In het nieuws

Zeg toerist, kijk ook eens naar...

Amsterdam is en blijft mateloos populair onder toeristen. Foto: ANP

Foto van 'Kyrie Stuij'

12 OKT 2018

Rolkoffers, Airbnb-gekte, krapte op de fietspaden. Amsterdam heeft het gehad met de grote hoeveelheid bezoekers. Nu uit cijfers van het NBTC blijkt dat het aantal toeristen de komende jaren ook nog eens explosief zal toenemen, wordt opnieuw geopperd om andere Nederlandse steden beter te promoten, zodat toeristen zich meer gaan verspreiden. Maar waar ga je naartoe?

Leonie van der Grinten: 'Ik ben gek op de mensen in Eindhoven.' Foto: Prisca Visser

Eindhoven: gezelligheid in een hippe broedplaats

Bijzondere architectuur, een hippe stadswijk die niet onder doet voor een metropool als Londen en natuurlijk de Brabantse gezelligheid. De 29-jarige strafrechtadvocate Leonie van der Grinten gaat voorlopig absoluut niet weg uit Eindhoven. „Het is écht een fantastische stad. Niet iedereen weet het misschien, maar Eindhoven heeft zoveel te bieden.”

Van der Grinten noemt onder meer Strijp-S, de opkomende stadswijk waar ze zo van onder de indruk is dat ze er haar eigen advocatenkantoor heeft gevestigd. Als haar werkdag voorbij is, bevindt Van der Grinten zich in een bruisende mengelmoes van opkomende designers, bijzondere boetiekjes en toonaangevende restaurants. „Er is echt niets in Nederland dat vergelijkbaar is met Strijp S. Doordat het een voormalig terrein is van Philips zie je overal dat industriële karakter terug. Dat gecombineerd met speciaalzaakjes, nieuwe lofts en opvallende initiatieven, maakt het heel bijzonder.”

Eindhoven is qua inwoneraantal de vijfde grootste stad van Nederland en groeit hard. De stad kennen we onder meer als de thuishaven van Philips, de Technische Universiteit, Eindhoven Airport en het jaarlijkse evenement, de Dutch Design Week. Met veel moderne architectuur, gecombineerd met opkomende broedplaatsen die de creatieve en technische sector verbinden, is de stad het best te vergelijken met Rotterdam.

„Als het gaat om historische straten is Eindhoven natuurlijk niet zo mooi als Amsterdam, maar met Strijp-S, het museumaanbod en inwoners van alle leeftijden is de stad absoluut een leuk alternatief voor toeristen.” Bovendien kent Eindhoven een cultuur die in de Randstad toch wat verder te zoeken is. Lachend: „Die Brabantse gezelligheid hè? Ik ben echt gek op de mensen hier. Je maakt snel een praatje. Zoals laatst, toen ik op het terras zat en aan een vriend vertelde dat ik honger had. Voor ik het wist kreeg ik een bitterbal van de buurman aangeboden. Ja, dat zijn toch mooie dingen.”

Martijn Pijnenburg: 'De horeca in Harderwijk is echt fantastisch'

Harderwijk: Ideaal voor de Bourgondiër

Hij is er geboren, getogen en weet nu al dat hij ook nooit meer weggaat: De 31-jarige Martijn Pijnenburg is verknocht aan Harderwijk, de stad in de provincie Gelderland die de meesten misschien kennen van het Dolfinarium. Maar dat is volgens Pijnenburg al lang niet meer het boegbeeld van zijn stad.

Wat wel? Nou, lekker eten en drinken, bijvoorbeeld. „De horeca is hier echt fantastisch. Onze binnenstad telt meerdere bekroonde eetgelegenheden, waaronder twee restaurants met Michelin-sterren op loopafstand van elkaar. Maar het is niet zo dat je alleen maar duur kunt eten, er zijn genoeg gezellige kleine eettentjes.”

Pijnenburg kijkt nog elke dag zijn ogen uit als hij door de historische binnenstad loopt. Harderwijk is een Hanzestad en heeft daardoor, net als bijvoorbeeld Zwolle en Arnhem, een rijke geschiedenis.

Maar er is lang niet alleen ‘oude meuk’. Toeristen kunnen bijvoorbeeld struinen over de net aangelegde boulevard, waar terrasjes uitzicht bieden op de nieuwe binnenhaven.

