In het nieuws

Zeg toerist, kijk ook eens naar...

Amsterdam is en blijft mateloos populair onder toeristen. Foto: ANP

Foto van 'Kyrie Stuij'

12 OKT 2018

Rolkoffers, Airbnb-gekte, krapte op de fietspaden. Amsterdam heeft het gehad met de grote hoeveelheid bezoekers. Nu uit cijfers van het NBTC blijkt dat het aantal toeristen de komende jaren ook nog eens explosief zal toenemen, wordt opnieuw geopperd om andere Nederlandse steden beter te promoten, zodat toeristen zich meer gaan verspreiden. Maar waar ga je naartoe?

Leonie van der Grinten: 'Ik ben gek op de mensen in Eindhoven.' Foto: Prisca Visser

Eindhoven: gezelligheid in een hippe broedplaats

Bijzondere architectuur, een hippe stadswijk die niet onder doet voor een metropool als Londen en natuurlijk de Brabantse gezelligheid. De 29-jarige strafrechtadvocate Leonie van der Grinten gaat voorlopig absoluut niet weg uit Eindhoven. „Het is écht een fantastische stad. Niet iedereen weet het misschien, maar Eindhoven heeft zoveel te bieden.”

Van der Grinten noemt onder meer Strijp-S, de opkomende stadswijk waar ze zo van onder de indruk is dat ze er haar eigen advocatenkantoor heeft gevestigd. Als haar werkdag voorbij is, bevindt Van der Grinten zich in een bruisende mengelmoes van opkomende designers, bijzondere boetiekjes en toonaangevende restaurants. „Er is echt niets in Nederland dat vergelijkbaar is met Strijp S. Doordat het een voormalig terrein is van Philips zie je overal dat industriële karakter terug. Dat gecombineerd met speciaalzaakjes, nieuwe lofts en opvallende initiatieven, maakt het heel bijzonder.”

Eindhoven is qua inwoneraantal de vijfde grootste stad van Nederland en groeit hard. De stad kennen we onder meer als de thuishaven van Philips, de Technische Universiteit, Eindhoven Airport en het jaarlijkse evenement, de Dutch Design Week. Met veel moderne architectuur, gecombineerd met opkomende broedplaatsen die de creatieve en technische sector verbinden, is de stad het best te vergelijken met Rotterdam.

„Als het gaat om historische straten is Eindhoven natuurlijk niet zo mooi als Amsterdam, maar met Strijp-S, het museumaanbod en inwoners van alle leeftijden is de stad absoluut een leuk alternatief voor toeristen.” Bovendien kent Eindhoven een cultuur die in de Randstad toch wat verder te zoeken is. Lachend: „Die Brabantse gezelligheid hè? Ik ben echt gek op de mensen hier. Je maakt snel een praatje. Zoals laatst, toen ik op het terras zat en aan een vriend vertelde dat ik honger had. Voor ik het wist kreeg ik een bitterbal van de buurman aangeboden. Ja, dat zijn toch mooie dingen.”

Martijn Pijnenburg: 'De horeca in Harderwijk is echt fantastisch'

Harderwijk: Ideaal voor de Bourgondiër

Hij is er geboren, getogen en weet nu al dat hij ook nooit meer weggaat: De 31-jarige Martijn Pijnenburg is verknocht aan Harderwijk, de stad in de provincie Gelderland die de meesten misschien kennen van het Dolfinarium. Maar dat is volgens Pijnenburg al lang niet meer het boegbeeld van zijn stad.

Wat wel? Nou, lekker eten en drinken, bijvoorbeeld. „De horeca is hier echt fantastisch. Onze binnenstad telt meerdere bekroonde eetgelegenheden, waaronder twee restaurants met Michelin-sterren op loopafstand van elkaar. Maar het is niet zo dat je alleen maar duur kunt eten, er zijn genoeg gezellige kleine eettentjes.”

