In het nieuws

Vier jonge meiden strijden om plekje bij de VN

Vier jonge meiden strijden om plekje bij de VN

De vier kandidates, met vlnr Roos, Eefke, Jessica en Hajar. / Foto’s: Tjebbe Venema

Foto van 'Erik Jonk'

28 OKT 2018

Vier jongeren (allemaal dames!) maken kans om Nederland in twee functies te vertegenwoordigen bij de Verenigde Naties: jongerenvertegenwoordiger Mensenrechten en Veiligheid en jongerenvertegenwoordiger Duurzame Ontwikkeling. Jessica, Hajar, Eefke en Roos zien dat helemaal zitten en kijken uit naar een spannende campagne en strijd. Wie het gaan worden? Dat bepaal jij! Je kunt vanaf maandag 29 oktober (9.00 uur) tot en met 5 november (20.45 uur) op de kandidates stemmen via stem.njr.nl. Op die maandag 5 november wordt op de door NJR georganiseerde Nacht van de VN in Amsterdam (thema: lifegoals) bekend welke twee jongeren de stem van Nederland mogen laten horen.

‘Ik luister en vraag door’

Jessica Effah (23, Zaandam)

Studie: Sociaal Pedagogische Hulpverlening aan de Hogeschool van Amsterdam (afgerond). Loopt nu stage op een MBO Regiocollege en werkt als invaller in het basisonderwijs.

Kandidate: Mensenrechten en Veiligheid.

Wat wil jij als jongerenvertegenwoordiger gaan doen?

Als jongerenvertegenwoordiger wil ik diversiteit positief in gaan zetten. Ik wil er voor zorgen dat elke jongere wordt gehoord. Door te luisteren naar iedereen kom je tot nieuwe inzichten en ideeën. Zo kunnen wij als jongeren er samen aan werken om een prettigere samenleving te creëren in de toekomst. Een toekomst waar iedereen een plek heeft en ieders mening even zwaar weegt.

Hoe kom jij achter de ideeën en meningen van jongeren?

Ik ga actief met jongeren in gesprek. Ik luister en vraag door. Ik ga gastlessen geven om te informeren, maar ook gesprek met de jongeren is daarbij belangrijk. Daarnaast wil ik de jongeren, bijvoorbeeld door trainingen en events, een positiever zelfbeeld geven. Ook wil ik leuke evenementen en trainingen aanbieden omtrent diversiteit.

Vier jonge meiden strijden om plekje bij de VN

Jessica.

Welke belangrijke kwestie in de wereld zou je als eerste aankaarten?

Ongelijke kansen. Op dit moment zijn er heel veel mensen, wereldwijd, met ambities en doelen die zij niet kunnen behalen door de plek waar zij zijn geboren. Dat vind ik oneerlijk. Ik ben een voorstander van passende hulp. Dat houdt in dat je hulp krijgt die aansluit bij jouw hindernis, zodat je dezelfde kansen hebt als iemand zonder die hindernis.

Waarom moet een jongere juist op jou gaan stemmen?

Omdat dit niet alleen draait om mij. Dit draait om een hele generatie en onze toekomst. Stemmen op mij betekent dat wij samen aan het werk gaan om een fijnere samenleving te bouwen voor onszelf én voor elkaar. Ik ben degene die zich hier hard voor gaat maken als jongerenvertegenwoordiger. Uiteindelijk zie ik deze taak als een samenwerking, waarbij ik wil luisteren naar iedereen.

Stemmen op Jessica? Dat doe je via stem.njr.nl/Jessica.

‘Jongeren verfrissen’

Hajar Yagkoubi (18, Helmond)

Studie: 1e jaar International Business Administration aan de Tilburg Universiteit.

Kandidate: Mensenrechten en Veiligheid.

Wat wil jij als jongerenvertegenwoordiger gaan doen?

