slapeloze nacht te gaan: de uitslag van de examens komt in elk geval maandag niet meer, zegt een woordvoerder van de Inspectie van het Onderwijs.

Meerdere cijfers ontbreken

Aanleiding voor de vertraging is dat meerdere cijfers ontbreken. Het is volgens de school niet bekend of dit komt doordat toetsen niet zijn gemaakt of dat docenten cijfers niet hebben ingevoerd.


Sudoku van de dag

Foto van 'Metro'

12 JUN 2019

Speel hier elke dag gratis een uitdagende Sudoku, aangeboden door Denksport. De Sudoku werkt als volgt: vul het diagram zo in, dat in elk blok van 3x3 vakjes de getallen 1 tot en met 9 één keer voorkomen.


Bouwers staken werkzaamheden Zuidasdok

Bouwers staken werkzaamheden Zuidasdok

Bouwers staken werkzaamheden Zuidasdok. / ANP

Foto van 'Metro en ANP'

GISTEREN

De bouwers van het Amsterdamse Zuidasdok hebben zich teruggetrokken en de werkzaamheden voor de ontwerpfase gestaakt. Volgens een woordvoerster van het project heeft dat te maken met de vertraging die is ontstaan.

De bouwcombinatie (Heijmans, Fluor en Hochtief) heeft met een brief aan de organisatie laten weten dat zij de werkzaamheden voor het definitieve ontwerp neerleggen. Ook zouden zij per direct het merendeel van de vijfhonderd werknemers van het project hebben gehaald, maar dat kan de woordvoerster van Zuidasdok niet bevestigen.

De werkzaamheden aan de ov-terminal gaan nog wel door.


Knoops: zaak tegen Wilders kan niet doorgaan

Geert Wilders (PVV) tijdens het vragenuur in de Tweede Kamer. / ANP

Foto van 'Metro en ANP'

GISTEREN

Volgens de advocaat van Geert Wilders kan de rechtszaak tegen de politicus, die volgende week tegen hem op de planning staat, niet doorgaan.  Advocaat Geert-Jan Knoops vindt dat de nieuwe ontwikkelingen in het hoger beroep eerst onderzocht moeten worden. Volgens Wilders heeft toenmalig justitieminister Ivo Opstelten druk uitgeoefend op het Openbaar Ministerie om de PVV'er te vervolgen voor zijn 'minder-Marokkanen'-uitspraak in 2014.

Bespreken van de verdenkingen

Het hoger beroep tegen Wilders begint volgende week dinsdag. Dan staat het bespreken van de verdenkingen tegen Wilders op de planning. Het gerechtshof in Den Haag - voor deze zaak uitgeweken naar de extra beveiligde rechtbank op Schiphol - heeft twaalf zittingsdagen uitgetrokken voor de behandeling.


Nieuwslezer Jan de Hoop toch nog niet met pensioen

Jan de Hoop. / ANP

Foto van 'Metro'

GISTEREN

Jan de Hoop gaat voorlopig nog niet met pensioen. In zijn nieuwe vlog laat de nieuwslezer weten dat hij nog tot 18 december 2021 vroeg zal moeten opstaan om het RTL Ontbijtnieuws te presenteren.

In zijn vlog beantwoordt De Hoop kijkersvragen. Op de vraag of hij binnenkort met pensioen gaat geeft hij aan dat hij tot zijn 67e zal blijven doorwerken, tot 2021 dus. Eerder dit jaar liet De Hoop nog optekenen dat hij in december, als hij 65 wordt, zou stoppen met werken.

Langzaam afbouwen


Islamitische hogeschool verliest bevoegdheid

Exterieur van de islamitische hogeschool van de Stichting Europe Islamic University Of Applied Sciences. / ANP

Foto van 'Metro en ANP'

GISTEREN

Het ministerie van Onderwijs meldt maandag dat de Islamitische onderwijsinstelling EIUAS in Rotterdam zich van minister Ingrid van Engelshoven geen Hogeschool meer mag noemen. De instelling verliest haar bevoegdheid om graden te verlenen.

Verscherpt toezicht

Aanleiding voor het besluit is een onderzoek van de onderwijsinspectie „waarin wordt geconcludeerd dat de financiële en bestuurlijke continuïteit van deze instelling niet is gewaarborgd." De hogeschool lag al onder een vergrootglas sinds de FIOD er in 2016 een onderzoek begon naar mogelijke fraude bij fondsenwerving.