En er is meer nieuw in Harderwijk, zoals het dit jaar geopende Marius van Dokkum museum, naar aanleiding van een zeer succesvolle tentoonstelling van de kunstschilder, in 2015. Een museum dat Pijnenburg, vanwege de toegankelijke en soms maatschappijkritische kunst, ook aan leeftijdsgenoten zou aanraden. „Wat het ook bijzonder maakt is dat het museum gewijd is aan een nog levende kunstschilder.”

Met de Veluwe, de zandverstuiving en mogelijkheden tot waterrecreatie op fietsafstand, ziet Pijnenburg zijn woonplaats als een ideale plek voor toeristen die verrast willen worden door de bijzondere combinatie van stad en natuur. En wie denkt dat Harderwijk misschien wat slaperig is, heeft het mis.

„Er wonen hier juist veel jongeren. Steeds vaker zie ik dat ze bewust de keuze maken om terug te keren na hun studie of zelfs helemaal niet te verhuizen.”

Chantal Schram 'Het beeld dat mensen over 't Gooi hebben is niet mijn beeld'

't Gooi: Van historische vesting tot foodhal

‘Kom vooral naar ’t Gooi!’ De 31-jarige Chantal Schram breekt graag een lans voor de regio waar ze vandaan komt, en na een periode in Amsterdam ook weer naar is teruggekeerd.

„Ik miste de natuur. Niet iedereen weet hoe mooi het hier is. Je kunt uren wandelen door het Goois Natuurreservaat, dat echt kilometers beslaat.”

Schram ziet alleen maar mogelijkheden voor toeristen in haar woonregio. „Er is hier genoeg entertainment. Hilversum heeft bijvoorbeeld net een nieuw stadscentrum gekregen. Het overdekte winkelcentrum ziet er modern en gelikt uit, dat heeft iets weg van een Amerikaanse ‘mall’. Ook is er een foodhal in het klein: MOUT. Een heel tof concept waarin je gewoon op het terras kan zitten en je eten bij verschillende stands kunt bestellen. Je hoeft dus niet te lopen, maar krijgt wel verschillende soorten gerechten op je bord.”

Maar het is vooral de combinatie van cultuur en stad waardoor Schram denkt dat toeristen zich hier prima kunnen vermaken. „Naarden is een echte vestingstad. Dat kun je zelfs zien op Google Maps, waar de stervorm van de stad nog zichtbaar is. En als je daar loopt, dan voelt het alsof je terug bent in de tijd. Daar kun je je verliezen in een historisch en cultureel verhaal.”

Zelf woont Schram in Bussum, maar de omliggende steden bezoekt ze vaak genoeg, vanwege de relatief korte afstanden in ’t Gooi. Vanwege de centrale ligging zou het bovendien een goede uitvalsbasis voor toeristen kunnen zijn. Amsterdam en Utrecht liggen immers om de hoek.

Schram kan zich nog weleens ergeren aan het beeld dat Nederlanders hebben van ’t Gooi. „Er wordt toch vaak gedacht dat hier alleen maar rijke mensen wonen of BN’ers. Misschien door tv-programma’s als Echte Gooische Meisjes en natuurlijk is dat wel ergens op gebaseerd, maar het gaat maar om een kleine groep. Het gros van de inwoners is helemaal niet zo. Het beeld dat mensen van deze regio hebben is in ieder geval niet mijn beeld.”


'Extra infectieziekten in Rijksvaccinatieprogramma'

ANP

Foto van 'Kasper Hermans'

35 MIN

Steeds meer ouders lijken twijfels te zetten bij het vaccineren, maar als het aan diverse experts ligt, zijn er niet genoeg vaccinaties opgenomen in het Rijksvaccinatieprogramma, zo zullen ze maandag betogen tijdens een hoorzitting in de Tweede Kamer.

Kosten

Het gaat voornamelijk om het meningokokken B-vaccin, iets waartegen je in Engeland sinds 2015 wordt ingeënt, maar in Nederland nog niet. Een gemiste kans, stelt professor Postma Universitair Medisch Centrum Groningen.


Bloedmaan 'prachtig', maar moeilijk vast te leggen

De bloedmaan/ANP

Foto van 'Kasper Hermans'

1 UUR

De bloedmaan heeft maandagochtend tot veel enthousiaste reacties geleid op social media. Op Twitter werden in de vroege ochtend talloze foto's geplaatst van het bijzondere fenomeen. Behoorlijk wat mensen schreven bij hun foto dat ze speciaal vroeger waren opgestaan om naar de maansverduistering te kijken.

Prachtig en spectaculair

Het lukte volgens de twitteraars niet altijd om een mooi plaatje te maken. Maar het aanschouwen van de verduistering werd onder meer als 'prachtig' en 'spectaculair' omschreven.