Vaak haken jongeren bij het woord politiek af. Ik hoop als jongerenvertegenwoordiger jongeren mee te kunnen laten denken over politiek op een interessante manier. Zo creëren we betrokkenheid en betere vertegenwoordiging. Slechts 3 procent van de politici wereldwijd vertegenwoordigen nu jongeren. Dat moet anders want wij, als jongeren, zijn juist 100 procent de toekomst.

Hoe kom jij achter de ideeën en meningen van jongeren?

Door het organiseren van speak-and-eats, discussiepanels, via social media, workshops en meer! Ik wil niet per se op één manier jongeren benaderen. Ik wil juist iedere keer op een andere manier met jongeren in gesprek gaan. Andere vormen trekken ook weer andere soorten jongeren aan, wat dan superveel meerwaarde heeft.

Vier jonge meiden strijden om plekje bij de VN

Hajar.

Welke belangrijke kwestie in de wereld zou je als eerste aankaarten?

Waar jongeren het liefst over willen spreken. Jongerenvertegenwoordigers zijn immers de brug tussen jongeren en politiek. Wat daarom vooral relevant is, is dat de boodschap van jongeren naar de politiek uitgesproken wordt. En dat kan dan over van alles gaan; de kloof tussen hoogopgeleiden en praktisch opgeleiden, mensenrechten, privacy kwesties enzovoort.

Waarom moet een jongere juist op jou gaan stemmen?

Al drie jaar ga ik samen met een groepje jongeren in gesprek met andere jongeren en koppel hun adviezen aan de gemeentepolitiek terug. Hier heb ik veel geleerd van jongeren in allerlei situaties; van jongeren in jeugdzorg tot jonge ondernemers. Ik hoop dan ook mijn ervaring en enthousiasme hieruit in te kunnen zetten als jongerenvertegenwoordiger.

Stemmen op Hajar? Dat doe je via stem.njr.nl/Hajar.

‘Van probleem een kans maken’

Eefke van de Wouw (23, Tilburg)

Studie: Future Forecasting & Concept Development.

Kandidate: Duurzame Ontwikkeling.

Wat wil jij als jongerenvertegenwoordiger gaan doen?

Ik herinner me dat ik op de basisschool al het broeikaseffect tekende. Jongeren groeien op met het klimaatvraagstuk en worden er oud mee. Ze krijgen wel les over geschiedenis, maar niet over de toekomst. Waarom is dat? Het is belangrijk dat we ze voorbereiden op de snel veranderende wereld van morgen.

Hoe kom jij achter de ideeën en meningen van jongeren?

Door jongeren niet naar oplossingen te laten zoeken binnen oude hokjes en kaders, maar ze dat op hun eigen manier te laten doen. Niet over jongeren maar mét jongeren praten. Ik denk dat we veel kunnen leren van de jongste generatie als we met oprechte aandacht naar ze luisteren.

Vier jonge meiden strijden om plekje bij de VN

Eefke.

Welke belangrijke kwestie in de wereld zou je als eerste aankaarten?

Systemen kunnen veranderen, mensen kunnen veranderen, maar klimaatverandering is onveranderlijk als we nu geen actie ondernemen. Ik geloof dat de uitdagingen van deze tijd vragen om een nieuwe manier van denken. De vernieuwende, frisse blik van jongeren is precies de kracht die van problemen kansen maken.

Waarom moet een jongere juist op jou gaan stemmen?

Toen ik aan middelbare scholieren vroeg wat ze tegen de VN zouden willen zeggen, zeiden zij: ’Oudere generaties geven ons de verantwoordelijkheid voor het oplossen van het klimaatprobleem, maar nemen ons vervolgens niet serieus.’ Ik doe dat wel en wil ze uitnodigen om samen onderdeel van de oplossing te zijn. Doe je mee?

Stemmen op Eefke? Dat doe je via stem.njr.nl/Eefke.

