In het nieuws

Vier jonge meiden strijden om plekje bij de VN

Vier jonge meiden strijden om plekje bij de VN

De vier kandidates, met vlnr Roos, Eefke, Jessica en Hajar. / Foto’s: Tjebbe Venema

Foto van 'Erik Jonk'

28 OKT 2018

Vier jongeren (allemaal dames!) maken kans om Nederland in twee functies te vertegenwoordigen bij de Verenigde Naties: jongerenvertegenwoordiger Mensenrechten en Veiligheid en jongerenvertegenwoordiger Duurzame Ontwikkeling. Jessica, Hajar, Eefke en Roos zien dat helemaal zitten en kijken uit naar een spannende campagne en strijd. Wie het gaan worden? Dat bepaal jij! Je kunt vanaf maandag 29 oktober (9.00 uur) tot en met 5 november (20.45 uur) op de kandidates stemmen via stem.njr.nl. Op die maandag 5 november wordt op de door NJR georganiseerde Nacht van de VN in Amsterdam (thema: lifegoals) bekend welke twee jongeren de stem van Nederland mogen laten horen.

‘Ik luister en vraag door’

Jessica Effah (23, Zaandam)

Studie: Sociaal Pedagogische Hulpverlening aan de Hogeschool van Amsterdam (afgerond). Loopt nu stage op een MBO Regiocollege en werkt als invaller in het basisonderwijs.

Kandidate: Mensenrechten en Veiligheid.

Wat wil jij als jongerenvertegenwoordiger gaan doen?

Als jongerenvertegenwoordiger wil ik diversiteit positief in gaan zetten. Ik wil er voor zorgen dat elke jongere wordt gehoord. Door te luisteren naar iedereen kom je tot nieuwe inzichten en ideeën. Zo kunnen wij als jongeren er samen aan werken om een prettigere samenleving te creëren in de toekomst. Een toekomst waar iedereen een plek heeft en ieders mening even zwaar weegt.

Hoe kom jij achter de ideeën en meningen van jongeren?

Ik ga actief met jongeren in gesprek. Ik luister en vraag door. Ik ga gastlessen geven om te informeren, maar ook gesprek met de jongeren is daarbij belangrijk. Daarnaast wil ik de jongeren, bijvoorbeeld door trainingen en events, een positiever zelfbeeld geven. Ook wil ik leuke evenementen en trainingen aanbieden omtrent diversiteit.

Vier jonge meiden strijden om plekje bij de VN

Jessica.

Welke belangrijke kwestie in de wereld zou je als eerste aankaarten?

Ongelijke kansen. Op dit moment zijn er heel veel mensen, wereldwijd, met ambities en doelen die zij niet kunnen behalen door de plek waar zij zijn geboren. Dat vind ik oneerlijk. Ik ben een voorstander van passende hulp. Dat houdt in dat je hulp krijgt die aansluit bij jouw hindernis, zodat je dezelfde kansen hebt als iemand zonder die hindernis.

Waarom moet een jongere juist op jou gaan stemmen?

Omdat dit niet alleen draait om mij. Dit draait om een hele generatie en onze toekomst. Stemmen op mij betekent dat wij samen aan het werk gaan om een fijnere samenleving te bouwen voor onszelf én voor elkaar. Ik ben degene die zich hier hard voor gaat maken als jongerenvertegenwoordiger. Uiteindelijk zie ik deze taak als een samenwerking, waarbij ik wil luisteren naar iedereen.

Stemmen op Jessica? Dat doe je via stem.njr.nl/Jessica.

‘Jongeren verfrissen’

Hajar Yagkoubi (18, Helmond)

Studie: 1e jaar International Business Administration aan de Tilburg Universiteit.

Kandidate: Mensenrechten en Veiligheid.

Wat wil jij als jongerenvertegenwoordiger gaan doen?

Vaak haken jongeren bij het woord politiek af. Ik hoop als jongerenvertegenwoordiger jongeren mee te kunnen laten denken over politiek op een interessante manier. Zo creëren we betrokkenheid en betere vertegenwoordiging. Slechts 3 procent van de politici wereldwijd vertegenwoordigen nu jongeren. Dat moet anders want wij, als jongeren, zijn juist 100 procent de toekomst.

