In het nieuws

Vier jonge meiden strijden om plekje bij de VN

Vier jonge meiden strijden om plekje bij de VN

De vier kandidates, met vlnr Roos, Eefke, Jessica en Hajar. / Foto’s: Tjebbe Venema

Foto van 'Erik Jonk'

28 OKT 2018

Vier jongeren (allemaal dames!) maken kans om Nederland in twee functies te vertegenwoordigen bij de Verenigde Naties: jongerenvertegenwoordiger Mensenrechten en Veiligheid en jongerenvertegenwoordiger Duurzame Ontwikkeling. Jessica, Hajar, Eefke en Roos zien dat helemaal zitten en kijken uit naar een spannende campagne en strijd. Wie het gaan worden? Dat bepaal jij! Je kunt vanaf maandag 29 oktober (9.00 uur) tot en met 5 november (20.45 uur) op de kandidates stemmen via stem.njr.nl. Op die maandag 5 november wordt op de door NJR georganiseerde Nacht van de VN in Amsterdam (thema: lifegoals) bekend welke twee jongeren de stem van Nederland mogen laten horen.

‘Ik luister en vraag door’

Jessica Effah (23, Zaandam)

Studie: Sociaal Pedagogische Hulpverlening aan de Hogeschool van Amsterdam (afgerond). Loopt nu stage op een MBO Regiocollege en werkt als invaller in het basisonderwijs.

Kandidate: Mensenrechten en Veiligheid.

Wat wil jij als jongerenvertegenwoordiger gaan doen?

Als jongerenvertegenwoordiger wil ik diversiteit positief in gaan zetten. Ik wil er voor zorgen dat elke jongere wordt gehoord. Door te luisteren naar iedereen kom je tot nieuwe inzichten en ideeën. Zo kunnen wij als jongeren er samen aan werken om een prettigere samenleving te creëren in de toekomst. Een toekomst waar iedereen een plek heeft en ieders mening even zwaar weegt.

Hoe kom jij achter de ideeën en meningen van jongeren?

Ik ga actief met jongeren in gesprek. Ik luister en vraag door. Ik ga gastlessen geven om te informeren, maar ook gesprek met de jongeren is daarbij belangrijk. Daarnaast wil ik de jongeren, bijvoorbeeld door trainingen en events, een positiever zelfbeeld geven. Ook wil ik leuke evenementen en trainingen aanbieden omtrent diversiteit.

Vier jonge meiden strijden om plekje bij de VN

Jessica.

Welke belangrijke kwestie in de wereld zou je als eerste aankaarten?

Ongelijke kansen. Op dit moment zijn er heel veel mensen, wereldwijd, met ambities en doelen die zij niet kunnen behalen door de plek waar zij zijn geboren. Dat vind ik oneerlijk. Ik ben een voorstander van passende hulp. Dat houdt in dat je hulp krijgt die aansluit bij jouw hindernis, zodat je dezelfde kansen hebt als iemand zonder die hindernis.

Waarom moet een jongere juist op jou gaan stemmen?

Omdat dit niet alleen draait om mij. Dit draait om een hele generatie en onze toekomst. Stemmen op mij betekent dat wij samen aan het werk gaan om een fijnere samenleving te bouwen voor onszelf én voor elkaar. Ik ben degene die zich hier hard voor gaat maken als jongerenvertegenwoordiger. Uiteindelijk zie ik deze taak als een samenwerking, waarbij ik wil luisteren naar iedereen.

Stemmen op Jessica? Dat doe je via stem.njr.nl/Jessica.

‘Jongeren verfrissen’

Hajar Yagkoubi (18, Helmond)

Studie: 1e jaar International Business Administration aan de Tilburg Universiteit.

Kandidate: Mensenrechten en Veiligheid.

Wat wil jij als jongerenvertegenwoordiger gaan doen?

Vaak haken jongeren bij het woord politiek af. Ik hoop als jongerenvertegenwoordiger jongeren mee te kunnen laten denken over politiek op een interessante manier. Zo creëren we betrokkenheid en betere vertegenwoordiging. Slechts 3 procent van de politici wereldwijd vertegenwoordigen nu jongeren. Dat moet anders want wij, als jongeren, zijn juist 100 procent de toekomst.

