Anne Kersten
Anne Kersten Nieuws 21 okt 2018
Leestijd: 3 minuten

Weer bezoekers onwel na pepperspray-aanval op ADE

Voor de tweede keer dit weekend zijn bezoekers van het Amsterdam Dance Event (ADE) onwel geworden, nadat er met pepperspray werd gespoten. In de nacht van vrijdag op zaterdag gebeurde dit ook al. Zaterdagnacht zijn er 28 bezoekers naar de EHBO-post gegaan.

Aanslag

„Er renden ineens mensen naar buiten, ik dacht eigenlijk dat er gevochten werd”, vertelt een bezoekster aan Metro. „Opeens kreeg ik geen lucht meer en begon ik heel erg te hoesten. Mijn nichtje, met wie ik naar de Dockyard/Mystic Garden was, had hetzelfde.” Ze stonden dicht bij de uitgang en konden dus snel naar buiten komen. „Het was echt heel eng, we probeerden onze adem in te houden totdat we in de buitenlucht stonden.” Later hoorden ze dat het om traangas zou gaan.

Een andere bezoekster vertelt dat ze met vriendinnen in een tent stond, toen er opeens iets in het publiek werd gegooid. „We stonden er vijf meter vanaf, er brak echt paniek uit." Mensen begonnen te duwen en naar buiten te rennen. „Ik dacht eigenlijk gelijk aan een aanslag." Ze werd kortademig van „die zooi". Ze vluchtte naar buiten, maar raakte haar vriendinnen kwijt in de chaos. „Buiten was de sfeer gelukkig goed. Ik werd aan alle kanten geholpen om mijn vriendinnen terug te vinden en ik merkte dat de frisse buitenlucht ervoor zorgde dat ik me weer beter voelde."

Zakkenrollers

De politie denkt dat het gaat om een tactiek van zakkenrollers, tegen AT5 zeggen ze dat al vaker te hebben gezien. Dan wordt er met pepperspray gespoten in het publiek, zodat er paniek ontstaat. Vervolgens worden portemonnees en telefoons buit gemaakt. De politie geeft aan een verdachte op te hebben gepakt.

Volgens eerder genoemde zender is er in de nacht van zaterdag op zondag bij drie evenementen gespoten met pepperspray. Het zou gaan om het Amsterdam Music Festival in de ArenA, Elrow in de Kromhouthal en Dockyard/Mystic Garden in het Westelijk Havengebied. „Ik was aan het dansen op het Amsterdam Music Festival en toen zag ik opeens dat mensen wegrenden met hun handen voor hun gezicht", vertelt een bezoeker. Er zijn vooralsnog geen aangiftes gedaan, maar op sociale media zeiden bezoekers wel waardevolle spullen kwijt te zijn.

Onbegrijpelijk

Volgens een woordvoerder van ADE was er vorig jaar ook een incident met pepperspray, maar is het voor het eerst dat het zo vaak gebeurt. In de nacht van vrijdag op zaterdag werd er namelijk ook al met pepperspray gespoten. Dit was tijdens een optreden van Martin Garrix, die gisterennacht voor de derde keer tot beste dj ter wereld werd uitgeroepen.

De dj liet op Twitter weten geschrokken te zijn van het incident. „Ik vind het onbegrijpelijk dat er mensen zijn die dit soort dingen doen", schrijft hij. „Mijn goal is om er voor te zorgen dat iedereen een leuke tijd heeft en dan is het zo jammer dat een paar idioten het voor iedereen verpesten."

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.