Hoe kom jij achter de ideeën en meningen van jongeren?

Door het organiseren van speak-and-eats, discussiepanels, via social media, workshops en meer! Ik wil niet per se op één manier jongeren benaderen. Ik wil juist iedere keer op een andere manier met jongeren in gesprek gaan. Andere vormen trekken ook weer andere soorten jongeren aan, wat dan superveel meerwaarde heeft.

Vier jonge meiden strijden om plekje bij de VN

Hajar.

Welke belangrijke kwestie in de wereld zou je als eerste aankaarten?

Waar jongeren het liefst over willen spreken. Jongerenvertegenwoordigers zijn immers de brug tussen jongeren en politiek. Wat daarom vooral relevant is, is dat de boodschap van jongeren naar de politiek uitgesproken wordt. En dat kan dan over van alles gaan; de kloof tussen hoogopgeleiden en praktisch opgeleiden, mensenrechten, privacy kwesties enzovoort.

Waarom moet een jongere juist op jou gaan stemmen?

Al drie jaar ga ik samen met een groepje jongeren in gesprek met andere jongeren en koppel hun adviezen aan de gemeentepolitiek terug. Hier heb ik veel geleerd van jongeren in allerlei situaties; van jongeren in jeugdzorg tot jonge ondernemers. Ik hoop dan ook mijn ervaring en enthousiasme hieruit in te kunnen zetten als jongerenvertegenwoordiger.

Stemmen op Hajar? Dat doe je via stem.njr.nl/Hajar.

‘Van probleem een kans maken’

Eefke van de Wouw (23, Tilburg)

Studie: Future Forecasting & Concept Development.

Kandidate: Duurzame Ontwikkeling.

Wat wil jij als jongerenvertegenwoordiger gaan doen?

Ik herinner me dat ik op de basisschool al het broeikaseffect tekende. Jongeren groeien op met het klimaatvraagstuk en worden er oud mee. Ze krijgen wel les over geschiedenis, maar niet over de toekomst. Waarom is dat? Het is belangrijk dat we ze voorbereiden op de snel veranderende wereld van morgen.

Hoe kom jij achter de ideeën en meningen van jongeren?

Door jongeren niet naar oplossingen te laten zoeken binnen oude hokjes en kaders, maar ze dat op hun eigen manier te laten doen. Niet over jongeren maar mét jongeren praten. Ik denk dat we veel kunnen leren van de jongste generatie als we met oprechte aandacht naar ze luisteren.

Vier jonge meiden strijden om plekje bij de VN

Eefke.

Welke belangrijke kwestie in de wereld zou je als eerste aankaarten?

Systemen kunnen veranderen, mensen kunnen veranderen, maar klimaatverandering is onveranderlijk als we nu geen actie ondernemen. Ik geloof dat de uitdagingen van deze tijd vragen om een nieuwe manier van denken. De vernieuwende, frisse blik van jongeren is precies de kracht die van problemen kansen maken.

Waarom moet een jongere juist op jou gaan stemmen?

Toen ik aan middelbare scholieren vroeg wat ze tegen de VN zouden willen zeggen, zeiden zij: ’Oudere generaties geven ons de verantwoordelijkheid voor het oplossen van het klimaatprobleem, maar nemen ons vervolgens niet serieus.’ Ik doe dat wel en wil ze uitnodigen om samen onderdeel van de oplossing te zijn. Doe je mee?

Stemmen op Eefke? Dat doe je via stem.njr.nl/Eefke.

‘Ik heb honderden oplossingen’

Roos Kolkman (21, Den Haag)

Studie: Duurzame Ontwikkeling en Internationaal Recht aan het Leiden University College in Den Haag.

Kandidate: Duurzame Ontwikkeling.

Wat wil jij als jongerenvertegenwoordiger gaan doen?

Als jongerenvertegenwoordiger wil ik jongeren ervan bewust maken dat je als individu zo veel meer kan dan je zelf vaak beseft. Het is aan ons om bij te dragen aan een duurzamere toekomst. Verder wil ik beleidsmakers, nationaal én internationaal, inspireren met de ideeën die ik van de Nederlandse jongeren meekrijg.