‘Ik heb honderden oplossingen’

Roos Kolkman (21, Den Haag)

Studie: Duurzame Ontwikkeling en Internationaal Recht aan het Leiden University College in Den Haag.

Kandidate: Duurzame Ontwikkeling.

Wat wil jij als jongerenvertegenwoordiger gaan doen?

Als jongerenvertegenwoordiger wil ik jongeren ervan bewust maken dat je als individu zo veel meer kan dan je zelf vaak beseft. Het is aan ons om bij te dragen aan een duurzamere toekomst. Verder wil ik beleidsmakers, nationaal én internationaal, inspireren met de ideeën die ik van de Nederlandse jongeren meekrijg.

Hoe kom jij achter de ideeën en meningen van jongeren?

Naast het in gesprek gaan met jongeren wil ik sociale media gebruiken om met hen in contact te komen. Ik zal mij opstellen als de brug tussen de (internationale) politiek en jongeren en ingewikkelde kwesties over duurzaamheid vatbaar maken; dit onder meer met vlogs en korte video’s. Goede ideeën over duurzaamheid mag je me altijd sturen via facebook.nl/roosvoordevn.

Vier jonge meiden strijden om plekje bij de VN

Roos.

Welke belangrijke kwestie in de wereld zou je als eerste aankaarten?

Onwetendheid. Duurzame ontwikkeling wordt vaak nog gezien als bijzaak of simpelweg te ingewikkeld om zelf iets mee te doen. Iedereen kan bijdragen aan een duurzamere wereld, alleen is het wel noodzakelijk dat duurzaamheid vaker besproken wordt, ook in scholen en bij de overheid. De problemen zijn immers misschien groot, maar de oplossingen zijn klein en ontelbaar.

Waarom moet een jongere juist op jou gaan stemmen?

Door mijn ervaring als duikinstructrice, zwemmende tussen het drijvende oceaanplastic, besloot ik om door middel van mijn studie mijn enthousiasme voor duurzaamheid te bewerkstelligen. Deze passie helpt mij enorm in het motiveren en inspireren van anderen. Dit geeft mij de mogelijkheid om niet alleen één oplossing te zien voor een milieukwestie, maar wel honderden.

Stemmen op Roos? Dat doe je via stem.njr.nl/Roos.


Koning looft aanpak Rotterdamse probleemwijk

Koning Willem-Alexander op bezoek/ANP

Foto van 'Metro en ANP'

1 UUR

Koning Willem-Alexander heeft dinsdag een verrassingsbezoek gebracht aan de Rotterdamse wijk Bospolder-Tussendijken. Na de arrestatie in 2015 van een Fransman, die werd verdacht van terroristische activiteiten in Frankrijk besloot de gemeente de wijk aan te pakken.

„De Rotterdamse aanpak is uniek", zei de koning na afloop. „Ik denk dat die heel erg past in de Nederlandse aanpak: open, transparant. En waar de burgemeester, samen met de driehoek, naar de wijk toegaat en de problemen bespreekt en ook de wijk zelf verantwoordelijk houdt voor de aanpak ervan. Het is een wisselwerking, beide kanten op. Dat doet deze burgemeester heel goed. Ik ben blij dat hij me meegenomen heeft."

Malafide winkels


Ruzie binnen eenmansfractie PVV Rotterdam

Marjan Gonsalvez naast Geert Wilders/ANP

Foto van 'Kasper Hermans'

2 UUR

De PVV had in de gemeente Rotterdam een groot succes moeten worden. Mede door een schandaal rondom de na een dag laan uitgestuurde Géza Hegedüs en de aanwezigheid van Leefbaar Rotterdam kwam dat er niet van. De partij zit met slechts een man in de gemeenteraad en daarmee gaat het niet helemaal lekker.

Tussen het enige raadslid Maurice Meeuwissen en fractiemedewerker Marjan Gonsalvez is er zelfs een arbeidsconflict ontstaan. Een rechter moest ingeschakeld worden om het geschil tussen beiden op te lossen, dat meldt Trouw.