Pijnenburg kijkt nog elke dag zijn ogen uit als hij door de historische binnenstad loopt. Harderwijk is een Hanzestad en heeft daardoor, net als bijvoorbeeld Zwolle en Arnhem, een rijke geschiedenis.

Maar er is lang niet alleen ‘oude meuk’. Toeristen kunnen bijvoorbeeld struinen over de net aangelegde boulevard, waar terrasjes uitzicht bieden op de nieuwe binnenhaven.

En er is meer nieuw in Harderwijk, zoals het dit jaar geopende Marius van Dokkum museum, naar aanleiding van een zeer succesvolle tentoonstelling van de kunstschilder, in 2015. Een museum dat Pijnenburg, vanwege de toegankelijke en soms maatschappijkritische kunst, ook aan leeftijdsgenoten zou aanraden. „Wat het ook bijzonder maakt is dat het museum gewijd is aan een nog levende kunstschilder.”

Met de Veluwe, de zandverstuiving en mogelijkheden tot waterrecreatie op fietsafstand, ziet Pijnenburg zijn woonplaats als een ideale plek voor toeristen die verrast willen worden door de bijzondere combinatie van stad en natuur. En wie denkt dat Harderwijk misschien wat slaperig is, heeft het mis.

„Er wonen hier juist veel jongeren. Steeds vaker zie ik dat ze bewust de keuze maken om terug te keren na hun studie of zelfs helemaal niet te verhuizen.”

Chantal Schram 'Het beeld dat mensen over 't Gooi hebben is niet mijn beeld'

't Gooi: Van historische vesting tot foodhal

‘Kom vooral naar ’t Gooi!’ De 31-jarige Chantal Schram breekt graag een lans voor de regio waar ze vandaan komt, en na een periode in Amsterdam ook weer naar is teruggekeerd.

„Ik miste de natuur. Niet iedereen weet hoe mooi het hier is. Je kunt uren wandelen door het Goois Natuurreservaat, dat echt kilometers beslaat.”

Schram ziet alleen maar mogelijkheden voor toeristen in haar woonregio. „Er is hier genoeg entertainment. Hilversum heeft bijvoorbeeld net een nieuw stadscentrum gekregen. Het overdekte winkelcentrum ziet er modern en gelikt uit, dat heeft iets weg van een Amerikaanse ‘mall’. Ook is er een foodhal in het klein: MOUT. Een heel tof concept waarin je gewoon op het terras kan zitten en je eten bij verschillende stands kunt bestellen. Je hoeft dus niet te lopen, maar krijgt wel verschillende soorten gerechten op je bord.”

Maar het is vooral de combinatie van cultuur en stad waardoor Schram denkt dat toeristen zich hier prima kunnen vermaken. „Naarden is een echte vestingstad. Dat kun je zelfs zien op Google Maps, waar de stervorm van de stad nog zichtbaar is. En als je daar loopt, dan voelt het alsof je terug bent in de tijd. Daar kun je je verliezen in een historisch en cultureel verhaal.”

Zelf woont Schram in Bussum, maar de omliggende steden bezoekt ze vaak genoeg, vanwege de relatief korte afstanden in ’t Gooi. Vanwege de centrale ligging zou het bovendien een goede uitvalsbasis voor toeristen kunnen zijn. Amsterdam en Utrecht liggen immers om de hoek.

Schram kan zich nog weleens ergeren aan het beeld dat Nederlanders hebben van ’t Gooi. „Er wordt toch vaak gedacht dat hier alleen maar rijke mensen wonen of BN’ers. Misschien door tv-programma’s als Echte Gooische Meisjes en natuurlijk is dat wel ergens op gebaseerd, maar het gaat maar om een kleine groep. Het gros van de inwoners is helemaal niet zo. Het beeld dat mensen van deze regio hebben is in ieder geval niet mijn beeld.”


