Metro
Metro Nieuws 2 okt 2018 / 16:29 uur

Wetenschapper geschorst na onfeministische speech

De Italiaanse wetenschapper Alessandro Strumia mag voorlopig even geen onderzoek meer doen in het laboratorium van het Europese wetenschappelijke instituut CERN. En dat heeft alles te maken met de speech die hij vorige week gaf.

Discriminatie

Tijdens een congres over vrouwen in de natuurkunde zei Strumia dat mannelijke wetenschappers worden gediscrimineerd. „Natuurkunde is uitgevonden en gebouwd door mannen, dat gaat niet op uitnodiging." Daarna liet hij een hele reeks slides zien, waarmee hij wilde bewijzen dat vrouwelijke kandidaten meer kans op een baan hebben dan mannen. Hij vertelde het publiek dat „de waarheid er niet toe doet, omdat het deel uitmaakt van een politiek gevecht dat van buiten komt".

De vrouwelijke toehoorders waren op zijn zachtst gezegd niet amused en de slides van de powerpoint zijn inmiddels door het CERN offline gehaald. Toch zwerven ze nog wel over het internet en laten vrouwelijke wetenschappers nog steeds hun tegengeluid horen.

Seksistisch

In reactie tegen de BBC zegt Strumia dat mensen van mening waren dat natuurkunde seksistisch en racistisch was. „Ik heb een paar simpele tests gedaan en ontdekte dat het dat niet was. Natuurkunde begint seksistisch tegen mannen te worden en dat is wat ik gezegd heb.”

Op social media wordt enerzijds om zijn ontslag gevraagd, maar is er anderzijds ook een groep mensen die het voor Strumia opneemt en een einde aan de heksenjacht wil.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief! 🌐

Wil jij iedere donderdag om 16.00 uur de parels uit het Metroweb, winacties en meer fun ontvangen? 🤹‍♀️

Reageer op artikel:
Wetenschapper geschorst na onfeministische speech
Sluiten