Hoe kom jij achter de ideeën en meningen van jongeren?

Door het organiseren van speak-and-eats, discussiepanels, via social media, workshops en meer! Ik wil niet per se op één manier jongeren benaderen. Ik wil juist iedere keer op een andere manier met jongeren in gesprek gaan. Andere vormen trekken ook weer andere soorten jongeren aan, wat dan superveel meerwaarde heeft.

Vier jonge meiden strijden om plekje bij de VN

Hajar.

Welke belangrijke kwestie in de wereld zou je als eerste aankaarten?

Waar jongeren het liefst over willen spreken. Jongerenvertegenwoordigers zijn immers de brug tussen jongeren en politiek. Wat daarom vooral relevant is, is dat de boodschap van jongeren naar de politiek uitgesproken wordt. En dat kan dan over van alles gaan; de kloof tussen hoogopgeleiden en praktisch opgeleiden, mensenrechten, privacy kwesties enzovoort.

Waarom moet een jongere juist op jou gaan stemmen?

Al drie jaar ga ik samen met een groepje jongeren in gesprek met andere jongeren en koppel hun adviezen aan de gemeentepolitiek terug. Hier heb ik veel geleerd van jongeren in allerlei situaties; van jongeren in jeugdzorg tot jonge ondernemers. Ik hoop dan ook mijn ervaring en enthousiasme hieruit in te kunnen zetten als jongerenvertegenwoordiger.

Stemmen op Hajar? Dat doe je via stem.njr.nl/Hajar.

‘Van probleem een kans maken’

Eefke van de Wouw (23, Tilburg)

Studie: Future Forecasting & Concept Development.

Kandidate: Duurzame Ontwikkeling.

Wat wil jij als jongerenvertegenwoordiger gaan doen?

Ik herinner me dat ik op de basisschool al het broeikaseffect tekende. Jongeren groeien op met het klimaatvraagstuk en worden er oud mee. Ze krijgen wel les over geschiedenis, maar niet over de toekomst. Waarom is dat? Het is belangrijk dat we ze voorbereiden op de snel veranderende wereld van morgen.

Hoe kom jij achter de ideeën en meningen van jongeren?

Door jongeren niet naar oplossingen te laten zoeken binnen oude hokjes en kaders, maar ze dat op hun eigen manier te laten doen. Niet over jongeren maar mét jongeren praten. Ik denk dat we veel kunnen leren van de jongste generatie als we met oprechte aandacht naar ze luisteren.

Vier jonge meiden strijden om plekje bij de VN

Eefke.

Welke belangrijke kwestie in de wereld zou je als eerste aankaarten?

Systemen kunnen veranderen, mensen kunnen veranderen, maar klimaatverandering is onveranderlijk als we nu geen actie ondernemen. Ik geloof dat de uitdagingen van deze tijd vragen om een nieuwe manier van denken. De vernieuwende, frisse blik van jongeren is precies de kracht die van problemen kansen maken.

Waarom moet een jongere juist op jou gaan stemmen?

Toen ik aan middelbare scholieren vroeg wat ze tegen de VN zouden willen zeggen, zeiden zij: ’Oudere generaties geven ons de verantwoordelijkheid voor het oplossen van het klimaatprobleem, maar nemen ons vervolgens niet serieus.’ Ik doe dat wel en wil ze uitnodigen om samen onderdeel van de oplossing te zijn. Doe je mee?

Stemmen op Eefke? Dat doe je via stem.njr.nl/Eefke.

‘Ik heb honderden oplossingen’

Roos Kolkman (21, Den Haag)

Studie: Duurzame Ontwikkeling en Internationaal Recht aan het Leiden University College in Den Haag.

Kandidate: Duurzame Ontwikkeling.

Wat wil jij als jongerenvertegenwoordiger gaan doen?

Als jongerenvertegenwoordiger wil ik jongeren ervan bewust maken dat je als individu zo veel meer kan dan je zelf vaak beseft. Het is aan ons om bij te dragen aan een duurzamere toekomst. Verder wil ik beleidsmakers, nationaal én internationaal, inspireren met de ideeën die ik van de Nederlandse jongeren meekrijg.