FvD zou Tweede Kamerverkiezingen winnen

FvD zou Tweede Kamerverkiezingen winnen

Baudet na de uitslagenavond / ANP

Foto van 'Metro en ANP'

20 MIN

Als er op dit moment verkiezingen voor de Tweede Kamer zouden zijn, zou Forum voor Democratie (FvD) de grote winnaar zijn. Bij de Provinciale Statenverkiezingen van afgelopen woensdag veroverden ze tien zetels.

Grootste partij

De partij van Thierry Baudet zou op dit moment maar liefst 26 zetels in de wacht slepen. waarmee ze de grootste van het land zouden worden. Dat blijkt uit de wekelijkse peiling van Maurice de Hond. Momenteel heeft FvD twee zetels in de Kamer.


Noors cruiseschip vaart weer, 300 man geëvacueerd

Noors cruiseschip vaart weer, 300 man geëvacueerd

Door de harde wind dreef het schip richting land / ANP

Foto van 'Metro en ANP'

49 MIN

Het cruiseschip dat zaterdag in de problemen kwam voor de Noorse kust vaart weer. Drie van de vier motoren werken weer, waardoor het passagiersschip momenteel naar de haven van Molde kan varen.

Slecht aan toe


South African Dance Battle: Dansers blazen je omver

Camera videoSouth African Dance Battle: Dansers blazen je omver

Precious Alvares: Afrikaanse dansen zijn voor ons allemaal. Het maakt niet uit waar je vandaan komt. / Southbank

In samenwerking met South African Tourism

22 MRT 2019

Afrikaanse dansers gaan zaterdag 23 maart los in Zaandam. Zij strijden in de South African Dance Battle, georganiseerd door South African Tourism. Zonder (spetterende) choreografie geen dans natuurlijk. Metro spreekt één van de swingende krachten, Precious Alvares.

21 jaar is Precious nog maar (‘natuurlijk mag je mijn leeftijd vragen!’), woonachtig in Utrecht en van Surinaamse afkomst. Precious werkt bij de Touchée Dance Company, een dansschool in haar woonplaats. „Het is overigens een familiebedrijf, met een warme en gezellige sfeer. Mijn oom is de oprichter van dit bedrijf en ben hier dan ook door mijn moeder, zijn zus ingerold. Ik ben in Touchée als klein meisje en als hobby met amateurlessen begonnen. Nu, een aantal jaren verder, coördineer ik de Afrikaanse tak binnen de dansschool. Ik verzorg danslessen, World en Afro, workshops en events.”

South African Dance Battle: Dansers blazen je omver

Precious en haar studenten.


Brits kabinet wil premier May afzetten

Brits kabinet wil premier May afzetten

/ ANP

Foto van 'Metro en ANP'

1 UUR

Een aantal ministers uit het Britse kabinet wil dat premier Theresa May haar biezen pakt. Dat bericht de krant The Sunday Times, dat met elf rebellerende ministers binnen de regering sprak.

Einde is nabij

„Het einde is nabij, ze is binnen tien dagen vertrokken", zou een van hen hebben voorspeld. Maandag willen ze May confronteren. Als ze weigert te vertrekken, dreigen ze collectief op te stappen.


Bijzondere vondst: magneetvisser vindt kalasjnikov

Bijzondere vondst: magneetvisser vindt kalasjnikov

De magneetvisser vond de kalasjnikov bij de Ezelsbrug in Amsterdam. Foto: Google Streetview.

Foto van 'Metro'

GISTEREN

In de Amsterdamse grachten is veel oud ijzer te vinden. Denk aan fietsen of scooteronderdelen. Maar zaterdag had een magneetvisser een wel heel bijzondere vondst: een kalasjikov.

Bij de Ezelsbrug in Amsterdam werd het wapen gevonden. „Wow, hij heeft gewoon een AK-47 omhoog gehaald, hoorde ik iemand naast me zeggen", aldus magneetvisser Bart tegenover RTL Nieuws. „Het is wel erg bijzonder, maar ik ben blij dat het wapen is opgeruimd."

