Jelmer Visser
Jelmer Visser Nieuws 3 okt 2018
Leestijd: 2 minuten

Zaandam kiest voor roetveegpieten bij intocht Sint

De NTR maakte woensdagmiddag bekend hoe de pieten eruit gaan zien tijdens de intocht van Sinterklaas. Het personeelsbestand van de Sint zal volledig bestaan uit zogenaamde roetveegpieten.

Dus geen stroopwafelpieten, geen clownspieten, geen blauwe pieten én geen zwarte pieten.

Dresscode

Het pak van doorsnee Piet bevat verder een hoofddeksel met een veer, een kleurige top met knoopjes passend bij de hoofddeksel, een korte pofbroek, een maillot en handschoenen. Voor de gouden oorbellen en de rode lippenstift is niet langer ruimte, dat was vorig jaar ook al het geval. Het kapsel is niet langer alleen maar kroeshaar, de Pieten zullen er verschillende haardrachten op nahouden. De hoeveelheid roet op het gezicht per Piet varieert eveneens: ‘de een heeft meer ervaring met het klimmen door schoorstenen dan de ander’, zo verklaart de omroep.

Deze dresscode geldt voor de ‘officiële’ Pieten die bij het Sinterklaasjournaal horen. Lokale comité’s van onofficiële intochten kunnen van deze standaard afwijken.

Sommige van de Pieten die te zien zijn tijdens de officiële intocht, krijgen ook een rol in de televisie-uitzendingen van de NTR. In de weken voorafgaand aan het Sinterklaasfeest zullen zij weer de nodige hindernissen moeten overwinnen om op 5 december toch ieder braaf kind weer van cadeautjes te kunnen voorzien.

Pietendiscussie

De beslissing om dit jaar alleen roetveegpieten mee te laten doen aan de intocht is in overleg met de gemeente Zaanstad gedaan. Of iedereen nu tevreden is? De NTR denkt van niet. „Het is niet de verwachting dat deze keuze niet wederom tot een (felle) discussie zal leiden. De felle voor- en tegenstanders van Zwarte Piet zijn nog lang niet uitgediscussieerd."

Toch denkt de omroep met deze beslissing de meeste mensen tevreden te stellen en dat de verandering door een zo breed mogelijk publiek zal worden gedragen. Op zaterdag 17 november vaart de goedheiligman op zijn stoomboot uit Spanje de Zaanse Schans in Zaandijk binnen.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.