Onnodig veel mensen nog steeds in extreme armoede

Ondertussen groeit de kloof tussen arm en rijk. In veel landen kunnen meisjes niet naar school en vrouwen sterven door gebrek kraamzorg. Foto: Oxfam Novib

Foto van 'Lisa Vermeij'

1 UUR

Tussen 2017 en 2018 kwam er iedere 48 uur een nieuwe miljardair bij. Miljardairs zagen hun vermogens dagelijks met 2,5 miljard dollar groeien vorig jaar, een stijging van 12%. Terwijl het vermogen van de 3,8 miljard armsten in dezelfde periode af nam met 11%. Oxfam Novib publiceert vandaag een rapport over de mondiale economische ongelijkheid en de groeiende kloof tussen arm en rijk.

Nederland top 5 belastingparadijzen

„Mondiale ongelijkheid neemt in een schrikbarend tempo toe en Nederland speelt hier als doorsluisland een zeer kwalijke rol in. We moeten belastingontwijking uitbannen. Uit internationaal onderzoek bleek vorig jaar nog dat een kleine 10% van de winst die multinationals wereldwijd wegsluizen om belasting te ontlopen in Nederland terecht komt. Nederland kwam daarmee in de top 5 van belastingparadijzen”, aldus Michiel Servaes, algemeen directeur Oxfam Novib.


Staatsbedrijf Mexico sloot lekkende pijp niet direct

ANP

Foto van 'Metro en ANP'

2 UUR

Het Mexicaanse staatsoliebedrijf Pemex heeft de klep naar de lekkende pijpleiding niet meteen gesloten, omdat het aanvankelijk dacht dat het geen ernstig lek was. Dat zei de Mexicaanse minister voor veiligheid zondag over de explosie bij een lekkende leiding met brandstof.

Het bleek achteraf een enorme inschattingsfout van Pemex. Bij het lek ontstond vrijdag een enorme explosie toen ongeveer 800 mensen probeerden containers met brandstof te vullen.

Zeker 85 doden


Tips om je sportvoornemen vol te houden

Tips om je sportvoornemen vol te houden

Foto's: Colourbox

In samenwerking met Global Savings Group

18 JAN 2019

Goede voornemens hebben (of hadden?) we, zo blijkt uit verschillende onderzoeken, in alle soorten en maten. Zo werd rond de jaarwisseling bijvoorbeeld duidelijk dat vier op de vijf Nederlanders 2019 wil benutten om wat meer tijd in de natuur door te brengen. Een kwart van je landgenoten en wie weet ook jijzelf wel, heeft gezonder eten bovenaan het goede voornemens-lijstje staan. ‘Meer tijd doorbrengen met familie en vrienden’, is ook zo’n veelgehoorde.

Meer sporten

Maar het belangrijkste in het nieuwe jaar is voor veel mensen toch ‘meer sporten’. We zijn al halverwege de maand, dus zaken als ‘de sportschool even een dagje overslaan’ of je voornemen alweer laten varen, wordt voor velen – helaas, zo vinden zij vast ook zelf – bijna werkelijkheid.


'May sleutelt aan Goedevrijdagakkoord voor Brexit'

Theresay May/ANP

Foto van 'Kasper Hermans'

2 UUR

De Britse premier Theresa May overweegt om het Goedevrijdagakkoord met Ierland te wijzigen om zo de impasse rond de Brexit open te breken.

Plan B

Volgens The Telegraph wil May op deze manier haar 'plan B' door het Britse Lagerhuis loodsen. De premier zou maandag een alternatief voor haar weggestemde Brexit-deal aan de parlementsleden moeten voorleggen.


79 scholen krijgen komende drie jaar titel excellent

ANP

Foto van 'Metro en ANP'

2 UUR

Nog eens 79 scholen in Nederland krijgen maandag te horen dat ze de komende drie jaar de eretitel 'excellent' mogen voeren. Het gaat om 22 basisscholen, 45 middelbare scholen en 12 scholen voor speciaal onderwijs. Het totaal aantal uitblinkende scholen komt hiermee op 191.

De uitreiking van de predicaten vindt op feestelijke wijze plaats op de scholen zelf. Om welke scholen het gaat wordt om 12.00 uur bekendgemaakt.

Onderscheiden


Trimbos vraagt op Blue Monday om aandacht depressie

Colourbox

Foto van 'Metro en ANP'

2 UUR

In Nederland kampen jaarlijks 797.000 mensen met een depressie, volgens het Trimbos Instituut. Het is de grootste oorzaak van verzuim op de werkvloer. Iemand met depressieve klachten stuit vaak op onbegrip, maar de laatste jaren is er steeds meer aandacht voor, helemaal op deze 'Blue Monday'.