Politie


Massale steun na pesterijen rossige Julian (7)

Massale steun na pesterijen rossige Julian (7)

Jongen met rossige haren. Foto ter illustratie: Colourbox

Foto van 'Metro'

GISTEREN

De 7-jarige Julian wordt dagelijks gepest om zijn rossige haren. Moeder Sanne Nederlof is het dan ook helemaal zat dat haar zoon gepest wordt om zijn haarkleur, die juist uniek en prachtig is. Ze besloot er een Facebookbericht aan te wijden. „Mijn lieve Julian, 7 jaar, geboren met prachtige rossige haren”, begint ze het bericht.

Julian wil zijn haar het liefst afknippen óf verven. Hij wordt namelijk gepest en mag soms niet mee buitenspelen. Julian voelt zich lelijk en heeft hier dagelijks verdriet om.


StukTV wederom uitgeroepen tot beste YouTube-kanaal

StukTV wederom uitgeroepen tot beste YouTube-kanaal

Stuk TV wint award voor beste YouTube-kanaal tijdens de vijfde editie van de VEED Awards. Foto: ANP

Foto van 'Metro'

GISTEREN

De jongens van StukTV gaan lekker! Voor de vijfde keer is StukTV uitgeroepen tot het beste YouTube-kanaal van Nederland. De prijs werd de makers toegekend tijdens de uitreiking van de VEED Awards, zaterdagavond in AFAS Live in Amsterdam.

Beste serie en beste muziek

De makers, Giel de Winter, Stefan Jurriens en Thomas van der Vlugt, wonnen bovendien VEED Awards in de categorieën beste serie (Jachtseizoen) en beste muziek. De VEED Awards worden gezien als de Oscars van de Nederlandse YouTube-industrie.


Getuige verpest vrijgezellenreis avond voor vertrek

Getuige verpest vrijgezellenreis avond voor vertrek

Las Vegas. Foto: Unsplash

Foto van 'Metro'

GISTEREN

Eindelijk het vrijgezellenfeest van je dromen, wordt het in één avond verpest. Het overkwam de 28-jarige Ben Whincup uit Engeland.

Whincup zou met vier vrienden, zijn vader en zijn twee schoonbroers naar Las Vegas gaan om de trip van zijn leven te maken. Hij had zijn beste vriend gevraagd getuige te zijn van de bruiloft, die alles in de puntjes zou regelen.

Da's pech, geld weg


Sudoku van de dag

Foto van 'Metro'

19 MRT 2018

Speel hier elke dag gratis een uitdagende Sudoku, aangeboden door Denksport. De Sudoku werkt als volgt: vul het diagram zo in, dat in elk blok van 3x3 vakjes de getallen 1 tot en met 9 één keer voorkomen.


Hoge kosten voor 'pillenzakjes' apotheek

Hoge kosten voor 'pillenzakjes' apotheek

Een apothekersassistente zoekt medicijnen bij elkaar. Foto ter illustratie: ANP

Foto van 'Metro en ANP'

GISTEREN

Voor een bezoekje aan de apotheek moet je soms je portemonnee trekken. Daarom gaat de Nederlandse Zorg Autoriteit (NZa) kijken naar hoge kosten die apothekers rekenen voor dienstverlening rondom de zogenoemde 'terhandstelling' van medicijnen. Zorgverzekeraars hebben daar moeite mee. Een woordvoerster bevestigt berichtgeving hierover door televisieprogramma Kassa.

Kwetsbare patiënten

Voor sommige kwetsbare patiënten die meerdere pillen op een dag moeten slikken, bijvoorbeeld iemand in een verzorgingshuis, zijn extra handelingen nodig rondom het samenstellen en verstrekken van de medicijnen. Om te voorkomen dat de patiënt de verkeerde pillen neemt, of deze op een verkeerd moment inneemt, maakt de apotheker speciale plastic zakjes met de dagelijkse hoeveelheid pillen. Aan deze service, ook wel 'de terhandstelling' genoemd, zijn extra kosten verbonden.