Hoe kom jij achter de ideeën en meningen van jongeren?

Naast het in gesprek gaan met jongeren wil ik sociale media gebruiken om met hen in contact te komen. Ik zal mij opstellen als de brug tussen de (internationale) politiek en jongeren en ingewikkelde kwesties over duurzaamheid vatbaar maken; dit onder meer met vlogs en korte video’s. Goede ideeën over duurzaamheid mag je me altijd sturen via facebook.nl/roosvoordevn.

Vier jonge meiden strijden om plekje bij de VN

Roos.

Welke belangrijke kwestie in de wereld zou je als eerste aankaarten?

Onwetendheid. Duurzame ontwikkeling wordt vaak nog gezien als bijzaak of simpelweg te ingewikkeld om zelf iets mee te doen. Iedereen kan bijdragen aan een duurzamere wereld, alleen is het wel noodzakelijk dat duurzaamheid vaker besproken wordt, ook in scholen en bij de overheid. De problemen zijn immers misschien groot, maar de oplossingen zijn klein en ontelbaar.

Waarom moet een jongere juist op jou gaan stemmen?

Door mijn ervaring als duikinstructrice, zwemmende tussen het drijvende oceaanplastic, besloot ik om door middel van mijn studie mijn enthousiasme voor duurzaamheid te bewerkstelligen. Deze passie helpt mij enorm in het motiveren en inspireren van anderen. Dit geeft mij de mogelijkheid om niet alleen één oplossing te zien voor een milieukwestie, maar wel honderden.

Stemmen op Roos? Dat doe je via stem.njr.nl/Roos.


Frisse Koningsdag en -nacht verwacht

Koningsdag 2010. / ANP

Foto van 'Metro en ANP'

42 MIN

Wie tijdens Koningsdag een vrijmarkt of festival wil bezoeken heeft warme kleding en een paraplu nodig. Weeronline verwacht maximumtemperaturen rond de 13 graden en een stevige zuidwestenwind.

Er trekken regelmatig buien over het land en de zon schijnt maar af en toe. Ook de Koningsnacht is fris, maar het blijft wel overwegend droog. Verschillende vrijmarkten en festiviteiten starten vrijdagavond al.

Veel wind


Maanden voorpret bij uitstippelen Koningsdagroute

Langs de route. Beeld: ANP

Foto van 'Ingelise de Vries'

2 UUR

Morgen maakt de Koning met zijn gezin een twee uur durende wandeling door Amersfoort, ter ere van zijn 52e verjaardag. De route en activiteiten onderweg zijn zorgvuldig uitgekozen door de gemeente. Geen gemakkelijke taak, vertelt Manolito Buth van de Gemeente Amersfoort. „Je wil een veelzijdig beeld van de stad en haar inwoners laten zien.”

„Bij het uitstippelen van de route weet je dat je twee uur krijgt.” Van elf tot één wandelt de Koninklijke familie door de stad in het midden van het land. Het is geen wandeling van twee uur. „Als je de route zoals we ‘m nu hebben uitgestippeld zou lopen, ben je maar een kwartiertje onderweg. We stoppen constant omdat overal langs de route wel iets gebeurt. Die twee uur hebben we dus echt wel nodig.”

Rekening houden met veel dingen


Hoe maak je de mooiste foto’s op Koningsdag?
Likeability of3

Hoe maak je de mooiste foto’s op Koningsdag?

Een oranje mensenmassa is tegenwoordig heel goed en haarscherp in beeld te brengen.

Foto van 'Erik Jonk'

GISTEREN

Iedereen kan tegenwoordig een goede camera op zak hebben tijdens Koningsdag. Maar ben je dan ook een topfotograaf? Het kán!

Drankje in de ene hand, maar vooral een smartphone in de andere. Dat is het beeld van Koningsdag 2019. Want zeg nou zelf: mooie (oranje) momenten vastleggen willen (en doen) we toch bijna allemaal?