Cliff Arnall

De eerste maandag van de laatste volle week van januari gaat al jaren door voor de ellendigste dag van het jaar, bedacht door een Britse psycholoog. Deze Cliff Arnall had met een wetenschappelijke formule berekend dat mensen zich op deze dag het treurigst voelen.


Sudoku van de dag

Foto van 'Metro'

11 DEC 2018

Speel hier elke dag gratis een uitdagende Sudoku, aangeboden door Denksport. De Sudoku werkt als volgt: vul het diagram zo in, dat in elk blok van 3x3 vakjes de getallen 1 tot en met 9 één keer voorkomen.


Spaanse Julen nog steeds niet uit put gehaald

Spaanse Julen nog steeds niet uit put gehaald

Heel Spanje leeft mee met het drama / ANP

Foto van 'Metro en ANP'

GISTEREN

Het is nog steeds niet gelukt om de tweejarige Julen uit de put te halen. Het jongetje zit daar al sinds vorige week zondag in vast. Het gaat om een put van 110 meter diep en 25 centimeter breed.

Dinsdag


Ijsmeesters hopen op schaatsmarathon op natuurijs

De eerste schaatsers stonden vanmorgen al op het ijs / ANP

Foto van 'Anne Kersten'

GISTEREN

Wie had het gedacht, dat er nog een 'echte' winter aan zou komen. De afgelopen dagen zijn er minuscule laagjes sneeuw te zien en met de aanhoudende vorst worden ook de eerste schaatsen weer van zolder gehaald. Reden voor schaatsfanatici om te speculeren over de eerste schaatstochten op natuurijs.

Optimistisch

Volgens de schaatsbond KSNB zijn lokale ijsmeesters optimistisch. Ze achten de kans groot dat binnenkort de eerste schaatsmarathon kan worden gereden. Op natuurijs welteverstaan. De Ijsmeesters in Haaksbergen en Noordlaren hebben hoop. Op die plekken worden maandagochtend de eerste ijsmetingen uitgevoerd. Indien nodig brengt de KSNB-inspecteur ook een bezoekje aan Nieuw-Buinen om daar de ijsdikte te meten.


Tientallen migranten overleden tijdens oversteek

Tientallen migranten overleden tijdens oversteek

Het schip van Sea Watch / AFP

Foto van 'Metro en ANP'

GISTEREN

Afgelopen weekend zijn tientallen migranten omgekomen bij de oversteek op de Middellandse Zee. Ze probeerden Europa te bereiken. Zeker 170 mensen zijn tijdens de oversteek verdronken, tientallen anderen raakten op zee in de problemen.

Gered

Meer dan vijftig migranten zijn om het leven gekomen toen hun boot kapseisde tussen Marokko en Spanje. Eén migrant werd door een vissersboot opgepikt, meldt vluchtelingenorganisatie UNHCR. De man dobberde toen al een dag op zee, hij wordt in Marokko verzorgd.


Dodental explosie Mexico loopt op

Dodental explosie Mexico loopt op

Metershoge vlammen na de explosie / ANP

Foto van 'Metro en ANP'

GISTEREN

Het dodental bij een explosie in een pijpleiding in Mexico loopt nog altijd op. Inmiddels zijn er al 79 mensen overleden. Volgens de Mexicaanse minister van Gezondheid liggen er nog 66 mensen in ziekenhuizen.

Metershoge vlammen

Een leiding met brandstof zou zijn gescheurd. Toen mensen probeerde containers met brandstof te vullen bij het lek, explodeerde de leiding. Op de Mexicaanse televisie was te zien dat vlammen meters hoog de lucht in schoten. Veel mensen liepen door de explosie brandwonden op.


Paus Franciscus lanceert zijn eigen app

Naast de app heeft paus Franciscus ook al een tijdje een account op Twitter en Instagram. Foto: ANP

Foto van 'Metro en ANP'

GISTEREN

Paus Franciscus heeft zijn eigen app. Dat meldt het Vaticaan zondag. De applicatie Click To Pray moet mensen met elkaar verbinden en gebruikers kunnen ook gebeden met elkaar uitwisselen.

Gebeden delen

De app is beschikbaar in zes verschillende talen. De app heeft drie secties: bid met de paus(voor de maandelijkse gebeden van de paus), bid elke dag (met een gebedsritme van drie dagelijkse momenten) en bid met het netwerk (ruimte waar gebruikers hun gebeden kunnen delen).