Metropool Amsterdam krijgt 57.000 nieuwe banen

Foto: Unsplash

Foto van 'Metro en ANP'

GISTEREN

Dit jaar en volgend jaar krijgt de Metropoolregio Amsterdam, een bestuurlijk samenwerkingsverband van de provincies Noord-Holland en Flevoland, 32 gemeenten en de Vervoerregio Amsterdam, er 57.000 nieuwe banen bij. Hoewel de economische groei iets achterblijft vergeleken met 2018, is hij hoger dan in de rest van het land. Dat staat in de Economische Verkenningen Metropoolregio Amsterdam 2019.

Toerisme en horeca

De economie in de regio groeit dit jaar naar verwachting met 2,8 procent en in 2020 met 2,3 procent, tegen 3,4 procent in 2018. De daling komt onder meer door de zwakke internationale conjunctuur en toenemende krapte op de arbeidsmarkt. Desondanks behoort de regio Amsterdam tot de drie sterkst groeiende regio's in Europa, samen met Praag en Warschau.


'Gewraakte Boeing dit jaar weer operationeel'

Een fabriekshal van de Amerikaanse vliegtuigbouwer Boeing waar vliegtuigen van het type Boeing 737 Max gebouwd worden. / ANP

Foto van 'Metro en ANP'

GISTEREN

Boeing-baas Dennis Muilenberg sprak tijdens de luchtvaartshow in Parijs zijn verwachting uit dat de Boeings van het type 737 MAX dit jaar weer luchtwaardig zullen zijn. De Boeings werden vanwege veiligheidsredenen aan de grond gehouden.

Eerder dit jaar werden de 737 MAX-toestellen wereldwijd aan de grond gezet, na twee dodelijke ongelukken in korte tijd. Boeing werkt sindsdien, in overleg met veiligheidsautoriteiten, aan een update van de toestellen.Volgens Muilenberg zijn sindsdien ook de interne processen bij de vliegtuigmaker onder de loep genomen.

Nieuw toestel


Voedsel in tien jaar tijd 14,5 procent duurder

Boodschappen flink duurder geworden. / ANP

Foto van 'Metro'

GISTEREN

In tien jaar tijd zijn de prijzen van voedingsmiddelen met 14,5 procent gestegen. Groente en fruit werd in deze periode vijf keer duurder en zijn daarmee de grootste stijgers. Dat meldt het CBS maandag.

Voor zuivelproducten moeten consumenten 16 procent meer neerleggen dan tien jaar geleden. De prijs van brood en granen steeg met 11 procent. De prijzen van producten als snoepgoed, kruiden en sauzen stegen met 4,9 procent.

Grootste stijging


Burgerdoden bij raketaanval jihadisten

Foto: EPA

Foto van 'Metro en ANP'

GISTEREN

Zeker twaalf burgers in een dorp in Noordwest-Syrië zijn om het leven gekomen door een raketaanval. Volgens het Syrische staatspersbureau SANA zit de aan al-Qaeda gelieerde Hayat Tahrir al-Sham achter de aanval.

Veertien anderen raakten gewond bij de aanval op al-Wadidi, een dorp ten zuiden van de stad Aleppo dat onder controle van het regime staat. Hayat Tahrir al-Sham bezet delen ten westen van Aleppo en de noordwestelijke provincie Idlib.

Vijf kinderen


Politie tonnen kwijt aan overbodige 112-app

Foto: ANP

Foto van 'Metro en ANP'

GISTEREN

De politie investeerde tonnen in een nieuwe 112-app die inmiddels overbodig is geworden. De app zou in het voorjaar van 2017 worden gelanceerd en de hulpdiensten helpen bij het vaststellen van de locatie van iemand in nood.

Door tegenvallers werd de lancering keer op keer uitgesteld en is de belangrijkste functie van de app, de locatiebepaling, nu niet meer relevant. Dat blijkt uit documenten in handen van RTL Nieuws.

In de prullenbak


Eindexamenkandidaten opnieuw aan de bak

De leerlingen moet opnieuw aan de bak. / ANP

Foto van 'Metro en ANP'

GISTEREN

Maandag moeten leerlingen op drie scholen opnieuw eindexamen doen omdat er eerder iets misging. De 38 eindexamenleerlingen Duits en biologie van de Duin en Kruidbergmavo in Driehuis (Noord-Holland) zijn de klos doordat het postpakket met de gemaakte examens, dat volgens protocol voor de tweede correctieronde aangetekend naar een andere school was verzonden, zoek raakte bij PostNL.

Geen tweede inspectie

Omdat er daardoor geen tweede externe correctie is geweest, moeten de twee examens volgens de regels van de Inspectie van het Onderwijs over. Ook vwo-leerlingen van het Rythovius College in Eersel bij Eindhoven zijn de pineut, in hun geval doordat een postzak met daarin een aantal van de gemaakte examens werd gestolen.