Metro
Metro Nieuws 19 okt 2018 / 05:20 uur

Voor het eerst fietst vrouw de wereld rond

Maar liefst 125 dagen had ze nodig: de Schotse Jenny Graham (38) is als eerste vrouw alleen de wereld rondgefietst. Het oude record stond op 144 dagen.

29.000 kilometer

Met haar fietstochtje heeft ze een plek in het Guinness Book of Records verworven. Het mannelijk record is momenteel ook in handen van een Schot, Mark Beaumont, hij had alleen maar 79 dagen nodig voor de fietstocht. Graham arriveerde donderdagavond in Berlijn bij de Brandenburger Tor, daar was ze op 16 juni ook vertrokken.

In totaal heeft de Schotse zo’n 29.000 kilometer afgelegd. Ze zat behalve op de fiets ook in het vliegtuig en de boot, maar die kilometers zijn niet meegerekend. Met haar fietstocht deed ze veertien landen aan, op vier continenten. Ook Nederland heeft ze aangedaan, ze fietste namelijk door het pittoreske Limburg. Verder deed ze onder andere Rusland, China, Australië, Canada, de Verenigde Staten en Mongolië aan.

Zestien uur per dag fietsen

Het plan was om per dag zestien uur op de fiets te zitten en dagelijks een afstand van zo’n 300 kilometer af te leggen. Het totaal aantal verbruikte calorieën schatte Graham op 660.000. Bij aankomst in Berlijn stonden er dan ook hamburgers klaar voor de ergste trek. Ook vrienden en familie waren aanwezig.

„Het is zwaar geweest”, zegt Graham tegen Road.cc. „Maar ik leef op van uitdagingen op de weg en het is zo tof geweest.” Ze wist altijd al dat ze iets alleen wilde doen, om haar fysieke en mentale krachten te testen. „Ik kan bijna niet geloven dat ik nu terug ben in Berlijn.”

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Voor het eerst fietst vrouw de wereld rond
Sluiten