Metro
Metro Nieuws 8 okt 2018 / 12:15 uur

Woningnood: 1 op de 5 huizen verkocht aan beleggers

Lastig om een huis te vinden in Amsterdam? Logische oorzaak: de activiteiten van beleggers op de Amsterdamse huizenmarkt zijn fors toegenomen, waardoor de prijzen nog harder stijgen.

In 2017 waren particuliere beleggers goed voor 21 procent van de markt in de vier grote steden, het jaar daarvoor ging het om één op de acht verkochte huizen. De spanning op de huizenmarkt stijgt en stijgt. De prijzen in Amsterdam liggen nu 35 procent boven de piek van 2008 en 70 procent van de Amsterdamse woningen gaat ver boven de vraagprijs weg.

Expats of studenten

Beleggers zijn gek op deze huizen, gezien het meer mogelijkheden biedt dan spaarrentes. Daarbij is het minder riskant dan de schommelende aandelenbeurzen. Beleggers verkopen de huizen weer door of verhuren ze aan expats of studenten.

Honderdduizenden woningen tekort

„Nederland komt enkele honderdduizenden woningen tekort”, aldus De Nederlandsche Bank-president Klaas Knot tegenover het Parool. Daarbij komt het aanbod van nieuwe huizen erg traag op gang. Hij verwacht echter een afzwakking van de prijsstijging: „Minder mensen kunnen dit nog betalen.”

Reageer op artikel:
Woningnood: 1 op de 5 huizen verkocht aan beleggers
Sluiten