Vriendjespolitiek


Waarom HelloFresh de uitkomst is voor Emma en Tom
Likeability of3

Waarom HelloFresh de uitkomst is voor Emma en Tom

In samenwerking met HelloFresh en Global Savings Group

GISTEREN

Emma (31) en Tom (34) wonen sinds kort in Haarlem, waar ze net hun eerste huis hebben gekocht. Emma en Tom delen hun ervaring met HelloFresh.

Emma: „We hebben allebei een leuke, maar drukke baan. In het weekend is het wat ons betreft dan ook tijd voor ontspanning. Lekker uit eten, naar de film, een weekendje weg... Helaas willen de boodschappen er met dit drukke schema nog wel eens bij inschieten. Dat resulteerde op een gegeven moment te vaak in avonden waarop er maar weer lukraak eten werd besteld. Ik was er klaar mee, het kostte op een gegeven moment zoveel geld! Op mijn werk vertelde een collega over HelloFresh. Zij had net haar eerste box besteld. Ik dacht dat wil ik ook wel proberen."

Waarom HelloFresh de uitkomst is voor Emma en Tom

dislike
user_7773621565689246c2f6d156935675e7e4bf47d1_avatar

Honderdduizenden ouders krijgen alsnog deel van geld

ANP

Foto van 'Metro en ANP'

3 UUR

Door problemen bij de Belastingdienst zijn honderdduizenden ouders geld misgelopen. Zij kregen geen kindgebonden budget, terwijl ze er wel recht op hadden. Het kabinet gaat het deels nabetalen. Dat levert een tegenvaller op van tussen de 375 en 445 miljoen euro.

Volgens staatssecretaris Tamara van Ark (Sociale Zaken) zijn sinds 2008 ongeveer 300.000 tot 400.000 gezinnen gedupeerd. De toeslag werd stopgezet als ouders te veel verdienden, maar moest weer automatisch worden hervat zodra ze aan de voorwaarden van de toeslag voldeden. Dat laatste is niet gebeurd.

600 tot 1000 per jaar


Likeability of6

Win de nieuwe smartphone OPPO AX7 t.w.v. €249,-!

Foto van 'Metro'

17 FEB 2019

De nieuwe OPPO AX7 gaat woensdag 20 februari officieel gelanceerd worden en wij mogen er 1 weggeven! De AX7 heeft ‘killer-features’ waaronder 4GB RAM, 64GB ROM-geheugen, een grote 4230mAh batterij, een 16MP voorcamera, Hyper Boost voor optimale snelheid en hij ziet er vooral erg stylish uit. Vul hieronder jouw gegevens in en wie weet ben jij binnenkort eigenaar van een OPPO telefoon:


likelove
user_43ed523d1e66f5f22691b0d54e94ccc5626de06a_avataruser_2087d97e29dd9d7ed525899c73b3bfba239c0919_avatar

Likeability of3

Aangrijpende docu: Ze gooide kokend water over me

Colourbox

Foto van 'Kasper Hermans'

VANDAAG, 19:34

De Britse BBC heeft een indrukwekkende documentaire gemaakt van een jongen die tijden mishandeld werd door zijn vriendin. Deze hongerde hem onder andere uit totdat hij nog maar 44 kilo woog.

Jaloers en stevige ruzies

Alex Skeel en Jordan Worth ontmoeten elkaar als ze nog maar zestien jaar oud zijn. Alex is direct verliefd, maar merkt na een tijdje dat de relatie niet zo mooi wederzijds is als hij had gehoopt. Ze hebben mede door haar jaloezie stevige ruzies en gaan uiteindelijk uit elkaar. Net op dat moment blijkt Jordan zwanger van haar vriendje, waardoor ze een paar maanden na de bevalling toch weer bij elkaar besluiten te komen wonen.


sad
user_007cbecd5bde995ed0d8cee5cce0f362a09d1cc0_avatar

Vijf vragen over Trump en de IS-strijders

Vijf vragen over Trump en de IS-strijders

/ ANP

Foto van 'Anne Kersten'

VANDAAG, 18:59

De afgelopen dagen zijn het weer de IS-strijders die veel in het nieuws komen. Wat is er precies aan de hand?