Willem-Alexander en Máxima


dislike
user_ea54b30544394f14d8c1bd9b380c7cf0ff182d02_avatar

Sigaret na 2020 in 'saaie' verpakking

Pakjes sigaretten in een schap. / ANP

Foto van 'Metro en ANP'

2 UUR

Vanaf 1 januari 2020 zal de sigaret alleen nog in 'saaie' verpakking worden verkocht. dat meldt de NOS op zijn website naar aanleiding van voorstellen die staatssecretaris Blokhuis van Volksgezondheid op internet heeft gepubliceerd.

Deze maatregel is een van de manieren waarop Blokhuis hoopt het roken minder aantrekkelijk te maken. Op de pakjes mag naast de gebruikelijke waarschuwende teksten en foto's alleen nog de naam van de fabrikant staan en informatie over de soort sigaret.

Stuk duurder


Scoor voordelige tickets voor het Holland Festival

Scoor voordelige tickets voor het Holland Festival

Crash Park. / Martin Argyroglo

Foto van 'Erik Jonk'

24 APR 2019

Van een symfonieorkest van synthesizers en luidsprekers door Colin Benders tot springen bij De Jeugd van Tegenwoordig. En van een onderzoek naar het leven op een onbewoond eiland in Crash Park – La Vie d’une Ile tot de theatertour van Ruben Hein. Deze week allemaal mét CJP-voordeel. Scoor je tickets snel, want de acties gelden tot 1 mei. Nog geen CJP? Bestel ‘m direct onderaan deze pagina.

Holland Festival: tot € 48,- korting

Al meer dan 60 jaar hét internationale podiumkunstenfestival van Nederland, met een enorm aanbod theater, film, muziek, dans, opera en beeldende kunst door een mix van grote namen en vers talent. CJP helpt je op weg met een selectie van de tofste voorstellingen.


Kabinet in actie tegen designerdrugs

Verschillende xtc-pillen. / ANP

Foto van 'Metro en ANP'

2 UUR

Designerdrugs moeten verboden worden. Zo pleit staatssecretaris Paul Blokhuis (Volksgezondheid). Hij is met minister Ferd Grapperhaus (Justitie) bezig aan een wetsvoorstel om dat mogelijk te maken. Designerdrugs zijn drugs die in een laboratorium in elkaar worden geknutseld.

Snelle markt

Blokhuis wil dat het mogelijk wordt niet alleen bepaalde drugs te verbieden, maar ook hele groepen van stoffen die als grondstof daarvoor worden gebruikt. Daarmee kan in één keer een hele groep designerdrugs worden verboden, ongeacht de samenstelling.


Christelijke koepel wil verbod 'homogenezing'

Christelijke koepel wil verbod 'homogenezing'. / ANP

Foto van 'Metro en ANP'

3 UUR

Als het aan de LPK, de landelijke koepelorganisatie van de christelijke LHBT-beweging, ligt gaat de regering paal en perk stellen aan de praktijk waarbij actief geprobeerd wordt de geaardheid van kerkgangers te veranderen. Dat meldt het AD.

Deze week pleitte ook de landelijke homokoepel COC voor een verbod en eerder dit jaar kwamen de Tweede Kamerfractie van D66 en jeugdartsenvereniging AJN met een vergelijkbare oproep.

Psychische druk


Huisarts gaat doorverwijzen naar drogist

Een huisarts aan het werk. / ANP

Foto van 'Metro en ANP'

3 UUR

Wie langs de huisarts gaat met een huis-tuin-en-keukenkwaal zoals buikpijn, verkoudheid of schaafwonden, kan vanaf nu worden doorverwezen naar een drogisterij in plaats van de apotheek.

„Via de drogist en zelfmedicatie kunnen mensen een kleine kwaal zelf oplossen”, aldus directeur Marten Hummel van het Centraal Bureau Drogisterijbedrijven (CBD) in Trouw. Drogisterijen en huisartsen spreken af om dezelfde adviezen te geven en hanteren daarbij schema's die aangeven wat te doen bij welke klachten of symptomen, zogenoemde advieskaarten.

Goede en verantwoorde zorg


Sudoku van de dag

Foto van 'Metro'

19 APR 2019

Speel hier elke dag gratis een uitdagende Sudoku, aangeboden door Denksport. De Sudoku werkt als volgt: vul het diagram zo in, dat in elk blok van 3x3 vakjes de getallen 1 tot en met 9 één keer voorkomen.