Cruiseschip met 1300 passagiers in problemen geraakt

Cruiseschip met 1300 passagiers in nood

Een cruiseschip met ongeveer 1300 opvarenden is in problemen geraakt voor de kust van Noorwegen. Foto: EPA

Foto van 'Metro en ANP'

GISTEREN

Update 21.45 uur

Er is zeker één Nederlander aan boord van het in storm stilgevallen luxe cruiseschip Viking Sky vlak bij de Noorse kust. Volgens De Telegraaf gaat het om een man, maar hij was zaterdagavond niet bereikbaar vanwege de evacuatie. Er zouden zich verder vooral Australiërs, Amerikanen en Britten op het schip bevinden.

Update 20.20 uur


Meer dan een miljoen anti-brexitbetogers lopen mars

Enkele van de vele anti-brexitbetogers tijdens de mars in Engeland. / ANP

Foto van 'Metro'

GISTEREN

Volgens verschillende nieuwsbronnen trekken zo'n miljoen anti-brexitbetogers zaterdag door Londen. Ze eisen een nieuw referendum over het Britse vertrek uit de Europese Unie. Demonstranten dragen spandoeken bij zich met teksten als „de beste deal is geen brexit" en „we eisen een nieuwe volksraadpleging".

Het is onduidelijk hoeveel mensen precies zijn afgereisd naar de Britse hoofdstad, maar volgens de organisatoren gaat het om honderdduizenden mensen. Op videobeelden is te zien dat een enorme mensenmassa de straten vult. Er waren tweehonderd bussen geregeld om demonstranten vanuit het hele land aan te voeren.

Toekomst gestolen


226 procent meer hate crime in campagneplekken Trump

Donald Trump gooit petjes in het publiek tijdens een campagne rally in Ford Center, Evansville, Indiana in augustus 2018. / AFP

Foto van 'Metro'

GISTEREN

In Amerikaanse provincies, waar president Donald Trump een zogeheten campagne rally hield, is het aantal meldingen van hate crime, waaronder vandalisme, intimidatie en mishandeling op basis van etniciteit of lidmaatschap van een groep, met 226 procent gestegen ten opzichte van provincies waar Trump geen campagne voerde. Dit wordt gemeld door politicologen van de Universiteit van Noord-Texas in een analyse van de Washington Post.

Aanmoedigingen

Volgens onderzoek, uitgevoerd door hoogleraren van de Universiteit, zijn de uitspraken die Trump deed wellicht aanmoedigingen tot hate crimes in de provincies. De hoogleraren startten het onderzoek, „omdat zoveel politici en experts Trump beschuldigen van het aanmoedigen van blanke nationalisten", aldus één van de onderzoekers in The Post.


Rus probeert levende orang-oetan te smokkelen

Foto van 'Daisy Heyer'

GISTEREN

Dat mensen hele vreemde dingen mee kunnen nemen van vakantie, blijkt uit een bericht vanuit een luchthaven uit Bali. Een Russische passagier werd daar betrapt op het proberen te vervoeren van een levende orang-oetan.

Veel moeite om de aap te verbergen heeft de Rus niet gedaan: de aap was verdoofd door middel van allergie-medicijnen en zat gewoon een reiskoffer, aldus de politie. De Rus, die 27 jaar oud is, wilde het vliegveld in alle rust met 'zijn' aap verlaten.

De Rus had het 2-jarige beest van een vriend cadeau gekregen. Die gaf maar liefst 3000 dollar uit op een markt in Java voor het bijzondere cadeau. De vriend vloog eerder terug en overtuigde de Rus om het beest mee te nemen naar Rusland. De Rus had, naast de aap, ook babyvoeding in zijn bagage, zodat hij het beest kon voeden.