Hoe staat het er nu voor met de IS-strijders?

Op het hoogtepunt was IS een organisatie met duizenden vechters, legt terreur-deskundige Daan Weggemans uit. Nederland had er zo’n 350 uitreizigers. Ook Frankrijk, Duitsland, België en Engeland hadden er veel. „In totaal zijn er een paar duizend mensen geweest die zich vanuit het westen hebben aangesloten bij IS. Een deel ervan is terug, een ander deel is dood of gewoonweg onvindbaar. Maar een aanzienlijk aantal mensen is nog bij IS of in een kamp.”


Politie stuit op 700.000 xtc-pillen in Limburg

XTC-pillen/ANP

Foto van 'Kasper Hermans'

VANDAAG, 18:09

Nou, ik heb 1, 2, 3, 4 pillen gebruikt. Als dat zowel geldt voor Ronnie Flex als Lil' Kleine, dan zouden ze samen 87.500 van die feestje​s kunnen beleven met de vangst van de politie dinsdag in Limburg. Daar werden namelijk 700.000 xtc-pillen in beslag genomen.

Grote vangst

Het gaat om een huis van een 24-jarige vrouw en een man van 25 jaar. De twee bewoners zijn gearresteerd en blijven voorlopig vastzitten, zo melden de Limburgse autoriteiten, die spreken over een grote vangst.


Sudoku van de dag

Foto van 'Metro'

11 DEC 2018

Speel hier elke dag gratis een uitdagende Sudoku, aangeboden door Denksport. De Sudoku werkt als volgt: vul het diagram zo in, dat in elk blok van 3x3 vakjes de getallen 1 tot en met 9 één keer voorkomen.


De plofkip lijkt te worden vervangen door de zogenaamde 'lokkip'.

Na plofkip steeds meer 'lokkip' in de schappen

De plofkip lijkt te worden vervangen door de zogenaamde 'lokkip'. Bron: ANP

Foto van 'Femke van Rooijen'

VANDAAG, 17:58

In 2016 vonden ook de Nederlandse supermarkten: De plofkip kan niet meer. Maar sinds plofkip uit de schappen is gehaald, lijken supermarken niet echt haast te hebben met het werken naar een minimum van één Beter Leven-ster. Er wordt zelfs steeds vaker gestunt met kippenvlees zonder welzijnskeurmerk, zo blijkt uit de kiloknallermonitor van Wakker Dier.

Na de plofkip komen supermarkten, volgens Wakker Dier nu met de zogenaamde ‘lokkip’ en bedenken zij eigen welzijnsconcepten voor de vleeskuikens. Zo vind je bij de Albert Heijn ‘De Nieuwe AH Kip’ en heeft de kip bij Hoogvliet een ‘Pluimgarantie’. In plaats van zich te bewegen naar een Beter Leven-ster voor alle kip, hebben supermarkten de lokkip bedacht”, zegt Valeska Hovener van Wakker Dier. Deze kip heeft geen welzijnskeurmerk, maar heeft het iets beter dan de plofkip. „Supermarkten proberen klanten naar de winkel te lokken met de lage prijzen van dit kippenvlees, vandaar de naam lokkip”, legt Hovener uit.

Eigenaardige benamingen


Bezorgdiensten strakker gecontroleerd op NIX18-regel

ANP

Foto van 'Kasper Hermans'

VANDAAG, 17:58

Een account aanmaken. Online zeggen dat je achttien - is een eitje. Pizza's bestellen en oh ja, gooi er maar een paar biertjes bij. De bezorger kijkt meestal toch amper aan wie hij het afgeeft.