Zo vind je morgen de parels op de rommelmarkt

Zo vind je morgen de parels op de rommelmarkt

Ga in ieder geval zonder verwachtingen naar een vrijmarkt, tipt kenner Danny Post. Foto: ANP.

Foto van 'Amarins de Boer'

VANDAAG, 07:00

Haar hele berging ligt stampvol met sportspullen, kleding en tapijt. Allemaal bestemd voor de verkoop op de rommelmarkt morgen. Al weken kijkt student Judith Weening naar Koningsdag uit. „Na morgen ben ik hopelijk af van die oude troep”, lacht ze.

Struinen over de rommelmarkt, het hóórt bij Koningsdag. Terwijl we stiekem wel weten dat er grotendeels ‘meuk’ ligt. Maar tegelijkertijd liggen er ook altijd verborgen parels, zegt Danny Post. Hij schrijft over zijn vintagevondsten op Go with the vlo. „Je moet er oog voor hebben en ook geduld, maar schatten zijn er áltijd.”

Verkleinwoorden


PSV wint ruim in Tilburg maar verliest Lozano

Lozano haalde het einde van de wedstrijd niet ©VI Photos

Foto van 'Metro en ANP'

GISTEREN

PSV deed donderdagavond goede zaken bij Willem II om in de race voor de titel van de Erevisie te blijven. Toch zal er met gemengde gevoelens teruggekeken worden naar de wedstrijd. Vlak voor tijd viel sterspeler Hirving Lozano uit na een felle charge. De Mexicaan is met een brancard van het veld verwijderd en heeft vermoedelijk een knieblessure opgelopen.

Coach Mark van Bommel laat weten dat er op dit moment nog niets bekend is over de ernst van de kwetsuur. „Ik kan alleen maar hopen dat het meevalt," zo laat hij optekenen. Vermoedelijk zal er vrijdag meer duidelijk worden over de status van Chuckie's knie.


Calamiteitenfonds gaat toeristen Sri Lanka weghalen

Een soldaat in de straten van hoofdstad Colombo ©ANP

Foto van 'Metro en ANP'

GISTEREN

Vanwege de onveilige en onvoorspelbare situatie in Sri Lanka, gaan touroperators vrijdag alle Nederlandse reizigers in dat land terug naar huis brengen.

Dit besluit komt in navolging van het aangescherpte reisadvies dat het ministerie van Buitenlandse Zaken donderdagavond uitgaf. De operatie wordt geleid door het Calamiteitenfonds, het zou gaan om een groep van 300 tot 400 Nederlanders die hun koffers moeten inpakken.

Reisbureau's


BuZa scherpt reisadvies naar Sri Lanka aan

Soldaten zijn in groten getale aanwezig in de straten van Colombo ©ANP

Foto van 'Metro'

GISTEREN

Het Ministerie van Buitenlandse ontraadt alle reizen naar Sri Lanka die niet strikt noodzakelijk zijn in de nasleep van de aanslagen tijdens eerste paasdag.

Volgens hen zijn er concrete aanwijzingen dat het land opnieuw doelwit kan worden van terreuraanslagen. Deze grotere veiligheidsrisico's gelden voor het hele land.

Dreiging


UPDATE: Henk Otten stapt op als bestuurslid FvD

Baudet en Otten in betere tijden ©ANP

Foto van 'Metro'

GISTEREN

Het blijft rommelen binnen de top van het Forum voor Democratie. Oorzaak van het conflict is de positie van partijbestuurder en mede-oprichter Henk Otten. Kamerlid Theo Hiddema laat donderdagmiddag in een reactie weten dat het aanblijven 'lastig wordt'.

Nadat Otten afgelopen weekeinde in de NRC uit de school klapte over interne ideologische conflicten, is nu door dezelfde krant naar buiten gebracht dat er al langer onenigheid is tussen hem en de andere partijleiders. Een declaratie aan zichzelf van 30.000 euro zou hieraan ten grondslag liggen.