Bloedmaan op blauwe maandag perfect te zien

Maandagochtend om 3:30 uur begint de maan door de schaduw van de aarde te bewegen. Foto: ANP

Foto van 'Metro'

GISTEREN

Komende nacht is het uitstekend weer om naar de maansverduistering te kijken. Het is helder en daardoor is de bloedmaan op blauwe maandag perfect zichtbaar. Ga je vannacht naar buiten? Trek warme kleding aan want het kan zo'n -6 tot -9 graden worden.

Waar komt de rode kleur vandaan?

Bij een maansverduistering staat de aarde tussen de zon en de maan. De schaduw van de aarde valt op de maan, waardoor deze niet meer te zien is. Een volledige maansverduistering wordt ook wel bloedmaan genoemd vanwege de rode kleur die de maan krijgt. Die rode kleur wordt veroorzaakt doordat rood zonlicht door de aardatmosfeer wordt afgebogen. Met andere kleuren licht gebeurt dit niet. Het rode licht valt op de maan en weerkaatst terug naar de aarde. Daardoor lijkt de maan rood.


Foto peuter Julen (2) bewijs dat hij in put viel

Met man en macht wordt er naar de 2-jarige peuter gezocht. Foto: ANP

Foto van 'Metro'

GISTEREN

Een week geleden zou het Spaanse jongetje Julen in een 110 meter diepe put in Spanje zijn gevallen. Er werd een grote bevrijdingsactie op touw gezet, maar toch vroeg de politie zich even af of het jongetje wel écht was gevallen.

Foto: ANP

Twijfel aan val


Politie zoekt gevluchte gewonde na ongeluk.

Politie zoekt gevluchte gewonde na ongeluk

Politie zoekt gevluchte gewonde na ongeluk. / ANP

Foto van 'Metro en ANP'

GISTEREN

In het Zuid-Hollandse Voorburg is de politie op zoek naar een man die mogelijk zwaargewond is geraakt bij een ongeluk. De man, vermoedelijk een 21-jarige Hagenaar, liep na het ongeluk weg en sindsdien wordt hij vermist. De politie zegt zondag zich ernstig zorgen te maken om de gewonde.

Het ongeluk gebeurde rond 19.00 uur op de Parkweg. Een auto met drie inzittenden klapte op een informatiebord en een boom. Het ongeval vond vermoedelijk plaats doordat de auto na een inhaalmanoeuvre een stoeprand raakte. Twee gewonden zijn met een ambulance naar een ziekenhuis gebracht. Een van hen heeft meerdere botbreuken opgelopen.

Onderdelen vlogen in het rond


Het dashboard van een auto.

Spotify nog dit jaar in iedere auto te beluisteren

Het dashboard van een auto. / ANP

Foto van 'Metro'

GISTEREN

Spotify zal dit jaar een accessoire uitbrengen waarmee iedereen in zijn auto muziek kan luisteren via de populaire muziekdienst.

Het bedrijf is bezig met het ontwikkelen van een mediaspeler, speciaal voor auto’s. Dit hebben bronnen laten weten aan de Financial Times. Eerder al was het bestaan van het apparaatje uitgelekt. Op dit moment is het voor Spotify al mogelijk deel uit te maken van het infotainmentsysteem van de auto, maar het gaat dan voornamelijk om nieuwe en duurdere auto’s met een internetverbinding. Het apparaat welke nu in ontwikkeling is zal ook in oudere auto’s geplaatst kunnen worden.

Koppelen aan jaarabonnement


Theresa May onderweg naar het parlement.

May voert crisisoverleg over brexit

Theresa May onderweg naar het parlement. / EPA

Foto van 'Metro en ANP'

GISTEREN

Zondagmiddag zal de Britse premier Theresa May in conclaaf gaan met haar kabinet over de impasse in haar brexitbeleid. Zo meldt Sky News. Maandag zou May het parlement een alternatief moeten voorleggen voor haar overeenkomst met Brussel over het vertrek uit de EU op 29 maart. Afgelopen dinsdag stemde het Lagerhuis haar overeenkomst met een vrijwel ongekend grote meerderheid weg.

Een 'no-dealbrexit'

May overleefde vervolgens ternauwernood een vertrouwensstemming. Ze is daarna partijleiders van de oppositie gaan polsen, met uitzondering van de belangrijkste, Labour-leider Jeremy Corbyn. Corbyn wil niet in gesprek met de premier, zo lang die niet eerst garandeert dat er geen 'no-dealbrexit' komt.