De gemeente Utrecht gaat thuisbezorgers daarom controleren of zij geen alcohol of tabak afleveren bij minderjarigen. Naar eigen zeggen is de gemeente Utrecht de eerste die gaat toekijken op de zogeheten NIX18-campagne bij bezorgdiensten.

De NIX18-campagne is een initiatief van het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport en een aantal andere partijen. De campagne moet iedereen in Nederland bewust maken van het feit dat jongeren pas vanaf hun achttiende mogen drinken en roken.


In zak ontsnapte gevangene 'per ongeluk' aangehouden

Gevangenis de Schie/ANP

Foto van 'Kasper Hermans'

VANDAAG, 17:39

De man die eind vorig jaar in een vuilniszak ontsnapte vanuit de gevangenis van Rotterdam is weer aangehouden door de politie. Opmerkelijk genoeg gebeurde dit niet tijdens een gerichte zoekactie naar de voortvluchtige, maar bij toeval.

Een paar Rotterdamse agenten waren aan het posten op de 1e Middellandstraat voor een totaal andere zaak, toen ze ineens de ex-gevangene herkenden. Er werd direct ingegrepen en dus zit de man gewoon weer in gevangenis De Schie, zo meldt RTV Rijnmond.

Vuilniszak


‘Fashion = Lagerfeld. Hij was een legende.’

‘Fashion = Lagerfeld. Hij was een legende'

/ ANP

Foto van 'Anne Kersten'

VANDAAG, 17:29

De modewereld is in shock. Karl Lagerfeld is dinsdag op 85-jarige leeftijd overleden. „Ik ben er even stil van”, zegt mode-ondernemer Danie Bles, eigenaar van de Amsterdam Fashion Week.

Bles is op dit moment op ski-vakantie, maar toen ze het nieuws op haar telefoon binnen zag komen had ze even nodig om het te verwerken. „Deze man, hij was zo bijzonder. Hij was een legende, een meester. One of a kind.” Metro’s fashion-expert Annemieke Homan is het daarmee eens. „Die man was legendarisch. Als je fashion zegt, zeg je Lagerfeld. Wie kende hem niet?”

Chanel


'Mijn man laten vermoorden was de enige oplossing'

ANP

Foto van 'Kasper Hermans'

VANDAAG, 16:54

Jarenlang werd ze misbruikt en vernederd door haar man, dat vertelde de Belgische Katrien R. (36 jaar). Uiteindelijk, toen ook haar dochters zijn mikpunt werden, besloot ze iemand in te huren om haar man te laten vermoorden.

Gehakt

„Hij mepte me soms letterlijk de deur uit", zo begint haar verhaal dat dinsdag in Het Laatste Nieuws staat met het - helaas - klassieke geval van huiselijk geweld, maar wie langer leest komt nog heel veel absurde details tegen. Zo smeerde hij soms gehakt door haar haar en mocht ze alleen borstvoeding geven aan hun dochters vanuit de hondenmand in plaats vanuit hun bed.


Beelden verdachte moord Feis in Opsporing Verzocht

De herdenking van Feis/ANP

Foto van 'Kasper Hermans'

VANDAAG, 16:04

In het programma worden dinsdagavond beelden uitgezonden, waarop de hoofdverdachte van de moord op rapper Feis, echte naam Faisal Mssyeh, te zien is.

De man om wie het gaat, is nog altijd niet gevonden. Volgens de politie is er haast geboden bij het vinden van de verdachte, want hij zou levensgevaarlijk zijn. Volgens De Telegraaf gaat het om de 24-jarige Silvano M..