Hoe kom jij achter de ideeën en meningen van jongeren?

Naast het in gesprek gaan met jongeren wil ik sociale media gebruiken om met hen in contact te komen. Ik zal mij opstellen als de brug tussen de (internationale) politiek en jongeren en ingewikkelde kwesties over duurzaamheid vatbaar maken; dit onder meer met vlogs en korte video’s. Goede ideeën over duurzaamheid mag je me altijd sturen via facebook.nl/roosvoordevn.

Vier jonge meiden strijden om plekje bij de VN

Roos.

Welke belangrijke kwestie in de wereld zou je als eerste aankaarten?

Onwetendheid. Duurzame ontwikkeling wordt vaak nog gezien als bijzaak of simpelweg te ingewikkeld om zelf iets mee te doen. Iedereen kan bijdragen aan een duurzamere wereld, alleen is het wel noodzakelijk dat duurzaamheid vaker besproken wordt, ook in scholen en bij de overheid. De problemen zijn immers misschien groot, maar de oplossingen zijn klein en ontelbaar.

Waarom moet een jongere juist op jou gaan stemmen?

Door mijn ervaring als duikinstructrice, zwemmende tussen het drijvende oceaanplastic, besloot ik om door middel van mijn studie mijn enthousiasme voor duurzaamheid te bewerkstelligen. Deze passie helpt mij enorm in het motiveren en inspireren van anderen. Dit geeft mij de mogelijkheid om niet alleen één oplossing te zien voor een milieukwestie, maar wel honderden.

Stemmen op Roos? Dat doe je via stem.njr.nl/Roos.


Hoera! Prinses Amalia wordt vandaag 16 jaar

Hoera! Prinses Amalia wordt vandaag 16 jaar

Foto van prinses Amalia ter ere van haar verjaardag. /Rijksvoorlichtingsdienst - Z.M. de Koning

Foto van 'Metro'

27 MIN

Kroonprinses Amalia is zaterdag jarig en mag zestien kaarsjes uitblazen. Reden voor een mooi feestje dus. 

Ter gelegenheid van haar zestiende verjaardag heeft koning Willem-Alexander een foto van zijn oudste dochter gemaakt. De Rijksvoorlichtingsdienst bracht de nieuwe foto zaterdag naar buiten waarop prinses Amalia te zien is in de achtertuin van Paleis Huis ten Bosch in Den Haag. Daar is het gezin dit jaar heen verhuisd.

Geen groot feest


Wat is private lease en waarom is het interessant voor mij?
Likeability of3

Wat is private lease en waarom is het interessant voor mij?

Foto van 'Metro'

GISTEREN

Een eigen auto aanschaffen betekent twee dingen: je moet het aankoopbedrag kunnen veroorloven en incidentele, mogelijk hoge onderhoudskosten kunnen opbrengen. Bij private lease gaat het helemaal anders.

In deze tijd waarin steeds meer mensen als zelfstandige aan het werk zijn, kunnen dit soort zaken een obstakel vormen in de keuze om een auto te nemen. Dit terwijl men wel met zekerheid kan zeggen dat het inkomen kan voorzien in een dergelijke vaste kostenpost. Hier is tegenwoordig een interessante oplossing voor: private lease. Maar wat is private lease nu precies?

Niet veel spaargeld nodig


dislike
user_ea54b30544394f14d8c1bd9b380c7cf0ff182d02_avatar

Zo maak je de mooiste foto’s in het donker
Likeability of5

Zo maak je de mooiste foto’s in het donker

Het Amsterdam Light Festival. / ANP

In samenwerking met Huawei

GISTEREN

Heb jij een passie voor fotografie? Geef je dan op voor de fotografieworkshop van Huawei op dinsdag 10 december (17.00 – 19.00 uur).

Waar? Je gaat mee op een luxe boot in Amsterdam, met heerlijke hapjes en drankjes vaar je langs de lichtkunstwerken van het Amsterdam Light Festival!