1 miljoen kinderen slachtoffer van cycloon Idai

Slachtoffers van de cycloon in een opvanglocatie. /ANP

Foto van 'Metro'

GISTEREN

Ongeveer 1,8 miljoen mensen zijn in Mozambique getroffen door cycloon Idai, daar onder zijn 900.000 kinderen. Veel gebieden zijn echter nog niet onderzocht, dus de vrees is dat de werkelijke aantallen nog veel hoger zijn, stelt Unicef.

Het Wereldvoedselprogramma van de Verenigde Naties (WFP) schat dat 600.000 mensen hun huis kwijt zijn. Het officiële dodental staat nu op 417. Een cycloon is een tropische storm waarvan de windsnelheden de orkaandrempel van windkracht 12 overschrijden.

Ravage is enorm


'iPhone 11 kan AirPods en watch draadloos opladen'

Afbeelding ter illustratie. /Unsplash

Foto van 'Metro'

GISTEREN

Is het voor Applefans binnenkort afgelopen met het meezeulen van oplaadkabeltjes voor oortjes? Wel als we de Japanse website Macotakara mogen geloven.

Op basis van ‘ingewijden’ schrijft de site dat de iPhone die eind dit jaar door Apple wordt uitgebracht, andere accessoires van het merk kan opladen.

Wireless PowerShare


Man mishandelt vrouw in metro, reizigers doen niets

Afbeelding ter illustratie. /Unsplash

Foto van 'Metro'

GISTEREN

De politie in New York is met man en macht op zoek naar een man van rond de 40 jaar die onder toeziend oog van medereizigers een 78-jarige vrouw heeft mishandeld. Op videobeelden is te zien hoe de man op de vrouw intrapt en haar slaat, waarna hij de metrotrein uitvlucht.

De mishandeling vond al een tijdje geleden plaats, op 10 maart, rond drie uur ’s nachts. Wat er precies aan vooraf gaat, is niet duidelijk. De vrouw zit alleen op het metrobankje en kan niets beginnen tegen de man die haar aftuigt. Ze wordt op haar lichaam en in haar gezicht geraakt. De medepassagiers kijken geschokt toe en maken opnamen van de mishandeling.

‘Worldstar dat maar’


Studente die Parkland overleefde, pleegt zelfmoord
Likeability of3

Studente die Parkland overleefde, pleegt zelfmoord

Sydney Aiello heeft een eind aan haar leven gemaakt. /Facebook

Foto van 'Metro en ANP'

GISTEREN

Verdrietig nieuws. Een studente uit Amerika die vorig jaar bij de ‘school shooting’ op een middelbare school in Parkland was en deze overleefde, heeft een einde gemaakt aan haar leven. Volgens lokale media leed ze aan het overlevendensyndroom, een vorm van posttraumatische stressstoornis (PTSS).

Sydney Aiello zat in het laatste jaar van haar middelbareschooltijd toen de negentienjarige Nikolas Cruz het vuur opende op de school en zeventien mensen doodschoot. Twee beste vrienden van de studente waren onder de slachtoffers.

Concentratiekampsyndroom


sad
user_007cbecd5bde995ed0d8cee5cce0f362a09d1cc0_avatar

Freek de Jonge ‘basht’ Baudet tijdens Boekenbal

Freek de Jonge ‘basht’ Baudet tijdens Boekenbal

Freek de Jonge verstoort de openingsspeech. /ANP

Foto van 'Elselotte Smink'

GISTEREN

Terwijl er in Utrecht vrijdagavond een stille tocht plaatsvond, werd in Amsterdam het Boekenbal gehouden. Tijdens het bal werd door CPNB-directeur Eveline Aendekerk even stilgestaan bij de slachtoffers van de aanslag maandag in Utrecht, maar zij werd onderbroken door Freek de Jonge.

De directeur van de organisatie die het bal organiseert, vertelde dat haar gedachten bij Utrecht waren. Hierna onderbrak de cabaretier haar speech. Hij stond op en zei dat hij vond dat ‘we’ een statement moeten maken over de speech van FVD-leider Thierry Baudet na de verkiezingszege.

Veel steun