Metro en ANP
Metro en ANP Nieuws 29 okt 2018 / 05:45 uur

Vliegtuig met 189 inzittenden neergestort in Javazee

Een vliegtuig met 189 inzittenden is neergestort in de Javazee. Het gaat om een passagiersvliegtuig van luchtvaartmaatschappij Lion Air. De oorzaak van de crash is niet bekend. Een woordvoerder van het nationale rampenbureau laat weten dat alle 189 inzittenden waarschijnlijk zijn omgekomen. De eerste lichamen zijn geborgen.

Het minister van Buitenlandse Zaken onderzoekt of er Nederlanders aanwezig waren in het vliegtuig.

35 meter diepte

Op 70 kilometer afstand van Jakarta, de Indonesische hoofdstad, zijn wrakstukken gevonden van de Boeing 737 MAX 8. „We hebben reddingsvesten, telefoons en delen van het vliegtuig ontdekt", aldus de zegsman van de reddingsdienst, dat naar de rampplaats is gestuurd om hulp te verlenen. Het wrak ligt naar schatting op een diepte van zo’n 35 meter.

Het toestel stortte neer tijdens een vlucht van Jakarta naar Pangkal Pinang op het eiland Bangka, vlakbij Sumatra. De bestemming is een populaire plek voor toeristen. Kort na vertrek rond 06.20 uur (lokale tijd) zou het mis zijn gegaan. Het vliegtuig verloor 13 minuten na het opstijgen het contact met de luchtverkeersleiding, zegt directeur Edward Sirait van Lion Air. Sirait wil er verder nog niet veel over kwijt en geeft aan dat het bedrijf nog bezig is met alle informatie verzamelen.

Sirait vertelde wel dat het vliegtuig een technisch probleem had op een vorige vlucht, maar dat mankement zou volgens de juiste procedures verholpen zijn.

11.000 vlieguren

Lion Air is de grootste particuliere vliegtuigmaatschappij van Indonesië. Het bedrijf werd onlangs van de zwarte lijst gehaald door de Europese Commissie. De vloot bestaat uit 112 toestellen van Boeing en Airbus. Het betreffende vliegtuig was nog maar kort in gebruik, laat het bedrijf weten. De piloot en copiloot hadden samen 11.000 vlieguren gemaakt.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Vliegtuig met 189 inzittenden neergestort in Javazee
Sluiten