Hoe? Met het Huawei smartphone leer je van een expert de mooiste foto’s in het donker te maken. Handig, als jij juist tijdens de donkere feestdagen toch de meest bijzondere pics wilt maken. Je krijgt eerst een workshop en daarna mag je de opgedane kennis zelf uitproberen door objecten van het Amsterdam Light Festival te fotograferen. Zo stap je de luxe boot af met de mooiste content!


like
user_8aac6f37190987eeec9a0c0e200b1b8994fc4c15_avatar

Deel Eerste Kamer meer tijd nodig voor stikstofwet
Likeability of3

Deel Eerste Kamer meer tijd nodig voor stikstofwet

Minister Carola Schouten tijdens een gesprek over de spoedwet voor de aanpak van de stikstofproblematiek. /ANP

Foto van 'Metro en ANP'

GISTEREN

Een deel van de Eerste Kamer zegt meer tijd nodig te hebben om zich goed te kunnen buigen over de spoedwet van het kabinet over het stikstofprobleem.

Ingewijden bevestigen na berichtgeving door de NOS dat vooral de oppositie zegt meer tijd nodig te hebben.

Gezichtsverlies


dislike
user_ea54b30544394f14d8c1bd9b380c7cf0ff182d02_avatar

Win! Jimmy Choo Urban Hero eau de parfum van 100 ml

Win! Jimmy Choo Urban Hero eau de parfum van 100 ml

In samenwerking met Jimmy Choo

5 DEC 2019

Wil je als man met een lekker geurtje de feestdagen in? Of wil je je man of vriend juist verrassen met een heerlijke parfum?

Jimmy Choo en Metro geven 5 flesjes met de nieuwste geur van Jimmy Choo weg. Speciaal voor de feestdagen natuurlijk! Je kunt tot en met woensdag 11 december meedoen en maakt zo kans op deze uiterst gebalanceerde mannengeur.


Facebook in beroep over neppe bitcoinreclames

Facebook in beroep over neppe bitcoinreclames

Ook moest Facebook aan De Mol vertellen wie er achter de advertenties zitten. /ANP

Foto van 'Metro en ANP'

GISTEREN

Facebook gaat in beroep tegen een vonnis over nepadvertenties voor bitcoinproducten. Het platform kreeg van een rechter in Amsterdam de opdracht om zulke reclames te weren wanneer mediatycoon John de Mol erin voorkomt.

Ook moest Facebook aan hem vertellen wie er achter de advertenties zitten.

Nepreclames


Merkel: schaamte voor gruweldaden in Auschwitz
Likeability of3

Merkel: schaamte voor gruweldaden in Auschwitz

Bondskanselier Angela Merkel voor de ingang van concentratiekamp Birkenau. /AFP

Foto van 'Metro en ANP'

GISTEREN

De Duitse bondskanselier Angela Merkel zei vrijdag in een toespraak in het concentratiekamp Auschwitz-Birkenau zich te schamen voor de gruweldaden die de nazi's daar tijdens de Tweede Wereldoorlog hebben begaan.

De misdaden overschrijden volgens Merkel alle grenzen. „Ik schaam mij diep. Het moet duidelijk zijn dat Duitsland als dader als enige verantwoordelijk is voor de misdaden. Dat zijn wij verschuldigd aan de slachtoffers. De verantwoordelijkheid voor de daden is onderdeel van de nationale identiteit", aldus Merkel.

De derde keer


sad
user_007cbecd5bde995ed0d8cee5cce0f362a09d1cc0_avatar

Gespannen Duindorp wacht op Remkes.

Gespannen Duindorp wacht op Remkes

Gespannen Duindorp wacht op Remkes. /ANP

Foto van 'Metro en ANP'

GISTEREN

Richard de Mos, voorman van Groep de Mos/Hart voor Den Haag loopt vrijdagochtend door een druilerig en koud Duindorp.

Hij heeft veel steun in de wijk waar onruststokers de afgelopen week vernielingen aanrichtten na het besluit van interim-burgemeester Johan Remkes dat de vreugdevuren dit jaar niet doorgaan, omdat de vergunningen niet rondkwamen. De wijk houdt de adem in; niemand weet hoe het vanaf nu verder moet en gaat tot na de jaarwisseling.