UPDATE 20.15: Henk Otten laat via Twitter weten op te stappen als bestuurder. Hij beschrijft de recente uitingen als 'karaktermoord' en stelt dat zijn terugtrekking in het partijbelang is.


Oorlogsdreigement van Filipijnen aan Canada om afval

Duterte heeft het helemaal gehad met de Canadese troep in Manila ©ANP

Foto van 'Jelmer Visser'

GISTEREN

President Duterte van de Filipijnen heeft het helemaal gehad met de tonnen vuilnis uit Canada die zijn opgestapeld in zijn land. Strijdvaardig geeft hij nog een laatste waarschuwing.

„Ik wil dat er volgende week een boot klaarstaat, ik geef Canada tot volgende week om alles op te halen of ik kom zelf met een boot naar hen toe om het te dumpen", zo liet hij optekenen tijdens een persconferentie.


Oom vermoorde Daniël wil asielzoekerscentrum dicht

ANP

Foto van 'Kasper Hermans'

GISTEREN

De 9-jarige Daniël werd woensdag dood in een sloot aangetroffen nabij het Vlaamse asielzoekerscentrum van Broechem. De oom van het Palestijnse jochie doet nu een oproep om het centrum te sluiten. Vijf Palestijnse jongeren zijn inmiddels aangehouden.

Geen camera's en controles

„Het is hier heel groot, maar er zijn geen camera's binnen en geen controles. Daniël is vermoord en zijn lichaam is hier gedumpt en het duurde veel te lang voordat hij gevonden werd. Dit asielzoekerscentrum moet dicht", aldus oom Bassem Chihadeh tegenover VTM Nieuws.


Likeability of5

Zeldzame neushoorn geboren in Miami

Niet de neushoorn uit het verhaal/ANP

Foto van 'Kasper Hermans'

GISTEREN

In Maimi is een zeldzame neushoorn geboren. Wat extra bijzonder is aan deze bevalling, is dat de neushoorntelg ontstaan is met behulp van kunstmatige inseminatie.

Moeder Akuti - een Indische neushoorn - beviel eerder deze week van haar jong, waarvan het geslacht nog onbekend is. Er is ook nog geen naam bedacht. Wel is duidelijk dat zowel moeder als jong het goed maken, zo weet het Algemeen Dagblad.


like
user_007cbecd5bde995ed0d8cee5cce0f362a09d1cc0_avatar

Aantal asielzoekers met status bijna gehalveerd

Een voorleesboek voor kinderen in een AZC/ANP

Foto van 'Kasper Hermans'

GISTEREN

Het aantal asielzoekers dat van Nederland asiel heeft gekregen, is in het voorbije jaar gehalveerd. Nederland heeft vorig jaar 4795 mensen asiel of een andere beschermde status toegekend.

Syrië, Ethiopië en Iran

Het ging vooral om vluchtelingen uit het Midden-Oosten en Afrika, met Syriërs (1620), Ethiopiërs (535) en Iraniërs (450) als koplopers. Het aantal toekenningen is een forse daling vergeleken met de 9090 in 2017 en de bijna 22.000 in 2016.


AIVD en MIVD kregen regelmatig onterecht toestemming

AIVD-hoofd Dick Schoof/ANP

Foto van 'Metro en ANP'

GISTEREN

De inlichtingen- en veiligheidsdiensten AIVD en MIVD, hebben het afgelopen jaar voor ongeveer één op de twintig verzoeken voor bijzondere bevoegdheden, ten onrechte toestemming gekregen van de minister. Het gaat dan bijvoorbeeld om het observeren in een woning, een DNA-onderzoek of het tappen van de kabel. In 4,5 procent van de verzoeken van de AIVD en 5,8 procent van de verzoeken van de MIVD had de bevoegde minister al goedkeuring gegeven, maar floot de Toetsingscommissie Inzet Bevoegdheden (TIB) de diensten alsnog terug.

2159 verzoeken getoetst

De TIB heeft in de periode van 1 mei 2018 tot 1 april 2019 in totaal 2159 verzoeken getoetst, staat in het donderdag gepubliceerde jaarverslag. Hoeveel verzoeken er per dienst zijn ingediend mag niet bekendgemaakt worden. Dat is namelijk staatsgeheim.