Tweede keer


Veronica-dj Giel Beelen.
Likeability of3

Giel Beelen rijbewijs kwijt na dronken rijden

Veronica-dj Giel Beelen. / ANP

Foto van 'Metro en ANP'

VANDAAG, 14:39

De Hoge Raad bepaalde dinsdag dat radio dj Giel Beelen alsnog zijn rijbewijs kwijtraakt. Dit omdat hij twee keer is veroordeeld voor het rijden onder invloed. Ook moet hij een boete betalen van 750 euro.

De rechtbank veroordeelde hem tot de boete en zes maanden rijontzegging, waarvan vijf voorwaardelijk. Maar omdat het de tweede keer in vijf jaar tijd was dat hij hiervoor werd veroordeeld, wordt zijn rijbewijs ongeldig verklaard en moet hij opnieuw rijlessen nemen en een rijexamen afleggen.

Uitstel wegens praktische redenen


dislike
user_01c62f5fd400328aeea271169aa1909bce4d591c_avatar

Arrold van Hurk en zijn advocaat Peter Plasman.

Deelnemer Miljoenenjacht mag spel niet opnieuw doen

Arrold van Hurk en zijn advocaat Peter Plasman. Bron: ANP

Foto van 'Femke van Rooijen'

VANDAAG, 14:14

Arrold van Hurk, de man die in 2013 per ongeluk op de rode knop drukte tijdens Miljoenenjacht, mag het spel niet opnieuw spelen. Dat oordeelde het gerechtshof in Amsterdam vandaag.

Deelnemer Arrold van Hurk drukte tijdens een uitzending van Miljoenenjacht in 2013 per ongeluk op de rode knop waardoor hij een deal met de bank sloot voor 125.000 euro. Later bleek dat in zijn koffer vijf miljoen euro zat.

Van Hurk zei dat het niet de bedoeling was om op de knop te drukken, maar mocht niet verder spelen waarop hij producent Endemol voor de rechter sleepte. Er zou volgens hem iets mis zijn gegaan tijdens de uitzending.


 Hulpdiensten in de buurt waar een aanrijding is gebeurd tussen een bestelbusje en een groep voetgangers in Landgraaf.

OM vervolgt verdachte verkeersdrama Pinkpop

Hulpdiensten in de buurt waar een aanrijding is gebeurd tussen een bestelbusje en een groep voetgangers in Landgraaf. / ANP

Foto van 'Metro en ANP'

VANDAAG, 13:59

Een 35-jarige man uit Heerlen wordt vervolgd voor het veroorzaken van een ongeval bij het Pinkpopterrein in Landgraaf. Bij het ongeval kwam een even oude plaatsgenoot van de chauffeur om het leven. Meerdere anderen raakten gewond, van wie een vrouw en twee mannen uit Heerlen en Landgraaf ernstig. Het OM vervolgt de man ook voor het doorrijden na de aanrijding.

Geen opzet

Volgens het OM is het aan de Heerlenaar te wijten dat het ongeluk gebeurde, omdat hij onvoorzichtig of onoplettend zou hebben gereden. Er was geen sprake van opzet, zegt justitie. Het is nog niet bekend wanneer de zaak voor de rechter komt.


 Het eerste kievitsei gevonden in maart 2012.

Vroegste kievitsei ooit dit jaar verwacht

Het eerste kievitsei gevonden in maart 2012. / ANP

Foto van 'Metro en ANP'

VANDAAG, 13:29

De Bond Friese Vogelwachten (BFVW) verwacht eerste kievitsei ooit in 2019. De bond heeft berekend dat het eerste exemplaar aanstaande vrijdag zal worden gevonden. Het vroegste kievitsei tot nu toe werd gevonden op 2 maart in Ermelo. Dat was in 1998.

De BFVW baseert de voorspelling op een rekenmethode die de effecten van weersomstandigheden kan koppelen aan de leg van kieviten. Deze methode bleek de afgelopen jaren vrij nauwkeurig. Het eerste ei werd steeds binnen 24 uur van de voorspelde datum gevonden.

Het zachte weer