Niet maar een fikkie


Likeability of6

Sudoku van de dag

Foto van 'Metro'

5 DEC 2019

Speel hier elke dag gratis een uitdagende Sudoku, aangeboden door Denksport. De Sudoku werkt als volgt: vul het diagram zo in, dat in elk blok van 3x3 vakjes de getallen 1 tot en met 9 één keer voorkomen.


likelove
user_025c4c0ef950b5c1bb712ce3b6799df36b85ba8a_avataruser_2895189b950331c781bc37ce073361230ac0b69c_avataruser_e873a16bc9365ca54e429854a44c5ab39150346d_avatar

+3


 Steeds meer Nederlanders overleven hartinfarct.

Steeds meer Nederlanders overleven hartinfarct

Steeds meer Nederlanders overleven hartinfarct. /ANP

Foto van 'Metro en ANP'

GISTEREN

Een hartinfarct loopt steeds minder vaak fataal af. Volgens cijfers die de Hartstichting heeft gepubliceerd, is de sterfte door acute hartinfarcten sinds 1980 bij mannen met 89 procent gedaald en bij vrouwen met 86 procent.

Dat is volgens de stichting vooral te danken aan snellere hulpverlening en verbeterde behandelingen, zoals dotteren. Volgens CBS-cijfers overlijdt wel nog steeds ongeveer een op de vier mensen aan hart- en vaatziekten.

Bloeddruk meten


Rotterdam stelt kaarten songfestival beschikbaar aan deel inwoners

Rotterdam stelt kaarten songfestival beschikbaar aan deel inwoners

Stadsgezicht van Rotterdam na de bekendmaking van de gaststad van het Songfestival 2020. /ANP

Foto van 'Metro en ANP'

GISTEREN

De gemeente Rotterdam stelt 8500 kaarten voor het Eurovisiesongfestival beschikbaar aan inwoners met een smalle beurs.

Zij kunnen van 11 december tot en met 7 januari meedoen aan een actie waarbij ze tickets voor de repetitie- en finaleshows kunnen winnen.

Voor het eerst


Greta Thunberg arriveert in Madrid.

Greta Thunberg 'sluipt' Madrid binnen

Greta Thunberg arriveert in Madrid. /EPA

Foto van 'Metro en ANP'

GISTEREN

De Zweedse klimaatactivist Greta Thunberg arriveerde vrijdag per trein in Madrid. „Ik wist vanochtend Madrid binnen te sluipen. Ik denk niet dat iemand me zag", grapte de tiener op Twitter.

Op Twitter deelde ze een filmpje van de horde cameramensen die op haar neerdaalde bij het verlaten van de trein in het hoofdstedelijke station Chamartín. Thunberg doet vrijdag mee aan protesten in de Spaanse hoofdstad. Daar wordt een grote internationale klimaattop gehouden.


Songfestival: nog maar de vraag wie er naar Duncan

Songfestival: nog maar de vraag wie er naar Duncan

Duncan Laurence tijdens zijn show op Pinkpop. /ANP - Marcel van Hoorn

Foto van 'Tim van der Steen'

GISTEREN

Donderdag om 12.00 uur start de kaartverkoop voor het Eurovisie Songfestival. Voor die-hard fans bereikt de spanning daarmee nu al het kookpunt, want kaartjes zijn schaars en razend populair.

Met de verlossende douze pointes afgelopen jaar was het voor Mees (14) uit Bergen op Zoom direct duidelijk; als het liedjesfestijn in de Lage Landen neerdaalt, moet hij erbij zijn. Al het verdiende geld van zijn krantenwijk verdween in de spaarpot. Nu heeft de organisatie ook de meeste prijzen bekend gemaakt. „Die vielen mij alles mee, ik had eerder vierhonderd euro verwacht.”

Lachend waard


Likeability of5

Nederlanders gaan vaakst naar tandarts (gebitjes nemen wel sterk af)

Nederlanders gaan vaak naar de tandarts, de gebitjes nemen sterk af / GettyImages

Foto van 'Iris Hermans'

GISTEREN

Nederlanders gaan het meest naar de tandarts van alle Europeanen. Logisch ook wel, „dat komt van vroeger toen we nog heel braaf luisterden naar de dominee, dokter en tandarts.”

