Redactie Metro
Redactie Metro Nieuws 20 okt 2018
Leestijd: 1 minuut

Uitzettingsvlucht: activiste (21) wordt aangeklaagd

De 21-jarige Zweedse Elin Ersson, die in juli dit jaar een vliegticket kocht voor dezelfde vlucht als een Afghaanse man die het land werd uitgezet, wordt aangeklaagd.

Ersson wilde de uitzetting van een Afghaanse man voorkomen, want dat zou zijn dood betekenen. Ersson stond daarom twee uur lang in het gangpad van het vliegtuig, zodat de piloot niet kon opstijgen. Haar actie werkte: uiteindelijk werden zowel Ersson als de Afghaan van het toestel gehaald. De Zweedse streamde haar actie live op Facebook.

Deportation from Gothenburg to Afghanistan

Posted by Elin Ersson on Monday, July 23, 2018

Gevangenisstraf

Toch moet de 21-jarige nog wel boeten voor haar actie. Zweedse officieren van justitie hebben in de rechtbank van Göteborg aangekondigd dat Ersson wordt vervolgd voor overtreding van de luchtvaartwet, schrijft The Guardian. Reden? Ze negeerde herhaalde verzoeken van de bemanning en piloot. De Zweedse activiste kan een boete krijgen en maximaal zes maanden gevangenisstraf.

„In Zweden kennen we de doodstraf niet, maar uitgezet worden naar een land in oorlog kan de dood betekenen”, vertelt Ersson aan diverse Zweedse media.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.