Een Nederlander gaat gemiddeld 2, 8 keer per jaar naar de tandarts, een Spanjaard 1,4 en een Cyprioot laat zich slechts 0, 1 keer per twaalf maanden in zijn mond kijken, blijkt uit cijfers van Eurostat. Enorme onderlinge verschillen, maar echt als een verrassing komt dit niet voor Nederlandse tandartsen.

Twee keer per jaar


like
user_ea54b30544394f14d8c1bd9b380c7cf0ff182d02_avatar

Een tijger gevangengenomen in Sumatra.

Tijger doodt koffieboer in Indonesië

Een tijger gevangengenomen in Sumatra. /EPA

Foto van 'Metro en ANP'

GISTEREN

Een tijger heeft een koffieboer gedood op het Indonesische eiland Sumatra bij de stad Pagar Alam. Het lichaam van de boer werd gevonden op zijn plantage. Niet ver daarvandaan is een tijger gezien.

De man was al een aantal dagen niet thuisgekomen, maar zijn familie ging er in eerste instantie vanuit dat hij in zijn hut op de koffieplantage verbleef. Uiteindelijk begonnen ze zich toch zorgen te maken en schakelden ze de politie in.

Vijf mensen aangevallen


Jonge mysteryshopper gaat sigaretten kopen.

Jonge mysteryshopper gaat sigaretten kopen

Jonge mysteryshopper gaat sigaretten kopen. /ANP

Foto van 'Metro en ANP'

GISTEREN

De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) gaat 17-jarige jongeren inzetten als testkopers van rookwaren.

Zij gaan proberen bij supermarkten, tankstations, tabaksspeciaalzaken, horecabedrijven en kleinere verkooppunten (kiosken, belwinkels en avondwinkels) tabaksproducten te kopen.

Boete


KLM werkte niet mee met uitzetting Lili en Howick

KLM werkte niet mee met uitzetting Lili en Howick

KLM werkte niet mee met uitzetting Lili en Howick. /ANP

Foto van 'Metro en ANP'

GISTEREN

De KLM annuleerde vorig jaar op het laatste moment de tickets van de Armeense asielkinderen Lili en Howick.

Die zouden in september op gezag van de rechter worden teruggestuurd, maar de KLM zette een streep door die reisplannen, bevestigt de luchtvaartmaatschappij berichtgeving in De Telegraaf.

Verdwenen


IS-vrouwen hopen op snel besluit Hoge Raad

IS-vrouwen hopen op snel besluit Hoge Raad

Advocaat Andre Seebregts, raadsman van de vrouwelijke Syriegangers. /ANP

Foto van 'Metro en ANP'

GISTEREN

Nederlandse IS-vrouwen die verblijven in detentiekampen in Noord-Syrië hopen dat de Hoge Raad snel een besluit neemt over hun terugkeer naar Nederland.

Hun advocaat André Seebregts stapt namens de 23 vrouwen en hun 56 kinderen naar de hoogste rechtbank, zo bevestigt hij na berichtgeving in het AD. De raad neemt normaliter ruim de tijd voor procedures, maar Seebregts denkt dat er al in januari een vonnis kan volgen.

Winter


Elfstedentocht: Gjit it oait noch oan?

Elfstedentocht: Gjit it oait noch oan?

Schaatsers doorkruisen Hindeloopen in 1954.

Foto van 'Amarins de Boer'

GISTEREN

De Elfstedentocht hóórt bij ons land, vindt schrijver Bas Sleeuwenhoek. Maar komt-ie er ooit nog?

Als het moet, kan over 36 uur de Elfstedentocht worden gehouden. Draaiboeken liggen altijd klaar, rayonhoofden staan steevast paraat. Dat zijn de mensen die wakken dichten met plastic, veegauto’s bouwen en geloven in de invloed van de maan op het weer. Ze zijn opgegroeid met ijs en veel strenge winters.

Er is alleen een (kleine) maar: steeds meer van die ‘ijsmeesters’ gaan met pensioen. Als je zeventig bent, moet je stoppen. Reden voor Bas Sleeuwenhoek (52) om de verhalen van deze „markante figuren” op te tekenen. Hij schreef het boek IJsmeester, mannen achter de schermen van de Elfstedentocht.